Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Multimetre – Opinii si Recenzii in 2021

 

Multe persoane au inteles cat de util este sa aiba in gospodaria lor cel mai bun multimetru, motiv pentru care si au facut deja o astfel de achizitie. Daca si tu vrei sa cumperi un astfel de produs, ghidul care urmeaza e numai bun pentru a afla la ce criterii de selectie sa fii atent. Totodata, el cuprinde si o lista cu produse de top pe care le poti cumpara din magazinele online. Maxwell 25331 este dispozitivul care noua ne-a atras cel mai mult atentia, deoarece nu te vei incurca intr-o multime de functii pe care e posibil sa nu iti fie necesare, ci masoara parametri precum curent continuu si alternativ sau rezistenta, fiind un model digital, cu ecran iluminat, care isi ia energie de la o baterie de 9V. Daca esti de parere ca pentru tine mai potrivit ar fi un aparat analogic, vezi modelul de pe locul 2 – Pros’kit MT-2017.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Maxwell 25331
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un dispozitiv util pentru orice persoana care doreste sa masoare anumiti parametri legati de curentul electric (curent alternativ si continuu, rezistenta), ofera o precizie foarte buna si date simplu de citit, fiind un model digital dotat cu un ecran iluminat. Se alimenteaza cu baterii si ofera multiple posibilitati de conectivitate.

Nu este un model potrivit pentru masurarea temperaturii anumitor obiecte, nefiind dotat cu astfel de caracteristica cheie, ce sa permita identificare unor astfel de valori

Recomandam acest aparat in orice locuinta, deoarece isi va gasi utilitatea intr-o multime de cazuri, ajutandu-te sa vezi ce anume nu functioneaza la un circuit electric

A 2-A OPTIUNE!

Pros\'kit MT-2017
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un device preferat de cei care doresc un model analogic si e capabil sa ofere date cu privire la curentul continuu si alternativ, rezistenta, decibeli etc. Poate fi pozitionat foarte usor atunci cand faci masuratorile, astfel incat sa poti observa cu usurinta ceea ce afiseaza, avand in acest sens un suport pliabil, dar si un carlig.

Nu te pot baza pe el pentru a face masuratori foarte precise, din cauza faptului ca este un model analogic, ce indica rezultatele cu ajutorul unui ac.

E un aparat apreciat in randul persoanelor care sunt in cautarea unui articol analogic ce sa fie usor de folosit si de pozitionat atunci cand este utilizat.

A 3-a Optiune!

Fluke 179
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

E un aparat de mare precizie, care pe langa masuratorile clasice pe care le face un astfel de device, iti va oferi si posibilitatea de a masura temperatura, dar si de a te bucura de functii utile care iti vor oferi o experienta superioara. Functioneaza cu o baterie puternica, ce ofera o autonomie de aproximativ 200 de ore.

Date fiind caracteristicile pe care le are, si investitia va fi una pe masura, costand mult mai mult fata de alte optiuni pe care ti le-am prezentat in aceasta lista.

Daca nu ai nevoie de un multimetru banal, ci cauti un model foarte performant, cu o durata de viata foarte lunga si precizie foarte buna, vezi acest produs.

 

 

Pareri despre cele mai bune multimetre

 

Iti sugeram, in continuare, o serie de aparate de masurat curent care iti pot fi de un real folos in viata de zi cu zi.

 

Multimetru digital

 

Maxwell 25331

 

Acest aparat este un multimetru digital, ceea ce inseamna ca iti va face masuratori cu precizie foarte buna. El poate fi utilizat pentru a da detalii cu privire la curentul continuu (0.1 mV – 600V), alternativ (1 mV – 600V) si rezistenta (0.1 Ω – 20 MΩ). Nu este potrivit pentru a indica temperatura, neavand o astfel de functie. 

Produsul acesta emite semnal sonor atunci cand inregistreaza anumite valori si are o interfata bogata pentru a putea lega la el diverse alte dispozitive (USB, RJ11, RJ12, RJ45) si pentru a-l conecta la Internet. 

Device-ul se alimenteaza cu ajutorul unei baterii de de 9V, 6F22, care se livreaza in pachetul de achizitie, astfel incat sa fie gata de utilizat dupa ce il scoti din colet. Are dimensiuni de 200 x 85 x 35 mm si cantareste 500 de grame. Datele obtinute in urma intrebuintarii lui sunt afisate pe un ecran iluminat, pentru a le citi cat mai usor, iar aparatul e dotat in spate cu un piciorus, pentru a-l plasa in diverse locuri atunci cand faci anumite masuratori

 

 

Maxwell True RMS

 

Atunci cand ai nevoie de un multimetru care sa iti ofere precizie, iti recomandam un model digital, ca aceasta despre care vorbim acum. El va afisa datele inregistrate pe un ecran iluminat, pentru a fi simplu de intrebuintat si atunci cand lumina naturala nu e foarte puternica, si poate fi utilizat pentru o multime de domenii. 

Cu ajutorul acestui dispozitiv vei putea sa faci o multime de masuratori pentru a afla date cu privire la curentul alternativ si continuu, rezistenta sau temperatura. El poate fi utilizat si pe post de capacimetru. 

Acest multimetru, la pret bun, emite un semnal sonor atunci cand inregistreaza anumite valori, memoreaza datele si se opreste automat dupa un anumit timp, daca nu este folosit. Pentru a se alimenta, are nevoie de o baterie de 9V (6F22). Designul este unul ergonomic si robust, iar in partea din spate exista un piciorus care te va ajuta sa il asezi intr-o pozitie cat mai potrivita, astfel incat sa vezi cat mai simplu masuratorile. Are si un orificiu ce permite agatarea intr-un cui. Dimensiunile sunt de 190 x 90 x 40 mm.

 

 

 

Multimetru analogic

 

Pros’kit MT-2017

 

Acest multimetru analogic este unul apreciat pentru faptul ca iti va oferi detalii cu privire la o serie de indicatori precum tensiunea, curentul continuu, rezistenta numarul de decibeli sau capacitate. El este dotat cu protectie la suprasarcina, pentru a avea o durata de viata cat mai lunga si lucreaza cu ajutorul a doua cabluri de testare de calitate superioara, aurite. 

Acest aparat de masura (multimetru) va indica rezultatele obtinute cu ajutorul unui ac si a unor insemne imprimate in partea de sus. Nu ofera cea mai buna precizie, insa, va fi suficient de performant pentru o utilizare de baza. 

Acest multimetru analogic are dimensiuni reduse, masurand doar 160 x 105 x 40 mm. Este dotat cu un suport pliabil, dar si cu un carlig, pentru a-l putea pozitiona intr-un mod cat mai simplu atunci cand ai nevoie de el. Se alimenteaza cu ajutorul bateriilor (2 x AA sau 1 x NEDA 1604) si are o greutate de doar 390 de g. 

 

 

OEM YX-960TR

 

OEM YX-960TR este un multimetru analogic care iti poate fi foarte util in locuinta, cu ajutorul lui putand masura o serie de parametri, precum: tensiunea continua (0.1 – 1000V), tensiunea alternativa (10V – 1000V), curentul continuu 50uA – 2.5A sau rezistenta (1 ohm – 1 Mohm). 

Acest model ofera rezultate corecte daca e utilizat la o temperatura cuprinsa intre 0 si 40 grade Celsius si indica datele cu ajutorul unui ac ce se misca pe un cadran, in functie de ce anume inregistreaza. Este un aparat clasic si simplu, care nu emite nici un fel de semnal sonor si care nu are functii care ar putea sa iti ofere o experienta de inalt nivel. 

Pentru a se alimenta, astfel incat sa iti puna la dispozitie datele informatiile, el are nevoie de doua baterii AA sau una de 9V (nu sunt incluse in pachet). 150 x 150 x 35 mm sunt dimensiunile acestui produs. El e simplu de asezat intr-o pozitie care sa iti permita sa vezi cat mai bine cadranul, deoarece are in spate un piciorus pliabil.

 

 

 

Multimetru Fluke

 

Fluke 179

 

Atunci cand lucrezi intr-un domeniu in care sunt necesare masuratori de inalta precizie cand vine vorba de partea electrica si nu numai, e necesar un multimetru de calitate superioara, care sa ofere o buna precizie si o utilizare simpla si rapida, asa cum se intampla cu modelul despre care vorbim acum. 

Acest multimetru digital, Fluke, poate fi folosit pentru a masura semnalele neliniare in mod foarte precis si iti va furniza date exacte cu privire la capacitate, rezistenta, continuitate si frecventa. Mai mult decat atat, el este capabil sa ofere detalii si cu privire la temperatura, avand incorporat un termometru. 

Acest model de multimetru Fluke este dotat cu caracteristici precum: avertizare sonora, inregistrare min/max, display digital, iluminare ecran, indicator baterie descarcata si inchidere automata. Se alimenteaza cu ajutorul unei baterii de 9V, care va da o autonomie de circa 200 de ore, are dimensiuni de 43 x 90 x 185 mm si cantareste 420 de grame. Toate aceste lucruri, insa, te vor costa destul de mult, pretul fiind cam piperat.

 

 

 

Multimetru digital profesional

 

Electro 9205N

 

Ar fi o idee buna sa investesti in acest dispozitiv, daca esti in cautarea unui multimetru digital profesional. Avand in vedere faptul ca vorbim de un model electronic, el ofera o precizie foarte buna, ceea ce inseamna ca iti va fi util atunci cand ai nevoie de masuratori cat mai exacte. 

Acest articol este intrebuintat in mai multe domenii, pentru a masura curentul continuu si alternativ, capacitatea, rezistenta sau frecventa. Este simplu de folosit, emite un semnal sonor atunci cand ajunge la anumite valori sau cand detecteaza diversi parametri si se inchide automat, daca nu e folosit o perioada de timp, ceea ce te ajuta la economisirea acumulatorului. 

Prezentul multimetru (la un pret bun) are nevoie de o baterie de 9V pentru a se alimenta, cantareste cu tot cu aceasta 410 g si are dimensiuni de 191 x 95 x 34 mm. In spate vei regasi un piciorus pliabil, ce va contribui la pozitionarea lui cat mai simpla cand efectuezi diverse masuratori.

 

 

Peaktech P2005

 

Multe persoane considera acest gadget a fi un multimetru profesional, deoarece e un model digital, care ofera o buna precizie atunci cand masoara tensiunea DC/AC, curentul DC/AC, capacitanta, inductanta, frecventa si temperatura. Poate fi utilizat intr-o multime de aplicatii electrice, tehnice etc. 

Acest produs mai este apreciat si pentru faptul ca prezinta o serie de caracteristici cheie care duc la o experienta foarte placuta: display iluminat, indicator baterie descarcata, inchidere automata sau protectie cu ajutorul unei huse. 

Pentru a oferi energia necesara functionarii, aparatul foloseste o baterie de 9V care este inclusa in pachetul de achizitie. Cantareste in jur de 400 de grame si masoara 95 x 190 x 45 mm. Pe parte din spate vei regasi si o agatatoare, dar si un piciorus pliabil, ambele insertii fiind de un mare ajutor atunci cand vine vorba de pozitionarea aparatului pe o suprafata fixa, pentru a putea observa cu usurinta datele inregistrate.

 

 

 

Multimetru masurare amperaj

 

Electro LL_DT_33_B

 

Recomandam acest multimetru de masurare amperaj persoanelor interesate de identificarea unor astfel de valori, dar si de stabilirea unor date in ceea ce priveste curentul continuu si alternativ, rezistenta sau tensiunea. Este un model digital, ce va afisa informatiile inregistrate pe un ecran LCD iluminat. 

In cazul acestui aparat, alimentarea se face cu ajutorul unei baterii de 9V, pe care o vei primi si initial in colet, pentru a-l putea utiliza imediat dupa ce il primesti. Pe spatele dispozitivului vei putea observa un piciorus pliabil, de culoare neagra, care va sprijini device-ul atunci cand vrei sa observi cat mai simplu ce anume inregistreaza.

Acest produs face parte din categoria acelor multimetre (la preturi bune) foarte rezistente, deoarece este protejat de o carcasa suficient de puternica, pentru a rezista la tot felul de socuri. Masoara 130 x 73.5 x 35 mm si are doar 150 de grame cu tot cu baterie. 

 

 

 

Multimetru Uni-t

 

UNI-T UT18C

 

Ce poti masura cu ajutorul acestui multimetru Uni-t? Continuitatea, tensiunea alternativa si rezistenta. Este un aparat care ofera o buna precizie si lucreaza cu o gama de tensiune foarte variata (6V, 12V, 24V, 50V, 120V, 230V, 400V si 690V). Poate fi utilizat cu sau fara semnal sonor, in functie de cum doresti.

Pentru a avea parte de o experienta cat mai calitativa, iti vor fi puse la dispozitie o serie de functii precum: scalare automata, avertizare sonora si luminoasa, detectare polaritate sau retinerea datelor pe display. Aparatul afiseaza informatiile rezultate in urma masuratorilor pe un ecran de mici dimensiuni, iar pe acesta vei putea observa inclusiv starea bateriilor. 

Acest model de multimetru este rezistent la praf si jeturi de apa si este dotat cu o lanterna care iti va fi de ajutor atunci cand lucrezi in medii mai intunecoase. Masoara 272 x 85 x 31mm si are aproximativ 300 de grame (cu tot cu cele 2 baterii de tip AAA necesare alimentarii).

 

 

 

Cabluri de multimetru

 

Adisc 830

 

Orice multimetru functioneaza cu ajutorul unor cabluri care fac posibila masurarea anumitor valori. La un moment dat, din cauza uzurii, acestea se pot deteriora si trebuie inlocuite. Pentru astfel de situatii, produsul despre care vorbim acum iti poate fi de ajutor. 

Aceste cabluri de multimetru sunt dotate cu varfuri de testare flexibile, izolate, si sunt universale, pentru a se potrivi tuturor aparatelor care folosesc o tensiune de testare de pana in 1000V AC/DC. 

Cablurile despre care vorbim acum au o lungime de de 55 de cm, pentru a permite o utilizare cat mai simpla a device-ului. Pretul de achizitie este unul foarte accesibil, pe care ti-l vei permite indiferent de bugetul pe care il ai la dispozitie. Singurul inconvenient ar putea fi faptul ca transportul e foarte probabil sa coste mai mult decat produsul in sine.

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Multimetrele sunt aparate necesare in orice locuinta in care exista persoane care se pricep cat de cat atunci cand vine vorba de reparatii ceva mai tehnice. Un astfel de dispozitiv iti va permite sa faci o serie de masuratori pentru a afla detalii cu privire la: tensiune, curent, temperatura, continuitate electrica etc. 

Daca nu ai prea multe cunostinte in legatura cu un astfel de gadget, poate fi destul de dificil sa il alegi, motiv pentru care, in continuare, iti vom vorbi despre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere.

Tipul: Cand vrei sa cumperi cele mai bune multimetre, acest aspect este foarte important si vei afla in cele ce urmeaza de ce spunem asta. Se face o distinctie clara intre un aparat analogic si unul digital. 

Analogic – este achizitionat in primul rand pentru faptul ca are un pret de achizitie accesibil, acest lucru datorandu-se in principal faptului ca nu e un model foarte complicat, nu are foarte multe functii si nu ofera o precizie extrem de buna. Arata rezultatele cu ajutorul unui cadran si al unui ac. 

Digital –  este un device care se remarca de la primul contact prin existenta unui ecran. El ofera o buna precizie si are multe functii utile, care duc la o experienta imbunatatita.

 

Masuratorile efectuate: Dispozitivele acestea nu se cumpara la voia intamplarii. Nu achizitionezi un astfel de produs doar pentru ca este un multimetru ieftin si bun, ci trebuie sa te asiguri de faptul ca vei da banii pe un aparat care iti va fi cu adevarat util la ceea ce doresti sa masori. 

Fiecare produs in parte poate fi diferit. Chiar daca in principal toate sunt capabile sa masoare voltajul (V), curentul electric (A) si rezistenta (ohmi), vei mai intalni si modele care pot sa iti oferi informatii si cu privire la temperatura, curent continuu, frecventa etc. Trebuie sa studiezi foarte bine, inainte, informatiile gasite in manuale sau in descrierile produselor si sa te asiguri de faptul ca o achizitionezi ceea ce ai cu adevarat nevoie. Iti vei da seama usor si din poze ce poate face un astfel de gadget, deoarece exista o multime de simboluri pe multimetru.

 

Caracteristicile cheie: Printre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand doresti sa cumperi cel mai bun multimetru se afla si detaliile cheie, care sunt reprezentate de functii, dotari si anumite setari pe care le poti face pentru a-ti imbunatati experienta pe care o poti avea cu un astfel de gadget. 

Autoscalare – este o functie care te ajuta sa folosesti un astfel de device in mod foarte simplu, deoarece nu trebuie sa mai pierzi timpul setand intervalul de valori in care vrei sa lucreze aparatul, ci totul se va face in mod automat, indiferent de valorile pe care vrei sa le masori. 

Inregistrare minim/maxim – ofera detalii cu privire la valorile minime si maxime care sunt identificate pe o perioada de timp. Dupa apasarea butonului destinat inceperii unei astfel de inregistrari, va trebui sa lasi gadgetul sa actioneze o perioada mai lunga de timp, pentru a identifica apoi valorile rezultate in urma utilizarii acestei functii. 

Jurnalizare – este o caracteristica de care ai nevoie atunci cand nu vrei sa stai sa supraveghezi semnalele emis de aparat. Totul se va salva in memoria acestuia si vei putea sa vezi apoi informatiile dorite chiar si pentru 65.000 de masuratori. 

Masurarea fara contact – o functie care iti va permite sa actionezi asupra anumitor masuratori pe care vrei sa le faci, fara a avea contract direct cu obiectul respectiv, ci tinandu-l la distanta. Acest lucru iti va permite si sa faci totul mult mai rapid. 

Termoviziune – cu o astfel de dotare, productivitatea va creste, dar si precizia cu care vor fi facute masuratorile. Problemele care apar vor fi detectate imediat, vei putea face simplu verificari, iti vei putea da seama de cat de tare s-au incalzit cablurile, sigurantele sau alte piese componente etc. 

Wireless – este o functie care iti permite sa transferi simplu si rapid datele obtinute pe un smartphone sau un computer, astfel incat sa ai acces la ele intr-un mod cat mai facil. Astfel, vei putea sa urmaresti rezultatele si sa stii exact ce ai apoi de facut. 

Conectare la retea – aparatele care au o astfel de dotare sunt prevazute cu o fanta speciala ce permite introducerea cablului pentru Internet. 

Monitorizarea mai multor parametri in acelasi timp – iti vor fi afisate doua tipuri de masuratori simultan, in functie de ce anume doresti sa identifici. 

Iluminare ecran – te va ajuta sa observi mult mai usor ceea ce se afiseaza pe display, chiar si atunci cand lumina naturala nu este una foarte buna. 

Oprire automata – este o functie care va economisi din bateria device-ului, astfel incat aceasta sa nu se elimine inutil atunci cand nu il folosesti. 

 

Tipul de alimentare: Daca vrei sa cumperi multimetre ieftine si bune, nu trebuie sa ignori detaliile cu privire la modul de alimentare. Ai de ales intre doua variante: 

Cu baterii – sunt apreciate pentru faptul ca daca ai la tine acumulatorii de rezerva nu ramai niciodata fara energie. Necesita insa costuri suplimentare (nu foarte mari) pentru a achizitiona consumabilele, cand acestea se epuizeaza. 

Reincarcabile – ofera o autonomie buna, nu ai grija faptului ca trebuie sa schimb bateriile, dar trebuie sa ai in vedere faptul ca necesita conectarea la o sursa electrica atunci cand nu mai au suficient “combustibil”, deci va trebui sa fii mereu atent sa nu ramai fara energie atunci cand ai cea mai mare nevoie. 

Dimensiunile: Cei care sunt in cautarea unor pareri despre cele mai bune multimetre trebuie sa stie ca si marimile fizice sunt importante. Trebuie sa stii ce dimensiuni are device-ul cumparat, pentru a-ti face o idee cu privire la cat de usor e de luat mereu dupa tine sau cat de simplu va fi sa il folosesti pentru o perioada indelungata. 

 

Acestea sunt, credem noi, cele mai importante detalii pe care trebuie sa le urmaresti cand vrei sa cumperi un multimetru. Daca vrei sa faci o achizitie simpla si rapida, magazinele online te asteapta cu o gama extinsa de articole de acest fel, preturi foarte bune si livrare rapida.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cum se foloseste un multimetru?

Una e sa te preocupe masurarea rezistentei cu multimetru si alta e sa te intereseze tensiunea, continuitatea sau curentul. Acesta este si motivul pentru care aceste aparate pot fi setate in functie de ce anume vrei sa afli. 

In principal, trebuie sa comuti pe modul care te intereseaza, sa introduci sondele in locurile destinate (neagra – negativ, rosie – pozitiv) si sa vezi apoi ce anume afiseaza ecranul.

Ce inseamna multimetru cu capacimetru?

Aceasta e denumirea pe care o poarta un multimetru ce e capabil sa masoare si capacitatea electrica. 

 

Se pot verifica bujiile incandescente cu multimetrul?

Da, acest lucru este posibil. Ridica capota masinii, scoate capacul de pe motor, scoate fisele de pe bujii, seteaza multimetru astfel incat sa iti arate continuitatea, pozitioneaza cablul negru undeva pe masa (pe blocul motor, caroserie etc.) si cel rosu in capul bujiei si vezi ce iti afiseaza ecranul. Este foarte simplu sa faci aceasta masurare cu multimetru digital.

 

 

 

Verificarea bateriei auto cu multimetrul 

 

Atunci cand esti conducator auto sau cand pur si simplu vrei sa ai o trusa completa de instrumente care sa te ajute sa identifici anumite probleme care apar la masina ta, un multimetru digital iti poate fi de mare ajutor. 

In cele ce urmeaza vom vorbi putin despre cum poti sa actionezi asupra anumitor piese ale masinii cu ajutorul unui multimetru, mai exact asupra bateriei. 

Cel mai adesea vei dori sa afli tensiunea bateriei sau daca incarcarea ei este in parametri. Pentru asta, seteaza aparatul pe curent continuu, plaseaza capetele pe bronele bateriei si va trebui sa iti apara pe ecran 12V, ceea ce indica faptul ca totul e in regula. Daca valoarea e cu minus, inseamna ca sondele sunt puse invers, dar e valabil faptul ca ai energie suficienta. 

Daca vrei sa masori tensiunea la bateria masinii, cand aceasta e montata, in primul rand opreste consumatorii. Apoi, seteaza device-ul pe modul DCV 20, pozitioneaza capetele pe borne si vezi ce iti apare pe ecran – 12.6V – 100%, 12.4V – 75%, 12.2V – 50%, 12V – 25% si 11.9V – baterie descarcata. 

Mai poti asupra masinii si sa faci o verificare a sigurantelor auto cu multimetru, ceea ce va usura mult modul in care se fac astfel de actiuni. Si sa nu uitam de faptul ca multi fac si o verificarea condensatorilor cu multimetru, dar si tot felul de alte masuratori, motiv pentru care un astfel de dispozitiv iti va fi foarte util.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Alimentata direct de la o priza obisnuita, cu autonomie de 70 pana la 200km la o incarcare si design similar cu versiunile clasice, masina electrica pare ca va deveni in scurt timp o concurenta de temut, in special pentru traficul in interiorul orasului.

 

Masinile electrice au castigat tot mai multa popularitate in intreaga lume, iar 2020 a insemnat o crestere semnificativa a vanzarilor si in Romania. Desigur, preturile semnificativ mai mari fata de alternativele conventionale mentin deocamdata oferta electrica la un nivel mai greu accesibil pentru consumatorul obisnuit. Asta nu inseamna insa ca nu exista si modele ieftine, de la 11.000 – 12.000euro, daca stii unde sa le cauti.

 

Avantajele si dezavantajele unei masini electrice

Piata de automobile electrice din Romania s-a dezvoltat foarte bine in ultimul timp, in ciuda pandemiei si a scaderii generale inregistrate in industria de autovehicule. In primele 10 luni ale anului 2020 s-au vandut cu peste 50% mai multe masini de acest tip decat in aceeasi perioada a anului 2019, iar tendinta de crestere se mentine in continuare. 

Ce ii determina pe tot mai multi soferi sa se orienteze catre masina electrica, in Romania, in afara de modul de functionare mult mai prietenos cu mediul? Iata o parte dintre avantajele principale ale unei astfel de decizii:

 • economie semnificativa pe termen lung – pentru a parcurge 1000km cu o masina conventionala la un consum de 7l/100km si un pret de 4.6RON/l de combustibil, platesti 322RON, iar cu o masina electrica care consuma 52kW la 400km (Renault Zoe) platesti intre 65 si 247RON, in functie de tariful practica de statiile de incarcare, pentru a acoperi aceeasi distanta.
 • vehiculele auto electrice sunt scutite de impozitul anual, iar cele de tip hibrid primesc reduceri de la aceasta taxa.
 • motorul este foarte silentios, dar poti opta si pentru simulare sunetului de motor conventional.
 • statul ofera, prin programul rabla, pana la 45.000RON subventie pentru masini full-electric si pana la 10.000RON pentru cele hibrid.

O astfel de achizitie nu este insa lipsita nici de dezavantaje, printre cele mai importante de care trebuie sa tii cont numarandu-se:

 • numarul de puncte de incarcare inca redus, desi in crestere;
 • timpul necesar incarcarii (intre 30minute si 12ore) trebuie avut in vedere la planificarea calatoriilor;
 • pot parcurge o distanta limitata la o singura incarcare, de 70 – 100km in cazul modelelor entry-level si medii;
 • autonomia este redusa de orice consumator din masina, incepand cu aerul conditionat si pana la incarcarea telefonului mobil in timpul deplasarii;
 • pretul este semnificativ mai mare decat al unor alternative conventionale echivalente.

Cat costa o masina electrica?

Cele mai multe masini electrice noi, care ofera un confort similar optiunilor clasice, au preturi care incep de la 30.000euro. De exemplu, printre versiunile incluse in top masini electrice din punctul de vedere al vanzarilor in tara noastra se numara:

 • Renault Zoe, nu chiar cea mai ieftina masina electrica, dar una dintre cele mai accesibile, costa 30.350euro;
 • Volkswagen e-Golf costa 33.142euro;
 • Peugeot e-2008 costa 33907euro;
 • BMW i3 ajunge la 40282euro.

 

Exista economisire prin SH la masinile electrice?

Daca te numeri printre cei care cauta o masina electrica ieftina, probabil te-ai gandit deja sa apelezi la binecunoscuta varianta a achizitionarii second hand. Pentru a privi situatia cat mai corect, iti reamintim ca a cumpara o masina electrica la mana a doua este similar achizitionarii unui telefon mobil sau unui laptop SH: sistemele probabil vor merge bine, desi vor fi putin depasite sau pe cale sa devina depasite, dar bateria nu va mai tine cu siguranta la fel ca inceput. Iar la o masina electrica, bateria este cel mai sensibil element.

In plus, masinile electrice comercializate acum la SH sunt cele din prima generatie, care au “beneficiat” de cele mai multe incercari si experimente si care au multe bug-uri si elemente de corectat, printre care se numara si sensibilitatea bateriilor litiu-ion la caldura, aspect descoperit abia dupa lansarea acestor versiuni. Nici bateriile pe baza de plumb nu se descurca mai bine cand incep sa fie uzate.

In concluzie, specialistii recomanda deocamdata evitarea alegerilor second hand, cand vine vorba despre masini electrice.

 

Care este cea mai ieftina masina electrica?

Care este totusi cea mai ieftina masina electrica si cum o gasesti daca nu la SH? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de scopul pentru care iti cumperi masina si de cat de mult esti dispus sa reduci din confort. 

De exemplu, momentan, una dintre cele mai ieftine modele este Renault Twizy pe care o poti gasi la pretul de 11800euro. Vorbim insa in acest caz de masini micute, cu adevarat micute, Twizy fiind practic un ATV electric cu habitaclu inchis, care te protejeaza de ploaie si vant, dar cam atat. Are un singur loc si spatiu foarte mic pentru bagaje, dar ofera o autonomie de 70 pana la 100km, cu doar 4 ore de incarcare la o priza standard de 220V, pe care o poti verifica cu un multimetru, daca vrei sa te asiguri ca conectezi masina la parametrii potriviti.

Mai poti gasi masini electrice de dimensiuni mici, si prin urmare mai ieftine, in oferta producatorilor asiatici. Aixam City este, de exemplu, un model cu doua locuri, autonomie de 120km, la o incarcare de 3h la priza standard, pe care il poti achizitiona la un pret incepand de la 13.320euro, sau mai putin, cu eurotichet de la Administratia Fondului de Mediu. Poti cumpara vehicule electrice Aixam in Romania prin reteaua de reprezentanti localizati in Braila, Constana, Pitesti, Craiova, Bucuresti si Baia Mare.

Cand apare masina electrica romaneasca?

Tot evaluand autoturisme electrice, cu pret, autonomie si confort, cu siguranta ai inceput sa te intrebi si unde sunt modelele romanesti si ce planuri au ai nostri. Ei bine, iti putem spune ca in 2018 se discuta in presa despre proiectul companiei GTG din Baia Mare, care isi propunea sa lanseze pe piata, incepand cu 2019, doua modele: Oxigen, de doua locuri, si Ozone, cu patru locuri, cu preturi incepand de la 14.000 – 15.000euro. Masinile nu au fost insa lansate deocamdata pe piata.

Una dintre marcile noastre de suflet, Dacia, a deschis insa in primavara anului trecut segmentul Dacia electric, cu modelul Dacia Spring, lansat pe Facebook, in conditiile anularii Salonului auto de la Geneva. Este o masina cu patru locuri, 100% electrica, cu autonomie de aproximativ 200km, care se doreste a fi disponibila in serie incepand de anul acesta, la preturi de la 20.000euro. Pentru cei care visau sa auda sintagma “Dacia electric car”, momentul este deci destul de aproape.

 

Poti conduce o masina electrica fara permis?

Ei bine da, in prezent segmentul de vehicule auto electrice fara permis beneficiaza de multa atentie, in special pentru zona de deplasari in oras, care nu depasesc o medie de 50km pe zi. Este vorba despre modele care nu pot merge mai repede de 45km/h, cantarind pana la 350kg, caracteristici care le includ la cvadriciclu usor, vehicule inregistrate la primarie, fara inmatriculare, si care pot fi conduse inca de la 16ani, fara permis. Intra aici versiuni precum Citroen AMI, Aixam Crossover, Aixam Coupe, Chatenet CH26, Chatenet CH30.

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Cu cat ai mai multe informatii despre cum functioneaza masina ta, cu atat vei putea gestiona mai bine situatiile si vei putea sa o pastrezi intr-o stare de functionare buna, iar in acest articol ne vom referi la catalizatorul auto.

 

Catalizatorul auto sau convertor catalitic, cum se mai numeste in termeni tehnici, a fost introdus prima data in jurul anilor ‘70, devenind apoi o parte obligatorie pentru masina. Cu cat normele de poluare au devenit mai stricte, cu atat producatorii de masini au cautat solutii pentru ca acestea sa fie mai performante. 

Cu cat functioneaza mai bine catalizatorul, cu atat va fi mai fiabil motorul si vei trece cu bine inspectiile tehnice obligatorii. Dar sa vedem mai pe larg ce rol are catalizatorul, cum functioneaza si ce probleme poate cauza.

 

Ce este catalizatorul?

Cu siguranta ai auzit despre acesta componenta a masinii, dar ce este catalizatorul de fapt? Catalizatorul, in general, este o piesa ce conduce la provocarea unei reactii chimice.

Un catalizator auto se conduce dupa aceleasi principii si, folosind anumite substante chimice, va transforma gazele emise ce pot fi nocive, in gaze mai putin nocive, inainte ca acestea sa fie eliberate in atmosfera.

Astfel rolul catalizatorului este foarte important, avand in vedere ca masurile impotriva poluarii sunt din ce in ce mai stricte. 

Cele mai vechi aveau la baza bile ceramice, dar mai nou au o constructie de tip fagure si se folosesc metale precum platina, radiu, paladiu, dar in cantitati foarte mici.

Care este rolul catalizatorului?

Aceasta intrebare care este rolul catalizatorului?  Este foarte des pusa si vom raspunde mai pe larg in cele ce urmeaza.

Asa cum am mentionat si mai sus, exista din ce in ce mai multe norme privind poluarea, iar masinile elibereaza in atmosfera anumite gaze ce pot fi nocive (monoxid de carbon, hidrocarburi, oxid de azot). Un catalizator este parte a sistemului de evacuare a masinii si are rolul de a micsora numarul de particulele ce sunt nocive, inainte de a fi eliberate in atmosfera.

Ce rol are catalizatorul? De a optimiza procesul de ardere interna a gazelor, ce sunt rezultatul procesului de combustie. Mai nou acesta are o structura de fagure si poate fi:

 • Monolit ceramic – ce rezista bine la coroziune, are o buna anduranta, functioneaza optim si la temperaturi ridicate, nu este afectat de socurile mecanice;
 • Monolit metalic – este mai nou aparut pe piata si spre deosebire de cel clasic, ceramic, ajunge mult mai repede la temperatura optima de functionare si are efect mai devreme. Ca si punct slab la acesta, este rezistenta mai mica la socurile mecanice. 

 

Cum functioneaza un catalizator auto?

Acum dupa ce am vazut ce rol are catalizatorul sa prezentam in cateva cuvinte si principul de functionare.

Catalizatorul este pozitinat in sistemul de evacuare, chiar inaintea tobei de esapament, foarte aproape de propulsor. Astfel va prelua acele substante volatile, la temperaturi foarte ridicate (peste 400 grade C) si le va prelucra cu ajutorul unei reactii chimice. 

Gazele emise trec prin interior si intra in reactie cu o serie de catalizatori chimici. In urma reactiilor chimice ce au loc in catalizatoare monoxidul de carbon, precum si hidrocarburile sunt descompuse in apa si dioxid de carbon, iar oxizii de azot elimina doar anumite particule de baza ale elementului chimic (azot gazos). Deoarece in urma reactiilor chimice se produce apa, este posibil sa constati ca aceasta se scurge pe sistemul de evacuare, dar este perfect normal. 

In ultima perioada producatorii de masini garanteaza un procent de transformare foarte mare, de 99%. Dotate cu sonde de control, aceasta monitorizeaza nivelul si in caz ca scade vei primi alerta in bord. 

Ce probleme poti sa ai atunci cand catalizatorul nu functioneaza corect?

Catalizatorul înfundat al unui autovehicul poate duce la cresterea nivelului de emisii poluante ce sunt eliberate in atmosfera, iar daca in urma diagnozei la un service specializat se certifica functionare defectuoasa a acestuia trebuie sa il schimbi.

Poti sa cureti un catalizator infundat, fie la un service daca problemele sunt mai serioase, fie poti sa alimentezi cu o benzina mai buna (cu cifra octanica mare), sa rulezi cu cel putin 90 km pe ora (indicat este sa mergi in afara orasului) si sa fortezi masina cat de mult poti, tinand-o in sarcina. Daca nu reusesti sa desfunzi catalizatorul mergi la un service. 

In cazul in care catalizatorul nu functioneaza corespunzator mai sunt si alte probleme conexe ce pot aparea pe langa emisiile ridicate:

 • Sistemul de evacuare infundat atrage dupa sine si ingreunarea pornirii motorului;
 • Deoarece cantitatea de aer necesara pentru o combustie eficienta scade, se pot defecta bujiile;
 • Cum motorul functioneaza mai greoi va avea nevoie de un surplus de combustibil, asa ca va creste consumul si deci costurile vor fi mai mari;
 • In urma unui soc mecanic puternic, monolitul ceramic se poate sfarama;
 • Daca sonda lambda este defecta, monolitul se poate impregna cu benzina si se poate arde;
 • In plus, in cazul unei inspectii tehnice vei fi respins, daca catalizatorul nu functioneaza corespunzator si emisiile de gaze sunt mai ridicate decat este prevazut.

Sunt o serie de simptome care iti pot arata ca ai probleme la catalizator, in caz ca nu ai martori de bord sau acestia nu mai functioneaza:

 • Motorul se opreste dupa pornire;
 • Cand apesi acceleratia simti ca este mai greoaie si urca in trepte;
 • Puterea este mai redusa;
 • Creste consumul de combustibil;
 • Motorul tremura tare la relanti. 

In caz ca te confrunti cu astfel de probleme mergi la un service, unde acestia pot depista care este cauza si cu folosirea unui multimetru, vor face masuratorile necesare.

 

Acum ca ai aflat ce rol are catalizatorul si cum functioneaza, trebuie sa stii ca nu se defecteaza usor si daca ai grija de masina: alimentezi cu o benzina buna (macar la o anumita perioada de timp daca bugetul nu iti permite mai des) si mai iesi la o tura sportiva in afara orasului (mai ales daca preponderent folosesti masina in oras) va avea o viata lunga si va functiona optim. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Instalatia de racire a motorului unei masini are un rol foarte important in buna functionare a acestuia, avand grija ca temperatura sa nu depaseasca limita optima si, cu cat esti mai bine informat despre acest subiect, cu atat vei putea preveni defectiunile.

 

Ca si multe alte parti componente ale unei masini si sistemul de racire a evoluat in timp, pentru a deveni mult mai sigur si mai fiabil. Daca inainte instalatia de racire a motorului era pe baza de aer si de multe ori masina se oprea datorita supraincazirii motorului, acum mare parte din problemele anterioare s-au rezolvat.

Mai nou, un sistem de racire foloseste lichid pentru a asigura temperatura optima, iar procesul este mult mai bine controlat. Cu cat intelegi mai bine cum functioneaza acesta, cu atat vei putea sa ii acorzi o mai mare atentie si sa previi defectiunile majore. Dar sa o luam pe rand si sa vedem care sunt elementele componente din instalatia de racire a motorului, ce defectiuni pot sa apara si cum poti sa le previi.

 

Din ce se compune sistemul de racire al motorului?

Sistemul de racire este compus din mai multe parti componente, care au rolul de a asigura temperatura optima de functionare, pentru ca motorul sa nu se supraincalzeasca, dar nici sa nu inghete.

 • Radiatorul – este format din doua rezervoare dispuse paralel, unul superior si unul inferior, intre care sunt o serie de tevi subtiri ce asigura legatura dintre acestea. Sunt confectionate, in general, din tabla de alama sau otel. In partea inferioara gasesti teava de iesire pentru apa rece, un robinet pentru golirea instalatiei, precum si suporturile care fixeaza radiatorul.  

Un radiator masina are rolul de a imprastia lichidul ce provine de la motorul supraincalzit, si apoi va expune acest lichid de racire la un flux de aer din exterior.

 • Ventilator – acesta are rolul de a antrena aerul rece de la exterior printre tevile de la radiator pentru a grabi racirea lichidului. Poate fi antrenat de o curea sau poate fi electric.
 • Pompa de apa – rolul acesteia este de a face legatura dintre partea inferioara a radiatorului si canalele de racire ce se gasesc pe blocul motor. Astfel asigura o presiune in instalatia de racire comparabila cu cea atmosferica sau cu 0,5 – 1,1 bari mai mare. 
 • Vasul de expansiune – acesta este sub forma unui rezervor in care se pune lichid racire motor. Acesta permite lichidului sa se dilate fara a afecta incinta si conductele de racire.  Rolul vasului de expansiune este de prelua o parte din lichid prin intermediul supapei de preaplin, cand nu poate intra in radiator. 
 • Termostatul – apartine instalatiei de racire si circula lichidul fie inspre radiator, fie spre pompa de apa. Care este rolul termostatului? De a asigura o temperatura optima (cuprinsa intre 90 – 95 grade C) a blocului motor. 

Ce rol are lichidul de racire?

Pentru buna functionare a instalatiei de racire se foloseste lichid de racire (antigel), cu rolul de a asigura schimbul de caldura intre radiator si piesele ce se afla in miscare. Acesta asigura si o protectie contra inghetului, in general, pana la o temperatura exterioara de -35 grade C. Temperatura lichidului de racire optima este de 90 – 95 grade C. 

Totodata, lichidul de racire are si rol antidepunere, protejand impotriva depunerilor de calcar sau a altor impuritati.

 

Ce defectiuni pot sa apara la instatia de racire?

Fiind un ansamblu compus din multe piese, pot aparea mai multe defectiuni, precum:

 • Defectarea ventilatorului – slabirea curelei de antrenare a ventilatorului si a pompei de apa determina: supraincalzirea motorului, scaderea fluxului de aer catre motor si chiar defectarea acestuia. O alta problema care poate sa apara este senzorul de temperatura lichid racire defect, ceea ce conduce tot la supraincalzirea motorului.
 • Defectarea termostatului – simptome termostat defect: cresterea temperaturii peste cea normala de functionare, fierberea apei in vasul de expansiune, blocarea pistoanelor. La un termostat auto simptomele care iti arata ca acesta este defect tin si de pozitia in care acesta ramane, si ai doua situatii:

Termostat blocat pe inchis – lichidul de racire nu mai are acces pentru a trece prin radiator, asa ca nu se mai raceste, drept urmare temperatura va creste foarte mult, iar daunele pot fi ireparabile.

Termostat blocat pe deschis – in acest caz lichidul de racire trece permanent prin radiator si nu va mai avea putere sa incalzeasca corespunzator motorul, determinand o crestere a consumului de combustibil. 

 • Scade antigelul din vasul de expansiune – aceasta defectiune se datoreaza unor fisuri aparute pe traseul lichidului de racire si motorul se supraincalzeste. La fel se poate intampla si la buson vas expansiune defect.
 • Culoarea antigelului modificata – in caz ca nu intretii corespunzator instalatia de racire in circuit pot patrunde impuritati metalice care vor fi antrenate si depuse fie pe radiator, fie in pompa de apa, ce pot distruge aceste piese.

Ce masuri poti sa iei pentru a preveni deteriorarea sistemul de racire?

Pentru a mentine instalatia de racire a motorului in stare buna de functionare trebuie sa mergi periodic la verificari, la un tehnician de service, care, cu ajutorul sculelor si uneltelor speciale (cu multimetrul, aparate de diagnoza si masurare etc.), poate determina daca nu este in regula ceva. In plus, mai poti si tu sa faci mici verificari periodice:

 • Verifica daca nivelul lichidului de racire este optim si, daca este cazul, mai completeaza;
 • Inainte de sezonul rece verifica densitatea lichidului;
 • Daca lichidul de racire isi schimba culoarea trebuie inlocuit, daca nu ai probleme il inlocuiesti la maxim 3 ani;
 • Verifica stadiul curelei ce antreneaza ventilatorul si pompa de apa;
 • Verifica sa nu ai fisuri pe conducte si sa nu fie pierderi de lichid. 

 

In concluzie, sistemul de racire are un rol foarte important in buna functionare a masinii, iar daca nu ii acorzi atentia cuvenita se pot produce defectiuni grave la blocul motor. Cheltuielile cu intretinerea sistemului sunt mult mai mici impartite pe o perioada mare de timp, fata de o reparatie capitala la motor, asa ca nu neglija acest aspect.