Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Cei care sunt soferi incepatori, dar si pentru cei avansati, le reamintim care sunt lucrurile obligatorii pe care trebuie sa le ai cu tine in portbagaj, pentru a putea reactiona in conditiile legii in caz de nevoie si pentru a evita amenzile ce se acorda pentru lipsa acestora.

 

Prin lege sunt reglementate o serie de lucruri pe care trebuie sa le ai permanent la tine atunci cand pornesti cu masina la drum, fie pentru curse scurte prin oras, fie pentru calatorii mai lungi. Acestea au rolul lor de a te tine in siguranta in caz de anumite probleme, iar lipsa atrage dupa sine amenzi acordate de catre Politia Rutiera in cazul unui control. Astfel, este obligatoriu sa ai: 

 

Trusa medicala

Continutul unei truse medicale auto, necesara pentru acordarea primului ajutor in caz de nevoie, este reglementat tot prin lege si gasesti nenumarate variante la un pret decent. Astfel, lucrurile necesare sunt impartite pe mai multe categorii si ai nevoie de:

Instrumentar, care se refera la produse ce te ajuta sa intervii precum: o foarfeca cu varfuri boante care sa iti permita sa tai cu usurinta hainele in cazul unui accident pentru a avea acces la rana, aceasta trebuie sa fie potrivita pentru materiale textile si sa poata taia si un material mai gros, gen un postav cu o grosime de peste 2 mm; un dispozitiv care sa te ajute sa faci respiratie gura la gura in caz de nevoie, si poate fi cu valva unidirectionala ce permite trecerea aerului doar spre pacient sau cu filtru.

O alta categorie sunt materialele sanitare care sa iti permita sa poti acorda primul ajutor in cazul plagilor deschise, rupturi sau entorse, imobilizarea unei anumite parti a corpului celui accidentat. Astfel, trebuie sa ai la indemana: o rola de leucoplast pentru a fixa un pansament aplicat; minim 4 bucati de leucoplast cu pansament steril pentru a putea fi aplicat rapid pe o plaga nu foarte mare; fasa din tifon, macar 2 bucati din fiecare dimensiune, mai mica cu latime de 5 cm si lungime de minim 4 m si mai mare cu o latime de 10 cm si lungime de minim 4m, cu ajutorul caruia poti acoperi plagile si poti imobiliza in caz de nevoie; minim 2 bucati de bandaj de mare dimensiune, nedeformabil, cu latura de 80 cm, pentru umar si brat; pansamente sterile de diferite dimensiuni cel putin 2 bucati cu care poti curata rana si o poti acoperi; o fasa elastica pentru entorse, rupturi de mana sau picior; manusi de unica folosinta care pot fi din latex sau polietilena cu care sa manipulezi instrumentarul si pansamentele pentru a proteja ranile de infectare.

Pe langa acestea, trusa trebuie sa mai contina si alte materiale necesare precum: minim 6 ace de siguranta; cel putin o folie de supravietuire foarte necesara pentru a putea mentine o temperatura a corpului corespunzatoare si care trebuie sa aiba 2,11 m pe 1,60 m; o brosura autorizata de Ministerul sanatatii cu acordarea primului ajutor in caz de nevoie, precum si o lista cu tot ce contine trusa.

Trebuie sa fii atent la termenul de garantie, deoarece o serie dintre produsele din trusa medicala au termen limitat de folosinta. Se aplica amenda si in cazul in care ai trusa medicala de prim ajutor auto, dar care are termenul de valabilitate depasit.

Toate lucrurile sunt asezate intr-o cutie, de obicei din plastic, alba cu cruce rosie, pentru a fi usor de depistat in portbagaj. Se recomanda, de asemenea, sa fie asezata la indemana. 

 

Stingator

Un alt dispozitiv pe care trebuie sa-l ai obligatoriu in portbagaj este si stingatorul, acesta fiind de mare ajutor in caz ca masina ia foc, fie pentru a ajuta un alt participant la trafic sa stinga incendiul masinii sale. Sunt in principal de doua feluri: de tip spay, care este mult mai putin eficient, si cu pulbere si manometru, ce poate fi si reincarcat in caz de nevoie. Ca si la trusa medicala, fii atent la termenul de valabilitate care poate fi de la 1 la 5 ani sau mai mult. 

 

Vesta reflectorizanta

Este un alt articol important si trebuie tinuta la indemana pentru a o putea gasi in orice conditii. Astfel, in caz ca ai o avarie sau trebuie sa schimbi un cauciuc, mai ales in conditii meteo nefavorabile cu ploaie sau ceata, pe inserat, o vesta reflectorizanta iti poate salva viata, fiind foarte vizibila de catre celalti participanti la trafic. Aceasta nu are termen de valabilitate si, odata achizitionata, o poti pastra oricat. 

 

Doua triunghiuri reflectorizante

 Acestea se folosesc in caz ca masina este oprita si necesita o interventie, precum schimbarea unui cauciuc si sunt, de asemenea, foarte importante pentru a semnala celorlalti soferi prezenta ta pe carosabil. 

Acestea se pozitioneaza unul in fata masinii si altul in spate la o distanta de 30 de metri fata de masina, pe aceasi banda de mers. Astfel, ceilalti soferi vor fi avertizati din timp ca exista un obstacol pe carosabil si te vor putea ocoli in siguranta. In cazul in care esti intr-o localitate si traficul este foarte aglomerat, in conditii bune de vizibilitate (pe timp de zi, fara ploaie sau ceata) acestea se pot aseza si la o distanta mai mica fata de masina, dar suficienta pentru a te proteja. 

Triunghiurile reflectorizante  nu au termen de expirare, asa ca dupa ce ai facut prima data investitia le poti lua cu tine pe orice masina si cu un timp de folosinta nelimitat. 

Un kit complet pentru masina il poti achizitiona din magazinele de specialitate sau din mediul online la preturi decente, in jur de 100 lei, asa ca nu merita sa te expui unei amenzi care te poate costa mult mai mult, 4 sau 5 puncte ce echivaleaza cu 580 – 725 lei. In plus, te pot salva in trafic in cazul unui accident grav, sau poti acorda primul ajutor altor persoane, ceea ce este un lucru extrem de important pentru siguranta ta si a altor persoane. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments