Am modificat articolul ultima data pe: 30.05.20

 

Anvelopele off road au diferite niveluri de capacitate care raspund diferitelor nevoi. Nu exista o anvelopa perfecta pentru o anumita suprafata data, dar multe anvelope off-road functioneaza uimitor in numeroase contexte diferite. Vei dori sa selectezi setul potrivit in functie de terenul pe care intentionezi sa conduci, de cat de des vei iesi off road si de capacitatea de greutate pe care trebuie sa o aiba pneurile.

 

Cauciucurile off road sunt una dintre cele mai mari investitii realizate pe un vehicul 4×4. A alege anvelopa necorespunzatoare pentru vehiculul tau poate duce la deplasari incomode si zgomotoase pe drum, impotmolirea in noroi sau zapada sau performante groaznice la rularea pe nisip. Iata un ghid succint pentru diferite tipuri de cauciucuri off road:

 

Cauciucuri Off Road

Pe piata actuala exista o multitudine de tipuri diferite de anvelope. Poate genera o situatie confuza pentru consumator si face dificil sa gasesti achizitia ideala. Nu exista un cauciuc specific numai pentru off-road, inteles in acest context ca orice alta suprafata decat ceea ce este considerat in general ca fiind un drum adecvat pentru majoritatea vehiculelor.

Exista, de obicei, 3 tipuri principale de anvelope offroad si vom acoperi pe scurt diferentele aici: (H / T) Highway Terrain sau (S / T) Street Terrain, proiectate pentru 80% deplasare pe sosea si 20% offroad; (A / T) All Terrain, in principal pentru 60% sosea si 40% off road; (M / T) Mud Terrain, prevazute pentru condus circa 15% pe sosea si 85% off road.

Aceste trei tipuri de anvelope se vor comporta perfect in majoritatea situatiilor off road. Un vehicul cu o presiune corecta a pneului si un sofer rezonabil de priceput vor putea gestiona aproape toate cursele off-road. Exista, evident, si exceptii de la aceasta regula, dar in mare parte acest lucru este adevarat. Sansele sunt foarte mari, daca ai un sofer bun la volan, sa poti parcurge chiar si cele mai dificile piste.

 

Highway Terrain si Street Terrain

Anvelopele 4×4 cu denumirea Street Terrain sau Highway Terrain sunt potrivite in cea mai mare parte pentru soferii de masini care circula mai mult pe asfalt si mai putin off road. Majoritatea SUV-urilor vin echipate standard cu acest tip de cauciucuri. Le poti recunoaste prin abrevierile S/T. respectiv H/T, care sunt inscriptionate pe ele. Aceste tipuri de pneuri nu sunt acceptate de specialisti ca fiind anvelope off-road bune, deoarece le lipsesc calitatile atat de necesare dincolo de asfalt, cum ar fi adancimea benzii de rulare si grosimea anvelopei.

Daca nu ai scos niciodata masina ta de teren de pe sosea, probabil ca poti ramane cu anvelopele Highway si vei obtine un plus de confort si o crestere a performantelor pe vreme umeda. Aceasta este o idee buna pentru mamicile care duc copiii la scoala sau la alte activitati. 

 

All Terrain

Anvelopele pentru orice fel de teren reprezinta cel mai bun compromis intre confortul rutier si performanta in afara drumului. Orice fel de cauciuc off-road poate fi condus si pe sosea, dar anvelopele pentru toate terenurile ofera performante bune oriunde.

Benzile de rulare ale acestora sunt realizate cu compusi imbunatatiti pentru a oferi tractiune buna nu numai pe orice fel de suprafata, ci si in fiecare directie – se invarte strans pe suprafete neuniforme, extragandu-se din noroi, urcand o poteca pietruita etc. sau creand lateral santuri pentru a dispersa ploaia, cu modele agresive de rulare pentru a avea aderenta si pe nisip.

Poti gasi cauciucuri All-Terrain la modelele All Seasons, care combina chiar o plimbare linistita cu aderenta buna in conditii de frig, inclusiv zapada. Verifica, totusi, capacitatea de incarcare, pentru a te asigura ca sunt capabile sa suporte greutatea necesara specificata de producatorului vehiculului, precum si orice alte sarcini grele pe care intentionezi sa le transporti.

Beneficiile unui pneu All Terrain includ: multifunctionalitatea, potrivita pentru o gama larga de suprafete, de la autostrazi uscate pana la piste noroioase, robustetea (vizibil mai mare decat la anvelopele H/T); un gol suplimentar in modelul benzii de rulare care imbunatateste aderenta pe suprafete umede.

Cu acest tip de cauciucuri off road (aici cateva modele pe care le-am comparat noi) nu trebuie sa-ti faci mari griji cu privire la deteriorarea rapida prin perforatii sau taieri atunci cand iti scoti mașina pe teren. In general, sunt mai puternice, iar unele modele au peretii laterali mai grosi. Un alt avantaj clar este aderenta pe toate tipurile de drumuri. Vehiculul tau primeste tractiunea necesara pe noroi, stanca si chiar zapada.

Cu toate acestea, daca mergi mai mult pe drumuri noroioase sau mlastinoase, anvelopa de noroi ar putea fi o alegere mai buna. All Terrain este o alternativa buna pe tot parcursul anului si este adesea foarte sigura pe drumurile cu multa zapada.

 

Mud Terrain

Daca identifici marcajul M/T pe un cauciuc 4×4, atunci acesta este un pneu proiectat in principal pentru utilizarea in afara drumului. Anvelopele pentru noroi au o forta de prindere exceptionala cand vine vorba de traversarea suprafetelor accidentate si stancoase. De asemenea, varianta M/T are vizibil un model al benzii de rulare cu un aspect mai agresiv, care, per se, inspira incredere in sofer.

De la noroiul adanc pana la solul acoperit cu apa, pana la nisip si sist, inclinari abrupte off-road, terenuri muntoase, pneurile de namol pot gestiona, cu atentie, majoritatea tipurilor de suprafete, fapt care determina aceste anvelope sa fie o alegere buna pentru proprietarii de terenuri, fermieri si muncitori agricoli.

Anvelopele de teren M/T sunt potrivite pentru proprietarul de vehicul de teren care doreste cauciucuri cu aderenta buna si tractiune pe masura cu care sa conduca pe cele mai accidentate terenuri off road.

Super Swamper

Asa cum probabil numele deja indica, aceste cauciucuri, varianta a tipului M/T, sunt proiectate pentru suprafete deosebit de solicitante. Acest lucru se datoreaza in principal profilului lor utilitar. Aceste anvelope sunt ti se potrivesc daca ai nevoie de o aderenta foarte buna chiar si pe terenuri dificile.

 

Mud/Snow

Marcajul M + S, pentru “noroi” si “zapada”, identifica pneurile cu capacitatea de a rula in aceste conditii dificile. Acest marcaj este obligatoriu pe anvelopele de iarna, dar este posibil sa fie gasit si pe cele de vara, All Seasons sau pe anvelopele destinate vehiculelor 4 × 4 si SUV-urilor. Cu toate acestea, aceasta mentiune este uneori doar declarativa, iar prezenta sa, desi obligatorie, nu este supusa nici unei validari oficiale.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments