Totul despre cartea de identitate a vehiculului si VIN

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Daca nu esti sofer de mult timp sau chiar daca ai ceva ani in urma, dar ai mai uitat notiunile invatate, poti sa citesti acest articol pentru a vedea ce este cartea de identitate a masinii si care este importanta ei, precum si informatii despre seria de sasiu, de baza mai ales cand vrei sa achizitionezi o masina second hand. 

 

Ca sofer, pe langa cunoasterea temeinica a regulilor de circulatie, dezvoltarea permanenta a abilitatilor etc. care te ajuta sa te descurci in trafic, mai sunt si o serie de alte notiuni pe care trebuie sa le intelegi, pentru nu fi pacalit la achizitionarea unei masini si pentru a respecta legislatia in vigoare.

In acest articol, ne vom concentra pe doua capitole foarte importante si care sunt neglijate de unii conducatori auto: cartea de identitate si la ce te ajuta sa cunosti ce serie de sasiu are masina. 

Sunt multe tipuri de masini pe piata si fiecare producator respecta anumite standarde si codificari, care te pot ajuta sa afli, in fiecare moment, date mai amanuntite despre acestea. Dar sa luam pe rand si sa raspundem la o serie de intrebari, care apar cel mai frecvent in randul conducatorilor auto. 

 

Ce este cartea de identitate a unei masini?

Cartea de identitate auto se considera cel mai important act pe care un posesor de masina trebuie sa il detina. Este un act oficial, ce are aceeasi valoare pentru un automobil, precum cartea de identitate pentru o persoana.

Din acest motiv, cartea de identitate a vehiculului, pe care o mai poti gasi si prescurtat CIV sau talon, este bine securizata si unica. Este sub forma unui formular de 4 pagini in care sunt trecute diferite date ce ajuta la identificarea masinii, dar si date tehnice despre acesta. 

O carte de identitate auto este cat un format A4 standard neimpaturita, avand 297 x 210 mm, iar impaturita este de 210 x 148 mm.

Tot in cartea masinii sunt trecute si date despre proprietar, astfel acest document este foarte important, deoarece, cu el poti proba in fata organelor de ordine ca autovehiculul iti apartine. Datele despre proprietar sunt inscrise, in acest act, la fiecare inmatriculare a masinii, fiind operate de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Totodata, trebuie sa stii ca acest talon masina este un act oficial si nu ai voie sa faci singur modificari in el, acest lucru atragand dupa sine sanctiuni penale. 

Documentul in sine este emis de Registrul Auto Roman (RAR), iar in cazul in care este pierdut sau furat trebuie sa anunti organele competente, politia, pentru a nu putea fi folosit de alte persoane.

De asemenea, daca sunt operate modificari sau daca numarul de proprietari este foarte mare, poti sa obtii un duplicat, tot de la RAR. 

Ce date apar pe cartea de identitate a unei masini?

In primul rand, trebuie sa stii ca acest document are elemente de securitate pentru a nu putea fi falsificat, inclusiv un suport de hartie securizat, precum si seria cartii de identitate a vehiculului, care este unica.

Dar sa vedem mai pe larg in talonul auto, legenda:

Pe prima pagina apare sigla de la RAR (Registrul Auto Roman), titlul de Carte de Identitate a Vehiculului, precum si traducerea acestuia in engleza (Vehicle Identity Card), iar in partea de jos, dreapta, este seria CIV.  

Tot aici mai gasesti cateva campuri in care sunt trecute urmatoarele date:

 – numar de inmatriculare;

 – autoritatea competenta unde s-a facut inmatricularea masinii;

 – data la care s-a facut inmatricularea masinii;

 – date despre proprietar: cu nume, adresa.

Avand aceste date pe prima pagina este foarte usor sa atesti ca esti detinatorul acestui automobil, se poate verifica numarul de inmatriculare. 

Pe a doua pagina sunt mai multe campuri in care se trec in clar datele despre masina:

 – date de identificare pentru vehicule: marca, tip, varianta, versiune, ce denumire comerciala au, numere masini, anul de fabricatie;

 – serie sasiu (numar de identificare);

 – date despre categorie: in ce categorie de folosinta se incadreaza, clasa (daca este cazul), caroserie;

 – numar de omologare;

 – numar axe;

 – masa maxima ce este tehnic admisa, precum si masa reala, explimata in kilograme;

 – masa maxima pe care o poate remorca cu dispozitiv de franare sau fara, exprimata in kilograme;

 – detalii precum: lungime, latime, distanta intre axe, inaltime. Aceste date sunt specificate in milimetri. 

 – In pagina a treia gasesti date tehnice despre masina, mult mai in amanunt, precum:

 – serie motor (cod motor talon);

 – capacitatea cilindrica, puterea, ce tip de combustibil foloseste, turatia, puterea pentru motorul electric etc.;

 – norma de poluare;

 – alte date despre masina: culoare; care este numarul de locuri cu tot cu cel al soferului; daca este cazul, cate locuri in picioare sunt; care este viteza maxima; ce nivel sonor are la stationare si in mers; tractiune etc.

 – ce anvelope poti folosi pentru fata si spate; suspensiile;

 – ce capacitate are rezervorul, in litri;

Tot aici se specifica si care este reprezentanta RAR care a emis documentul, precum si data la care a fost eliberat. 

Pe ultima pagina se gaseste rubrica de mentiuni, traducerea in engleza a paginilor anterioare si un cod QR in partea de jos. Astfel, daca vrei sa afli mai multe informatii, precum serie motor talon conforma, valabilitatea acesteia etc., poti sa scanezi acest cod cu ajutorul unui telefon mobil si vei intra automat pe site-ul rarom.ro, unde vei putea sa verifici ceea ce doresti. 

De asemenea, nu ai voie sa faci nici o modificare pe masina, inclusiv anvelope mai mari sau culoarea la caroserie, fara ca acestea sa fie mentionate in cartea de identitate, altfel trebuie sa ai datele auto corect trecute, pentru a nu lua amenda. 

 

Cum procedezi in caz ca ai nu mai ai cartea de identitate a masinii?

Este posibil sa pierzi, sa iti fie furata sau sa deteriorezi cartea de identitate a masinii si, in aceste cazuri, trebuie sa declari organelor competente, pentru ca RAR sa iti furnizeze un duplicat. 

Pentru obtinerea acestuia ai nevoie de o serie de acte:

 – cerere RAR, care trebuie semnata in fata unui reprezentat RAR si se completeaza pe propria raspundere;

 – actul de identitate al celui care solicita un duplicat;

 – in caz ca nu figurezi ca detinator al masinii, trebuie sa anexezi si acte care atesta ca ai acest drept, precum un contract de vanzare – cumparare sau o factura;

 – pentru persoanele juridice este nevoie si de o delegatie din partea firmei pentru persoana care vine la RAR;

 – de asemenea, daca nu te poti prezenta personal la ghiseu, poti sa trimiti o alta persoana in loc, cu imputernicire notariala.

Pentru a obtine acest act, este necesar sa te prezinti cu masina, pentru ca aceasta sa poata fi identificata, putand astfel sa obtii actul cu aceeasi serie CIV. 

Ce este VIN?

Cu siguranta cunosti denumirea, dar de fapt ce este VIN la masina? VIN este o prescurtare de la Vehicle Identification Number si mai poate fi intalnit ca serie sasiu (numar sasiu). 

Acesta este necesar pentru a putea face o verificare VIN, pentru a identifica un autovehicul. Este un numar unic pe care il dau producatorii de masini si, astfel, cu ajutorul unei serii sasiu poti afla date relevante.

Deoarece sunt foarte multi producatori de masini, iar acestea sunt comercializate in intreaga lume, a fost necesar ca seria de sasiu sa fie standardizata, pentru a putea identifica cu usurinta masina. 

 

Care sunt standardele VIN?

Aceasta serie de sasiu este compusa dintr-o insiruire de 17 caractere, cifre si litere cu majuscule. Pentru a nu exista confuzii si pentru a fi cat mai usor de citit, nu se folosesc literele mari: O, I, Q, acestea putand fi confundate cu cifrele 0 si 1. Astfel, daca vrei sa faci VIN verificare, si iti pare ca este litera O sau Q, cu siguranta este de fapt cifra 0; iar pentru ceea ce pare a fi I vei trece cifra 1.

Exista mai multe standarde in intreaga lume pentru seria de sasiu, mai cunoscute fiind 4:

 – in Canada si SUA se foloseste standardul FMVSS 115, part 565;

 – in Europa si alte tari se utilizeaza standardul ISO3779;

 – in Australia este standardul ADR61/2, ce are la baza standardele ISO 3779 si ISO 3780;

 – SAE j853 este un alt standard similar cu ISO 3779.

Deoarece in Romania cele mai multe masini sunt comercializate din spatiul UE, ne vom referi in continuare la standardul ISO 3779, pe care il explicam mai pe larg, fiind util sa cunosti semnificatia atunci cand vrei sa faci o verificare. 

Ce reprezinta notatiile VIN?

Asa cum am mai spus, o serie sasiu are o insiruire de 17 caractere ce sunt grupate in 3 campuri:

 – VMI: reprezinta primele 3 caractere, ce pot fi sub forma de litere sau cifre, si cu acesta poti sa identifici la nivel mondial constructorul. Acest cod este dat constructorului de masini de catre autoritatea competenta din tara unde acesta are sediul. Astfel, primul caracter este codul de tara (U – Romania; J – Japonia; W – Germania; 2 – Canada; 1 sau 4 SUA; S – Anglia etc.), al doilea producatorul (A – Audi, B – BMW; D – Mercedes Benz; U – Dacia; 1 – Chevrolet etc.), iar ultimul este tipul masinii. 

 – VDS: este sectiunea din mijloc, contine 6 caractere, care daca se verifica seria de sasiu, iti ofera informatii generale despre masina. Acestea sunt alese de producator, pentru a descrie modelul, ce tip de caroserie are, motor, cod clasa autoturism etc.; 

 – VIS reprezinta ultima sectiune, ce se compune din 8 caractere, ultimele 4 fiind in mod obligatoriu cifre. Se mai numeste si numar de serie, in care producatorul poate introduce anumite coduri, precum anul de fabricatie, fabrica etc. Ultimele 4 cifre sunt in ordinea in care masinile au iesit de pe linie. 

Insiruirea de caractere nu este intrerupta, pentru a fi evidentiate campurile de mai sus, iar cand aceasta este trecuta pe talon are un singur rand, pe masina poate avea maximum 2 randuri. 

Astfel, o serie sasiu, de exemplu, poate fi de forma: JMZMA18P200411817, unde JMZ este VMI; MA18P2 reprezinta VDS, iar ultimele 8 cifre 00411817 sunt VIS.

 

Unde gasesti seria de la sasiu?

Deoarece este un cod foarte important, trebuie sa stii raspunsul la intrebarea: unde gasesc seria sasiului? 

In primul rand, poti gasi usor serie sasiu pe talon, aceasta fiind scrisa in clar, pe un singur rand, pe pagina a doua, la pozitia E, si este practic codul personal al masinii. 

In caz ca nu ai cartea de identitate la indemana trebuie sa poti face o localizare serie de sasiu pe masina. Pentru a putea evita frauda, producatorul a ales sa treaca acesta serie in mai multe locuri, precum etichete de identificare aflate pe un element nedemontabil: de cele mai multe ori pe partea stanga a bordului, pe stalpul masinii, pragul usii, sub presul din partea pasagerului etc.  

Cand vei folosi seria de la sasiu? 

Sunt mai multe situatii in care iti doresti sa faci o verificare pentru serie sasiu, acest mod fiind cel mai sigur pentru a putea afla mai exact ceea ce te intereseaza.

Spre exemplu, daca vrei sa achizitionezi o masina second hand, este util sa faci o verificare sasiu pe internet, pentru a putea sa afli mai multe date si pentru a nu putea sa fii pacalit de catre vanzator. Vei putea, de asemenea, sa faci si verificarea numerelor, tot in mediul online.  

Astfel, pe site-ul inspectorauto.ro ai posibilitatea de a verifica VIN-ul pentru a vedea istoricul masinii care te intereseaza. Tot pe acest site daca faci o verificare VIN-ului pentru BMW, spre exemplu, vei vedea si care sunt dotarile din fabrica si daca s-au facut ceva modificari, pentru a confrunta si cu CIV. 

In mediul online poti gasi mai multe site-uri care fac astfel de verificari, fie gratuit, fie contra unui cost, si in urma unei verificari VIN poti afla: istoricul de service al masinii; daca a avut anumite daune; kilometrajul exact; proprietarii anteriori; ce defectiuni sunt mai frecvente pentru acel model, precum si alte informatii utile. 

Poti sa comanzi piese auto dupa serie de sasiu in caz ca ai de schimbat anumite parti componente si vrei sa fii sigur ca se potrivesc pe masina ta. 

Astfel, pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare, trebuie sa ai rovinieta platita, asigurare obligatorie, cartea de identitatea a masinii, carnetul de sofer, cardul de identitate pentru a le prezenta in cazul unui control.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu