Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Unii dintre cititorii nostri se pregatesc de vacanta, iar altii isi planuiesc concediile de anul viitor. Pentru toti, noi am inclus o lista cu indicatii si recomandari pentru pregatirea autoturismului inaintea unei drumetii, indiferent daca vorbim despre munte ori mare. Astfel, atat siguranta cat si confortul vor fi imbunatatite, daca respectati aceste sfaturi.

 

Plecati la munte, mare, ori in strainatate, pentru o perioada prelungita cu masina? Evident ca stiti cat de importanta este pregatirea vehiculului pentru o astfel de vacanta. Noi, mai jos, incercam sa compilam o lista de sfaturi legate de acest aspect, utila in cazul in care v-a scapat ceva. Unele sfaturi sunt aplicabile tuturor posesorilor de autoturisme, iar altii doar unora. Sa incepem!

 

Revizia tehnica – obligatorie!

Mergeti la un service pentru a fi siguri daca toate sistemele auto functioneaza bine. Vorbim aici despre lumini, motor, baterie, climatizare, si transmisie. Este indicat sa va pricepeti cat de cat la revizii tehnice, ca sa nu fiti inselati. 

Cunoasteti cazurile in care angajatii spun ca exista o problema (de fapt, inexistenta), pentru a va lua banii. Mergeti la un service serios sau luati cu dumneavoastra o persoana care este greu de dus de nas de astfel de indivizi.

 

Echipati masina cu uleiul potrivit

O schimbare de ulei, inaintea unui drum lung, este recomandata. Alegeti o marca buna si nu ezitati sa utilizati si un aditiv, pentru curatarea motorului. Nu strica nici sa schimbati filtrul de ulei, alaturi de cel de aer, intrucat aceste doua elemente vor asigura functionarea eficienta a sistemelor de ungere si, respectiv, a carburatorului.

 

Centurile de siguranta trebuie sa fie prezente pentru toate locurile

In multe cazuri, soferii scot centurile de la bancheta din spate, crezand ca nu sunt atat de importante ca cele din fata. Fals. Toate centurile sunt esentiale pentru siguranta, iar daca acestea sunt prezente, ele ar trebui purtate tot timpul. Daca vreuna este deteriorata, inlocuiti-o cu una noua, la un service specializat.

 

 

Verificati cauciucurile si alegeti pneurile potrivite

Inainte de drum, faceti presiunea pneurilor si este foarte important sa echipati masina si cu un compresor auto sau cu alte tipuri de pompa. Conteaza si pneurile: pentru vara, luati pneuri de vara sau all-season, pentru iarna de iarna si asa mai departe. 

Este important sa verificati si gradul de uzura – daca acestea nu au mai fost schimbate de multa vreme, cumparati altele noi!

 

Sistemul de climatizare trebuie sa fie in operabilitate optima!

Verificati si aerul conditionat, in special la filtru. Daca intra praf sau daca aerul pompat in habitaclu are un miros necorespunzator, atunci este cazul sa schimbati elementele de filtrare. Daca porniti pe timp de iarna, nu strica sa aruncati un ochi si la incalzire.

 

Echipati corespunzator cutia de prim ajutor

Chiar daca este ceruta de lege, cutia de prim ajutor trebuie echipata cum trebuie. Bandaje, alcool medicinal, garou, toate elementele trebuie sa fie noi si in forma buna. In plus, echipati atat masina cat si rulota cu un extinctor aflat in termenul de valabilitate!

 

Testati sistemele de supraveghere si parcare

Daca aveti camere video de masina, luati cu dumneavoastra si carduri de memorie, pentru a stoca fisierele inregistrare, mai ales daca luati imagini cu drumul. Verificati si sistemele de pornire in parcare, intrucat acestea pot descuraja hotii.

 

Nu strica echiparea masinii cu doua roti de rezerva!

Sfatul acesta se ofera indeosebi cititorilor care planuiesc expeditii prelungite in tinuturi salbatice. Daca planuiti trasee off-road, in zone izolate, este bine sa puneti doua roti de rezerva in habitaclu, pentru a fi siguri ca nu ramaneti izolati cu o pana, departe de civilizatie.

 

Rulota trebuie si ea verificata si pusa la punct

O rulota trebuie si ea echipata cu frigider functional si cu alte elemente. Ea va necesita, de asemenea, roata de rezerva. Nu uitati sa ii verificati semnalizarea. Daca tot vorbim despre asa ceva, sfaturile acestea se aplica si la remorci.

 

Alocati fonduri pentru reparatii de urgenta

Daca ati facut planul financiar pentru vacanta dumneavoastra, probabil ati pus deoparte si o anumita suma pentru cheltuieli neprevazute. Noi mai putem adauga in aceasta lista si diversele defectiuni ce vor necesita reparatie, dar si bani pentru eventualele amenzi (cine stie, parcati pe un loc ilegal intr-o tara straina?!?).

 

Luati masuri anti-furt, cand vizitati locuri necunoscute

Alarmele de masina nu mai sunt atat de raspandite, de cand cu sistemele de localizare prin GPS. Insa nu strica sa o armati, daca dispuneti de ea, mai ales daca locurile noi in care o lasati arata dubios, ori sunt izolate (important este sa si auziti alarma). 

Activati modul de parcare pentru camerele de bord, astfel ele vor inregistra daca cineva a incercat portierele masinii. Daca aveti echipate bare transversale, nu uitati sa le inchideti cu cheile speciale anti-furt.

 

Hartile fizice sunt la fel de bune ca cele virtuale, daca nu chiar salvatoare in situatii de urgenta

Nu este o idee buna sa va bazati exclusiv pe GPS sau pe telefoanele mobile. Daca vizitati o zona izolata, unde semnalul poate fi slab sau unde puteti ramane fara baterie, cumparati harti fizice ale tarii respective si puneti-le in torpedou. In plus, este o idee buna sa luati si o busola cu dumneavoastra.

 

Starterele de baterie sunt mereu o investitie buna

Cu un starter de baterie, va veti putea incarca bateria atunci cand se descarca, trebuie doar sa aveti o priza disponibila. In plus, daca calatoriti iarna, functia de incarcare rapida este foarte utila, daca acumulatorul s-a dezghetat de la ger. Pentru cei care doresc masuri extra de siguranta, recomandam si stocarea unui al doilea acumulator, in portbagaj.

 

Nu strica echiparea cu un bidon de benzina in plus

Si acest sfat se adeseaza fanilor vacantelor in regiuni izolate. Daca nu sunteti siguri unde se afla urmatoarea benzinarie, un bidon generos cu benzina sau motorina, tinut in portbagaj, ramane o idee buna. In functie de masina si de distantele pe care planuiti sa le parcurgeti, cel putin 10-20 de litri ar fi recomandabili. 

 

 

Investiti si in power bank-uri si adaptoare USB, pentru a incarca telefoanele

Pentru ca veti utiliza telefoanele, tabletele sau alte gadgeturi, riscul de a ramane fara baterie trebuie luat si el in calcul. Power bank-urile de capacitate mare merita sa faca parte din lista de echipamente pentru vacanta. 

In plus, sa fiti siguri ca aveti si cel putin un adaptor USB de pus in slotul pentru bricheta, pentru a putea incarca gadgeturile direct de la reteaua electrica a masinii. Nu strica nici incarcatoare cu baterie solara, daca chiar doriti un produs ecologic. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments