Am modificat articolul ultima data pe: 14.07.20

 

Cu sau fara lanturi antideparante? Poti folosi anvelope cu tinte? In ce perioada sunt obligatorii cauciucurile de iarna? Afla din acest articol, pe scurt, ce conditii trebuie sa respecti in cateva dintre cele mai circulate tari europene, daca vrei sa poti conduce in liniste si fara incidente in sezonul rece.

 

Circuli frecvent in afara tarii, in toate anotimpurile? Indiferent daca esti la volanul unui camion care transporta marfa sau al unui autobuz in care calatoresc pasageri, exista cateva masuri specifice pe timp de iarna, de care este bine sa tii cont, pentru a nu intampina dificultati. Iata ce spun reglementarile care acopera utilizarea anvelopelor de iarna si a lanturilor in cateva dintre cele mai populare tari din Europa.

 

Amenzi de la 35 la 5000 de euro in Austria

Rigoarea specific austriaca se face simtita si in domeniul echiparii autovehiculelor pe timp de iarna. Daca planuiesti sa circuli in lunile anotimpului rece in aceasta tara este bine sa stii ca este obligatoriu sa folosesti cauciucuri de iarna in perioada cuprinsa intre 01 noiembrie si 15 aprilie. Nerespectarea acestei reguli se poate finaliza cu interdictia de a conduce pe teritoriul tarii si amenzi destul de usturatoare, cuprinse intre 35 si 5000euro.

In aceeasi perioada, trebuie sa ai in portbagaj lanturi pentru cel putin doua anvelope de axa motoare, pe care sa le folosesti pe soselele acoperite cu gheata si zapada.

Daca circuli cu un camion a carui masa totala maxima autorizata este mai mare de 3.5 tone trebuie sa echipezi masina, pe cel putin o axa motoare, cu anvelope de tip M&S, care au o adancime a benzii de rulare de minim 6mm inclinatie si cel putin 5mm radial. Este bine sa stii si ca pentru masinile care depasesc aceasta greutate sunt interzise anvelopele cu tinte.

Pentru soferii de autobuze perioada reglementata este mai scurta, anvelopele de iarna fiind obligatorii pana la 15 martie. Acestia beneficiaza de asemenea si de exceptiile generale pentru transportul public in ceea ce priveste lanturile pentru anvelope.

 

Dotare simetrica cu cauciucuri M+S in Belgia

In Belgia, lucrurile sunt ceva mai simple, pentru ca aceasta tara nu are acte normative speciale care sa reglementeze obligativitatea anvelopelor de iarna. Se specifica insa necesitatea dotarii simetrice pentru masinile care folosesc cauciucuri M+S sau de iarna, iar lanturile pot fi utilizate doar pe acele drumuri care sunt acoperite cu gheata si zapada.

  

Trebuie neaparat sa ai lanturi in portbagaj daca intri in Bulgaria

Daca drumurile tale trec prin Bulgaria este bine sa stii ca la capitolul dotare cu anvelope de iarna sunt destul de relaxati, neavand reglementari specifice care sa iti impuna o anumita perioada de utilizare. Au insa legi cu privire la folosirea lanturilor auto care spun ca trebuie sa ai aceste accesorii in dotarea masinii in perioada 01 noiembrie si 31 martie si ca esti obligat sa le montezi pe traseele din trecatorile montane, in zonele indicate de semnele de circulatie. 

Nu ai voie sa apelezi la anvelope cu tinte si in cazul in care nu detii dotarea corespunzatoare, s-ar putea sa nu fii lasat sa intri in tara sau sa ti se emita interdictie de conducere.


Anvelope cu tinte in Danemarca

Danemarca nu are reglementari generale legate de echiparea autovehiculelor pentru iarna, dar are cateva foarte specifice cu privire la folosiera lanturillor antiderapante pot fi utilizate in perioada 01 noiembrie  – 15 aprilie. In acelasi interval sunt permise si anvelopele cu tinte, care trebuie sa fie montate pe intreg parcursul acestor luni.

Maxim 80km/h pentru camioanele mari catre traverseaza Finlanda

Pentru cei care circula in perioada iernii pana in Finlanda este important de retinut ca toate camioanele care au masa totala maxima admisa mai mare de 3.5tone trebuie sa aiba anvelope cu o adancime minima a benzii de rulare de 1.6mm si ca viteza maxima de deplasare permisa pentru aceasta categorie este de 80km/h.

Poti utiliza anvelope cu tinte incepand de la 01 noiembrie si pana in prima zi de luni care urmeaza sarbatorilor Pascale, cu posibilitatea ca aceasta perioada sa fie extinsa daca vremea o impune. Ai voie sa folosesti lanturi doar pe drumurile care sunt acoperite cu strat de zapada sau/si gheata.

 

In Franta te ghidezi dupa marcajele rutiere

Pe drumurile franceze litera de lege este reprezentata de mesajul transmis de semnele de circulatie, fara ca actele normative sa includa reglementari generale care sa te ghideze in utilizarea echipamentelor auto de iarna. De exemplu, trebuie sa folosesti lanturile in zonele in care marcajele rutiere indica acest lucru.

Daca obisnuiesti sa folosesti anvelope cu tinte, este bine sa stii ca autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3.5tone le pot utiliza pe soselele Frantei incepand din data de 11 noiembrie si pana in ultima duminica din luna martie, avand limitare de viteza la 90km/h. Masinile prevazute cu acest tip de anvelope trebuie sa fie semnalizate prin lipirea unui autocolant special, iar camioanele de peste 3.5tone nu au voie sa utilizeze versiunile cu tinte.

 

Anvelopele cu tinte nu sunt permise in Germania

In Germania cerintele sunt ceva mai stricte. Tot ce intra la categoria de vehicul cu masa totala maxim autorizata sub 3.5tone are obligatia de echipare cu cauciucuri marcate M+S pe toate rotile, iar cele care depasesc acest nivel de tonaj, doar pe axele motoare. Anvelopele cu tinte nu sunt permise, iar folosirea lanturilor antiderapante este gestionata prin intermediul semnelor de circulatie.

Daca te intrebi care pot fi consecintele pentru nerespectarea acestor reguli minime, iti putem spune ca  variaza de la 60 pana la 120euro, in functie de gravitatea situatiei in care este implicat un autovehicul echipat cu anvelope necorespunzatoare.


In Italia este bine sa ai cel putin un dispozitiv antiderapant in dotarea masinii

Pe teritoriul Italiei reglementarile sunt destul de permisive. Pe timpul iernii este bine sa ai in general, in vehicul, un dispozitiv antiderapant (lant auto) pentru situatiile in care ai putea avea nevoie de el.

Cauciucuri M+S sau 3PMSF in Rusia

In Rusia folosirea si detinerea de lanturi auto este o recomandare, deci nu are caracter obligatoriu, iar anvelopele cu tinte nu pot fi folosite in perioada verii. In ceea ce priveste anvelopele pentru iarna, reglementarile oficiale prevad echiparea cu cauciucuri marcate M+S sau 3PMSF si o adancime minima a benzii de rulare de 4mm pentru camioane, vehicule care transporta pasageri si autobuze, in lunile de iarna (decembrie – februarie).

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments