Am modificat articolul ultima data pe: 29.11.20

 

Acest articol se adreseaza persoanelor care au cumparat deja o camera video si doresc sa o testeze cat mai eficient produsul respectiv. Abordam toate functionalitatile modelelor comune si instruim cititorii cu referire la modul in care puteti verifica cat de bine functioneaza aparatul achizitionat, in sectia care urmeaza:

 

Ati cumparat o camera video pentru masina? Foarte bine, ca si cu orice alt echipament electronic, acum trebuie sa o instalati si, bineinteles, sa o testati, ca sa vedeti cum functioneaza. Iata cum va sfatuim noi sa efectuati testarea, in opt pasi simplu, fiecare explicat in detaliu. Ei nu sunt neaparat in ordine consecutiva, iar unii dintre ei pot fi omisi la unele modele de camera, in functie de ce dotari are gadget-ul respectiv:

 

Testarea pozitiei

Este foarte importanta ca obiectivul camerei alese sa surprinda cat mai bine zona asupra careia este indreptat. Daca i-ati gasit un loc pe bord (sa zicem, sub oglinda retrovizoare), aprindeti camera si uitati-va pe ecranul unde sunt redate imaginile. 

Teoretic, daca unghiul de vizionare al camerei este suficient de bun (noi recomandam cel putin 110 grade la orizontala), atunci va putea fi prinsa toata partea frontala a masinii (capota). 

Dupa cum era de asteptat, abilitatea de a percepe zona respectiva depinde atat de pozitionarea camerei, cat si de masina. Un autoturism sport, jos si cu un parbriz ingust, s-ar putea sa aiba nevoie de anumite pozitii pentru camera, in comparatie cu o duba cu vizibilitate generoasa si cu botul foarte scurt.

 

Verificati cat de solid este suportul

Camerele de tip dashboard sunt, de regula, livrate cu un suport propriu. Caracteristicile principale ale acestuia sunt flexibilitatea, adica posibilitatea de a schimba directionarea si orientarea camerei, dar si rezistenta la zdruncinaturi si la socuri. Nu in ultimul rand, daca acesta se prinde cu ventuza, trebuie luata in calcul si aderenta, la capitolul rezistenta. 

Noi am discutat mai sus partea referitoare la orientare, iar in ceea ce priveste testarea rezistentei, va sfatuim sa il apucati usor si sa trageti in mai multe directii, fara a-l forta. Fortele care vor fi exercitate asupra sa, de exemplu cand mergeti pe un drum de tara, nu sunt mari, insa in timp s-ar putea sa duca la desprinderea ventuzei. Este bine sa vedeti cat de bine este prins suportul cat mai imediat dupa instalarea camerei la bord. 

 

 

Testati calitatea inregistrarii

Dupa cum doreste utilizatorul, o camera de bord permite inregistarea in diverse rezolutii si framerate-uri, pentru a economisi spatiul de pe memorie, ori pentru a capta imagini frumoase, daca optati pentru rezolutii ridicate. Multa lume opteaza pentru un echilibru intre calitatea imaginii si spatiul ocupat de inregistrari pe memorie. Asadar, intrati pe meniul camerei si selectati o rezolutie – sa zicem, 1024 x 768 pixeli. 

Inregistrati 1 minut de continut si descarcati-l pe telefon sau pe PC, intrucat pe display-urile mici de camera, s-ar putea sa nu vedeti clar detaliile. Daca pe fisierul video se vad toate lucrurile bine, atunci puteti ramane cu setarea respectiva. 

In cazul in care nu sunteti multumit (de exemplu, daca nu se vad numerele de inmatriculare ale celorlalte masini suficient de bine), optati pentru cresterea rezolutiei. Daca nu va pricepeti la lucrui din astea, desigur ca noi va vom sfatui sa recurgeti la ajutorul cuiva care este mai priceput.

 

Testati senzorul G si verificati-i gradul de sensibilitate 

Senzorul G detecteaza socurile efectuate asupra masinii, el percepand mici forte de acceleratie rezultate in urma unui impact (o tamponare) sau fortele mai mari, bruste, rezultate in urma unei manevre subite (ocolirea brusca, franarea, si asa mai departe). 

Cand senzorul G se activeaza, software-ul camerei salveaza fisierul video, pentru ca dumneavoastra sa puteti revedea evenimentul care a dus la activarea sa. 

Puteti regla sensibilitatea sa, in functie de nevoi. Fiecare model de camera are anumite trepte, iar pentru a determina exact ce grad de sensitivitate va trebuie, consultati manualul cu care aparatul v-a fost livrat.

 

Verificati modurile de inregistrare de bucla si inregistare de urgenta

Pentru a salva din spatiu de memorie, camerele video de bord vor suprapune inregistrarile (in bucati de 30 de minute, de exemplu), memorandu-le, insa, pe cele in timpul carora s-a activat senzorul G, adica in care probabil s-a intamplat vreun incident ce a implicat masina dumneavoastra. Ca sa testati acest mod, mergeti cateva ore cu masina si la un moment dat, puneti o frana brusca, pentru a activa senzorul G. 

Acasa, descarcati inregistrarile si vedeti daca respectiva a fost memorata permanent. In plus, nu uitati sa testati si inregistrarea de urgenta. Cele mai multe modele de camera video de masina dispun si de asa ceva, adica de un buton care salveaza automat inregistrarea curenta, in caz de s-a intamplat ceva si senzorul G nu a avut cum sa fie activat!

 

 

Vedeti daca bateria proprie opereaza eficient in modul de parcare

Daca aparatul pentru care ati optat se poate activa automat prin senzor de miscare, cand masina este parcata (adica prin bateria proprie a camerei), nu uitati sa testati si acest aspect. Este bine sa aveti curte, in acest caz, dar merge si pe strada. Parcati masina, opriti motorul si iesiti in fata masinii, plimbandu-va. Beculetul camerei ar trebui sa se aprinda, detectand miscarea. 

Daca camera pentru care ati optat foloseste senzorul G pentru activarea in timp ce motorul este oprit, atunci va fi de ajuns sa o impingeti mai puternic, ori sa loviti cauciucul rotii cu piciorul (nu in caroserie, ca sa nu o deformati, bineinteles). Teoretic, camera ar trebui sa se activeze in momentul respectiv, dar asta depinde si de cat de sensibil este setat senzorul de accelerare.

 

Vedeti cum functioneaza si celelalte camere (daca sunt prezente)

Nu uitati sa testati si camera de marsarier sau cea de interior, in cazul in care ati optat pentru o camera de bord 2 in 1 sau 3 in 1. De asemenea, este o idee buna sa testati camerele de marsarier si in tandem cu senzorii de parcare, pentru a va familiariza cu intregul sistem de ghidare.

 

Nu uitati sa impartiti feedback-ul online celorlalti potentiali cumparatori!

Toate merg bine, dupa ce ati testat? Felicitari, atunci! Insa, ati dat peste o hiba sau peste o particularitate greu de inteles la camera video cumparata? In orice caz, este important sa intrati pe sectia de comentarii si recenzii a site-urilor care comercializeaza modelul respectiv si sa descrieti exact situatia, fie ea buna sau rea. 

Este important ca publicul sa comunice aceste aspecte si nu va sfiiti nici sa puneti intrebari, atat celorlalti cumparatori, cat si producatorului camerei respective, prin intermediul formularelor de contact. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments