Am modificat articolul ultima data pe: 14.08.20

 

Ca orice dispozitiv electric, si invertorul trebuie folosit cu grija si intretinut cu atentie, pentru a asigura functionarea optima si in siguranta. De la parcurgerea manualului tehnic si pana la a sti ce stingator sa folosesti in caz de incendiu, cateva reguli de baza sunt esentiale pentru fiecare utilizator.

 

Ai cantarit cu grija performantele masinii si necesarul de energie si ai reusit in sfarsit sa cumperi invertorul auto pe care ti-l doreai? Este un inceput perfect pentru mai mult confort in timpul calatoriilor, insa, pentru a te bucura de el pentru o perioada cat mai lunga, la un nivel optim de performanta si fara a afecta autoturismul, este bine sa stii si cum sa il folosesti corect. Iata cateva sfaturi care iti pot fi de ajutor.

 

La fel, dar diferit

Desi in general, toate modelele de invertoare sunt construite pe acelasi principiu si este adevarat ca daca stii cum se foloseste unul, te descurci cu orice versiune, iti recomandam totusi ca, indiferent de nivelul tau de experienta, sa parcurgi manualul tehnic al produsului. Vei gasi acolo, concis si clar, cam toate informatiile de care ai nevoie pentru a putea folosi corect un astfel de dispozitiv. Daca manualul tehnic nu este disponibil in pachetul de livrare, vei gasi cu siguranta online o versiune pdf.

 

Verificare in doi pasi

In primul rand este important sa te asiguri ca invertorul ajunge la tine in conditii bune, fara zgarieturi, indoituri, fisuri etc. sau orice urma de soc mecanic. Compara lista de accesorii din ghid cu cele din cutie, pentru a fi sigur ca ai primit toate materialele de care ai nevoie.

Urmeaza apoi testarea functionala. Asigura-te ca butonul de pornire este setat pe Off si apoi conecteaza cablurile la terminalele de input ale invertorului, tinand cont de faptul ca terminalul rosu este cel pozitiv si cel verde este negativ. 

Cupleaza apoi cablul din terminalul negativ al invertorului in cel negativ al sursei de curent. Repeta procesul cu cel pozitiv si asigura-te ca ai fixat bine cablurile.

Pune intr-una din prizele incluse in designul invertorului, aparatul pe care te-ai gandit sa il folosesti pentru test. Porneste invertorul apasand pe On si de asemenea dispozitivul de test care ar trebui in acest moment sa functioneze.

 

 

Alege cu atentie locul de instalare

Pentru a functiona in siguranta si a fi usor de folosit, locatia trebuie selectata tinand cont de cateva criterii. Pentru ca vorbim despre un dispozitiv electric este de la sine inteles ca trebuie montat intr-un spatiu uscat, care nu este expus la apa si umezeala, nici macar accidental. De asemenea, intrucat functionarea sa degaja caldura, un astfel de produs trebuie instalat intr-unloc in care temperatura se mentine permanent intre 0 si 40oC, deci atentie in noptile geroase de iarna.

Are in acelasi timp nevoie de o ventilatie eficienta. Dispozitivul in sine este prevazut cu ventilatoare si tot ce trebuie sa faci este sa ii asiguri conditiile necesare functionarii optime a acestora. Iti recomandam asadar, sa asiguri un spatiu liber de minim 15cm in jurul produsului, pentru ca aerul sa poata circula in voie. In acelasi timp, este important sa identifici corect spatiile alocate aerisirii si sa te asiguri ca nu sunt obstructionate in timpul instalarii.

Pentru siguranta ta si a celor care utilizeaza autoturismul, camionul sau rulota, este bine sa nu amplasezi invertorul in acelasi compartiment in care se afla si bateria masinii sau in care sunt depozitate lichide inflamabile, precum benzina.

  

Instalare

Daca ai optat pentru o varianta pe care vrei sa o instalezi temporar la bricheta masinii, te poti ocupa singur de acest lucru, fara a avea nevoie de cunostinte tehnice avansate sau ajutor. In cazul in care ai ales insa un model cu putere mai mare, pe care trebuie sa il montezi direct la baterie, iti recomandam sa  apelezila serviciile unui specialist, pentru a preveni accidentele nedorite si a proteja masina.

 

Cabluri conectoare

Lucrand de la curent continuu la curent alternativ, invertoarele gestioneaza amperaj ridicat cu voltaj scazut catre curent cu amperaj scazut si voltaj ridicat. Din acest motiv specialistii recomanda folosirea de cabluri pe masura ale caror diametre sunt de regula incluse in manualele tehnice ale aparatelor. De exemplu, pentru o putere output de 100W si un amperaj de 10, sunt indicate cabluri cu diametrul de 1.29mm, in timp ce pentru o putere de 1000W si amperaj de 100 sunt mai potrivite cele cu diametrul de 5.19mm.

 

Operare

Pentru a porni invertorul, foloseste comutatorul On/Off situat de obicei pe panoul frontal. Din acest moment, dispozitivul este pregatit pentru livrarea de curent electric si poti conecta la el aparatele pe care vrei sa le alimentezi. Daca modelul ales include mai multe prize si deci poti conecta mai mult de un consumator, este recomandat ca acestia sa fie opriti la conectare si deschisi pe rand, pentru ca in acest fel invertorul sa nu fie nevoit sa acopere brusc toata puterea necesara pentru functionarea lor.

 

 

Bazait la aparatele radio

Daca ai un sistem audio ceva mai ieftin si un invertor pentru masina din categoria low cost, care livreaza curent alternativ modificat, fara forma perfect sinusoidala, in timpul functionarii vei auzi un bazait. Nu inseamna ca boxele sau radioul sunt defecte ori ca invertorul are vreo problema, ci doar ca nu este vorba despre o compatibilitate completa. 

Tot ce poti sa faci este sa schimbi una dintre componente: ori sa cumperi un sistem audio mai bun pentru masina, ori sa inlocuiesti invertorul cu o versiune care include filtre suficient de performante pentru a crea unda sinusoidala optima.

 

Intretinere

La capitolul intretinere, aceste dispozitive nu cer mult de la tine. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa stergi periodic exteriorul invertorului cu o carpa, pentru a preveni acumularea de praf si murdarie pe carcasa. De asemenea, este bine sa verifici frecvent starea suruburilor care asigura conectarea cablurilor la terminalele input si sa le strangi daca este cazul.

 

Reparatii

Pentru siguranta ta, iti recomandam sa nu dezasamblezi si sa nu incerci sa repari personal aceste tipuri de dispozitive si sa le duci intotdeauna in service. Nu deschide niciodata carcasa invertorului si protejeaza-l de socuri mecanice. In cazul unui incendiu este important sa iti amintesti ca trebuie sa folosesti un extinctor cu pudra uscata, si nu unul cu lichid.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments