Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Pneurile de iarna sunt esentiale, atunci cand vrei sa circuli in siguranta si sa nu prezinti un pericol in trafic. In plus, scapi de amenzi din acest motiv, nu risti sa ramai fara certificat de inmatriculare sau despagubire in caz de accidente si poti controla masina, astfel incat sa mergi in conditii optime.

 

Soferii responsabili sunt atenti sa isi schimba anvelopele de vara cu cele de iarna, atunci cand conditiile meteo o impun. Daca nu se intampla astfel, urmarile pot fi destul de grave. In cele ce urmeaza, iti vom vorbi despre o serie de aspecte care ar trebui sa te faca sa fii mai responsabil/a, din acest punct de vedere.

 

Siguranta

Primul lucru care ar trebui sa te faca sa echipezi masina corespunzator este siguranta. Cu totii ne dorim sa ne intoarcem cu bine acasa, fie ca suntem soferi sau pietoni. Anvelopele prea uzate sau nepotrivite ii pot afecta si pe cei care nu se afla in autoturisme, deoarece in orice moment poti derapa si acrosa persoane care circula pe marginea strazii sau trotuare.

Cauciucurile necorespunzatoare sunt periculoase si cand vine vorba de franat la trecerile de pietoni, cand iei curbele si asa mai departe.

Fii mai constient/a, mai responsabil/a si echipeaza-ti vehiculul cu tot ce e nevoie, pentru a nu pune in pericol viata celor care participa la trafic.

 

 

Amenzile

Multi isi schimba cauciucurile pentru ca nu vor sa ia amenda. E si acesta un argument, chiar daca nu cel care ar trebui sa stea la baza acestei actiuni, care trebuie facuta in primul rand pentru siguranta.

Amenzile sunt destul de mari pentru cei care nu au pneuri corespunzatoare sau au anvelope prea uzate pentru a oferi siguranta. La ce ne referim mai exact? La faptul ca e necesar ca masina sa fie echipata cu ajutorul unor cauciucuri potrivite cu dimensiunile specificate in cartea tehnica a autovehiculului si sa aiba o adancime a benzii de rulare mai mare de 1.6 mm.

Daca nu te supui legii din acest punct de vedere, risti amenzi cuprinse intre 1305 si 2900 lei (9-20 puncte de penalizare, clasa IV). Acestea pot fi platite in jumatate, daca faci acest lucru in 15 zile.

 

Ridicarea certificatului de inmatriculare

Legislatia in vigoare prevede si cazuri in care mai mult decat amenda risti si ridicarea talonului masinii. Conform Codului Rutier, Articolului 112, alineatul 1, din OUG 195/2002, acest lucru se poate intampla cand folosesti anvelope ce au alte dimensiuni si caracteristici specificate in cartea de identitate a vehiculului, cand sunt taiate, rupte (sa nu poata fi citite de pe ele informatiile inscriptionate) sau prea uzate.

Totodata, talonul automobilului tau poate fi pastrat de catre politie si atunci cand  “autovehiculul nu este dotat, la circulatia pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, cu anvelope de iarna, iar autovehiculul de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si autovehiculul de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, nu sunt echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune ori nu au montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Daca nu ai grija si ti s-a ridicat certificatul de inmatriculare, redobandirea lui te va pune pe drumuri destul de mult. Va trebui sa echipezi in mod corespunzator masina, sa mergi la Registrul Auto Roman cu ea pe o platforma, pentru verificari, si sa primesti aprobare de la aceasta institutie pentru a putea reintra in circulatie cu respectivul vehicul.

 

Controlul masinii

Daca nu folosesti anvelopele potrivite, autoturismul va fi foarte greu de condus. Risti sa derapeze in orice moment, sa iasa de pe carosabil in curbe si nu numai si sa patineze in situatii banale, precum plecatul de pe loc.

Pentru ca vehiculul sa poata fi controlat in parametri normali, e necesar sa il echipezi cu anvelope de iarna si acestea sa fie suficient de calitative pentru a oferi siguranta dorita care duce la o manevrare a masinii in conditii optime.

Deseori, parca siguranta si controlul se suprapun si par a fi cam acelasi lucru. Dar, sunt si situatii in care nu pui in pericol viata nimanui, ci pur si simplu nu poti controla vehiculul – de exemplu, cand vrei sa pleci de pe loc si rotile se invart in gol.

 

 

Asigurarea

Echiparea necorespunzatoare a masinii pe timp de iarna poate atrage cu sine si sanctiuni venite din partea companiei de asigurari. Mai exact, unele firme nu despagubesc in eventualitatea unor accidente, daca nu ai anvelopele potrivite montate pe jantele autoturismului tau.

In cazul unui eveniment neplacut, vei plati mai mult sa-ti repari masina decat daca ai fi avut pneuri omologate, pentru a fi despagubit de compania de asigurari.

Asadar, data viitoare gandeste-te de doua ori inainte de a te porni la drum neechipat. Risti prea multe pentru ceva ce e relativ simplu si nu foarte costisitor de rezolvat, daca luam in calcul ca un set de anvelope ne pot tine si 2-3 ani, in functie de cat de mult circulam.

Acestea sunt motivele care ar trebui sa te faca sa fii constient/a de importanta unor cauciucuri auto (aici lista cu modele comparate) corespunzatoare pentru pentru conditiile de drum impuse de anumite fenomene meteorologice ce se manifesta in sezonul rece.

Poti opta fie pentru pneuri de iarna, fie pentru cele all season. Cele din prima categorie sunt recomandate in eventualitatea in care e vorba de drumuri mai greu accesibile, cele din a doua sunt potrivite mai mult pentru soferii care circula prin oras.

Cand vrei sa achizitionezi astfel de produse, poti alege atat varianta online, cat si pe cea offline, in functie de ce e mai confortabil pentru tine. Unii soferi prefera sa mearga direct la magazine care si monteaza noile cauciucuri, altii prefera sa urmareasca online tot felul de oferte si sa le instaleze apoi singuri sau sa apeleze la un service specializat.

Cand alegi anvelopele pentru autoturismul tau ai mare grija sa fie in conformitate cu datele specificate in Cartea de Identitate a Vehiculului si sa aiba o data de fabricatie cat mai recenta.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments