Totul despre Prima Masina

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Este destul de dificil, ca si tanar, sa iti poti achizitiona o masina, mai ales cand abia esti la inceput de drum si ai multe alte cheltuieli, dar vestea buna este ca poti accesa programul Prima Masina, care iti ofera conditii de creditare avantajoase, iar mai jos ai informatiile necesare despre cum sa procedezi.

 

La 18 ani iti poti lua permisul auto, dar de cele mai multe ori nu ai o masina pe care sa o conduci, asa ca notiunile invatate se pot estompa cu timpul, fiind indicat sa poti practica continuu, nu doar ocazional. Pentru a veni in intampinarea tinerilor soferi, statul le ofera imprumuturi preferentiale, pentru a putea achizitiona o masina noua, in cadrul programului Prima Masina.

Este un ajutor bine-venit pentru cei tineri, aflati la inceput de drum, putand astfel, alaturi de programul Prima Casa, sa isi inceapa parcursul avand cele necesare. In acest articol ne propunem sa iti prezentam cateva aspecte care sa te ajute sa poti accesa programul Prima Masina.

 

Cine poate accesa acest program?

Conditia principala pentru a te putea inscrie in programul Prima Masina este sa ai 18 ani impliniti, nu este necesar sa ai deja carnetul de sofer, aceasta nefiind o conditie impusa. 

O alta conditie esentiala este sa obtii venituri constant, astfel incat sa poti sa soliciti un credit auto de la banca. 

Pe langa aceste conditii de baza mai ai nevoie si de:

  • O declaratie pe proprie raspundere ca nu ai mai avut o masina noua, astfel, chiar daca ai deja o masina achizitionata second-hand, te poti inscrie in acest program;
  • O factura proforma pe care trebuie sa ti-o elibereze dealer-ul, ce va fi depusa la banca, din care este necesar sa fie evidentiat ca:
    • Autoturismul pe care vrei sa il achizitionezi este nou;
    • Masina vizata se supune noilor reglementari in vigoare, in ceea ce priveste poluarea (EURO 5);
    • Masina se va achizitiona de la o persoana juridica autorizata, ce are vanzarea de autovehicule ca obiect de activitate;
    • Pretul de achizitie nu trebuie sa depaseasca un anumit prag: 50.000 lei (plus TVA daca este cazul) pentru masina cu sistem de propulsie termic, 100.000 lei pentru o masina hibrid, 150.000 lei pentru masina electrica.
  • Avans minim de: 5%  din pretul autovehiculului pentru cele cu sistem de propulsie termic, 25% pentru cele hibrid, 30% pentru cele electrice;
  • Asigurare CASCO pentru masina.

Nu uita ca trebuie sa ai toate taxele si impozitele achitate la zi, sa nu ai restante la alte banci unde mai ai credite, daca este cazul. 

Care sunt conditiile de creditare?

Termenul de rambursare a creditului este similar cu cel al imprumuturilor de nevoi personale, de 5 ani maxim, dar se poate schimba in functie de deciziile luate la inceputul demararii programului din fiecare an (poate fi marit la 7 ani). Se poate rambursa creditul si anticipat, oricand in acest termen, fara alte costuri suplimentare.

Astfel, pentru un credit prima masina, ai nevoie, pe langa avans, si de o suma care sa acopere comisionul de garantare, sa poti plati la polita CASCO prima rata, asigurarea RCA si mai ai taxele de inmatriculare. 

La fel ca la alte credite pentru masina, trebuie sa ai venituri care sa acopere rata lunara, gradul de indatorare fiind stabilit de banci. Poti sa ai si coplatitori, doar ca veniturile trebuie sa fie cu caracter permanent: salarii, pensii, activitati independente, chirii, drepturi intelectuale etc. 

 

Ce autovehicul iti poti cumpara?

Asa cum este si numele programului, poti sa iti achizitionezi doar o singura masina si conditia este ca aceasta sa fie noua, putand fi si un model importat.

Masina trebuie sa fie pentru transport persoane, avand un maxim de 9 locuri inclusiv cu cel al soferului.

 

Ce pasi ai de urmat pentru a obtine creditul?

Daca iti doresti sa te inscrii la programul Prima Masina, trebuie sa te indrepti spre una dintre institutiile care sunt incluse, fie la o banca, fie la o firma de leasing.

Primul pas este sa fi declarat eligibil, avand loc o evaluare preliminara. Dupa ce ai trecut aceasta etapa, vei primi o lista cu actele necesare pentru a obtine credit pentru masina. Pe langa actele cerute de banca sau firma de leasing, mai trebuie sa obtii factura proforma de la dealer si sa iti faci la notar declaratia pe proprie raspundere ca nu ai mai avut o alta masina noua. 

Vei mai avea nevoie si de o adeverenta de venit pe care sa o anexezi la dosar. Dosarul se depune la finantator, este evaluat, apoi se trimite la Fondul de garantare pentru a obtine aprobarea de a achizitiona masina in rate, conform programului. 

Dupa ce se obtin toate aprobarile, vei putea primi imprumutul cu care se face plata la dealer si iti iei masina dorita. 

Ce se intampla daca nu iti poti achita ratele?

Desi nu este de preferat sa ajungi in aceasta situatie, totusi este bine sa stii ce se intampla in acest caz. Banca isi va lua drepturile de la fondul de garantare si va recupera 50% din valoarea imprumutului, apoi poate declansa operatiune de executare silita pentru a-si completa pierderea.

Avand in vedere ca pe toata perioada creditului masina este gajata la banca, aceasta poate sa vanda autovehiculul. Daca tot nu a acoperit imprumutul, atunci poate sa puna poprire pe veniturile beneficiarului, pana isi va recupera integral suma datorata.

 

Cum poti sa vinzi masina?

Programul Prima Masina nu are o clauza prin care sa fii obligat sa pastrezi masina o anumita perioada te timp, drept urmare poti sa o vinzi oricand, cu conditia sa achiti integral creditul.

Astfel poti sa incasezi banii in cont si, daca mai este cazul, sa completezi din veniturile proprii pana la plata integrala. O alta varianta este sa cedezi creditul, insa trebuie sa gasesti un cumparator care sa fie eligibil la randul lui si sa poata prelua plata ratelor.

 

Este un program bine-venit, care ajuta persoanele tinere sa isi poate achizitiona o masina noua cu care sa isi desfasoare activitatile zilnice personale sau de serviciu, sa o doteze cu o rulota pentru vacante si calatorii, un ajutor pentru o viata decenta. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu