Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Nu toate camerele video auto sunt la fel, insa exista o serie de functii si aspecte obligatorii pentru un model care merita cumparat. Am selectat 16 astfel de functii importante, explicand-o pe fiecare pe scurt, astfel ajutandu-ne cititorii in a face o alegere cat mai bine informata.

 

Cautati o camera video de bord care sa ofere functii pentru toate situatiile? Iata lista noastra compilata, cu absolut tot ce este esential la un astfel de gadget, pentru orice situatie peste care ati putea da in trafic. Ele nu sunt intr-o ordine a importantei, ci sunt puse aleatoriu, insa fiecare are rolul sau in utilizarea de zi cu zi a gadgetului:

 

Inregistrarea in bucla

Spatiul de stocare pe memoria proprie sau pe un card SD este limitat, prin urmare cele mai multe camere ofera inregistrarea in bucla, adica in fisiere de o anumita marime, care se suprapun unul peste celalalt. In cazul unui eveniment care a activat senzorul G, fisierul respectiv se va pastra. 

Daca nu ar fi prezenta aceasta functie, inregistrarea s-ar opri cand memoria ar fi plina, iar astfel un incident important nu ar putea fi stocat pentru redarea ulterioara.

 

GPS

Elementul de GPS permite camerei sa calculeze pozitia, dar si viteza, ceea ce ofera mai multa siguranta in eventualitatea unui incident. Desigur, puteti avea si GPS separat, insa o camera cu de toate va fi mai eficienta in oferirea datelor respective, intrucat le va salva cu fisierul ce contine incidentul.

 

Display mare

Cele mai multe camere pot filma in rezolutii chiar si peste HD ready, insa este util ca si ecranul pe care vedeti imaginile sa aiba suficienti pixeli, pentru a putea distinge anumite detalii. De exemplu, cand fixati camera in suport, va fi indicat sa puteti vedea pe display exact ce vede obiectivul. 

Altfel, s-ar putea sa nu prinda zone importante din fata masinii. Cu cat ecranul este mai mare (de exemplu, cel putin 2 inch in diagonala), cu atat mai bine. In plus, daca este touchscreen, o diagonala ridicata permite o precizie mai buna in apasarea butoanelor.Harta radare

Daca tot am vorbit de GPS, o harta a radarelor si a camerelor de fotografiat vitezomanii va fi foarte utila, mai ales cand sunteti un sofer profesionist ce tine la timpii de livrare. Trebuie sa recunoastem ca aceasta functie este destul de rara, prin urmare s-ar putea sa fie cea mai putin esentiala din lista pe care am intocmit-o aici. 

 

Senzor de acceleratie

Senzorul de acceleratie (ori senzorul G) este o piesa de echipament care detecteaza socurile sau schimbarile de directie bruste. El va activa functia de salvare a fisierului cand este simtit vreun incident, precum o tamponare sau un viraj de urgenta, astfel oferindu-va acces la inregistrarea respectiva, ea fiind ferita de suprapunerea ulterioara cu alt fisier. Senzorii de acceleratie se pot regla, pentru a raspunde la fel de fel de incidente. 

 

Sursa aditionala de electricitate

Posibilitatea de a recurge la o baterie proprie, atunci cand masina este oprita si nu mai este prezenta alimentarea la reteaua sa electrica, s-ar putea sa fie importanta atunci cand cautati o camera cu functie de auto-aprindere cand este parcata. Astfel, veti putea inregistra cine v-a lovit masina pe timp de noapte, cand ati lasat-o in fata blocului, de exemplu. 

 

Functie foto

Posibilitatea de a prinde o singura fotografie s-ar putea sa fie utila in anumite cazuri. De exemplu, cand vreti sa luati numarul unei masini din fata, ori cand doriti sa fotografiati un peisaj frumos. Cu ajutorul ei, nu va fi nevoie sa scoateti telefonul, ceea ce ar lua timp si ar periclita si siguranta la volan. 

 

Slot de carduri

Exista, pe piata, camere video cu memorie proprie, insa este de preferat ca ele sa permita si atasarea unui card SD de memorie. Astfel, puteti salva mult mai multe ore de continut, mai ales daca le puteti schimba cat sunteti la bordul masinii. cele mai multe modele de camere video auto ofera, din fericire, sloturile pentru memorie. 

 

Lentile cu unghi larg

Cu cat este mai larg unghiul de prindere a imaginii in fata autoturismului, cu atat mai bine. De exemplu, daca v-a fost lovita aripa din dreapta, o camera cu un unghi ingust nu va capta incidentul. Orientativ, cel putin 110-120 de grade ar fi indicate, pentru un model bun. 

 

Buton de inregistrare de urgenta

S-ar putea ca, uneori, sa fie nevoie sa salvati un fisier video, insa senzorul G sa nu fie activat (adica sa nu existe vreun contact cu masina, sau sa aiba loc vreo manevra brusca). Butonul respectiv va salva inregistrarea, la nevoie. De exemplu, ati prins o tamponare intre alte doua autoturisme, ori alte incidente asemanatoare. 

 

Filmare pe timp de noapte

Pentru soferii profesionisti, care conduc pe toate conditiile de drum, este important ca senzorul camerei sa poata capta imagini pe timp de noapte, ori de lumina scazuta. In acele momente exista anumite riscuri pe drum, ceea ce face esentiala posibilitatea de a detecta si salva imagini clare. 

 

Suport ajustabil

S-ar putea sa doriti o anumita pozitionare ca obiectivului, catre o zona specifica, cum ar fi una cu vizibilitatea slaba din partea soferului. Fara un suport multi directional, ajustabil in directii multiple, posibilitatile de pozitionare dupa bunul plac s-ar putea sa fie limitate. Desigur, puteti opta si pentru suporturi de genul, cumparate separat de camera.

 

 

Memorarea vitezei si data inregistrarii

Pentru a va ajuta in situatiile in care va trebui sa dati explicatii Politiei Rutiere, salvarea fisierelor alaturi de viteza propriului vehicul si data la care a fost inregistrat este esentiala. Unele modele pot opta pentru scoaterea datelor respective, insa cele mai multe le salveaza automat cu orice eveniment memorat.

 

Software de management al fisierelor

Este o idee buna sa puteti viziona fisierele inregistrate direct pe display-ul camerei, fara a fi nevoie sa le descarcati pe un telefon ori computer. Nu toate modelele ofera asa ceva, insa atunci cand va trebui sa dati socoteala autoritatilor la locul faptei, functia respectiva va poate scuti de timp.

 

Aplicatii de smartphone

La fel ca si la intrarea precendenta, posibilitatea de a conecta camera direct la telefonul dumneavoastra, descarcand acolo fisierul inregistrat, pentru vizionare, va fi foarte utila. Exista camere compatibile cu toate telefoanele, dar si unele pe Android sau compatibile cu sistemul iOS de operare.

 

Mod de parcare

Cu ajutorul modului de parcare, camera va incepe sa inregistreze automat, pe bateria proprie, pornind numai atunci cand sunt sesizate miscari in fata masinii, sau cand caroseria a fost lovita. 

Tipul acesta de gadgeturi este util cand lasati masina intr-un loc izolat, nesigur, iar lasarea camerei la vedere ar putea si descuraja potentialii hoti si alte persoane cu intentii nefaste. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments