11 acte necesare la inmatricularea auto

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Indiferent ca iti achizitionezi o masina noua sau second hand, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa o inmatriculezi, iar dosarul pe care il vei depune va contine o serie de acte obligatorii.

 

Legislatia in vigoare te obliga ca, in termen de 30 de zile de la achizitonarea unei masini, sa o inmatriculezi, si sunt prevazute toate actele necesare pentru aceasta operatiune. Din acest motiv este bine sa stii in prealabil de ce ai nevoie pentru a nu fi nevoit sa mai umbli dupa acte si sa ai timp suficient sa iti pregatesti in liniste dosarul. 

Sunt mai multe categorii de acte, in functie de starea masinii, noua sau second hand, cumparata de pe terioriul Romaniei, din tarile ce apartin Uniunii Europene sau alte state. Din acest motiv, in ghidul de mai jos, gasesti informatiile necesare pentru fiecare caz in parte, fiind astfel mult mai usor sa iti pregatesti dosarul necesar.

 

Unde ai informatii oficiale?

Pe site-ul drpciv inmatriculari, adica Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, ai toate informatiile necesare, dar fiind mai stufos, poate fi mai dificil de urmarit. Tot de pe acest site poti sa descarci si cererea drpciv, avand grija sa alegi exact categoria ce te intereseaza. 

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un vechicul nou achizitionat din Romania sau alt stat membru UE?

Pentru inmatriculare auto nou, vei avea nevoie de un dosar ce va contine mai multe documente, precum urmeaza:

  1. Cererea de inmatriculare auto, pe care o vei completa si o poti descarca de pe site. Ai posibilitatea sa treci si o alta persoana pentru inmatriculare masina, fiind necesar ca, pe langa datele personale din cerere, sa adaugi si datele de identificare ale celuilalt posesor.
  2. Fisa de inmatriculare, pe care completezi datele personale, trebuie sa fie si vizata la ANAF, mergand la sediul de unde apartii. 
  3. Dovata platii contravalorii de certificat de inmatriculare auto. Aceasta poate fi achitata si la ghiseu, in numerar, atunci cand mergi sa depui dosarul.
  4. Actul de identitate pe care trebuie sa il ai atat in original, cat si copie. In caz ca iti doresti sa faci inmatricularea auto pe firma, atunci trebuie sa mai anexezi la dosar si documentele care atesta infiintarea societatii, denumirea acesteia si sediul, date pe care le regasesti in certificatul de inregistrare la Registrul Comertului. Nu uita de imputernicire, fiind pe lista de acte necesare pentru inmatriculare pe o firma.
  5. Procura legalizata la notar, in caz ca nu poti sa ajungi sa depui acele documente de inmatriculare auto si vrei sa trimiti o alta persoana care nu este proprietar pe masina.
  6. Tot in lista de acte necesare pentru inmatriculare se afla si o copie dupa contractul RCA (contractul de asigurare auto obligatorie), care trebuie sa fie intocmit pe numele proprietarului si sa fie in termen de valabilitate.
  7. Documentul care iti atesta dreptul de proprietate asupra autovehiculului, pe care de asemenea, trebuie sa il ai atat in original, cat si copie, pe care o vei depune la dosar.
  8. In cazul in care masina a fost achizitionata dintr-un stat membru UE, si nu este persoana juridica ce plateste TVA, atunci trebuie sa mai aiba la documente necesare pentru  inmatriculare un formular emis de ANAF ce atesta plata taxei pe valoare adaugata in spatiul intracomunitar pentru mijloacele de transport.
  9. Cartea de identitate a vehiculului in original, dar si copie.
  10. Dovada ca ai platit taxa pentru placute, care este mai mare pentru numere preferentiale si la aproximativ jumatate pentru numerele care vin la rand. Si aceasta taxa o poti achita in numerar la ghiseu atunci cand vii sa depui dosarul cu acte inmatriculare auto. 

In caz ca iti doresti o combinatie de cifre si litere care sa insemne ceva pentru tine, poti verifica online numerele de inmatriculare disponibile, avand o sectiune speciala pe site-ul Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Foarte important, in acesta sectiune doar se verifica ce numere de inmatriculare sunt disponibile si nu se face automat rezervarea lor, putand ca, pana te vei prezenta la ghiseu acestea sa fie deja ocupate. 

  1. Extras din contractul de leasing, daca este cazul, in care sa fie evidentiate clar care sunt partile, durata si obiectul contractului, datele de identificare ale masinii si semnaturile ambelor parti. Si acestea trebuie prezentate la acte necesare pentru inmatriculare auto, atat in original, cat si copie. 

Pentru a vedea ce taxe inmatriculare auto ai de platit, consulta site-ul oficial Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, deoarece se pot modifica sau te poti informa direct la ghiseu daca alegi sa platesti in numerar cand depui dosarul cu acte necesare inmatriculare auto.

 

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un autovehicul nou care nu este din Romania sau un stat membru UE?

In acest caz, cand aduni documentele necesare pentru inmatriculare auto, trebuie sa tii cont de:

La punctul 8 nu vei avea nevoie de un formular ANAF, ci de o dovada din care sa reiasa ca au fost respectate si efectuate formalitatile vamale pentru a importa definitiv masina, sau temporar, atat in original, cat si copie. 

Se plateste, de asemenea, o taxa de inmatriculare auto, precum si taxele pentru numere. In fisa de inmatriculare auto se trec toate datele necesare, inclusiv ale celui de-al doilea proprietar, daca este cazul.

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula o masina achizitionata second hand din Romania?

In caz ca vrei sa iti achizitionezi o masina second hand din Romania, pe langa actele mentionate anterior, mai ai nevoie doar de inca cateva pozitii, fiind necesara doar o transcriere vehicul

Inainte de a trece la procedura de vanzare auto verifica bine masina atat sub aspect estetic, dar si tehnic. Daca esti cunoscator poti sa faci singur verificarile de rigoare, dar daca nu te pricepi, cel mai bine este sa apelezi la un service auto. 

Chiar daca esti multumit de starea masinii, nu trece imediat la intocmirea de acte pentru vanzarea auto, ci mai fa o serie de verificari prin care sa te asiguri ca masina nu este furata (poti intra online pe site-ul Politiei Rutiere unde ai o sectiune cu masini furate); uita-te cu atentie peste acte, mai ales daca o achizitionezi de la o persoana fizica (cauta seria de la sasiu care se afla de obicei sub capota masinii sau pe partea interioara a parbrizului si vezi daca aceasta corespunde cu ceea ce este trecut in acte); solicita si certificatul fiscal de la vanzator.

Nu ezita sa cauti si in baza de date de la CEDAM, de pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Finaciara, pentru a vedea daca masina a suferit accidente ce au fost reparate cu despagubire de la un asigurator din Romania. 

Pe langa completarea contractului de vanzare – cumparare (la care poti descarca un model de pe internet), mai sunt o serie de acte necesare la vanzarea auto pe care trebuie sa le aiba cel care vinde masina, si anume:

O fisa de inmatriculare ce va contine date din contract si de pe cartea de identitate a masinii. Aceasta trebuie vizata la Administratia Fiscala unde este arondat vanzatorul si trebuie insotita de o declaratie pe propria raspundere de radiere a masinii. Dupa ce se achita si taxele restante, trebuie sa primesti de la vanzator, pe langa chei si autovehicul, si cateva acte necesare la transcrierea auto: contractul, fisa de inmatriculare ce este vizata ANAF, certificatul de inmatriculare, cartea de identitate a masinii.

Din momentul in care semnezi contractul vei mai avea la dispozitie 30 de zile pentru a face transcrierea auto pe numele tau. Pentru a pregati dosarul de acte necesare de inmatriculare auto, ai de parcurs cativa pasi:

  1. Vizita la RAR: imediat ce ai achizitionat masina este bine sa iti faci programare la RAR (Registrul Auto Roman), deoarece este posibil sa fie aglomerat si sa intri in criza de timp. Daca masina este mai veche, mergi înainte la un service auto, pentru a o pune la punct. 

Trebuie sa achiti si o taxa RAR, si in urma verificarilor, vei primi un certificat de autenticitate, care are o valabilitate de 60 de zile. 

  1. Tot in termen de 30 de zile trebuie sa treci masina pe numele tau la taxe si impozite locale, unde vei obtine si viza necesara pe fisa de inmatriculare auto ce o ai de la vanzator. 
  2. Nu uita sa iti faci si asigurarea auto obligatorie (RCA), care trebuie sa aiba o perioada de valabilitate de cel putin o luna.

Deja ai pregatite toate actele necesare si mai trebuie sa completezi si cerere transcriere auto, pe care sa o anexezi la dosar. 

Dosarul trebuie sa contina urmatoarele:

  1. Cerere de inmatriculare;
  2. Fisa de inmatriculare auto cu viza;
  3. Cartea de identitate a vehiculului in original si copie;
  4. Actul de identitate a noului proprietar (copie si original);
  5. Talonul masinii, din care sa reiasa ca are ITP facut la timp;
  6. Asigurarea masinii RCA, copie si original;
  7. Contractul de vanzare – cumparare, daca este achizitionata de la o persoana fizica, sau factura;
  8. Placutele de inmatriculare, daca acestea trebuie schimbate;
  9. Chitantele de plata de la certificatul de inmatriculare si, daca este cazul, pentru placutele noi;
  10. Procura de la notar, in caz ca nu te poti prezenta in persoana.

Ce acte ai nevoie pentru a inmatricula un autovehicul achizitionat second hand din afara tarii?

Si aici ai doua situatii, cand iei o masina din UE sau din afara ei.

Intr-o prima faza, pentru a putea sa circuli legal imediat ce ai ajuns in tara, poti sa faci o inmatriculare provizorie si sunt o serie de acte necesare pentru numere rosii. Desi acestea pot fi folosite doar o parte limitata de timp, iti ofera o perioada de gratie, in care poti sa strangi documentele necesare pentru inmatricularea permanenta. 

De ce acte pentru numere rosii ai nevoie? O cerere, RCA copie si original, copie dupa documentele care atesta ca esti proprietar pe masina, actul de identitate (copie si original), precum si dovada achitarii taxelor – autorizatia de circulatie provizorie, placutele cu numere rosii. Acestea au o valabilitate de 30 de zile si se pot prelungi cu inca 60 de zile, in caz ca dupa vanzarea auto, actele nu sunt conforme si mai ai nevoie de timp. In continuare, iti faci dosarul pentru inmatricularea permanenta. 

Daca ai ales sa iti achizitionezi masina din afara tarii, atunci vei fi nevoit sa faci un drum la RAR, pentru a obtine cartea de identitate a autovehiculului, care poate fi data direct daca masina are omologare UE si nu a fost modificata ulterior, sau individual pentru celelalte cazuri.

Ca acte necesare RAR sunt: actul de identitate al celui care solicita cartea de identitate; cerere activitate RAR pe care o completezi si o semnezi acolo; documentul de inmatriculare a masinii din tara de unde provine.

Tot la RAR  se va face si ITP si, cu ajutorul unui tester auto RAR,  se verifica starea masinii, precum si autenticitatea acesteia. 

Pentru schimbare de proprietar auto, dosarul trebuie sa contina, pe langa cele mentionate anterior, certificatul de autenticitate auto, ce este eliberat de RAR, si documentele de inmatriculare din tara de unde este achizitionata. 

Ca si acte de inmatriculare auto din strainatate (o tara care nu este membra UE), pe langa cele mentionate deja, mai este necesara si dovada ca au fost efectuate formalitatile vamale de import permanent sau temporar, atat in original, cat si copie. 

 

Pe site-ul oficial de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pe langa acte necesare inscriere auto, mai ai si alte situatii, precum modificarea numarului, schimbarea datelor proprietarului, radierea unei masini, eliberarea unui alt certificat in caz ca a fost furat etc. 

In concluzie, nu uita ca ai un timp limitat dupa ce ti-ai achizitionat o masina, fie noua, fie second hand, si trebuie sa strangi toate documentele necesare pentru a pregati dosarul cu acte inscriere auto.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu