In cazul unui accident minor in care nu sunt victime, soferii pot completa un formular de constatare amiabila, pe care il vor depune la firmele unde au asigurarile, fara a mai fi nevoie sa se implice si politia, fapt ce usureaza mult procesul.
Sunt momente in care esti implicat in accidente usoare si, datorita acestor noi reglemantari, poti sa nu mai astepti politia pentru a face constatarile, te vei intelege cu celalalt sofer, veti completa un formular si se vor implica doar firmele de asigurari.
Contents
Care este cadrul legal?
Oricat de atent esti ca si sofer, se poate intampla sa ai accidente usoare in parcare sau in trafic si este bine sa stii exact cum trebuie sa procedezi si ce pasi ai de urmat, pentru a nu fi luat prin suprindere.
Astfel, este bine sa cunosti cadrul legal pentru a nu face greseli care vor atrage o serie de neplaceri. In noul cod rutier, accidente usoare se considera cele care indeplinesc doua conditii: pagubele sunt doar de ordin material, fara victime; si cel putin una dintre masinile implicate in accident sa se fi aflat in miscare.
Tot prin lege este stabilit si termenul de maximum 30 de zile pentru declarare accidente usoare, daca este depasit acest termen, pot fi date amenzi si chiar suspendarea permisului.
Despre procedura de intelegere amiabila poti sa gasesti mai multe date in Legea 132/2017, la art.17 alin. 1, fiind cunoscuta si ca legea RCA. Un autovehicul avariat nu mai poate circula daca: au trecut mai mult de 30 de zile de la data la care a fost produs accidentul, asa ca este bine sa te incadrezi in termenul legal.
Tot prin lege este stabilit ca esti obligat ca si sofer sa ai polita RCA valabila, aceasta fiind o asigurare obligatorie cu ajutorul careia poti sa suporti daunele pe care le produci in urma unui accident. Daca iti doresti ca si masina ta sa fie asigurata, atunci poti sa iti faci CASCO, o polita mai complexa, dar care are un pret mai ridicat.
In ce consta formularul de constatare amiabila?
Un formular constatare amiabila are ca scop stabilirea cat mai exacta a modului in care a fost produs accidentul si nu de a stabili un vinovat. Cu cat sunt date mai multe informatii, cat mai exacte, cu atat mai usor va fi societatilor de asigurare sa afle cine a fost vinovat in acest accident si se va rezolva mai usor actiunea.
Un formular amiabila este util si se poate folosi doar in cazul in care este semnat de ambii soferi implicati in accident. In caz ca unul dintre acestia refuza semnarea actului, se va implica politia rutiera pentru a intocmi documentele de constatare. De asemenea, pentru a fi valid, formularul trebuie completat in totalitate, atingand toate campurile.
Cum trebuie sa procedati corect, daca va aflati la volanul autoturismului? Opriti masina, coborati si incercati sa stabiliti cu celalat sofer implicat in accident o comunicare cat mai amabila, pentru a putea sa stabiliti termenii procedurii pe care o veti urma.
In caz ca masina a fost lovita in parcare, cand stationa, formularul poate fi completat de soferul autovehiculului.
Cum se completeaza un model de formular?
Este important cum se completeaza o amiabila, deoarece daca lipsesc date sau nu sunt toate campurile atinse, documentul poate sa nu fie valid.
Formularul pentru o intelegere amiabila este tipizat, are valoare juridica, este pe doua pagini si se imparte in coloane. Pentru o completare amiabila, cei doi soferi trebuie sa treaca o serie de date precum:
– datele prin care se identifica cei doi soferi;
– datele de identificare ale proprietarilor de masina, daca este cazul;
– locul si data la care a avut loc accidentul;
– datele corecte pentru a putea identifica societatile unde sunt facute politele de asigurare;
– diverse informatii ce tin de polita de asigurare.
Astfel, o constatarea amiabila a accidentelor auto usoare trebuie sa contina datele complete de identificare ale tuturor celor implicati in acesta procedura. Cei doi soferi trebuie sa se puna de acord pentru a completa schita auto obligatorie, aceasta fiind doar una singura.
In caz ca nu pot ajunge la o singura varianta, cei doi soferi se vor prezenta la politie, unde fiecare isi va sustine punctul de vedere, iar organele competente vor constata care este modul de producere a accidentului.
In mediul online poti gasi modele de constatare amiabila de accident sau constat amiabil, pe care sa le descarci si sa le completezi daca este cazul.
Care este procedura de despagubire a soferului de catre societatea de asigurari?
In continuare, iti prezentam procedura in caz de accidente usoare, pentru a vedea ce ai de facut. Daca trebuie sa primesti despagubire de la firma de asigurari a celuilat sofer, trebuie sa depui o cerere, impreuna cu actele doveditoare. Este si un termen de constatare amiabila, de 30 de zile de la data producerii accidentului.
In termen de 3 zile, societatea de asigurari trebuie sa intocmeasca un proces verbal in care sa treaca piesele ce trebuie reparate si sa propuna o solutie. In caz de nevoie, se pot trece obiectii.
Service-ul auto autorizat va face si el un proces verbal in caz ca sunt si alte defectiuni si va astepta sa aiba acceptul de la firma de asigurari. Firma de asigurari are obligatia sa livreze bani in termen de 10 zile dupa aprobarea dosarului. Astfel, urmand aceste proceduri in caz de accidente rutiere usoare, poti sa rezolvi mai comod problema.
Ce acte trebuie sa mai pregatesti?
Dupa ce se semneaza formularul de ambele parti in caz de intelegere amiabila, mai sunt o serie de acte pe care trebuie sa le depui la societatea de asigurari a celui care este vinovat de accident.
O intrebare des intalnita este ce se intampla daca dau asigurarea? In caz ca esti vinovat de producerea accidentului, polita RCA trebuie depusa la dosar. Acesta mai cuprinde si o autorizatie de reparatie, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare a masinii ce a fost avariata, cererea de despagubire. Este posibil ca asiguratorul sa mai ceara si alte acte.
Care sunt avantajele acestei proceduri?
Aceasta procedura vine si cu o serie de avantaje precum:
– economie de timp, deoarece nu mai este implicata politia rutiera;
– se pot face intelegeri amiabile si pentru accidente usoare, ce se petrec pe drumurile care nu sunt de circulatie publica;
– se pot face reparatii si pentru daunele provocate in parcare.
Trebuie doar sa fii atent si sa nu uiti in cat timp se declara accidentul, termenul de 30 de zile fiind foarte important. De asemenea, trebuie sa te pui de acord cu celelalt sofer implicat in accident, fiind uneori de ajutor si o camera video auto, pentru a revedea exact care au fost datele.
Lasa un comentariu
0 Comentariu