Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.20

 

Cei mai multi soferi aleg sa se protejeze montandu-si o alarma auto, pentru a preveni furturile si, in caz ca nu ai inca aceasta optiune, in acest articol vei gasi o serie de informatii utile, pentru a sti ce sistem de siguranta sa alegi pentru masina ta si cum functioneaza acesta.

 

O alarma auto iti va proteja masina impotriva lovirii, fortarii portierelor sau a portbagajului, fiind un dispozitiv electronic ce emite sunete si avertizare luminoasa in aceste cazuri. Astfel, hotii vor fi speriati si, auzind alarma, vei putea cu usurinta sa intervii chemand fortele de ordine. Dar hai sa vorbim mai pe larg despre cum functioneaza, ce tipuri sunt, cum se monteaza si cum iti poti alege un model care sa fie pe placul tau.

 

Din ce este compusa si cum functioneaza o alarma auto

Pentru a te convinge de necesitatea unei astfel de investitii, in primul rand trebuie sa stii cum functioneaza aceasta si ce parti componente are.

Alarma auto este compusa din mai multe elemente, precum: unitatea centrala, o telecomanda cu rolul de a activa si dezactiva sistemul de alarma, o sursa de semnal audio sub forma unei sirene, diferiti senzori care se monteaza in zonele cele mai expuse (pe portiere, la portbagaj, la capota etc.). 

In cazul in care se incearca fortarea portierei sau a portbagajului, senzorii alerteaza unitatea centrala care va comanda emiterea unor sunete puternice. De asemenea, avertizarea sonora poate fi si sub forma de inregistrare vocala cu un anumit mesaj, un claxon sau o sirena, precum si diferite combinatii. 

Ce alti senzori mai poti folosi

La montarea unei alarme auto mai poti avea si alte beneficii, precum un sistem ce iti va inchide automat geamurile cand armezi din telecomanda sau  inchiderea centralizata a portierelor. 

Mai poti pune si alti senzori care sa te ajute in diferite situatii si anume: senzori volumetrici – acestia au rolul de a sesiza orice miscare din interiorul masinii dupa armare, sunt foarte sensibili si pot da de multe ori erori; senzori de soc – acestia au rolul de a declansa alarma in cazul aplicarii unor socuri asupra masini, au doua praguri si anume: lovituri usoare ce declanseaza doar o scurta alertare si lovituri puternice ce pornesc alarma; senzori radar – ce sesizeaza miscarea atat in interiorul masinii, cat si pe o raza scurta din exterior.

 

Tipuri de alarme auto

Sunt mai multe tipuri de alarme auto printre care: cu pager, cu functie ce permite pornirea motorului, cu senzori ce detecteaza miscare in perimetru dat, cu senzori de soc, cu senzori volumetrici etc.

Printre cele mai cautate de soferi sunt alarmele auto cu pager care au o comunicare bidirectionala cu masina, putand transmite catre aceasta anumite comenzi prin unitatea centrala si primind in permaneta date despre starea autovehiculului. Pager-ul este dotat cu ecran LCD si primeste informatii de la unitatea centrala pe care le afiseaza sub forme de pictograme sau prin LED-uri. Astfel vei sti in permanenta, daca esti pe o raza cuprinsa intre 500 si 1500 m, ce se intampla cu masina ta.

Un alt model preferat este cel care comanda si pornirea motorului, lasand alarma activa pana ajungi la masina. Se preteaza pentru zilele foarte friguroase, cand vrei sa incalzesti masina din timp, sau foarte calduroase, vara, pentru a raci in interior. 

Celelalte au doar functia de alarma, ce porneste la socuri sau daca se detecteaza anumite miscari pe o anumita raza. 

 

Ce trebuie sa stii despre montarea unei alarme auto

Cel mai sigur mod este sa apelezi la o firma specializata pentru a nu pierde garantia acordata pentru masina si pentru a fi sigur ca sistemul va functiona corespunzator. 

Totusi sunt cateva aspecte pe care le poti controla: cablarea trebuie facuta independent de instalatia masinii, de la acesta luand doar sursa de curent; cablajul trebuie invelit cu banda speciala ignifuga; senzorul de soc se monteaza intr-un loc cat mai accesibil pentru a putea face reglajele; butonul de reset trebuie sa fie pozitionat intr-un loc ascuns, dar la indemana soferului; ornamentele care au fost demontate se asaza la loc.

Reglarea senzorilor se face impreuna cu cel care monteaza dupa preferintele clientului, pentru a raspunde cat mai bine nevoilor acestuia. De asemenea, ai grija dupa ce a fost efectuata montarea sa testezi atat functionarea acesteia, cat si a tuturor dispozitivelor si a martorilor din bord. 

La ce trebuie sa fii atent cand alegi o alarma auto

Sunt mai multe aspecte ce cer atentie,  precum: marca de masina pe care o ai; ce functii pot fi aplicate pe autovehicul; ce nivel de protectie iti doresti; marca alarmei; cat de sensibili vrei sa fie senzorii; dar si de bugetul pe care vrei sa il aloci si de preferinte.

Daca iti doresti si un plus de confort, urmareste si alte aspecte, cum ar fi: modul in care se inchid si se deschid portierele; posibilitatea de a localiza mai usor masina in parcare (la atingerea butonului masina emite semnale luminoase si sonore); armarea pasiva necesara in caz ca ai uitat sa activezi telecomanda (se activeaza singura dupa un anumit interval de timp); blocarea portierelor din interior pentru a nu exista riscul de a fi bruscat la semafor; emiterea unor semnale luminoase si acustice atunci cand mergi in marsarier, pentru a-i avertiza pe ceilalti participanti la trafic; deschiderea automata a portbagajului. 

De asemenea, in caz ca vei cupla alarmele auto la sisteme de inchidere centralizata, vei avea un plus de siguranta, dar si de confort. Pe langa un nivel mai ridicat de protectie, vei beneficia si de alte avantaje: codul saritor – mult mai dificil de spart de catre hoti; functionare in bune conditii a alarmei chiar si pe vreme rea – fara alarme false; functionarea perfecta si in locuri circulate, fara ca vibratiile sa activeze alarma etc. 

 

De unde sa cumpar alarma auto

Cel mai indicat este sa iti achizitionezi un astfel de produs din magazinele de specialitate, inclusiv cele virtuale din mediul online, unde ai garantia calitatii produselor si nu poti avea surprize neplacute, precum  lipsa unor componente sau cumpararea unei alarme care nu se potriveste cu ceea ce ti-ai dorit si nu mai poti returna produsul

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments