Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

In momentul in care are loc un accident cu victime, trebuie sa anunti autoritatile si ambulanta, pentru a putea interveni cat mai prompt. In cazul unei coliziuni, cu victime, este interzis sa muti masina, inainte de sosirea politiei. Tamponarile se rezolva pe cale amiabila si este necesar sa eliberezi cat mai repede carosabilul, pentru a nu ingreuna circulatia.

 

Daca stii cum sa reactionezi in cazul unui accident rutier, lucrurile pot fi mai usoare. Informandu-te dinainte, nu te vei pierde cu firea si vei actiona obiectiv. Citeste articolul de mai jos si afla ce e bine sa faci, atunci cand se intampla un astfel de eveniment neplacut.

 

Pastrarea calmului

In momentul in care are loc o coliziune si te afli in masina, apare starea de panica, chiar daca este vorba doar de o tamponare. Totusi, pentru a putea gandi lucid, este nevoie sa iti pastrezi calmul si sa stabilesti cu atentie ce urmeaza sa faci. 

In cazul in care este vorba de un accident care implica si victime, trebuie sa comunici cu calm si sa prezinti situatia intr-un mod obiectiv, fara a exagera. Atunci cand socul este puternic, te poti departa cativa metri de locul accidentului, intr-o zona in care poti bea putina apa si poti respira profund, pentru a putea gandi cu luciditate.

 

Alertarea autoritatilor

Imediat ce are loc tragedia, trebuie sa anunti autoritatile, mai ales atunci cand este vorba de un accident in care sunt implicate si persoane. Poti apela de pe orice telefon, la serviciul unic de urgenta 112, in mod gratuit. 

In momentul in care iei legatura cu dispeceratul, trebuie sa comunici situatia clar, astfel incat cei de acolo sa stie ce echipaj sa trimita la fata locului. Inainte de toate, comunica corect locatia, astfel incat interlocutorul sa poata lua legatura cu cel mai apropiat echipaj.

Atunci cand este vorba doar de o coliziune puternica, fara victime, vor veni doar cei de la politie, dar in momentul in care sunt si persoane ranite, este nevoie si de un echipaj medical. Pentru a intelege gravitatea situatiei, trebuie sa spui si cati pasageri sunt implicati, care este starea lor de sanatate si daca prezinta rani puternice, fara aceste informatii s-ar putea ca interventia sa fie ingreunata.

Eliberarea carosabilului

Daca accidentul nu este unul grav, poti misca autoturismul avariat de pe carosabil, deoarece trebuie sa eliberezi cat mai rapid drumul, pentru a putea fi reluata circulatia. Este necesar sa astepti politistii, in momentul in care coliziunea este mai puternica si sunt si victime, deoarece ei trebuie sa faca constatare, pentru a putea stabili cauzele producerii accidentului.

Dupa ce ai tras masina pe partea dreapta, aprinde luminile de avarie si pozitioneaza triunghiurile reflectorizante, pe care in mod obligatoriu le ai in portbagajul masinii. Acestea trebuie puse in fata si in spatele autoturismului avariat, la o distanta de 30m de acesta, pentru a putea fi vizibile pentru ceilalti participanti la trafic, de la cel putin 100m.

 

Acordarea primului ajutor

Atunci cand sunt victime, este important sa le ajuti inainte de sosirea medicilor. Persoanele incarcerate trebuie lasate in aceeasi pozitie, daca vezi ca au afectata zona cervicala sau coloana, deoarece exista riscul sa aiba loc leziuni care duc la paralizii. Tot ce poti face in acest caz, este sa imobilizezi persoana si sa incerci oprirea sangerarii, fara a o misca. 

Daca o persoana are lovituri in alta zona a corpului, o poti scoate din masina avariata si o poti pune pe pamant, intr-un loc sigur. Apoi este important sa opresti hemoragia si sa imobilizezi membrele fracturate, cu ajutorul unor atele, situate de-o parte si de alta. Ranile mai usoare, pot fi curatate cu spirt, sau apa, iar mai apoi bandajate cu bucati de material textil, cat mai curate.

Daca ai nevoie de produse medicale, poti folosi truse medicale auto (aici o analiza comparativa), deoarece acestea sunt dotate cu lucrurile elementare, in caz de urgenta. Unele pot contine doar fese, comprese elastice sau alte elemente, de care ai nevoie atunci cand acorzi ingrijiri medicale, iar altele pot avea inclus si stingatorul de incediu, triunghiuri si vesta reflectorizanta. Aceasta din urma, iti este utila, atunci cand esti nevoita sa stai pe carosabil, deoarece poti fi vazuta de la distanta, de catre ceilalti participanti la trafic si astfel eviti alt accident.

Pregatirea accesului pentru ambulanta

Cu cat vin mai repede echipajele medicale, cu atat exista posibilitatea ca victimele sa fie salvate, de aceea este indicat sa le asiguri accesul. Daca accidentul are loc pe o strada ingusta, este bine sa incerci indepartarea masinilor, de pe partea carosabila, pentru a putea face loc ambulantei. 

Atunci cand acest lucru nu este posibil, iar victima nu are leziuni la nivelul coloanei, poti incerca sa o transporti (impreuna cu ceialati oameni prezenti) intr-un loc cat mai accesibil pentru echipajele medicale. Uneori, in jurul victimelor, se mai strang o multime de oameni curiosi sa vada ce se intampla. Este bine sa ii indepartezi, pozitionandu-i de-o parte si de alta a zonei, astfel incat sa creezi spatiu pentru trecerea salvarii, deoarece cateva secunde pot fi importante, atunci cand este vorba de viata unui om.

 

Prezentarea documentelor

Cand ajung echipajele de politie la locul faptei, este necesar sa prezinti documentele de identitate ale tuturor persoanelor implicate, pentru a le putea legitima. Pe langa toate acestea, soferii implicati in accident au nevoie si de permisul de conducere. 

In momentul in care se realizeaza constatarea, organele competente iti vor cere si actele masinii. Acesta cuprind: asigurarea, talonul si rovinieta. Daca refuzi sa prezinti documentele sau nu le ai la tine, politia te poate sanctiona contraventional, de aceea cel mai bine este sa fii cooperant si sa incerci sa rezolvi problema pe cale amiabila.

Rezolvarea pe cale amiabila

Accidentele usoare fara victime, care implica doar o tamponare, pot fi rezolvate si fara implicarea politiei. Persoana vinovata va folosi asigurarea obligatorie, pentru a plati reparatia masinii afectate.

Totusi, pentru ca firma de asigurari sa accepte plata daunelor, trebuie sa completezi cu atentie formularul. Este important, ca ambii soferi implicati sa prezinte toate documentele solicitate de firma de asigurari.

Informatiile prezentate trebuie sa fie cat mai obiective si precise, astfel incat sa se inteleaga cum s-a produs tamponarea. Formularul de constatare amiabila este obligatoriu sa fie completat cu scris lizibil, fara stersaturi sau retusuri.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments