Ce trebuie sa stii despre amenzile rutiere

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

In cat timp se prescriu amenzile neplatite si ce se poate intampla daca nu le achiti la timp? Cand poate fi considerat nul un proces verbal? Unde platesti o amenda rutiera primita in strainatate? Ce este punctul-amenda si cati bani iti scoate din buzunar? Sunt doar cateva intrebari la care vei gasi raspunsuri utile pentru soferi, in acest articol.

 

Cea mai mica amenda rutiera pe care o poti primi este de 290RON, echivalentul a doua puncte de penalizare, iar la 15 puncte permisul este suspendat pentru 30 de zile. Sunt insa si situatii in care te poti trezi fara permis de conducere chiar de la prima incalcare a Codului Rutier, dar si momente in care poti scapa de amenda printr-o simpla eroare de completare a procesului verbal. Afla din acest articol cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunoasca un sofer despre amenzile rutiere.

 

Ce este punctul-amenda

Punctul-amenda sau punctul de penalizare auto a intrat in vigoare in Romania in anul 2006 si reprezinta o unitate de masura stabilita pentru gestionarea mai simpla a amenzilor de circulatie, caer ofera si posibilitatea de a urmari mai usor comportamentul soferului pe termen lung.

Ca valoare, un punct de amenda inseamna 10% din salariul minim brut, insa punctul de penalizare a fost inghetat in luna Mai 2020 la valoarea de 145RON, deci, in principiu, nu ar trebui sa se modifice in 2024, o data cu cresterea salariului minim. Atentie insa, desi 1 punct de amenda este 145RON, nu se pot acorda amenzi rutiere sub 2 puncte, deci practic, cea mai mica sanctiune de acest tip, pe care o poti primi, este de 290RON.

Clase de contraventii

Punctele de penalizare se aplica pentru incalcari ale Codului Rutier, in conformitate cu nivelul de gravitate al faptei. Contraventiile sunt impartite, din acest punct de vedere, in cinci grupe sau clase, dintre care primele sunt asociate persoanelor fizice si cea de-a cincea este folosita doar pentru persoanele juridice:

Clasa I: amenda de 2 sau 3 puncte (de la 290 pana la 435RON)

Clasa II: amenzi rutiere de 4 sau 5 puncte (de la 580 pana la 725RON)

Clasa III: amenzi de la 6 la 8 puncte (de la 870 pana la 1160RON)

Clasa IV: penalizari de la 9 la 20 de puncte (de la 1305 pana la 2900RON)

Clasa V: amenzi rutiere de la 21 la 100 de puncte (de la 3045 pana la 14500RON).

In afara de amenda contraventionala pe care trebuie sa o plateasca, soferului i se poate suspenda permisul de conducere pentru 30 de zile, atunci cand se acumuleaza 15 puncte de penalizare. Aceasta perioada poate ajunge pana la 60 de zile daca este vorba despre recidiva sau incalcari grave.

Partea buna a acestei situatii neplacute este ca in momentul suspendarii, toate punctele de penalizare acumulate se anulzeaza, deci o iei din nou de la zero. In plus, punctele se anuleaza dupa 6 luni de la primire, deci trebuie sa fii un sofer destul de neatent sau gresiv pentru a ajunge la limita de 15.

 

Unde se platesc amenzile de circulatie

Daca nu stii inca unde se plateste amenda de circulatie, iti vom spune ca anul 2024 inseamna un acces mult mai facil la acest serviciu decat in trecut. Poti opta pentru locatiile standard, unde platesc amenda de circulatie soferii mai conservatori sau cei care prefera siguranta chitantei imprimate si sa mergi pentru achitare la oricare dintre sediile teritoriale ale Trezoreriei Romane sau la casieriile administratiei publice locale.

Pentru cei care nu doresc sa se deplaseze la aceste institutii si care prefera sa evite cozile, raspunsul la intrebarea “Unde se pot plati amenzile de circulatie?” va include variantele:

  • prin mandat postal la Posta Romana;
  • prin intermediul site-ului ghiseul.ro, sistem care permite achitarea de amenzi online;
  • prin Internet Banking, in contul special creat pentru colectarea amenzilor contraventionale.

 

Unde se platesc amenzile de circulatie din alt judet

Din fericire, chiar daca amenda a fost primita atunci cand circulai pe teritoriul altui judet, o poti achita la Trezorerie in localitatea de domiciliu sau poti opta pentru plata online, prin ghiseul.ro, mandat postal ori Internet Banking. 

 

Unde se platesc amenzile de circulatie din strainatate

Studiile arata ca cele mai multe amenzi primite de romani in afara tarii au fost date in Franta, Germania si Austria. Este foarte simplu sa incalci, fara sa stii, codul rutier al unei tari straine, daca nu te-ai documentat cu atentie inainte sa iesi din Romania. Amenda care ti se da intr-o tara a Uniunii Europene soseste prin posta la adresa de domiciliu, insotita de cele mai multe ori de toate detaliile de care ai nevoie pentru a o putea achita in termenul indicat.

In general, plata se face intr-un cont specificat in documentele primite prin posta, iar pentru transfer trebuie sa apelezi la una dintre institutiile bancare sau de transfer financiar din Romania. Partea neplacuta a procesului este ca de multe ori taxa de trimitere a banilor este aproape egala cu amenda, sau cel putin jumatate din suma. De exemplu, pentru o amenda de 45euro, poti plati un comision de transfer de 35euro.

Daca este vorba despre o tara care nu este membra UE, de obicei amenda este executata pe loc sau se retin documentele de calatorie pana la prezentarea dovezii de achitare a sumei, la oficiile postale locale sau la bancile stabilite de Ministerul de Finante. Agentul de circulatie iti va oferi toate informatiile necesare, tot ce trebuie sa faci este sa intrebi unde se platesc amenzile.

 

In cat timp se face plata pentru o amenda de circulatie

Din fericire, termenul de plata pentru amenzi de circulatie s-a extins, astfel incat, in prezent, poti achita jumatate din valoare in 15 zile de la primirea amenzii, in loc de 48 de ore, cum era inainte. Este o veste buna, in special pentru cei care sunt “loviti” de un astfel de “cadou” chiar la plecarea in concediu sau care primesc o amenda mai generoasa si trebuie sa astepte salariul pentru a o putea plati.

  

Exemple de contraventii si amenzi

Printre cele mai populare situatii in care poti primi o amenda de 1 sau 2 puncte penalizare se numara:

  • nerespectarea obligatiei de a semnaliza schimbarea directiei de mers;
  • nerespectarea obligatiei pasagerilor de a purta centura de siguranta;
  • folosirea incorecta a luminilor la intalnirea unui vehicul care circula noaptea;
  • depasirea cu 10 – 20km/h a vitezei maxime admise pentru sectorul respectiv de drum, pentru categoria in care se incadreaza autovehicului (varianta de baza de la amenda pentru viteza prea mare);
  • oprire sau stationare neregulamentara.

Clasa a doua de contraventii, care aduce 4 sau 5 puncte, include si ea cateva situatii destul de des intalnite, precum:

  • nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor cu indicatii obligatorii;
  • conducerea unui autovehicul cu anvelope diferite de specificatiile din certificatul tehnic sau prea uzate;
  • depasirea cu 21 – 30km/h a vitezei maxime admise pentru sectorul de drum, pentru categoria de autovehicul (amenda pentru depasire de viteza este de 4 puncte in acest caz);
  • nerespectarea regulilor privind depasirile – atentie insa, pentru aceasta fapta punctele pot fi completate direct cu suspendarea carnetului pentru 30 de zile, deci mare grija la semnele care indica depasirea interzisa si evita depasirea pe linie continua;
  • tinerea in mana a telefonului mobil sau a altul tip de dispozitiv mobil similar in timp ce masina este in miscare, concomitent cu incalcarea unei reguli de circulatie; 
  • neacordare de prioritate atat pentru pietoni, cat si pentru vehiculele care au acest drept – si in acest caz poti ramane fara permis pentru 30 de zile.

In clasa III de contraventii, care inseamna 6 – 8 puncte amenda, te poti afla in situatii precum:

  • conducerea unui autovehicul cu permisul expirat;
  • nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de interzicere si restrictie – unde intra si cazul in care decizi sa ignori un semn de stationare interzisa;
  • nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi;
  • circulatia pe sens opus, mai putin cazurile in care se face in mod regulamentar o depasire.

Clasa IV si cea mai costisitoare pentru soferii neatenti, include contraventii de tipul:

  • neefectuarea verificarii medicale periodice;
  • detinerea, montare si folosirea de dispozitive care perturba functionarea normala a aparatelor de masurare a vitezi;
  • transportul animalelor pe locurile din fata ale vehiculelor;
  • conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
  • depasirea vitezei legale cu mai mult de 50km/h;
  • absenta dotarilor potrivite pentru drum acoperit cu zapada si gheata – intra aici cauciucurile de iarna pentru autovehiculele personale, iar pentru cele de transport marfa cu masa admisa de peste 3.5 tone si vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri, anvelope de iarna, sau, in lipsa, lanturi auto de iarna ori alte echipamente antiderapante certificate.

Cum poti afla daca ai primit o amenda

Nu stii sigur daca ai fost prins pe radar pentru depasirea vitezei legale si inca nu ai primit amenda acasa? Ai primit o amenda pentru parcare neregulamentara si nu tii minte daca ai achitat-o? Din pacate, la noi in tara inca nu se poate realiza o verificare de amenzi de circulatie online, insa poti afla daca ai o amenda mergand la primarie si intreband. 

 

Cum afli cate puncte de penalizare ai pe permis

Din pacate, in prezent, o verificare de puncte pe permis se poate face numai mergand direct la Politia Rutiera. Desi evidenta acestora se tine intr-un sistem informatizat, momentan nu se permite accesul soferilor pentru a-si putea verifica online numarul de puncte detinute si istoricul.

 

Ce se intampla cu o amenda neplatita

Conform legii, orice amenda contraventionala, categorie in care intra si cele de circulatie, trebuie executata silit intr-un anumit termen. O data depasita acea data, amenda se prescrie si nu mai trebuie platita. Termenul este insa de 5 ani de zile, calculati de la 1 ianuarie al anului calendaristic urmator celui in care a fost data amenda, si poate fi prelungit in anumite cazuri.

Executarea silita pentru o amenda la Politia Locala, neplatita, poate incepe o data cu trecerea termenului de plata si poate insemna sechestru pe contul bancar ori/si salariu, sau pe masina, casa etc. in functie de suma datorata.

  

Cum arata un proces verbal scris corect

Un proces verbal de inregistrare a contraventiei, corect completat si care nu poate fi atacat este cel care include:

  • numele si prenumele agentului;
  • numele si prenumele conducatorului auto;
  • CNP-ul – in cazul persoanelor fizice, sau sediul si denumirea firmei pentru persoanele juridice;
  • fapta savarsita, descrisa detaliat, si data comiterii;
  • semnatura agentului constatator.

Daca procesul nu este completat corect, poti cere anularea lui, iar cele mai frecvente cazuri in care acest lucru se intampla, sunt cele in care nu este trecut CNP-ul sau fapta nu a fost descrisa suficient de clar.

 

Ce risti daca te urci la volan fara permis

Conducerea fara permis este foarte diferita, ca gravitate, de cazurile generale, cum este stationarea interzisa la un semn foarte vizibil, circularea fara centura sau chiar si unele accidente usoare. Cu aceasta fapta se intra deja pe terenul Codului penal care, prin articolul nr. 335, precizeaza ca “conducerea pe drumurile publice a unui vehicul ori tramvai, de catre o persoana care nu detine permis de conducere, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.”

Tot grav este si sa conduci daca ai permisul anulat, retras, suspendat, sau permisul nu se potriveste cu categoria de vehicul pe care o conduci in acel moment. In acest caz poti primi intre 6 luni si 3 ani de inchisoare sau amenda.

Atentie! Aceeasi pedeapsa poate fi primita si de persoanele care cedeaza propria masina altor persoane despre care stiu ca nu au permis ori sunt sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

Nici daca ai un permis obtinut si valabil, dar nu il ai asupra ta, nu scapi prea usor. Aceasta abatere intra insa sub incidenta Codului Rutier, iar numarul de puncte pierdute depinde de decizia agentului de circulatie de a considera ca l-ai uitat acasa, sau ca refuzi sa il prezinti. Poti primi intre 4 si 8 puncte de penalizare, deci ai grija sa ai mereu actele cu tine.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu