Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.21

 

Daca nu esti sofer de mult timp sau chiar daca ai ceva ani in urma, dar ai mai uitat notiunile invatate, poti sa citesti acest articol pentru a vedea ce este cartea de identitate a masinii si care este importanta ei, precum si informatii despre seria de sasiu, de baza mai ales cand vrei sa achizitionezi o masina second hand. 

 

Ca sofer, pe langa cunoasterea temeinica a regulilor de circulatie, dezvoltarea permanenta a abilitatilor etc. care te ajuta sa te descurci in trafic, mai sunt si o serie de alte notiuni pe care trebuie sa le intelegi, pentru nu fi pacalit la achizitionarea unei masini si pentru a respecta legislatia in vigoare.

In acest articol, ne vom concentra pe doua capitole foarte importante si care sunt neglijate de unii conducatori auto: cartea de identitate si la ce te ajuta sa cunosti ce serie de sasiu are masina. 

Sunt multe tipuri de masini pe piata si fiecare producator respecta anumite standarde si codificari, care te pot ajuta sa afli, in fiecare moment, date mai amanuntite despre acestea. Dar sa luam pe rand si sa raspundem la o serie de intrebari, care apar cel mai frecvent in randul conducatorilor auto. 

 

Ce este cartea de identitate a unei masini?

Cartea de identitate auto se considera cel mai important act pe care un posesor de masina trebuie sa il detina. Este un act oficial, ce are aceeasi valoare pentru un automobil, precum cartea de identitate pentru o persoana.

Din acest motiv, cartea de identitate a vehiculului, pe care o mai poti gasi si prescurtat CIV sau talon, este bine securizata si unica. Este sub forma unui formular de 4 pagini in care sunt trecute diferite date ce ajuta la identificarea masinii, dar si date tehnice despre acesta. 

O carte de identitate auto este cat un format A4 standard neimpaturita, avand 297 x 210 mm, iar impaturita este de 210 x 148 mm.

Tot in cartea masinii sunt trecute si date despre proprietar, astfel acest document este foarte important, deoarece, cu el poti proba in fata organelor de ordine ca autovehiculul iti apartine. Datele despre proprietar sunt inscrise, in acest act, la fiecare inmatriculare a masinii, fiind operate de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Totodata, trebuie sa stii ca acest talon masina este un act oficial si nu ai voie sa faci singur modificari in el, acest lucru atragand dupa sine sanctiuni penale. 

Documentul in sine este emis de Registrul Auto Roman (RAR), iar in cazul in care este pierdut sau furat trebuie sa anunti organele competente, politia, pentru a nu putea fi folosit de alte persoane.

De asemenea, daca sunt operate modificari sau daca numarul de proprietari este foarte mare, poti sa obtii un duplicat, tot de la RAR. 

Ce date apar pe cartea de identitate a unei masini?

In primul rand, trebuie sa stii ca acest document are elemente de securitate pentru a nu putea fi falsificat, inclusiv un suport de hartie securizat, precum si seria cartii de identitate a vehiculului, care este unica.

Dar sa vedem mai pe larg in talonul auto, legenda:

Pe prima pagina apare sigla de la RAR (Registrul Auto Roman), titlul de Carte de Identitate a Vehiculului, precum si traducerea acestuia in engleza (Vehicle Identity Card), iar in partea de jos, dreapta, este seria CIV.  

Tot aici mai gasesti cateva campuri in care sunt trecute urmatoarele date:

 – numar de inmatriculare;

 – autoritatea competenta unde s-a facut inmatricularea masinii;

 – data la care s-a facut inmatricularea masinii;

 – date despre proprietar: cu nume, adresa.

Avand aceste date pe prima pagina este foarte usor sa atesti ca esti detinatorul acestui automobil, se poate verifica numarul de inmatriculare. 

Pe a doua pagina sunt mai multe campuri in care se trec in clar datele despre masina:

 – date de identificare pentru vehicule: marca, tip, varianta, versiune, ce denumire comerciala au, numere masini, anul de fabricatie;

 – serie sasiu (numar de identificare);

 – date despre categorie: in ce categorie de folosinta se incadreaza, clasa (daca este cazul), caroserie;

 – numar de omologare;

 – numar axe;

 – masa maxima ce este tehnic admisa, precum si masa reala, explimata in kilograme;

 – masa maxima pe care o poate remorca cu dispozitiv de franare sau fara, exprimata in kilograme;

 – detalii precum: lungime, latime, distanta intre axe, inaltime. Aceste date sunt specificate in milimetri. 

 – In pagina a treia gasesti date tehnice despre masina, mult mai in amanunt, precum:

 – serie motor (cod motor talon);

 – capacitatea cilindrica, puterea, ce tip de combustibil foloseste, turatia, puterea pentru motorul electric etc.;

 – norma de poluare;

 – alte date despre masina: culoare; care este numarul de locuri cu tot cu cel al soferului; daca este cazul, cate locuri in picioare sunt; care este viteza maxima; ce nivel sonor are la stationare si in mers; tractiune etc.

 – ce anvelope poti folosi pentru fata si spate; suspensiile;

 – ce capacitate are rezervorul, in litri;

Tot aici se specifica si care este reprezentanta RAR care a emis documentul, precum si data la care a fost eliberat. 

Pe ultima pagina se gaseste rubrica de mentiuni, traducerea in engleza a paginilor anterioare si un cod QR in partea de jos. Astfel, daca vrei sa afli mai multe informatii, precum serie motor talon conforma, valabilitatea acesteia etc., poti sa scanezi acest cod cu ajutorul unui telefon mobil si vei intra automat pe site-ul rarom.ro, unde vei putea sa verifici ceea ce doresti. 

De asemenea, nu ai voie sa faci nici o modificare pe masina, inclusiv anvelope mai mari sau culoarea la caroserie, fara ca acestea sa fie mentionate in cartea de identitate, altfel trebuie sa ai datele auto corect trecute, pentru a nu lua amenda. 

 

Cum procedezi in caz ca ai nu mai ai cartea de identitate a masinii?

Este posibil sa pierzi, sa iti fie furata sau sa deteriorezi cartea de identitate a masinii si, in aceste cazuri, trebuie sa declari organelor competente, pentru ca RAR sa iti furnizeze un duplicat. 

Pentru obtinerea acestuia ai nevoie de o serie de acte:

 – cerere RAR, care trebuie semnata in fata unui reprezentat RAR si se completeaza pe propria raspundere;

 – actul de identitate al celui care solicita un duplicat;

 – in caz ca nu figurezi ca detinator al masinii, trebuie sa anexezi si acte care atesta ca ai acest drept, precum un contract de vanzare – cumparare sau o factura;

 – pentru persoanele juridice este nevoie si de o delegatie din partea firmei pentru persoana care vine la RAR;

 – de asemenea, daca nu te poti prezenta personal la ghiseu, poti sa trimiti o alta persoana in loc, cu imputernicire notariala.

Pentru a obtine acest act, este necesar sa te prezinti cu masina, pentru ca aceasta sa poata fi identificata, putand astfel sa obtii actul cu aceeasi serie CIV. 

Ce este VIN?

Cu siguranta cunosti denumirea, dar de fapt ce este VIN la masina? VIN este o prescurtare de la Vehicle Identification Number si mai poate fi intalnit ca serie sasiu (numar sasiu). 

Acesta este necesar pentru a putea face o verificare VIN, pentru a identifica un autovehicul. Este un numar unic pe care il dau producatorii de masini si, astfel, cu ajutorul unei serii sasiu poti afla date relevante.

Deoarece sunt foarte multi producatori de masini, iar acestea sunt comercializate in intreaga lume, a fost necesar ca seria de sasiu sa fie standardizata, pentru a putea identifica cu usurinta masina. 

 

Care sunt standardele VIN?

Aceasta serie de sasiu este compusa dintr-o insiruire de 17 caractere, cifre si litere cu majuscule. Pentru a nu exista confuzii si pentru a fi cat mai usor de citit, nu se folosesc literele mari: O, I, Q, acestea putand fi confundate cu cifrele 0 si 1. Astfel, daca vrei sa faci VIN verificare, si iti pare ca este litera O sau Q, cu siguranta este de fapt cifra 0; iar pentru ceea ce pare a fi I vei trece cifra 1.

Exista mai multe standarde in intreaga lume pentru seria de sasiu, mai cunoscute fiind 4:

 – in Canada si SUA se foloseste standardul FMVSS 115, part 565;

 – in Europa si alte tari se utilizeaza standardul ISO3779;

 – in Australia este standardul ADR61/2, ce are la baza standardele ISO 3779 si ISO 3780;

 – SAE j853 este un alt standard similar cu ISO 3779.

Deoarece in Romania cele mai multe masini sunt comercializate din spatiul UE, ne vom referi in continuare la standardul ISO 3779, pe care il explicam mai pe larg, fiind util sa cunosti semnificatia atunci cand vrei sa faci o verificare. 

Ce reprezinta notatiile VIN?

Asa cum am mai spus, o serie sasiu are o insiruire de 17 caractere ce sunt grupate in 3 campuri:

 – VMI: reprezinta primele 3 caractere, ce pot fi sub forma de litere sau cifre, si cu acesta poti sa identifici la nivel mondial constructorul. Acest cod este dat constructorului de masini de catre autoritatea competenta din tara unde acesta are sediul. Astfel, primul caracter este codul de tara (U – Romania; J – Japonia; W – Germania; 2 – Canada; 1 sau 4 SUA; S – Anglia etc.), al doilea producatorul (A – Audi, B – BMW; D – Mercedes Benz; U – Dacia; 1 – Chevrolet etc.), iar ultimul este tipul masinii. 

 – VDS: este sectiunea din mijloc, contine 6 caractere, care daca se verifica seria de sasiu, iti ofera informatii generale despre masina. Acestea sunt alese de producator, pentru a descrie modelul, ce tip de caroserie are, motor, cod clasa autoturism etc.; 

 – VIS reprezinta ultima sectiune, ce se compune din 8 caractere, ultimele 4 fiind in mod obligatoriu cifre. Se mai numeste si numar de serie, in care producatorul poate introduce anumite coduri, precum anul de fabricatie, fabrica etc. Ultimele 4 cifre sunt in ordinea in care masinile au iesit de pe linie. 

Insiruirea de caractere nu este intrerupta, pentru a fi evidentiate campurile de mai sus, iar cand aceasta este trecuta pe talon are un singur rand, pe masina poate avea maximum 2 randuri. 

Astfel, o serie sasiu, de exemplu, poate fi de forma: JMZMA18P200411817, unde JMZ este VMI; MA18P2 reprezinta VDS, iar ultimele 8 cifre 00411817 sunt VIS.

 

Unde gasesti seria de la sasiu?

Deoarece este un cod foarte important, trebuie sa stii raspunsul la intrebarea: unde gasesc seria sasiului? 

In primul rand, poti gasi usor serie sasiu pe talon, aceasta fiind scrisa in clar, pe un singur rand, pe pagina a doua, la pozitia E, si este practic codul personal al masinii. 

In caz ca nu ai cartea de identitate la indemana trebuie sa poti face o localizare serie de sasiu pe masina. Pentru a putea evita frauda, producatorul a ales sa treaca acesta serie in mai multe locuri, precum etichete de identificare aflate pe un element nedemontabil: de cele mai multe ori pe partea stanga a bordului, pe stalpul masinii, pragul usii, sub presul din partea pasagerului etc.  

Cand vei folosi seria de la sasiu? 

Sunt mai multe situatii in care iti doresti sa faci o verificare pentru serie sasiu, acest mod fiind cel mai sigur pentru a putea afla mai exact ceea ce te intereseaza.

Spre exemplu, daca vrei sa achizitionezi o masina second hand, este util sa faci o verificare sasiu pe internet, pentru a putea sa afli mai multe date si pentru a nu putea sa fii pacalit de catre vanzator. Vei putea, de asemenea, sa faci si verificarea numerelor, tot in mediul online.  

Astfel, pe site-ul inspectorauto.ro ai posibilitatea de a verifica VIN-ul pentru a vedea istoricul masinii care te intereseaza. Tot pe acest site daca faci o verificare VIN-ului pentru BMW, spre exemplu, vei vedea si care sunt dotarile din fabrica si daca s-au facut ceva modificari, pentru a confrunta si cu CIV. 

In mediul online poti gasi mai multe site-uri care fac astfel de verificari, fie gratuit, fie contra unui cost, si in urma unei verificari VIN poti afla: istoricul de service al masinii; daca a avut anumite daune; kilometrajul exact; proprietarii anteriori; ce defectiuni sunt mai frecvente pentru acel model, precum si alte informatii utile. 

Poti sa comanzi piese auto dupa serie de sasiu in caz ca ai de schimbat anumite parti componente si vrei sa fii sigur ca se potrivesc pe masina ta. 

Astfel, pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare, trebuie sa ai rovinieta platita, asigurare obligatorie, cartea de identitatea a masinii, carnetul de sofer, cardul de identitate pentru a le prezenta in cazul unui control.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.21

 

Mai devreme sau mai tarziu, va veni vremea sa iti schimbi masina si, indiferent ca o cumperi noua sau la mana a doua, ai de parcurs cativa pasi pentru a o inmatricula, iar acest articol iti vine in ajutor pentru a sti din timp la ce sa te astepti si de ce acte vei avea nevoie.

 

La achizitionarea unei masini sunt cativa pasi de parcurs pentru a intra in legalitate si, mai jos, iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre numerele rosii si negre, cum poti intra in posesia lor, ce acte sunt necesare etc. Lucrurile s-au mai schimbat si o serie de formulare sau plati pot fi facute din mediul online, se face programare la inmatriculare, asa ca nu trebuie sa mai apelezi la un intermediar, ci poti sa te ocupi singur.

Dar sa o luam incet si sa vedem mai pe larg ce pasi pentru inmatriculare auto implica acest proces.

 

Ce sunt numerele rosii si cand ai nevoie de ele?

Numerele rosii mai poarta denumirea si de numere provizorii si sunt necesare pentru a putea circula pe drumurile publice, pana reusesti sa iti faci inmatricularea definitiva a masinii.

Ai nevoie de inmatriculare provizorie atunci cand achizitionezi o masina din afara tarii, iar actele pentru inmatricularea definitiva pot dura ceva mai mult. Deoarece obtinerea de numere negre poate dura, pentru a putea circula in legalitate ai nevoie de aceste numere rosii. 

Sunt numere cu perioada delimitata de timp, ce iti asigura o perioada mai mare pentru a putea sa iti faci in liniste actele necesare inmatricularii definitive. Cu siguranta te intrebi ce valabilitate la numerele rosii vei avea? Acestea se scot pe o perioada de 30 de zile si poti sa faci cerere de trei ori, asa ca ai la dispozitie 90 de zile.

Circulatia pe drumurile publice cu numere rosii expirate atrage dupa sine sanctiuni, reprezentand punerea in circulatia a unui autovehicul neinmatriculat si se pedepseste penal. 

Ce acte sunt necesare pentru o inmatriculare provizorie?

Procesul de obtinere pentru o autorizatie de circulatie provizorie nu este asa laborios ca pentru inmatricularea definitiva, dar ai si aici de facut cateva demersuri. In primul rand, vei face o programare la numere rosii si iti vei pregati dosarul.

Dar sa vedem ce acte pentru numere rosii ai nevoie: 

 – dovada prin care se atesta ca ai asigurarea obligatorie. Poti sa optezi pentru o asigurare pe o luna in vederea inmatricularii sau pentru o perioada mai mare de timp (3 luni, 6 luni, 1 an). Aceasta trebuie sa fie facuta pe numele persoanei care vrea sa faca inmatricularea. Se prezinta in copie.

 – cerere numere provizorii, ce se face din partea noului proprietar. Pe cerere se scrie in clar ca se doresc numere rosii si pe ce perioada.

 – o copie dupa actul de proprietate. In aceasta faza, actul nu trebuie tradus, ci doar prezentat in copie. Pentru schimbare proprietar auto, vei avea nevoie fie de contractul de vanzare-cumparare, fie de factura de achizitie.

 – copie dupa cartea de identitate a masinii. In functie de ghiseul la care te vei prezenta, este posibil sa iti ceara sa prezinti si originalul, asa ca este bine sa il ai la tine.

 – dovada ca ai achitat taxele de autorizatia de circulatie provizorie. 

 – actul de identitate a proprietarului in copie si original.

Aceste acte pentru numere rosii se pun intr-un dosar pentru a fi prezentate la ghiseu. 

 

Cat te costa inmatricularea provizorie?

Pentru a putea sa iti planifici bugetul, trebuie sa iei in calcul si cat costa numerele rosii. Astfel, ai de platit o taxa ce reprezinta contravaloarea autorizatiei de functionare provizorie de 13 lei. Se poate plati in mai multe moduri: fie la ghiseu; prin Internet Banking, avand grija ca dureaza in jur de 24 de ore pana la procesarea platii; virament bancar; posta etc. 

Cat costa numerele rosii pe 3 luni? Taxa pentru 90 de zile este de 39 lei, dar ai grija sa ai si dovada de asigurare obligatorie tot pentru trei luni.

Pe langa aceasta taxa de autorizatie, mai ai de platit si numerele rosii in valoare de 40 lei. 

Cu siguranta te vei intreba si in cat timp se elibereaza numerele rosii? Numerele rosii se elibereaza in aceeasi zi, fie pe loc, fie dupa 1 – 2 ore. Nu este o operatiune ce dureaza o perioada mare de timp si se dau numerele in aceeasi zi.

Totusi trebuie sa fii atent sa nu depasesti perioada de gratie de 90 de zile si sa te ocupi de obtinerea de acte necesare pentru schimbare proprietar auto, deoarece dupa aceasta perioda nu vei mai putea circula cu masina si va fi nevoie sa o transporti cu platforma la RAR. 

 

Poti sa obtii numerele rosii daca merge o alta persoana in locul tau? 

In caz ca nu ai timp, deoarece esti foarte ocupat, chiar ca persoana fizica, poti sa obtii numerele rosii trimitand o alta persoana in locul tau. Aceasta persoana trebuie sa aiba o procura de la notar, dedicata pentru inmatriculare auto. In acest act trebuie specificat clar ca acea persoana se va ocupa de obtinerea de numere provizorii. 

Pe cererea de inmatriculare DRPCIV, se trec datele persoanei care doreste inmatricularea si dosarul trebuie sa contina actele de identitatea ale acesteia. 

Ce ai nevoie daca esti persoana juridica pentru inmatriculare provizorie?

Pentru a putea obtine numere rosii ca si persona juridica, pe langa actele mentionate anterior, mai ai nevoie de inca cateva, si anume:

 – copie dupa actul ce atesta dobandirea de persoana juridica, cu adresa, sediu, certificat de inmatriculare.

 – delegatie pentru persoana care va reprezenta firma la ghiseu. Totodata, aceasta va trebui sa prezinte si actele de identitate. 

 

Ce acte mai trebuie, daca iti aduci masina din afara Uniunii Europene, pentru numere rosii?

Daca masina provine din afara Uniunii Europene, pentru a putea obtine numere rosii va fi necesar sa te prezinti la ghiseu cu actele mentionate mai sus plus declaratia vamala, in copie.

Aceasta este necesara atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Declaratia vamala atesta ca au fost platite taxele vamale pentru masina, care se pot plati la intrarea in tara sau dupa, la serviciul vamal.

Taxele se compun din TVA de 19% din valoarea masinii si taxe vamale de 10% din valoarea masinii. 

 

Ce acte ai nevoie pentru inmatricularea definitiva?

Indiferent ca ai achizitionat o masina noua sau la mana a doua vei avea nevoie de inmatricularea acesteia, pentru a putea sa circuli pe drumurile publice. Daca ai avut autorizatie provizorie, dupa ce a trecut perioada de valabilitate a numerelor nu mai ai voie sa circuli, asa ca intre timp trebuie sa te ocupi sa o inmatriculezi definitiv.

Daca ai achizitionat o masina la mana a doua, ai la dispozitie 90 de zile pentru transcriere vehicul, se vor trece datele noului proprietar la Registrul National de Evidenta a Permiselor de Conducere si a Vehiculelor Inmatriculate de la DRPCIV si se va sterge vechiul proprietar.

Inainte de a-ti face programare pentru numere negre trebuie sa iti faci dosarul, precum si unele verificari, sa achiti taxele necesare. Dar sa vedem ce acte necesare pentru numere negre sunt pentru masini achizitionate din Romania sau alt stat din UE:

 – cerere inmatriculare definitiva. Aceasta este intr-un format tipizat pe care il poti obtine foarte usor si din mediul online. Intri pe site si cauti cerere DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) pentru inmatriculare definitiva;

 – fisa de inmatriculare a masinii, ce se poate descarca de asemenea din online, sau contractul de vanzare – cumparare a masinii, pentru schimbare numar de inmatriculare;

 – cartea de identitate a masinii, prezentata in copie si original;

 – certificatul de inmatriculare a fostului proprietar, in caz ca ai cumparat masina second hand, in original, iar ITP-ul trebuie sa fie in termen de valabilitate;

 – actul de identitate, in copie si original, al persoanei pe numele caruia se va face inmatriculare;

 – RCA pe numele noului proprietar, astfel vei avea nevoie sa iti faci asigurare in vederea inmatricularii; 

 – dovada achitarii taxei pentru certificatul de inmatriculare sau se poate plati la ghiseu;

 – placutele cu numerele vechi;

 – daca vehiculul este adus din strainatate, ai nevoie si de Certificatul de Autenticitate, ce il vei obtine de la RAR. Ai de achitat si taxe RAR, ce sunt in valoare de 539 lei;

 – tot in cazul in care masina este adusa din afara tarii, ai nevoie si de documentul de inmatriculare din tara respectiva, de placutele de tranzit sau de dovada ca vehiculul a intrat pe platforma in tara;

 – dovada ca a fost achitat TVA-ul pentru persoanele fizice sau pentru firmele ce nu sunt platitoare de TVA, daca masina este din afara tarii, dar din spatiul UE.

 – pentru persoanele juridice este necesar sa depui la dosar si actele ce dovedesc calitatea acestuia, si anume certificatul de inregistrare a firmei;

 – tot pentru persoanele juridice este nevoie si de imputernicire sau delegatie din partea firmei.

Dupa ce ai tot dosarul pus la punct, poti sa iti faci programare pentru numere definitive pentru a obtine certificatul de inmatriculare si noile placute definitive, negre. Certificat de inmatriculare, explicatii: acest document atesta faptul ca esti propietarul masinii si trebuie sa il ai intotdeauna asupra ta, cand esti la volan. In el sunt trecute informatii in detaliu despre masina si proprietar. 

Daca masina este adusa din afara spatiului UE, dosarul pentru a obtine autorizatii auto si inmatricularea definitiva, trebuie sa mai contina pe langa cele mentionate mai sus si dovada achitarii taxelor vamale. Dupa obtinerea numerelor negre definitive, in caz ca ai avut inainte numere rosii, acestea pot fi aruncate sau pastrate, nu trebuie sa le mai depui. 

 

Ce costuri ai pentru o inmatriculare definitiva? 

Sigur ca pe langa dosar trebuie sa stii si cat costa sa inmatriculezi o masina, pentru a putea sa iti pregatesti banii necesari de taxe. 

Asa cum am aratat anterior, daca ai nevoie de dovada de la RAR, va fi necesar sa achiti o taxa de 539 lei pentru masini mici. 

In afara de acesta taxa mai sunt si altele si hai sa vedem cat costa inmatricularea auto:

 – certificatul de inmatriculare – 37 lei;

 – taxa placute negre ce poate varia intre: 40 de lei numerele care vin in ordine, 85 lei numerele preferentiale.

Astfel, costul total pentru a inmatricula o masina noua poate fi de maximum 150 de lei, pe cand la una second hand, poate ajunge la 600 lei. 

Dupa ce ai inmatriculat masina definitiv, ai grija sa nu uiti de vigneta, pentru a putea sa circuli pe drumurile din tara, avand in vedere ca amenzile sunt consistente. Nu ai nevoie de rovinieta pentru numere rosii, acestea fiind scutite pe perioada de valabilitate. 

 

La ce trebuie sa fii atent cand iti cumperi o masina second hand? 

Daca alegi din diverse motive sa iti achizitionezi o masina second hand, trebuie sa fii atent la ce cumperi, pentru a nu fi pacalit si a te bucura din plin de investitia facuta. 

Fa o verificare nr auto pe site-ul politiei, pentru a te asigura ca masina nu a fost furata. Mergi la un service auto care sa iti faca o verificare mai amanuntita, in caz ca nu te pricepi foarte bine. Verifica si la CEDAM ca masina nu a fost grav avariata si reparata. 

Cu siguranta te intrebi ce acte trebuie sa primesc la cumpararea unui autoturism? In primul rand, trebuie sa primesti actele masinii, care atesta proprietarul de drept, certificatul fiscal si certificatul de inmatriculare. Nu este un avantaj un RCA valabil daca se schimba proprietarul, deoarece pentru dosarul de inmatriculare ai nevoie de asigurare pe numele tau. 

Ce sanctiuni prevede legea daca nu ai facut inmatricularea masinii?

Sanctiunile prevazute de lege pentru nerespectarea prevederilor sunt destul de drastice si pot fi de la amenda pana la privarea de libertate.

Astfel, poti sa iei amenda in urmatoarele cazuri: daca in termenul legal nu ai obtinut un alt certificat de inmatriculare; acesta nu a fost declarat deteriorat, furat, pierdut sau nu mai este conform cu noile prevederi.

Daca vei conduce o masina care are inmatricularea suspendata din diverse motive (expira ITP-ul sau asigurarea), atunci amenda este mult mai mare decat in primul caz. 

Cum costurile nu sunt foarte mari in comparatie cu amenzile, iar timpul este generos, este bine sa iti faci la timp actele necesare pentru a respecta prevederile legale. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.21

 

Roviniete online – Opinii si Recenzii in 2021

 

Presupunem ca, de multe ori nu ai timp sa stai si sa cauti pe Internet un site cu roviniete la care sa apelezi in ultimul moment, inainte de a pleca intr-o calatorie sau chiar la un drum inopinat cu masina. Daca e pentru prima data cand apelezi la aceasta solutie, ar putea fi destul de dificil sa alegi din start o optiune online care sa te satisfaca. Pentru ca preferam sa economisesti timp, desi mai jos iti propunem un ghid de cumparare a rovinietelor online, iti spunem aici clar care sunt primele 2 alegeri din topul nostru aferent. Ca prima solutie, poti accesa Roviniete.ro, o sursa din care iti cumperi nu numai rovinieta pentru drumurile din Romania, ci si pe cea pentru Ungaria. Nu trebuie decat sa calculezi rapid cat te costa si sa platesti cu cardul, fiind acceptate Maestro, VISA (inclusiv Electron) si MasterCard. Ulterior primesti o confirmare prin e-mail sau prin SMS si ai inclusiv acces la notiuni de legislatie, utile cand calatoresti. O a doua solutie ar fi sa iti comanzi rovinieta pe eMAG.ro.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Roviniete.ro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pe langa rovinieta pentru Romania, pe acest site poti cumpara si rovinieta de Ungaria, Pe site gasesti o sectiune cu linkuri spre site-urile de pe care iti poti comanda si roviniete pentru Norvegia, Slovenia, Portugalia, Belgia, Grecia, Anglia, Suedia, Serbia, Olanda si Croatia. Platesti cu cardul si poti sa iti calculezi singur/a cat te costa, primind pe e-mail sau prin SMS confirmarea.

Nu ai mari reduceri de pret, comandand din aceasta sursa, intrucat costul este cel practicat in majoritatea punctelor de lucru.

Vrei sa ai acces la roviniete pentru Romania si pentru unele tari din Europa, la un simplu click distanta? - Daca te intereseaza si citate din legislatie, alaturi de informatii utile pentru cand calatoresti, vei alege aceasta optiune.

A 2-A OPTIUNE!

eMAG.ro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru cei care vor roviniete pe termen lung, acest site ofera posibilitatea de a plati pentru maxim 12 luni. Toate confirmarile la plata sunt trimise pe e-mail in cel mai scurt timp. Ai acces la un calculator online care te scuteste sa il folosesti pe cel de pe telefon pentru a afla cat te costa; rovinietele ce pot fi cumparate sunt dispobibile pentru aproape orice tip de autovehicul.

Nu intotdeauna acest site primeste recenzii pozitive, iar costurile rovinietei nu difera de cele pe care le gasesti in orice punct de lucru.

Vrei sa iti comanzi online rovinieta, din numai 2 clickuri si sa alegi o optiune pe termen lung, indiferent de tipul vehiculului? - Atunci poti opta pentru serviciile acestui site.

A 3-a Optiune!

RCA-ieftin.ro
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Deoarece nu ai de platit taxe suplimentare la tranzactie si ai la dispozitie inclusiv un calculator online de cost, e foarte usor sa estimezi cat va trebui sa cheltui pe o rovinieta. Mai mult, pe acest site gasesti tarife pentru mai multe tari din Europa, avand acces la o grila usor de interpretat. Nu conteaza ce tip de autovehicul detii, caci poti sa iti cumperi pentru oricare.

Nu platesti taxe suplimentare, insa preturile sunt aceleasi cam ca peste tot, deci nu iesi in cine stie ce castig apeland la aceasta solutie.

Indiferent de autovehicului detinut, ai acces la roviniete de orice fel pentru Romania si la plata online sau numerar, daca decizi sa optezi pentru serviciile acestui site sursa.

 

 

Cum alegi o rovinieta online avantajoasa

 

Ghidul cumparatorului

De cate ori nu v-ati aflat in criza de timp si in deplasare cu masina personala, incercand sa organizati cat mai bine coordonatele calatoriei? Totusi, in febra pregatirilor este posibil sa mai omiteti o etapa sau alta, din cauza stresului. Deplasarea pe un drum national impune platirea unei taxe specifice, pe teritoriul oricarei tari.

Posesorul autovehiculuilui trebuie sa achite taxa de rovinieta, pentru a beneficia de dreptul de libera circulatie pe reteaua de drumuri, taxa fiind obligatorie nu numai pentru vehiculele cu numar de inmatriculare romanesc, ci si pentru cele cu numar strain.

 

 

Autoritatile in masura sa verifice respectarea acestei regului obisnuiau sa opreasca in trafic soferii, pentru a realiza acest control. Odata cu introducerea rovinietei electronice, procesul respectiv s-a simplificat foarte mult, acesta fiind si unul dintre marele avantaje pe care site-urile ce furnizeaza roviniete online il ofera conducatorilor auto.

Procesul este simplu, achitarea online a taxei este trecuta intr-o baza de date care va fi coroborata cu softurile camerelor de vederi instalate in trafic. Acestea recunosc autovehiculele care se afla la zi cu plata, pe baza numarului de inmatriculare.

Daca sunteti convinsi de cat de convenabil este sa realizati tot procesul pe internet si va intrebati deja, “de unde cumpar rovinieta online?”, nu va ramane decat sa analizati cativa factori ce va vor raspunde tuturor intrebarilor, facilitandu-va procesul de cumparare de rovinieta online.

 

Pretul: constituie principalul factor pe care multi soferi vor fi tentati sa il ia in considerare, cautand mai intai sa afle lista de preturi la roviniete online. Trebuie mentionat ca, cei care doresc sa stie unde gasesc roviniete la preturi bune au gasit acum raspunsul. Plata pe internet nu presupune un efort financiar in plus, taxele uneori diferind cu un mic procentaj fata de achizitionarea in benzinarii.

Cele online pot fi achizitionate cu pana 5% mai ieftin decat in benzinarii, costurile variind cu cateva unitati intre diferite site-uri care ofera acest serviciu. In plus, plata se face usor, nu trebuie sa aveti la dispozitie decat cardul corespunzator contului bancar. Pentru cei care nu au un cont deschis, plata online se va dovedi a fi intr-adevar o problema, insa din fericire, ea se iveste tot mai rar in prezent.

 

Durata de eliberare: conteaza, pentru ca acest criteriu este unul dintre aspectele care va vor determina sa optati pentru cumpararea rovinietei online. Odata ce ati corelat datele contului personal cu site-ul furnizor de servicii, veti primi prin e-mail o confirmare scrisa, cu chitanta, care va face dovada clara a achitarii taxei.

Nu mai este nevoie sa lipiti nimic pe parbriz si veti fi gata de drum in cateva minute. Mai mult decat atat, sunteti scutiti de un drum suplimentar si de cautatul unui punct de lucru care sa comercializeze roviniete.

 

Pasii de plata: reprezinta niste detalii care urmaresc aceleasi etape de completare pe care obisnuiati sa le efectuati si pana in prezent. Site-urile furnizeaza nu numai informatii cu privire la sistemul de tarifare, in functie de tipul autoturismului si de durata de valabilitate a rovinietei, dar unele pun la dispozitie si un serviciu online de verificare a valabilitatii, in cazul in care ati efectuat o plata anterioara si nu va mai amintiti pana cand este activa aceasta.

 

 

Verificarea: este un proces foarte simplu. Dovada achitarii taxei o veti detine deja in inbox, avand posibilitatea de a o prezenta oricand autoritatilor, insa de multe ori nu veti ajunge in situatia respectiva. Acest avantaj se datoreaza faptului ca site-urile specializate redirectioneaza informatiile inscrise in talonul completat pentru eliberarea rovinietei catre o baza de date, de unde autoritatile pot verifica oricand, pe baza numarului de inmatriculare. Nu mai este nevoie sa fiti opriti si verificati in trafic.

Deoarece aveti la dispozitie toate specificatiile despre proceduri si preturi la roviniete online, va recomandam sa economisiti timp, achizitionandu-le de pe internet. Nu mai este nevoie sa opriti la benzinarii pentru a achita taxa, eliberarea actelor doveditoare se face automat, iar timpul economisit va permite sa va concentrati asupra altor aspecte importante ale calatoriei.

 

 

Oferte recomandate in 2021

 

 

Roviniete.ro

 

 

Cei care doresc sa stie de unde cumpara rovinieta fara alte complicatii, au posibilitatea sa acceseze online serviciile acestui site.

Pe langa faptul ca ofera posibilitatea achitarii rovinietei pentru Romania, permite si calcului si achizitionarea rovinietei pentru Ungaria, fapt ce se va dovedi extrem de util pentru cei care calatoresc si ies din tara in zona de Nord-Vest.

Orice sofer se va descurca sa completeze facil formularul de plata, fiind ajutat de un calculator care ii spune exact cat trebuie sa cheltuiasca. Confirmarea achizitionarii rovinietei se face prin e-mail sau SMS, iar modalitatea de plata este pe baza de card VISA, VISA Electron, MasterCard sau Maestro. Automobilistii au la dispozitie si extracte din legislatie explicate, pentru a se edifica.

 

Avantaje:

Permite plata rovinietelor atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria.

Ofera un serviciu de calcul online, care permite soferilor sa stie clar cat au de platit.

Livrarea rovinietei se face automat, prin e-mail sau SMS de confirmare.

Ofera clientilor o pagina de legislatie, pentru informarea optima.

 

Dezavantaje:

Pretul de acizitie este standardizat, similar cu cel din punctele de lucru, fara reduceri semnificative de pret.

 

 

 

 

eMAG.ro

 

Emag.ro este unul dintre furnizorii inediti de roviniete online. Acest site pune la dispozitie serviciul respectiv la pretul standard si fara a percepe taxe suplimentare.

Confirmarile de plata se trimit clientilor in cateva minute, iar site-ul prezinta si o lista de preturi detaliata, organizata in functie de perioada de valabilitate a rovinietei si de tonajul autovehicolului pentru care se efectueaza plata.

Durata maxima pentru care puteti plati rovinieta pe Emag.ro este de 12 luni. Completarea talonului de inscriere se face usor, prezentand numai datele importante ale masinii.

 

Avantaje:

Elibereaza rovinieta pana intr-o perioada de 12 luni.

Ofera feedback rapid, in cateva minute, expediind toate confirmarile platii pe e-mail.

Furnizeaza serviciu de calcul pentru pretul rovinietei.

Comercializeaza roviniete pentru majoritatea modelelor de autovehicul, indiferent de tonaj.

 

Dezavantaje:

Plata se face numai online.

 

 

 

 

RCA-ieftin.ro

 

Asemeni tuturor site-urilor specializate pe furnizarea serviciului de rovinieta online, nici acesta nu percepe taxe suplimentare. Asta inseamna ca platile si preturile de achizitie sunt similare ci orice alt astfel de serviciu de pe internet.

Soferii isi pot calcula cheltuielile, inainte de a completa formularul cu datele masinii, iar rovinietele pot avea valabilitate cuprinsa intre 7 zile si 12 luni. Site-ul ofera acest serviciu pentru o gama extinsa de modele de autovehicul, chiar si pentru cele de mare tonaj, pana in 12 tone si cu minim 4 axe.

De asemeni, utilizatorii au la dispozitie aici si o lista cu tarifarea rovinietei in unele tari din Europa. Procesarea comenzii se face indeajuns de rapid, iar plata se face numai online.

 

Avantaje:

Nu percepe taxe suplimentare pentru plata.

Prezinta un serviciu de calcul online al costului de achizitie pentru rovinieta.

Ofera clientilor o grila cu tarife pentru mai multe tari europene.

Elibereaza roviniete pentru orice tip de autovehicul.

 

Dezavantaje:

Preturile de achizitie sunt aceleasi ca in cazul majoritatii site-urilor de profil, nu neaparat mai ieftine.

 

 

 


Alte produse recomandate, momentan indisponibile

 

 

9695.ro

 

Acesta este unul dintre serviciile unde gasesc roviniete la preturi bune majoritatea soferilor. Este vorba despre o pagina care permite plata online si efectueaza introducerea datelor in baza de date indeajuns de rapid.

Site-ul organizat pe sectiuni este usor de navigat, oferind un ghid complet si concis, care ajuta orice utilizator sa-si achite rovinieta cat mai rapid. De asemeni, ofera posibilitatea de a calcula costurile finale ale achizitiei si sfaturi cu privire la legislatia in vigoare.

Pune la dispozitie clientilor un numar pentru asistenta telefonica si trimite confirmarile de plata prin e-mail. Pretul de achizitie este mai mic cu 2,7 % decat in cazul oricarui alt site similar. Plata se face in sistem OP sau cu cardul.

 

Avantaje:

Pune la dispozitie unele dintre cele mai ieftine roviniete online.

Ofera utilizatorilor  un tabel cu lista de preturi, ajutandu-i sa se orienteze.

Prezinta un serviciu de verificare a valabilitatii rovinietei online.

Este organizat pentru a oferi mai multe informatii: legislatie, instructiuni de plata, asistenta telefonica.

 

Dezavantaje:

Permite doar plata cu cardul sau prin OP.