Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.20

 

Asa cum bine stii bateria este o parte foarte importanta a unui autovehicul, avand atat rolul de a porni motorul sau, cat si de a alimenta alti consumatori pe tot parcursul traseului. Ca oricare baterie si cea auto are un ciclul de viata si trebuie incarcata pentru a functiona corespunzator.

 

Incarcarea bateriei auto este un proces necesar pe parcursul vietii acesteia si nu este un procedul complicat asa ca trebuie sa fii pregatit, mai ales pe timpul iernii, cand au loc cele mai frecvente descarcari ale acesteia. In caz ca esti sofer incepator citeste acest articol pentru a sti cum trebuie sa procedezi pentru redresarea bateriei si ce pasi ai de urmat.

 

Cand este nevoie sa incarci bateria

In general ai mai multe semne care iti indica ca trebuie sa incarci bateria si anume: indicatorul din bord – acesta iti arata cand este necesar sa iti redresezi bateria; motorul porneste greu – cand contactul si electromotorul sunt in stare buna de functionare atunci este posibil sa fie bateria descarcata; farurile nu se aprind sau dau o lumina scazuta fata de obicei si de asemenea claxonul nu functioneaza la volumul maxim; cu ajutorul unui dispozitiv numit voltmetru cu care se masoara capacitatea bateriei. 

In caz ca te-ai intalnit cu una dintre problemele enumerate mai sus, ai nevoie sa iti incarci bateria pentru a putea rula in continuare in conditii optime

.

Cauze care duc la descarcarea bateriei

Sunt mai multe motive care duc la descarcarea bateriei, printre care ar fi: a stationat mult timp fara sa fie pornita; ai circulat doar pe distante scurte si alternatorul nu a avut timpul necesar sa reincarce bateria; ai uitat farurile aprinse peste noapte; a pornit alarma de multe ori intr-o noapte; ai facut mai multe reglaje si a fost nevoie sa pornesti masina de mai multe ori si lista poate continua. 

 

 

Durata de viata a unei baterii este cuprinsa intre 3 si 5 ani si depinde de mai multi factori, data fabricatiei fiind insciptionata in partea superioara de obicei, langa borne pentru a putea fi observata cu usurinta. Chiar daca bateria mai functioneaza dar a depasit 7 ani cel mai bine este sa o inlocuiesti, redresarea acesteia fiind de multe ori inutila si poate fi chiar un pericol la drum.

De asemenea, daca vei constata ca bateria are deformari, fisuri, este mai bine sa o inlocuiesti si sa nu iti pui sanatatea in pericol incarcand-o. In cazul in care ai incarcat ieri bateria 100% si azi iti face din nou probleme este un indicator clar ca nu mai ai ce face cu ea si trebuie sa iti achizitionezi una noua.

 

Cum pregatesti bateria pentru redresare

Dupa ce decuplezi cablurile si scoti cu grija bateria pentru a nu lovi bornele de caroserie, verifici sa nu aiba conexiunile corodate si in caz de nevoie le cureti cu ajutorul unei carpe sau cu o perie. Verifica si nivelul de electrolit si daca este scazut il poti completa cu apa distilata.

 

Redresarea bateriei de la o alta masina

In caz ca ai ramas fara baterie pe drum poti sa apelezi la un prieten sau coleg care sa vina si sa te ajute sa o incarci. Achizitionare cablurilor de incarcare fiind o masura buna de prevenire, mai ales daca circuli mult si in afara orasului unde vei putea cere ajutor celorlalti participanti la trafic. 

Fara a scoate bateria o cuplezi cu ajutorul cablurilor la bateria altei masini care este cu motorul pornit. Clesti de la cabluri se monteaza – la – si + la +. Se porneste motorul. Dupa un timp de 10 – 15 minute se scot cablurile pe rand si se lasa bateria la incarcat.

 

Folosirea unui redresor auto

Nu tot timpul ai la cine sa apelezi si pentru a nu fi pus in situatii neplacute de a ramane pe timpul ierni in drum fara posibilitatea de a mai porni motorul si fara caldura, este bine sa te gandesti din timp si sa ai grija sa iti incarci bateria. Pentru acesta poti achizitiona redresoare auto (aici lista cu produse comparate) pe care te poti baza pentru a prelungi viata bateriei auto. 

Se demonteaza bateria din locas si se asaza pe jos, in garaj fiind cel mai indicat, pentru a o cupla la redresor. Se fixaza cu ajutorul unui buton, pe functia care este potrivita pentru baterie, in general pe 12 V. Urmatorul pas este cuplarea redresorului la o priza, urmat de culpare clestilor la borne respectand indicatiile din manual. La utilizare clesti se tin de partea izolata. Se lasa la incarcat cat timp este nevoie, unele avnd un ciclu complet de 16 – 18 ore. 

Verificam daca bateria este incarcata complet fie cu ajutorul indicatorului de tip LED, fie cu un voltmetru, sau daca avem un redresor auto mai performant acesta se va opri automat cand nivelul bateriei este de 100%. Se scot clestii de pe borne si apoi se deconecteaza redresorul de la priza.

Bateria se asaza inapoi in locasul stabilit si se verifica cablurile si conexiunile sa fie ferme. Dupa ce am incarcat bateria putem face anumite teste care sa ne arate ca functioneaza bine: verificam puterea farurilor si a claxonului sau folosim un voltmetru.

 

 

Masuri pentru a prelungi viata bateriei

In cazul in care ai mai adaugat consumatori suplimentari, fie o aerotema iarna pentru a incalzi, fie un sistem audio cu subwoofer etc. verifica daca si cu farurile aprinse bateria se incarca corect si daca nu efectueaza reglajele necesare. 

Incearca pe timpul iernii sa folosesti cat mai putini consumatori simultan, cel putin la inceput, pentru a-i da timp bateriei sa se redreseze. 

Daca ai multe drumuri scurte de facut, incerca sa redresezi bateria cu ajutorul unui redresor auto din timp in timp sau sa faci un drum mai lung, de cel putin o ora, pentru a incarca bateria la nivel maxim. 

Pe timpul unei stationari mai indelungate nu lasa farurile aprinse, nu asculta muzica cu motorul oprit, mai ales cand temperaturile sunt scazute, deoarece bateria se poate descarca, si ai grija sa nu uiti luminile aprinse pe timpul nopti.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments