10 sfaturi care te ajuta sa iti pui la punct sistemul audio al autoturismului

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Muzica este o parte importanta a vietii noastre si de aceea trebuie sa se auda cat mai curat, mai ales in masina, unde petrecem din ce in ce mai mult timp in drum spre locul de munca si inapoi acasa. Avem pentru tine 10 sfaturi pentru a te ajuta sa obtii un sistem audio de care sa te bucuri, in masina ta.

 

Una dintre cele mai la indemana forme de relaxare este reprezentata de ascultarea muzicii. Insa poate ca acasa nu te poti bucura cu adevarat de muzica, deoarece deranjezi vecinii sau ceilalti membri ai familiei. In schimb, in propria masina, poti asculta melodiile preferate, exact asa cum vrei, prin urmare este important sa se auda cat mai bine.

Ti-ai luat de curand o masina, dar calitatea sunetului din aceasta nu te multumeste? Ai o masina de mai mult timp si simti ca sistemul audio nu mai tine pasul? In randurile de mai jos, vei gasi 10 sfaturi pentru a-ti pune la punct sistemul audio, pentru a te bucura de muzica, la o calitate mai buna, atunci cand conduci spre serviciu sau la drumurile mai lungi din concediu.

 

Inlocuieste boxele masinii

Un prim pas foarte important in imbunatatirea calitatii sunetului in autoturismul tau este reprezentat de schimbarea boxelor cu care masina a venit echipata. De cele mai multe ori, difuzoarele standard ofera o calitate indoielnica a sunetului. Vei realiza acest lucru in prima secunda de functionare a noilor difuzoare.

Investind in boxe de o mai buna calitate, te vei putea bucura, in primul rand, de un suntet mai clar, iar, in al doilea rand, de un bass mai puternic. Inlocuirea difuzoarelor este o actiune care nu implica foarte mult efort, mai ales cand este intreprinsa de un expert, in comparatie cu beneficiile pe care le aduce.

 

 

Adauga un amplificator

Daca ai indeplinit pasul precedent, vei avea nevoie si de un amplificator. Pentru a oferi tot ce au mai bun, noile boxe vor avea nevoie de mai multa putere, iar un amplificator separat le-o poate oferi.

La fel ca si boxele cu care autoturismul tau a fost echipat din fabrica, si amplificatorul incorporat are limitele sale. Aceste limite vor deveni si mai evidente atunci cand este pus sa alimenteze difuzoare mai puternice. Adaugand un amplificator separat, boxele vor avea energia necesara sa produca bass mai puternic si sunet mai clar.

 

Adauga un subwoofer

Daca ai inceput sa iti modifici sistemul audio nu te poti opri doar la boxe si amplificator. Adevarata distractie incepe dupa instalarea unui subwoofer auto bun. In ciuda parerii colective, un astfel de aparat nu este menit doar sa iti faca autoturismul sa vibreze.

Un subwoofer va oferi un bass mai profund, balansand mai bine notele joase ale melodiilor. Mai mult, acest dispozitiv, va usura munca difuzoarelor, deoarece nu vei mai fi nevoit sa setezi bassul la nivelul maxim, pentru a te bucura de acesta. Il poti lasa la zero sau normal cand utilizezi un subwoofer, bucurandu-te de un sunet aproape perfect.

 

Amplaseaza subwooferul asa cum se cuvine

Pentru a fructifica in totalitate capacitatile unui subwoofer este nevoie ca acesta sa fie montat in anumite conditii.

Poate cea mai eficienta solutie este reprezentata de o cutie speciala pentru subwoofer. Poti cumpara una deja construita sau, daca te pricepi, poti construi singur una. Plasand subwooferul in interiorul acesteia, vei obtine o acustica mai buna si, in acelasi timp, il vei proteja.

 

Foloseste un condensator

Amplificatorul si subwooferul mentionate mai sus pot face o echipa extraordinara, oferindu-ti sunetul pe care il doreai de mult timp in masina ta. Insa, in acelasi timp, pot stoarce bateria masinii de energie.

Pentru a nu te confrunta cu diminuarea puterii farurilor, de exemplu, atunci cand utilizezi subwooferul, este indicat sa achizitionezi un condensator. Acesta va actiona ca un intermediar intre amplificator si bateria masinii, stocand energie de la alternator si eliberand-o atunci cand amplificatorul are nevoie de ea, pentru a alimenta subwooferul.

 

Foloseste un egalizator de sunet

Te-ai gandit vreodata ca fiecare componenta din interiorul masinii tale, de la suprafetele de plastic la husele pentru scaune, poate avea efecte asupra calitatii sunteului? Din cauza suprafetelor care reflecta sau absorb sunetul, muzica  poate deveni in unele momente prea stridenta sau prea tunatoare.

Un egalizator poate rezolva aceste probleme, permitand ajustarea, mult mai in amanunt, a unor optiuni precum bass, treble (afecteaza notele inalte, iar setarea sa la o valoare ridica genereaza senzatia ca instrumentele sunt mai apropiate de ureche si viceversa) sau midrange (afecteaza frecventele medii, iar setarea sa la un nivel ridicat genereaza un sunet mai metalic, iar diminuarea sa genereaza un sunet mai armonios). 

 

Investeste in cabluri de calitate pentru amplificatorul tau

Folosind cabluri mai slabe din punct de vedere calitativ, exista un risc destul de mare ca amplificatorul sa nu primeasca suficienta energie, mai ales atunci cand maresti bassul sau volumul.

Cablurile de calitate sunt necesare pentru a asigura alimentarea corecta a amplificatorului, asigurand buna functionare a acestuia, chiar si in momentele in care este suprasolicitat. De asemenea, aceste cabluri vor estompa sunetul produs de sistemul electric al masinii.

 

 

Foloseste un material insonorizant

In primul rand, utilizarea unui material precum dynamatul va asigura o acustica mult mai buna in habitaclu, reducand vibratiile generate de difuzoare, de multe ori montate intr-un cadrul metalic.

In al doilea rand, antifonarea masinii are rolul de a proteja interiorul autoturismului de zgomotul nedorit din exterior, care altereaza calitatea sunetului, cauzat de suprafata drumului sau de vant. Un material insonorizant iti va permite sa asculti muzica dorita la o calitate foarte buna, fara a fi nevoie sa maresti volumul cand cresti viteza de deplasare sau intri pe o suprafata mai dura de carosabil.

 

Ai grija de calitatea fisierelor audio

Cu totii dorim sa ascultam in masina melodiile preferate exact atunci cand dorim, fara sa fie nevoie sa asteptam sa fie redate la radio. Sau poate preferam un gen de muzica nedifuzat in FM. Atunci vom incarca melodiile preferate pe un stick, pe un player muzical sau pe telefon.

Cand incarci melodiile pe orice tip de dispozitiv, incearca sa le comprimi cat mai putin. Un fisier audio comprimat va avea o calitate precara, usor de sesizat pe un sistem audio bun. Ca investitia intr-un echipament audio de calitate sa nu fie de prisos, utilizeaza fisiere necomprimate, care au o rata mai mare a bitilor, putand fi redate la o calitate superioara.

 

Asigura-te ca totul functioneaza in armonie

Am prezentat o lista destul de lunga de lucruri pe care trebuie sa le instalezi pe masina ta pentru un sunet mai bun. Tot ce mai ai de facut este sa te asiguri ca elementele instalate functioneaza ca un tot unitar, formand sistemul audio perfect pentru tine.

Nu te astepta ca totul sa mearga perfect de la prima incercare. Aloca ceva timp pentru a intelege utilitatea tuturor dispozitivelor si joaca-te cat mai mult cu setarile acestora. Nu este neaparata nevoie sa ceri parerea unui expert, deoarece placerea ascultarii muzicii este subiectiva. In cele din urma doar tu stii cum vrei sa se auda in masina ta melodiile preferate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu