Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.21

 

Vrei sa achizitionezi o mopeda, un motocultor sau alta varianta de autovehicul care nu intra sub incidenta legii ce impune matricularea si nu stii exact cum trebuie sa procedezi? Pasii sunt simpli si usor de indeplinit daca cunosti lista corecta cu actele necesare si locul in care trebuie sa le depui.

 

Atunci cand iti cumperi motocicleta, masina mica, camioneta sau tir, iti este destul de clar ca, printre pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru folosirea autovehiculului, se numara si inmatricularea. Cand vine insa vorba despre variante de tipul mopedelor sau utilajelor agricole, multi dintre noi nu stiu exact ce urmeaza dupa achizitie si ce presupune intrarea in legalitate a produsului. 

Afla din acest articol care sunt vehiculele care nu necesita inmatriculare si ce trebuie sa faci pentru a le putea utiliza in conformitate cu reglamentarile in vigoare.

 

Mopedele

Conform legii, in categoria mopedelor sunt incluse acele vehicule cu doua, trei sau patru roti, care prin constructie, nu pot trece de 45km/h. Clasificarea se refera atat la versiunile cu motor cu ardere interna si aprindere prin scanteie, cu capacitate cilindrica de maxim 50cmc, cat si la variantele cu motor electric, cu putere de pana la 4kW. 

O alta conditie definitorie este masa vehiculului, care nu trebuie sa depaseasca 350kg, excluzand greutatea bateriilor, in cazul modelelor cu acumulator. Se considera mopede usoare, variantele cu motor de cel mult 50cmc si viteza de pana la 25km/h.

In mod clasic, termenul de mopeda se refera la acele versiuni de biciclete motorizate, care au atat pedale, cat si un motor utilizat pentru a sustine deplasarea, termenul in sine fiind obtinut din combinarea cuvintelor “motor” si “pedala”. 

Chiar daca mopedele nu necesita inmatriculare, ele trebuie totusi inregistrate la consiliul local al orasului in care locuiesti si iti trebuie de asemenea un permis de conducere de tip AM. Singurele autovehicule care nu necesita nici inregistrare, nici inmatriculare si care pot fi conduse fara permis sunt bicicletele si vehiculele trase sau impinse de mana.

Un caz distinct este scuterul, motociclu a carui structura nu include parti fixe in zona genunchilor si care contine o platforma pe care se sprijina picioarele utilizatorului, diferit deci ca structura de mopede. O alta distinctie tehnica importanta este aceea ca spre deosebire de mopede, a caror miscare se asigura in principal de la pedale, fiind doar suplimentata de motor, deplasarea scuterului este sustinuta integral de catre puterea generata automat.

Modelele care au un motor de peste 50cmc si care pot atinge o viteza mai mare de 45km/h sunt considerate ca facand parte din categoria motocicletelor, cu toate conditiile de utilizare si inmatriculare impuse acestora. Exista insa si versiuni care nu depasesc 25km/h si care sunt incluse in clasa mopedelor usoare.

 

Vehiculele cu tractiune animala

Similar mopedelor, si vehiculele care folosesc tractiunea animala necesita inregistrare la consiliul local pentru a putea circula, fara a avea nevoie si de inmatriculare. Inregistrarea se finalizeaza in toate cazurile cu emiterea unei placute cu numar care include localitatea, judetul abreviat si un sir de cifre arabe, care trebuie fixat pe caruta sau trasura, la vedere, cel mai adesea in partea din spate.

 

Desi pentru acest tip de vehicule nu este necesar un premis de conducere, cei care il folosesc au obligatia de a cunoaste si de a respecta semnele de circulatie, atunci cand se afla in trafic. Exista de asemenea conditii specifice de deplasare, care impiedica de exemplu intrarea pe autostrazi, drumuri nationale si municipale si orice alte cai rutiere care semnalizeaza interzicerea accesului.

La un eventual control este important ca conducatorul vehicului sa poata prezenta, pe langa cartea proprie de identitate, si certificatul de inregistrare si de asemenea, sa cunoasca conditiile de transport a marfurilor si materialelor, care impun, printre altele, semnalizarea suplimentara pentru elementele care depasesc ca lungime, latime si inaltime dimensiunile carutei si pot provoca accidente in trafic.

 

Tractoarele si motocultoarele

Printre vehiculele care nu necesita inmatriculare se mai numara si tractoarele agricole si forestiere. Din punct de vedere tehnic, aceasta categorie include orice vehicul cu motor, care circula pe senile sau pe roti, are cel putin doua axe si principala sa functie este cea de tractiune, fiind conceput pentru a impinge, a trage, a transporta sau actiona remorci folosite in muncile agricole sau forestiere ori utilaje specifice.

O alta caracteristica definitorie este faptul ca utilizarea acestor autovehicule pentru a transporta persoane sau marfuri pe drumurile din reteaua rutiera publica, este o functie secundara si ocazionala. Vorbim asadar despre tractoarele care permit atasarea si controlul de brat incarcator, masini de frezat, concasat, tocator de crengi, brate maturatoare sau cu grebla, sistem pentru cultivarea cartofilor, pluguri de balotat, discuri agricole pentru sapat, grapa rotativa etc.

 

Monocultorul sau tractorul monoax este definit ca tractor fara mecanism de directie, cu viteza maxima de 25km/h permisa prin constructie si care poate fi condus de un conducator pedestru. Legislatia prevede posibilitatea de a i se atasa carucior sau remorca, atat timp cat cele doua elemente nu depasesc, impreuna, greutate de 2.5tone.

Daca este nevoie sa parasesti gospodaria si sa circuli prin localitate cu el, este bine sa ai permis de conducere si, daca ai nevoie sa atasezi si o remorca motocultor, sa aiba numar de inregistrare si semnalizare conform standardelor. Asta inseamna doi catadioptri netringhiulari in partea din fata, de culoare alba, si doi catadioptri triunghiulari, de culoare rosie, in partea din spate, plus indicatori pentru directie, care sunt echivalenti cu lumina galbena auto.

 

Masinile autopropulsate

Acest termen se refera la utilaje construite in mod special pentru efectuarea de lucrari sau servicii si care circula pe drumurile publice, doar pentru a ajunge din locatia in care sunt garate in cea in care se desfasoara lucrarile. Aceste utilaje nu trebuie sa depaseasca viteza de 30km/h si este bine sa stii ca mai pot fi transportate si cu ajutorul unei platforme, daca este vorba despre o distanta mai mare, care implica circulatia de drumuri publice.

In aceasta categorie intra vehicule precum autocositoarele, freza autopropulsata, autogreder, incarcator cu o cupa, plugurile de zapada, troliu autopropulsat, vehicule pentru macinat si compactat deseuri, autostivuitor, combina pentru recoltarea de furaje sau cereale etc.

Indiferent de categoria din care face parte vehiculului cu care te deplasezi este bine sa stii ca inainte de toate, trebuie sa fie in conditii tehnice bune, fara avarii vizibile.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
13 Comments
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Inline Feedbacks
View all comments
Serea
Serea
10 months ago

Bună ziua. M-ar interesa dacă fiind prins cu combina agricolă neînmatriculata, din necunostinta de cauza, făcându-mă dosar penal, am vreo șansă la ce a-ți prezentat anterior. Mulțumesc.

Echipa Acceleratie.ro
Admin
10 months ago
Reply to  Serea

Buna, Sorin,

E o problema cam delicata asta si nu am mai intalnit cazuri similare, nici nu cunosc suficienta legislatie in directia asta incat sa iti pot da un raspuns foarte clar.

Sper ca poate altcineva care vede aceste mesaje iti poate raspunde mai bine.

Cele bune!

Alexandru
Alexandru
2 months ago
Reply to  Serea

Daca ai fost surprins conducand o combina agricola neinmatriculata pe drumurile publice (fie el si chiar un drum de pamant) poti fi invinuit de conducere de punerea in circulatie a unui vehicul neinregistrat si pedeapsa e cu inchisoare – la prima abatere se da cu suspendare dar daca e si un accident la mijloc e cu executare . Necunoasterea legii e o circumstanta agravanta deoarece ca cetatean roman/locuitor in aceasta tara trebuie sa cunoti legea !( teoretic asa e dar nimeni nu poate sa cunoasca toate legiile pe de rost) In functie de context (adica cum sa-a trezit judecatorul dimeineata)… Read more »

Last edited 2 months ago by Alexandru
Luci
Luci
9 months ago

Bună seara mar interesa daca o motoagricola de 18 cai se încadrează si unde trebue sa merg la primărie?

Echipa Acceleratie.ro
Admin
9 months ago
Reply to  Luci

Buna, Luci,

Poate gasesti aici cateva clarificari:

https://agrointel.ro/149168/inregistrare-tractoare-primarie-acte-necesare/

Mult succes!

Cobilici M
Cobilici M
4 months ago

Bună seara un tractoras de 18 cai putere se conduce cu permis sau fără pe drumurile publice ?șitrebuie inscris la primărie?

Echipa Acceleratie.ro
Admin
4 months ago
Reply to  Cobilici M

Buna, Marian,

Pe drumurile publice iti trebuie permis.

In functie de masa si de puterea vehiculului, RAR-ul il va incadra intr-o categorie – va fi nevoie fie de inscriere la primarie, fie de inmatriculare la politie, dupa caz.

Mult succes!

Marian
Marian
2 months ago

Buna ziua! Detin o motoagricola 4×4 de 16 cai putere, pot sa o conduc fara permis? Si trebuie inscrisa la primarie?

Echipa Acceleratie.ro
Admin
2 months ago
Reply to  Marian

Buna, Marian,

Trebuie inscrisa la Primarie.

Despre permis – aici cateva detalii.

Argaseala ștefan
Argaseala ștefan
2 months ago

Eu as avea o o intrebare. Eu as vrea sa imi achiziționeze un motocultor care are 7 cai putere, si nu am 18 ani. As putea sa il conduc pe un drum comunal sau județean,cu o remorcă dacă aș avea semnele de vizibilitate(Nu as vrea sa merg cu el noaptea),?

Echipa Acceleratie.ro
Admin
2 months ago

Buna, Stefan,

Daca utilajul depaseste 25 Km/h, iti trebuie permis; obligatoriu trebuie inscris la primarie.

Succes!

Emilian Fodor
Emilian Fodor
2 months ago

Pentru a conduce un motocultor pe drumurile publice,este nevoie de permis

Echipa Acceleratie.ro
Admin
2 months ago
Reply to  Emilian Fodor

Buna Emilian,

Daca depaseste 25 Km/h – trebuie permis.

Succes!