Am modificat articolul ultima data pe: 19.01.21

 

Nu toti soferii s-au gandit pana acum sa isi instaleze o camera video la bordul autoturismului lor. Sunt destul de multe motive pentru aceasta optiune, iar noi oferim cinci argumente solide in favoarea instalarii camerelor auto. Speram ca, astfel, mai multa siguranta va fi oferita pe sosele din Romania, atat pentru soferi, cat si pentru pietoni si alti participanti la trafic.

 

Momentan, in Romania, spre deosebire de Federatia Rusa si de alte state, atat in Est, cat si in Vest, camerele video pentru bord nu sunt obligatorii. Insa asta nu inseamna ca nu exista numeroase beneficii pentru a va cumpara asa ceva. 

Investitia nu este enorma – chiar si cu sub 200 de RON va puteti asigura un mic gadget care sa preia imaginile de la drum, iar mai jos vom discuta cinci motive, mari si late, care s-ar putea sa va convinga sa faceti o astfel de achizitie. 

Nu ne vom limita la nevoi, ci si la situatii ce tin de timpul liber sau de sporirea confortului in timpul calatoriilor pe sosea.

 

Accidente

Evident, situatii precum tamponarile, accidentele sau alte evenimente care implica Politia Rutiera sunt principalul motiv pentru care acest tip de camere au fost lansate pe piata. In cazul unei coliziuni, s-ar putea sa nu fie clar cine este vinovatul, ori ca respectivul sa nu isi recunoasca vina. 

Oferirea inregistrarii catre organele de politie va clarificat situatia, evident. Mai mult decat atat, motivul pentru care am mentionat Federatia Rusa in introducere si faptul ca acolo camerele sunt obligatorii, este urmatorul: in zona respectiva, se intampla frecvent ca unele persoane sa se arunce in fata masinilor si apoi sa ceara bani ca despagubiri pentru un accident (inselatorii ce implica asigurarea). 

Tot in astfel de cazuri, senzorul de accelerare cu care sunt echipat camere poate fi de mare ajutor. Pe scurt, el detecteaza daca masina a fost lovita, fiind sensibil la socuri (si poate fi si reglat). Daca cineva va cere bani, acuzandu-va ca l-ati lovit, insa nu a avut loc vreun contact intre doua masini, senzorul G va poate apara in fata politiei.

 

 

Evenimente deosebite, in care nu sunteti implicat

Nu numai in cazul coliziunilor este utila o camera video. Exista destule situatii in trafic, cand ele se pot dovedi utile. De exemplu, inregistrarea vitezomanilor care pun in pericol vietile celor din trafic, trecand pe rosu sau sicandand alti participanti. Puteti anunta Politia, in astfel de situatii, prezentand fisierele video incriminatoare. 

La fel se poate vorbi si despre situatii care merita luat in considerare la nivel administrativ. De exemplu, o trecere la calea ferata a carei bariera nu mai merge – cu inregistrarea video ati putea anunta autoritatile direct pe social media sau pe adresa lor oficiala. 

La fel putem spune si despre alte situatii care necesita implicarea autoritatilor, insa nu tin de trafic. De exemplu, o incaierare pe marginea drumului, un furt de la un bancomat, sau alte nelegiuiri. 

In rezolvarea legala a acestor situatii si in prinderea vinovatilor, orice inregistrare ajuta, iar cand sunt cat mai multe masini echipate cu camere de bord, siguranta pe drumuri, dar si pe marginea lor, va creste.

 

Fenomene notabile ce nu tin de om

Sa ne indepartam putin de la motivele principale ce justifica instalarea unei camere video, si sa abordam un obiect mai putin conventional. Ne referim, aici, la evenimente deosebite, rare, care ar merita sa fie capturate de camere, dar nu este intotdeauna timp sa scoateti telefonul si sa apasati butonul de “record” la timp. Haideti sa oferim cateva exemple:

Evenimentele ce tin de vreme: recent, tornadele si-au facut aparitia la noi in tara, un fenomen intalnit in special in preeriile din Sud-estul Statelor Unite. Merita prinse pe film, mai ales ca dovada atunci cand s-au facut pagube in urma lor. 

Si alte evenimente meteo neobisnuite pot fi inregistrate, intrucat in ultima vreme, din pricina incalzirii globale, ele au devenit destul de dese, dar si destul de extreme (grindina, viscol, vant extrem sunt cateva alte exemple).

Sa nu uitam si de aparitii neasteptate ale unor specii rare de animale, care va pot iesi in fata. Lupi, sacali, zimbri, rasi, rarisimul vultur codalb ori extrem de sfiosii cocori sunt doar cateva specii pe cale de disparitie la noi in tara, iar consemnarea lor este foarte importanta din punct de vedere ecologic.

Am mai putea adauga si fenomene extraordinare, precum meteoriti care strabat cerul, ori, daca ne ingaduiti, obiecte zburatoare neidentificate (chiar daca nu credeti in existenta lor, sunt foarte multe inregistrare de pe camere de bord, ce prezinta corpuri zburatoare greu de explicat). 

Daca sunteti genul de persoana entuziasmata fata de astfel de subiecte, merita sa va ganditi la instalarea unei camere video auto.

 

Peisaje de vacanta

Oamenii, in ziua de azi, prefera intr-o majoritate covarsitoare sa isi fotografieze si filmeze vacantele. Selfie-uri, camere performante DSLR, tripoduri, toate sunt utilizate pentru a documenta experientele la drum. O camera de bord poate fi adaugata listei, intrucat ea va inregistra incontinuu drumul, permitand catre cu un defileu de munte, cu malul marii, ori cu alte locuri pitoresti.

Dorim doar sa mentionam ca cele mai multe modele de astfel de aparate ruleaza pe functia de inregistrare ciclica, adica suprapun un fisier video cu altul, mentinand in memorie doar ultimul fisier, ori momentele in care senzorul G a inregistrat un soc (adica o coliziune). 

Va trebui sa verificati daca aceasta functie se poate anula, pentru a inregistra bucati mari de drum, fara ca acestea sa fie sterse in mod automat. In plus, cautati sa optati pentru camere cu rezolutie inalta (Full HD, preferabil), daca doriti un nivel ridicat de calitate si detalii fine la peisajele capturate. 

Supravegherea celor din habitaclu

Puteti opta pentru multe modele de camera video auto (aici lista noastra cu exemple comparate), iar la unele se ofera si camera pentru interiorul habitaclului. Ele se pot dovedi mai mult decat utile in urmatoarele situatii:

Supravegherea copiilor sau a animalelor de casa: mergeti la drum cu cei mici sau cu cainele familiei, pe bancheta din spate? Probabil veti sta mai linistiti daca pe display-ul de bord, vedeti exact ce fac ei, daca dorm, daca sunt plictisiti sau agitati. 

O alta situatie ar fi inregistrarea clientilor dumneavoastra, daca sunteti taximetrist sau alt tip de sofer. In cazul in care primiti o plangere nejustificata, ori cand are loc un incident iesit din comun, este important sa aveti dovezi care sa va sustina partea. O camera de interior o sa fie destul de utila, in aceasta privinta. 

 

Concluzie

Speram ca v-am convins cat de folositoare sunt camerele de tip dashboard, in zilele noastre. Avand in vedere si preturile accesibile la care se gasesc, nu prea exista argumente solide impotriva lor. Va invitam sa investigati piata si sa vedeti daca gasiti un model care va satisface nevoile si cerintele, in mod adecvat!

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments