Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Stingatoare auto – Opinii si Recenzii in 2021

 

Stingatorul auto este un produs pe care trebuie sa il ai obligatoriu in portbagaj, alaturi de trusa medicala si triunghiurile reflectorizante. Pentru ca in unele cazuri poate fi dificil sa alegi un model potrivit dintre toate ofertele care te asalteaza, te ajutam cu cateva sfaturi si exemple de calitate. Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat este un produs cu structura standard, care contine 1kg de pulbere si poate fi reincarcat dupa folosire. Daca vrei sa poti alege intre mai multe versiuni, poti arunca o privire si modelului Stingator cu pulbere Tornado P1, aflat pe lista de produse certificate de pe site-ul IGSU.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Face parte dintre modelele standard recomandate pentru dotarea obligatorie a masinilor mici si contine 1kg de pulbere, care poate fi folosita pentru stingerea eficienta a incendiilor de materiale solide si lichide si in situatiile in care sunt implicate gaze inflamabile.

Contine o cantitate mica de pulbere care poate face diferenta doar daca este folosita la inceputul incendiilor, pana cand acestea nu capata o amploare prea mare pentru ca un stingator de 1kg sa poata face fata.

Set de stingator cu suport de prindere, usor de instalat si de folosit, pentru completarea dotarii obligatorii a masinii, alaturi de trusa medicala si triunghiurile reflectorizante.

A 2-A OPTIUNE!

Stingator cu pulbere Tornado P1
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta presurizata permanent, cu structura standard, prevazuta cu manometru si posibilitatea de reincarcare dupa folosire. Este usor de utilizat, face parte din categoria P1 recomandata pentru autoturisme si este un produs certificat, pe care il poti achizitiona cu incredere.

Face parte din categoria modelelor de stingatoare care necesita evaluare profesionala o data pe an, pentru a-si mentine conditiile de valabilitate, si poate necesita reglarea ocazionala a presiunii pentru functionare optima.

Stingator reincarcabil cu manometru si suport, potrivit pentru masinile de mici dimensiuni si spatile restranse, usor de utilizat si disponibil la un pret accesibil.

A 3-a Optiune!

Kit siguranta auto IDL© omologat R.A.R
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Kit complet de siguranta pentru masina personala, cu trusa medicala omologata, stingator auto in format care permite reincarcarea, doua triunghiuri de semnalizare si vesta reflectorizanta pentru lucrarile in spatiu public. Produsele sunt livrate impreuna cu o geanta pentru depozitare, care rezolva problema depozitarii organizate in portbagajul autoturismului.

Nu este o investitie prea buna daca ai deja un astfel de kit si ai nevoie sa inlocuiesti doar un singur element care s-a pierdut sau s-a stricat.

Este un set potrivit pentru dotarea autovehiculelor mici, conform reglementarilor in vigoare, cu elemente omologate si termen de valabilitate de 5 ani.

 

 

Pareri despre cele mai bune stingatoare auto

Cauti stingatoare auto, ieftine si bune si nu stii sigur daca versiunile care ti-au atras atentia sunt ceea ce trebuie? Consulta exemplele de mai jos, selectate dintre produsele populare in magazinele online, si retine elementele principale pe care trebuie sa le indeplineasca cel mai  potrivit pentru tine.

 

 

Stingator auto valabilitate 5 ani:

 

Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat 

 

Numeroase pareri despre cele mai bune stingatoare auto considera ca modelele cu suport de prindere sunt mai usor de amplasat si folosit. O varianta de acest tip este setul cu stingator tip P,  pe care ti-l propunem pentru dotarea masinii tale.

Este disponibil la un pret accesibil si face parte dintre versiunile omologate. Contine 1kg de pulbere pentru stingere, ceea ce il recomanda atat pentru incendiile de materiale care ard cu jar, precum hartia, cartonul, lemnul etc, cat si pentru cele care includ lichide inflamabile, precum benzina sau motorina si circuite electrice tensionate pana la 1000V.

Termenul de valabilitate este de 5 ani, iar eticheta iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie pentru a sti in ce situatii sa il folosesti si care este metoda corecta de activare. Este un model de stingator P1 reincarcabil, care necesita verificarea presiunii cel putin o data la fiecare 2 ani, pentru a fi mereu in conditii optime de functionare.

 

 

 

Stingator auto tip spray Clue I

 

Iti propunem de aceasta data un stingator auto cu valabilitate de 5 ani sub forma de spray, usor de folosit si depozitat, datorita suportului de prindere de care este insotit. Este eficient impotriva incendiilor de tip A, B si C, ajutandu-te deci sa opresti din timp focul care incepe sa formeze in masina, indiferent daca are la baza o scanteie electrica sau aprinderea accidentala a combustibilului.

Formatul de spray il face usor de utilizat, chiar si pentru persoanele mai putin familiarizare cu stingatoarele. Este o versiune de unica folosinta, ceea ce inseamna ca nu necesita verificari anuale, ca in cazul altor modele si este valabil timp de 5 ani. 

Nu poate fi insa reincarcat, deci atunci cand si-a pierdut valabilitatea sau l-ai consumat va trebui sa il inlocuiesti. Pentru ca este un stingator auto cu pret foarte accesibil, inlocuirea nu este de regula o problema in acest caz. Face parte din categoria modelelor omologate UE si are capactatea de 1000ml.

 

 

 

 

Stingator P1:

 

Stingator cu pulbere Tornado P1 

 

Pentru cei care doresc sa isi doteze masina cu un instinctor auto model standard, am inclus in lista de produse recomandate si modelul Tornado P1. Asa cum spune si denumirea, este o versiune care contine pulbere (tip COBRA ABC 40%) potrivita pentru stingerea incendiilor din clasele A, B si C. Este un model presurizat permanent, cu manometru pentru urmarirea presiunii si posibilitate de reincarcare.

Face parte din categoria produselor omologate si se afla pe lista versiunilor de extinctor prezente in Registrul Produselor Certificate disponibil pe site-ul IGSU. Pentru acces rapid si depozitare facila, este livrat impreuna cu suport de sustinere.

Functioneaza optim in intervalul termic de – 30 pana la 600oC si este o varianta de 1kg, recomandata pentru dotarea masinilor personale si a spatiilor de mici dimensiuni. Necesita verificare anuala de catre persoane autorizate si permite controlul vizual al presiunii de catre utilizator, prin consultarea manometrului inclus in structura sa functionala.

 

 

 

Stingator P1 cu manometru si pulbere ABC reincarcabil 

 

Confectionat din otel si prevazut cu manometru, acest stingator auto la un pret bun te va ajuta sa completezi fara probleme dotarea obligatorie a masinii. Este o versiune de tip P1, ceea ce inseamna ca functioneaza cu pulbere si contine 1kg de substanta pentru stingerea incendiilor.

Cantareste 1.92kg, atunci cand este plin, si este presurizat permanent la 14 – 16 bar. Pulberea folosita este tip ABC 40, ceea ce inseamna ca este eficienta impotriva incendiilor de materiale solide si a celor alimentate de lichide si gaze inflamabile.

Are o inaltime de 330mm si diametrul de 85mm, fiind usor de depozitat, transportat si folosit. Pentru ca este una dintre cele mai mici variante de stingatoare, este recomandat doar pentru masinile mici, pentru camioane si SUV-uri fiind necesara o versiune de 3 sau 6kg. Nu este insotit de suport pentru extinctor auto, pe care va trebui sa il cumperi separat.

 

 

 

Stingator pulbere INSO tip P1 

 

Recomandat atat pentru inceputurile de incendiu din spatiile inchise, cat si pentru cele din spatiile deschise, aceasta versiune de stingator auto la pret bun poate fi cumparat atat pentru autoturismul personal, cat si pentru a dota magazia, garajul sau alte locatii de mici dimensiuni.

Face parte din categoria modelelor tip P1 si iti pune la dispozitie 1kg de substanta de stingere sub forma de pulbere ABC, eficienta impotriva focarelor de incendiu alimentate de hartie, carton, carbune, lemn, motorina, benzina sau metan, propan ori alte gaze inflamabile. Este deci solutia optima pentru magaziile construite din lemn. Poate fi folosit si asupra echipamentelor electrice aflate la o tensiune mai mica de 1000V.

Este o versiune clasica, cu levier si manometru, care permite verificarea facila a presiunii, oricand este nevoie si poate fi reincarcat dupa folosire. Atentie! Se numara printre versiunile care trebuie supuse controlalelor anuale pentru a-si pastra valabilitatea.

 

 

 

Stingator presurizat Tip P1 

 

Recomandat pentru statii PECO, vagoane CFR, autoturisme, magazii si in general spatii inchise sau deschise de dimensiuni reduse, acest stingator presurizat este confectionat din otel rezistent folosind procedurile de sudura considerate acceptate pentru acest tip de produs de siguranta.

Este un model presurizat permanent, prevazut cu manometru si are o presiune de lucru de 14bar pe care este recomandat sa o verifici vizual, in fiecare luna, pentru a fi sigur ca dispozitivul functioneaza corect, in cazul in care ai nevoie de el. Poate fi reincarcat dupa utilizare. Ca nivel de pret pentru stingator auto, se numara printre cele de nivel mediu.

Agentul de stingere pus la dispozitie este de tip pulbere uscata, ecologica, din clasa ABC-E 40%, ceea ce inseamna ca se foloseste pentru inceputurile de focar de categorie A, B, C sau E, care implica circuite electrice cu tensiune de pana la 1000V. Gazul de propulsie este azotul, iar robinetul este confectionat din alama rezistenta si este insotit de brat de sustinere.

 

 

 

Stingator cu pulbere TehnoSting P1

 

Pentru cei care cauta un stingator micut si discret, dar eficient, usor de depozitat in portbagajul masinii sau in interiorul cabinei, recomandam ca optiune acest model de la TehnoSting care are doar 29cm inaltime si 9cm in diametru. Este deci o versiune inalta si subtire. Nu este livrat cu suport de prindere pentru stingator auto, pe care va trebui sa il cumperi separat daca consideri ca ai nevoie.

Este confectionat din otel rezistent si prevazut cu manometru, ceea ce inseamna pe de o parte, ca nu este o versiune de unica folosinta si ca poate fi reincarcat dupa fiecare folosire, atat timp cat este in garantie. Pe de alta parte este bine sa iei in considerare faptul ca, in cazul unui astfel de model, este nevoie sa asiguri verificarile anuale obligatorii.

Poti vizualiza usor presiunea actuala din interiorul recipientului cu ajutorul manometrului, al carui ac trebui sa fie in zona verde pentru a indica conditii normale de functionare. Contine agent de stingere tip pulbere, potrivit pentru stingerea incendiilor clasificate in categoriile A, B si C.

 

 

 

 

Stingator auto omologat RAR:

 

Kit siguranta auto IDL© omologat R.A.R 

 

Pentru cei care considera ca este mai simplu sa cumpere dintr-un singur loc intregul kit de urgenta cu care trebuie sa fie dotata orice masina, am inclus in lista de propuneri acest set, la pret accesibil, care include tot de ai nevoie pentru a trece de controale si a calatori in siguranta.

Vei primi un stingator pentru masina, cu pulbere ABC, de tip P1, din categoria celor reincarcabile, cu termen de valabilitate de 5 ani si o trusa medicala omologata la care va trebui sa intervii pentru actualizarea produselor, tot peste 5 ani.

Setul include de asemenea doua triunghiuri reflectorizante si o vesta, pentru momentele in care ai ghinion, si trebuie sa lucrezi la masina pe marginea strazii. Toate produsele sunt incluse intr-o geanta incapatoare, care te ajuta sa le pastrezi pe toate in acelasi loc si la indemana, fara a ocupa prea mult spatiu in portbagajul autoturismului.

 

 

 

Stingator auto GEFIL.SA tip P1 

 

Acest model de la GEFIL este un stingator portabil de tip P1, cu pulbere ABC, recomandata pentru abordarea focarelor care au la baza combustibil de tip solid ori lichide sau gaze inflamabile. Este o versiune cu presurizare permanenta, la 14bar si manometru care permite verificarea vizuala a acesteia pentru a asigura functionarea optima.

Il poti folosi pentru a dota masina personala sau un spatiu de dimensiuni reduse si iti ofera mai mult de 12 secunde de descarcare asupra surselor de foc. Este usor, micut, ceea ce inseamna ca il poti aseza aproape oriunde, astfel incat sa iti fie la indemana si nu ocupa mult loc in portbagajul masinii.

Il poti depozita intr-o geanta, impreuna cu trusa medicala si triunghiurile reflectorizante, sau poti apela la un suport de prindere pentru a-l aseza intr-un spatiu expus mai bine vederii. Permite reincarcarea dupa folosire si necesita verificari anuale, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

 

 

Pachet RAR 

 

Prevazut cu tot ce iti trebuie pentru a fi in regula la controalele auto, acest pachet RAR iti pune la dispozitie trusa medicala completa, cu termen de valabilitate de cinci ani, in cutie metalica rezistenta, usor de manevrat si depozitat. Mai primesti doua triunghiuri reflectorizante, in formatul standard prevazut de lege si o vesta care iti asigura vizibilitatea atunci cand e nevoie sa te ocupi de reparatii pe drumurile publice.

Stingatorul inclus in pachet este unul de tip spray, ceea ce inseamna ca este usor de folosit chiar si de catre persoanele care nu sunt familiarizate cu stingatoarele, pentru ca formatul este similar unui spray obisnuit. In plus, este o versiune de unica folosinta, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ai grija verificarilor anuale impuse pentru modelele care permit reincarcarea.

Pachetul include de asemenea si suport pentru stingator, care faciliteaza amplasarea in interiorul portbagajului, pentru a asigura accesibilitate cat mai buna dar si amplasare stabila si sigura.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Extinctoarele fac parte din dotarea obligatorie a autoturismelor care circula pe drumurile publice. Nu prea ai deci de ales cand vine vorba despre prezenta lor in masina ta. Poti insa decide ce model este mai potrivit pentru tine, tinand cont de gabaritul autovehiculului, tipul de solutie de stingere, sistemul de functionare si alte elemente tehnice.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa gasesti rapid cel mai bun stingator auto, fara a pierde prea mult timp cu cautarile.

 

Tipul de autovehicul: Desi modelele de stingatoare langa care vei gasi mentionat de obicei termenul de “auto” sunt cele mici, de 1kg, este bine sa stii ca modelul potrivit variaza in functie de tipul de masina care este dotata. Daca esti in cautarea unui extinctor auto pentru autoutilitara, vei avea nevoie de o versiune de 3kg, iar pentru camioane si tiruri sunt necesare versiunile de 6kg.

 

Omologare: Prin extinctor omologat se intelege produs care respecta standardele europene in vigoare. Aceasta calitate este semnalizata prin prezenta pe recipient a siglei Uniunii Europene (disc de culoare inchisa cu cerc de stele aproape de margine) in care sunt inscrise literele EN impreuna cu indicativul tarii in care a fost produs stingatorul sau/si sigla RAR impreuna cu un numar de ordine. 

Pentru a evita primirea de amenda din cauza unui extinctor nepotrivit, iti recomandam sa evaluezi cu atentie informatiile trecute pe dispozitiv si detaliile puse la dispozitie de comerciant in descrierea produsului, daca cumperi online.

 

Cu reincarcare sau de unica folosinta: Oferta de stingatoare auto, la preturi bune, din magazinele virtuale si cele traditionale acopera doua categorii mari de produse: reincarcabile si de unica folosinta. 

Cele mai cunoscute variante de unica folosinta sunt extinctoarele tip spray, putin mai mici decat modelele clasice si mai usor de folosit, datorita sistemului de declansare similar unui spray obisnuit, cu care suntem familiarizati cu totii. In plus, nu necesita verificare anuala. Cand a iesit din termenul de valabilitate sau s-a golit, il inlocuiesti cu altul nou.

Un dezavantaj ar fi deci faptul ca nu il poti reincarca, iar un stingator nou costa ceva mai mult decat sa ii faci plinul. Este bine de asemenea sa stii ca specialistii considera aceste variante cu aerosol mai putin eficiente decat modelele clasice cu pulbere. In plus, pentru ca nu sunt supuse verificarilor si nu includ manometru, nu poti sti niciodata daca mai sunt inca functionale sau nu, cand ai nevoie de ele.

Daca optezi pentru un stingator auto, ieftin si bun, cu format clasic cu manometru, ai la dispozitie un produse de incredere, pe care il poti reincarca de fiecare data cand este nevoie, atat timp cat este inca in perioada de garantie. Este bine insa sa iei in considerare faptul ca aceasta oportunitate este si o obligatie, dispozitivul avand nevoie de verificari anuale pentru a fi considerat in perioada de valabilitate. 

Daca deplasarea pana la una dintre firmele autorizate care asigura acest tip de serviciu este un efort prea mare, poti folosi aceeasi strategie ca in cazul modelelor de unica folosinta si sa cumperi in fiecare an altul nou. Pretul este insa ceva mai mare decat al optiunilor spray.

 

Solutia de stingere: Cele mai bune stingatoare auto sunt considerate cele cu pulbere, eficiente in lupta cu focul cauzat de mai multe categorii de materiale. Semnalizate prin indicativul P urmat de o cifra care iti spune ce capacitate are dispozitivul, aceste stingatoare sunt recomandate pentru incendii de tip A – alimentate de combustibil solide precum lemn, carbune, hartie, carton etc., tip B – ce are la baza lichide inflamabile precum benzina, uleiul, vopseaua etc. si C – sustinut de gaze inflamabile (metan, propan, butan etc.). Pot fi utilizate in prezenta circuitelor electrice cu tensiune de maxim 1000V.

Se mai pot folosi de asemenea stingatoare de tip spray, care contin aerosoli sau spuma, precum si versiuni cu CO2.

 

Termenul de garantie si de valabilitate:Atunci cand cauti un stingator este important sa verifici cu atentie termenele indicate pe dispozitiv. Garantia este pentru cilindrul in sine si sistemul de functionare si poate acoperi o perioada de 12luni pana la 5ani in cazul optiunilor de unica folosinta, caz in care termenul de valabilitate este acelasi cu cel de garantie. 

Pentru modelele reincarcabile, valabilitatea este de 12 luni si se prelungeste cu inca 12 luni dupa fiecare verificare corect facuta, de o firma autorizata, cat timp dispozitivul este inca in garantie. Aceste versiuni pot avea o garantie cuprinsa intre 3 si 10 ani, in functie de producator.

Poti consulta lista cu distribuitorii de stingatoare omologate, precum si cea cu firmele autorizate pentru activitati de verificare, reincarcare si casare a extinctoarelor pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Sunt obligat sa am extinctor in masina?

Da. Conform articolului 8 din Codul Rutier ai obligatia de a dota masina cu un stingator auto omologat RAR, cat si cu o trusa medicala de prim ajutor si doua triunghiuri reflectorizante. Le poti cumpara destul de usor din magazine, de multe ori sub forma de set complet, la preturi cuprinse intre 70 si 140 de lei. Vesta reflectorizanta iti trebuie pentru cazurile in care trebuie sa repari masina pe drum public.

Cat costa un stingator auto?

In general, un stingator de masina de tip spray costa intre 20 si 35lei, iar unul standard cu levier, de tip P1, are pretul cuprins intre 40 si 70lei. Investita difera insa in functie de tipul de masina si capacitatea pe care trebuie sa o aiba extinctorul. Versiunile pentru camioane, de 3 pana la 6kg ajung de exemplu si la 120lei.

Pot sa fac si reincarcare la stingatorul auto?

Stingatoarele cu levier si manometru se reincarca dupa fiecare folosire, la firme autorizate, si in mod obligatoriu la trei ani de la ultima incarcare, chiar daca nu l-ai folosit. Il poti reincarca atat timp cat dispozitivul in sine se afla in garantie, care variaza de la 12luni la 10ani, in functie de producator. Daca ai ales un model tip spray nu il mai poti insa reincarca, necesitand inlocuire.

 

 

 

PSI si dotarile obligatorii pentru autovehicule

 

Daca esti sofer incepator sau inca nu esti sigur ce spune legea despre dotarile obligatoriile ale un autovehicul, iti spunem pe scurt ca, daca nu vrei sa iei amenda la primul control, trebuie sa ai in portbagaj o trusa de prim ajutor, un extinctor auto si doua tringhiuri reflectorizante, si cel mai sigur, si o vesta reflectorizanta.

Legislatie

Daca vrei sa parcurgi textul exact din legislatie cu referire la aceste aspecte, il gasesti in OUG nr. 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, la articolul 100, punctele 12 si 13. Atentie! Produsele trebuie sa fie omologate si in termen de valabilitate, in caz contrar nu-ti vor fi de prea mare ajutor. Poti cumpara, in plus, si un suport de stingator auto daca vrei sa il poti fixa corect si intr-un mod care iti permite accesul rapid la el. Acesta nu este insa obligatoriu.

Termenul de valabilitate

Data pana la care sunt valabile produsele este trecuta pe fiecare componenta in parte. In cazul stingatorului, daca ai un model cu reincarcare, aceasta data se modifica de fiecare data cand mergi cu el la revizie si este trecuta pe eticheta.

Elementele din trusa medicala pot fi inlocuite individual atunci cand fiecare dintre ele se apropie de termenul limita. Este important insa sa pastrezi aceeasi structura cu a trusei medicale originale cumparate in kit. Exista pe piata si kituri de inlocuire care contin toate produsele de care ai nevoie si te scutesc de un drum la farmacie pentru fiecare componenta in parte.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Folosirea apei pentru a stinge o tigaie in flacari nu ajuta la potolirea flacarilor, ci dimpotriva, alimenteaza focul, intentindu-l. Afla din acest articol cum se clasifica incendiile in functie de materialele care le alimenteaza si care sunt substantele potrivite pentru a stinge fiecare dintre categoriile cu care te poti intalni.

 

Desi, indiferent de modul in care se produc, incendiile din locuinta sau de la locul de munca sunt la fel de infricosatoare, este important sa tii minte ca nu toate sunt la fel si folosirea agentului nepotrivit de stingere poate transforma un mic foc intr-o tragedie. Afla din acest articol care sunt clasele in care sunt clasificate focarele, in functie de materialele care le-au declansat si/sau care le sustin, ce tip de stingator este potrivit pentru stingerea lor si care pot de fapt sa agraveze lucrurile.

 

Focarele alimentate de substante solide (clasa A)

In aceasta categorie sunt clasificate incendiile care au la baza substante combustibile cu forma solida si de regula de natura organica, precum lemnul, rumegusul, carbunele, hartia, cartonul, materialele textile, cauciucul, paiele etc. Focarele de acest tip sunt specifice locuintelor personale, birourilor, scolilor, spatiilor comerciale, bibliotecilor si arhivelor, atelierelor de tamplarie.

Procesul de oprire a focului are in acest caz ca principii de baza racire (scaderea temperaturii mediului inconjurator si a combustibilului sub cea de ardere sau controlul flacarilor) sau controlul flacarilor (prin modificarea reactiilor chimice care au loc in focar). Se realizeaza cel mai bine cu extinctoare care actioneaza cu pulbere tip ABC, care ajuta la reducerea rapida a flacarilor, cu spuma, cu apa pulverizata sau sub forma de jet sau cu gaz lichefiat. Din aceasta lista, modelele cele mai populare, pe care le gasesti usor in magazine sunt cele cu pulbere ABC.

Variantele cu pulbere tip BC si CO2 sunt mai putin recomandate in aceste cazuri pentru ca reusesc sa controleze doar suprafete mici.

 

Focul sustinut de combustibil lichid (clasa B)

Vorbim in acest caz despre incendiile care implica prezenta de combustibili lichizi (benzina, motorina, vopsea, alcool) sau de materiale care se lichefiaza usor la caldura (smoala, ceara). Reprezinta un risc crescut in atelierele de reparatii si vopsitorii auto, depozite de combustibili, statii PECO, dar si in cazul masinii personale.

Pentru stingerea eficienta si sigura a focarelor din aceasta categorie se pot utiliza stingatoare cu pulbere de tip ABC sau BC, care protejeaza persoana care utilizeaza extinctorul prin formarea unui nor de pulbere si ajuta la diminuarea flacarilor in timp util. La fel de bune sunt si modelele cu CO2, de preferat in spatiile comerciale sau din locuinta in care se afla alimente, pentru ca nu lasa reziduuri si nu contamineaza produsele.

Focarele de tip B mai pot fi abordate cu formule tip spuma care lucreaza foarte bine prin acoperirea combustibilului si prevenirea reaprinderii si ajuta la stingerea focului prin racirea combustibililor lichizi. Mai poti folosi o versiune cu apa care functioneaza prin pulverizare, formand un nor de vapori ce raceste si limiteaza focul, dar nu si versiunile sub forma de jet care il pot imprastia.

 

Incendiile de gaze inflamabile (clasa C)

Pentru focul aprins si mentinut prin prezenta de gaze inflamabile a fost definita clasa de incadrare C, care include deci focarele sustinute de combustibil gazos precum metanul, propanul, hexanul, hidrogenul, acetilena etc. Poti intalni acest tip de incendiu in locuinta in cazul scurgerilor de gaze de la retea sau de la butelie.

Stingerea se face prin controlul flacarilor, cu extinctoare incarcate cu pulbere ABC sau BC, CO2 sau gaz lichefiat, dar nu cu modele cu spuma sau cu apa tip jet ori pulverizata, care sunt ineficiente in acest caz.

 

Focare cu metale combustibile (clasa D)

Clasa D include incendiile alimentate de metale combustibile, cum sunt aluminiul, potasiul, litiu, sodiu etc. si sunt mai frecvente in atelierele de prelucrare a metalelor, topitorii, fabrici etc.

Pentru acest tip de focar exista stingatoare cu pulbere speciala, cu eficienta foarte buna, care actioneaza prin formarea unei cruste la suprafata metalelor si diminuarea cantitatii de O2 care alimenteaza focul. Nu folosi extinctoare cu pulbere standard, ABC sau AB, prezinta risc de explozie in acest caz, la fel ca si modelele cu spuma, CO2, apa jet sau pulverizata si gax lichefiat.

 

Incendiile care implica prezenta electricitatii

Pentru ca unele incendii implica prezenta de curent electric si implicit, pericolul de electrocutare este bine sa stii care dintre modelele de stingatoare pot fi utilizate in aceste cazuri (panou electric, transformatoare, servere etc.).

Extinctoarele cu pulbere ABC si AB nu conduc electricitatea pana la nivelul de 6000V, ceea ce inseamna ca pot fi utilizate in unele situatii in care sunt prezente circuite electrice sub tensiune, motiv pentru care si majoritatea modelelor de stingatoare auto fac parte din aceste categorii.

Cea mai buna varianta pentru stingerea acestui tip de focar este insa un extinctor incarcat cu CO2, care nu conduce deloc curentul si, in plus, nu lasa reziduuri pe aparatura, care pot provoca deteriorarea acesteia. La fel de bun este si gazul lichefiat, insa acest tip de produs este mai dificil de gasit in magazine.

Pe lista formulelor pe care trebuie sa le eviti in situatiile care implica prezenta curentului electric se afla extinctoarele cu spuma si cu apa.

Amploarea focarului

Tipul de extinctor potrivit depinde si de amploarea focarului. De exemplu, modelele standard de stingatoare auto pentru masinile mici de pasageri sunt de 1kg pentru ca se presupune ca vor fi folosite pentru a stinge un inceput de incendiu care nu depaseste 1mp. Tot in aceasta categorie intra si versiunile de 3kg si 6kg, care sunt insa mai potrivite pentru locuinte sau masini mari, si in general, spatii cu o suprafata superioara celei unui autoturism.

Incendiile care depasesc usor, in prima faza, 1mp si pot ajunge pana la aproximativ 3mp, pot fi abordate cu modele de extinctoare de 6, 9 si 12kg, in timp ce tot ce depaseste acest nivel necesita versiuni de peste 20kg, transportate in suport cu roti. Modelele mari sunt de regula prevazute pentru dotarea locatiilor cu grad crescut de risc la incendii care depoziteaza sau lucreaza cu cantitati medii de substante inflamabile.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Daca drumul este acoperit de un strat gros de zapada si gheata, ai cu siguranta nevoie de o pereche de lanturi potrivite. Afla din acest articol ce beneficii iti ofera aceste produse, cat de utile sunt in perioadele in care iarna isi intra complet in drepturi si in ce conditii se folosesc de obicei, cu cele mai bune rezultate.

 

Ninge de cateva zile si de fiecare data cand te uiti pe geam iti vine sa anulezi toate drumurile pe care le ai de facut pe ziua de azi? Din nefericire nu toti putem renunta la a iesi din casa, doar pentru ca vremea nu tine cu noi si soselele sunt acoperite cu strat gros de omat si gheata. Toti putem insa naviga mai usor cu ajutorul lanturilor auto potrivite. Iata cateva avantaje pe care aceste accesorii le ofera masinii tale, impreuna cu o serie de precizari importante, legate de utilizare lor corecta.

 

Stabilitate si tractiune pe strat gros de zapada si gheata

Lanturile pentru cauciucuri sunt dotari heavy-duty, ceea ce inseamna ca te vor ajuta sa circuli eficient, nu chiar cu cea mai mare viteza, dar sigur si usor, pe drumurile acoperite de un strat gros de ninsoare si gheata. Sunt, cu alte cuvinte, o solutie pentru cea mai rea situatie posibila, ideala pentru orasele si satele de munte si acele zile in care iarna pare sa coboare furioasa peste intreaga tara, indiferent daca in restul perioadei abia ai vazut cativa fulgi pe jos. 

Este un motiv intemeiat sa le ai mereu in portbagaj in sezonul de iarna, pentru ca atunci cand vremea se strica, vor deveni cel mai bun prieten al tau, mai ales daca schimbarile meteo te prind prin mijlocul drumului.

Nu uita deci ca lanturile auto nu sunt pentru utilizare zilnica si straturile mici si afanate de zapada, perioade in care te poti descurca doar cu cauciucurile de iarna sau chiar si cu cele all season.

 

Aderenta buna pe gheata

Stim cu totii cat de frustrant si periculos poate fi sa nu poti controla masina pe o suprafata alunecoasa, acoperita cu gheata, in special daca mai este si ascunsa sub un strat inselator de zapada. 

Lanturile pentru roti sunt, in acest caz, singura optiune de a obtine aderenta, pana cand ajung echipajele de deszapezire. Aceste accesorii metalice, dure si rezistente, folosesc greutatea masinii pentru a sparge gheata, ceea ce o face mai usor de gestionat decat o suprafata compacta, si ofera rotilor puncte de sprijin pentru deplasarea sigura.

 

Precizie si siguranta in curbe

Daca pe un drum care merge drept inainte, ne mai descurcam cat de cat, adevaratul calvar incepe, pe un traseu cu gheata si zapada, cand vine momentul unei intoarceri. Lanturile auto au rolul de a te ajuta si in aceste situatii, oferind rotilor tractiune atunci cand vine momentul schimbarii de directie. 

Este bine insa sa stii ca nu toate lanturile sunt construite la fel si ca unele te ajuta mai mult in curbe decat altele. Vorbim despre modelele care includ segmente de zale prinse in diagonala, cele incluse in categoriile de produse cu profil in V sau diamant si de cele cu acoperire completa.

Mai usor la deal, mai sigur la vale

Diferentele de nivel sunt o alta problema serioasa cu care te confrunti in iernile bogate, cu precipitatii mai multe decat in alte perioade. Daca deplasarea pe o strada complet plata, pe care poti circula cu viteza constanta si un nivel de solicitare rezonabila a motorului, chiar si printr-un strat gros de zapada inghetata, este relativ facila, cand vine vorba despre urcari in panta sau coborari, lucrurile se schimba.

Vei avea deci nevoie de o pereche de lanturi auto de calitate care sa iti asigure suficienta tractiune pentru ca rotile si motorul sa isi poata face treaba. Lucrurile merg mai usor la vale, insa mult mai riscant, pentru ca in acest caz, risti sa aluneci incontrolat, ca saniuta, daca nu ai masina dotata cu lanturi.

 

Singura optiune pentru drumurile de munte pe timpul iernii

Ai o cabana la munte sau ai inchiriat una si prognoza meteo indica ninsori abundente in zona? Singura varianta sigura si eficienta de a ajunge la destinatia de vacanta, in astfel de conditii, este cel mai adesea un set de lanturi pentru masina. Cu un produs de calitate poti transforma pentru cateva ore un autoturism bun, cu tractiune 4×4, intr-un vehicul off-road care poate face fata la drumuri dificile.

 

Viteza suficient de mare

Daca te astepti sa zbori cu masina pe drumuri troienite, doar pentru ca ai accesorizat-o cu o pereche de lanturi de calitate, s-ar putea sa ramai dezamagit. Aceste accesorii te ajuta intr-adevar sa te misti mult mai repede prin nameti de zapada amestecata sau nu cu gheata, pentru ca iti ofera un nivel de aderenta si tractiune de care altfel nu ai beneficia. Te vei putea deplasa cu o viteza aproximativ normala pe drumuri care sunt departe de conditiile standard, insa, pentru siguranta ta si protectia anvelopelor si a masinii, e bine sa nu accelerezi prea mult.

 

Usor de instalat

Chiar si versiunile de lanturi cu instalare complet manuala sunt destul de usor de fixat pe roti. Daca bugetul iti permite, poti opta insa pentru versiuni cu ajustare asistata sau chiar automata, care includ sisteme ce permit montajul fara a avea nevoie de unelte suplimentare. Variantele cu ajustare automata nu necesita nici macar tensionare, aceasta etapa fiind realizata automat, cand incepi sa rulezi rotile pe drum, desi, este bine sa verifici totusi, dupa montaj, daca lanturile sunt fixate cum trebuie pe roti.

Pret accesibil si variat

Lanturile pentru roti sunt un produs disponibil in suficiente optiuni de pret incat sa isi poata permite oricine sa gaseasca o versiune potrivita. Costurile variaza de 40 – 50lei pana la peste 200lei, in functie de brand, material, design si sistem de fixare, iar modelele acopera toate necesitatile, de la produse gandite pentru uz ocazional, pana la versiunile concepute pentru cei care petrec cea mai mare parte a iernii cu rotile incadrate in lanturi.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

Nimeni nu isi doreste sa fie implicat intr-un accident auto, insa daca acest lucru se intampla, este bine sa stii cum acorzi primul ajutor. Dupa ce plasezi masina intr-o zona sigura si indepartezi victimele de pericol, trebuie sa verifici functiile vitale, ranile si fracturile si sa le imobilizezi pe acestea din urma. Este important sa anunti si autoritatile, deoarece te pot indruma sa efectuezi operatiunile de prim ajutor, pana cand ajung la locul accidentului.

 

Daca acorzi corect primul ajutor, poti salva viata unei victime implicate intr-un accident rutier. Ca sa stii ce trebuie sa faci in astfel de situatii, iti prezentam, mai jos, cateva reguli esentiale.

 

Retragerea intr-o zona sigura

Cele mai multe accidente se intampla in momentul in care autovehicul se afla in miscare. Primul pas pe care trebuie sa il faci, este sa incerci sa duci autoturismul pe partea dreapta a carosabilului, pentru a nu-i incurca pe ceilalti participanti la trafic. Apoi, asezi triunghiurile reflectorizante, la o distanta de cel putin 30m de masina avariata. Dupa aceea, trebuie sa verifici pasagerii si sa incerci sa le imbunatatesti starea.

Alertarea organelor competente

Inainte de a acorda primul ajutor, este indicat sa initiezi un apel la 112 (serviciul unic de urgenta pe teritorul Romaniei). Notiunile prezentate interlocutorului trebuie sa fie cat mai clare si mai concise, pentru a putea interveni cat mai rapid. Este bine ca apelul sa cuprinda informatii cu privire la numarul de persoane implicate in accident, locatia, numarul victimelor, gravitatea ranilor si starea de sanatate a acestora.

 

Verificarea pulsului

Primul lucru pe care il faci, dupa ce ai indepartat persoana vatamata de pericol, este sa verifici circulatia sangvina si inima, deoarece acestea sunt functii vitale ale organismului uman. Poti realiza acest lucru, evaluand pulsul radial. 

Acesta se regaseste in partea de jos sub incheietura, iar pentru a-l putea simti, trebuie sa plasezi 3 degete pe partea cu degetul mare al victimei. In cazul in care nu reusesti sa il identifici, ar fi indicat sa incepi manevrele de respiratie si sa te asiguri ca victima nu are caile respiratorii blocate.

 

Eliberarea cailor respiratorii si stabilizarea respiratiei

Inainte de toate, este bine sa verifici, daca victima respira. Poti verifica acest lucru, plasand doua degete in dreptul narilor. In cazul in care fluxul de aer lipseste, analizeaza gura si nasul. Acestea pot fi blocate de obiecte care pot restrictiona caile respiratorii cum ar fi: noroi pietre sau proteze dentare. Apoi trebuie sa privesti cu atentie muschii pieptului, pentru a vedea, daca victima respira normal. 

 

Resuscitarea

Cand are loc un accident auto, victima poate intra in stop cardio-respirator. Acest lucru inseamna ca inima nu mai functioneaza. Pentru a putea restabili functiile vitale, este indicat sa asezi pacientul pe o suprafata plana si sa incepi manevrele de resuscitare.

Asezat perpendicular si cu membrele superioare drepte, intrepatrunzi degetele si realizezi compresii in zona toracelui, in asa fel incat sternul sa fie deprimat cel mult 6cm. Dupa fiecare apasare, se lasa o perioada de revenire, dar fara a lua mainile de pe toracele victimei.

Pentru ca resuscitarea sa fie corecta, este indicat sa realizezi 100 compresii/minut, iar timpul dintre apasare si revenire trebuie sa fie acelasi. Aceste operatiuni se efectueaza pana cand apare un echipaj specializat sau pana in momentul in care persoana vatamata isi reia functiile vitale. 

Toate aceste manevre pastreaza circulatia sangvina la un nivel redus, iar acest lucru impiedica aparitia unor afectiuni la inima sau la creier, mentinand functionarea normala a ambelor organe.

Tratarea ranilor

Zonele ranite profund trebuie acoperite cu tampoane, pansamente cat mai sterile sau orice obiect realizat din material textil. Le poti folosi si pe cele existente in trusa medicala auto, dar pot fi o optiune chiar si obiectele de imbracaminte, pe care le ai in portbagaj. Sunetele nefiresti, existente la nivelul toracelui, insotite de dificultati de respiratie, sunt cauzate de fracturarea unor coaste. Pentru a le ameliora, poti lega zona cu o carpa si astfel o vei imobiliza.

Tot de imobilizare este nevoie si in cazul unor fracturi. Cu ajutorul acestui proces, poti diminua durerea, pierderea sangelui sau deteriorarea tesuturilor. Imobilizarea se poate realiza cu ajutorul unor crengi, umbrele sau alte obiect dure. Trebuie sa incerci sa asezi membrele fracturate in pozitie corecta si sa prinzi atelele in jurul lor.

In cazul unui accident, mai exista posibilitatea ca victima sa sufere o fractura la nivelul vertebrelor. Atunci aceasta simte un disconfort in zona gatului. Este bine ca persoana vatamata sa nu fie miscata, deoarece exista riscul sa paralizeze. 

Tot ce trebuie sa faci in acest caz, este sa imobilizezi zona gatului, astfel incat aceasta sa fie miscata cat mai putin. In momentul in care victima are astfel de traumatisme si este transportata in ambulanta, este indicat sa fie pozitionata pe o targa spatioasa, astfel incat sa fie miscata cat mai putin in timpul manevrarii.

 

Alte aspecte

In cazul unei lovituri puternice, tensiunea arteriala creste, iar acest lucru duce la o sangerare abundenta. Pentru a putea opri sangerarea, trebuie sa apesi puternic pe zona afectata.

Mentii presiune timp de cel putin 15 minute. Hemoragiile puternice pot declansa paralizii sau alte afectiuni ireversibile, de aceea in cazul unui accident, este indicat sa te straduiesti sa opresti sangerarea.

Atunci cand au loc lovituri puternice, coloana victimei poate avea de suferit. Prejudiciul de la nivelul spatelui poate duce la paralizii, de aceea nu este indicat sa misti victima sau sa ii rotesti capul. Ca sa te asiguri ca functiile locomotorii sunt functionale, este bine sa imobilizezi cat mai bine trupul persoanei afectate.

Cand au loc coliziuni puternice, exista riscul ca automobilul sa inceapa sa arda, iar focul este alimentat de benzina din rezervor. In momentul in care, pe corpul persoanei accidentate exista arsuri, nu este indicat sa indepartezi hainele de pe suprafata corpului. Tot ce trebuie sa faci, este sa incerci sa cureti zona cu un material curat, inmuiat in apa rece.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 16.05.21

 

In momentul in care are loc un accident cu victime, trebuie sa anunti autoritatile si ambulanta, pentru a putea interveni cat mai prompt. In cazul unei coliziuni, cu victime, este interzis sa muti masina, inainte de sosirea politiei. Tamponarile se rezolva pe cale amiabila si este necesar sa eliberezi cat mai repede carosabilul, pentru a nu ingreuna circulatia.

 

Daca stii cum sa reactionezi in cazul unui accident rutier, lucrurile pot fi mai usoare. Informandu-te dinainte, nu te vei pierde cu firea si vei actiona obiectiv. Citeste articolul de mai jos si afla ce e bine sa faci, atunci cand se intampla un astfel de eveniment neplacut.

 

Pastrarea calmului

In momentul in care are loc o coliziune si te afli in masina, apare starea de panica, chiar daca este vorba doar de o tamponare. Totusi, pentru a putea gandi lucid, este nevoie sa iti pastrezi calmul si sa stabilesti cu atentie ce urmeaza sa faci. 

In cazul in care este vorba de un accident care implica si victime, trebuie sa comunici cu calm si sa prezinti situatia intr-un mod obiectiv, fara a exagera. Atunci cand socul este puternic, te poti departa cativa metri de locul accidentului, intr-o zona in care poti bea putina apa si poti respira profund, pentru a putea gandi cu luciditate.

 

Alertarea autoritatilor

Imediat ce are loc tragedia, trebuie sa anunti autoritatile, mai ales atunci cand este vorba de un accident in care sunt implicate si persoane. Poti apela de pe orice telefon, la serviciul unic de urgenta 112, in mod gratuit. 

In momentul in care iei legatura cu dispeceratul, trebuie sa comunici situatia clar, astfel incat cei de acolo sa stie ce echipaj sa trimita la fata locului. Inainte de toate, comunica corect locatia, astfel incat interlocutorul sa poata lua legatura cu cel mai apropiat echipaj.

Atunci cand este vorba doar de o coliziune puternica, fara victime, vor veni doar cei de la politie, dar in momentul in care sunt si persoane ranite, este nevoie si de un echipaj medical. Pentru a intelege gravitatea situatiei, trebuie sa spui si cati pasageri sunt implicati, care este starea lor de sanatate si daca prezinta rani puternice, fara aceste informatii s-ar putea ca interventia sa fie ingreunata.

Eliberarea carosabilului

Daca accidentul nu este unul grav, poti misca autoturismul avariat de pe carosabil, deoarece trebuie sa eliberezi cat mai rapid drumul, pentru a putea fi reluata circulatia. Este necesar sa astepti politistii, in momentul in care coliziunea este mai puternica si sunt si victime, deoarece ei trebuie sa faca constatare, pentru a putea stabili cauzele producerii accidentului.

Dupa ce ai tras masina pe partea dreapta, aprinde luminile de avarie si pozitioneaza triunghiurile reflectorizante, pe care in mod obligatoriu le ai in portbagajul masinii. Acestea trebuie puse in fata si in spatele autoturismului avariat, la o distanta de 30m de acesta, pentru a putea fi vizibile pentru ceilalti participanti la trafic, de la cel putin 100m.

 

Acordarea primului ajutor

Atunci cand sunt victime, este important sa le ajuti inainte de sosirea medicilor. Persoanele incarcerate trebuie lasate in aceeasi pozitie, daca vezi ca au afectata zona cervicala sau coloana, deoarece exista riscul sa aiba loc leziuni care duc la paralizii. Tot ce poti face in acest caz, este sa imobilizezi persoana si sa incerci oprirea sangerarii, fara a o misca. 

Daca o persoana are lovituri in alta zona a corpului, o poti scoate din masina avariata si o poti pune pe pamant, intr-un loc sigur. Apoi este important sa opresti hemoragia si sa imobilizezi membrele fracturate, cu ajutorul unor atele, situate de-o parte si de alta. Ranile mai usoare, pot fi curatate cu spirt, sau apa, iar mai apoi bandajate cu bucati de material textil, cat mai curate.

Daca ai nevoie de produse medicale, poti folosi truse medicale auto (aici o analiza comparativa), deoarece acestea sunt dotate cu lucrurile elementare, in caz de urgenta. Unele pot contine doar fese, comprese elastice sau alte elemente, de care ai nevoie atunci cand acorzi ingrijiri medicale, iar altele pot avea inclus si stingatorul de incediu, triunghiuri si vesta reflectorizanta. Aceasta din urma, iti este utila, atunci cand esti nevoita sa stai pe carosabil, deoarece poti fi vazuta de la distanta, de catre ceilalti participanti la trafic si astfel eviti alt accident.

Pregatirea accesului pentru ambulanta

Cu cat vin mai repede echipajele medicale, cu atat exista posibilitatea ca victimele sa fie salvate, de aceea este indicat sa le asiguri accesul. Daca accidentul are loc pe o strada ingusta, este bine sa incerci indepartarea masinilor, de pe partea carosabila, pentru a putea face loc ambulantei. 

Atunci cand acest lucru nu este posibil, iar victima nu are leziuni la nivelul coloanei, poti incerca sa o transporti (impreuna cu ceialati oameni prezenti) intr-un loc cat mai accesibil pentru echipajele medicale. Uneori, in jurul victimelor, se mai strang o multime de oameni curiosi sa vada ce se intampla. Este bine sa ii indepartezi, pozitionandu-i de-o parte si de alta a zonei, astfel incat sa creezi spatiu pentru trecerea salvarii, deoarece cateva secunde pot fi importante, atunci cand este vorba de viata unui om.

 

Prezentarea documentelor

Cand ajung echipajele de politie la locul faptei, este necesar sa prezinti documentele de identitate ale tuturor persoanelor implicate, pentru a le putea legitima. Pe langa toate acestea, soferii implicati in accident au nevoie si de permisul de conducere. 

In momentul in care se realizeaza constatarea, organele competente iti vor cere si actele masinii. Acesta cuprind: asigurarea, talonul si rovinieta. Daca refuzi sa prezinti documentele sau nu le ai la tine, politia te poate sanctiona contraventional, de aceea cel mai bine este sa fii cooperant si sa incerci sa rezolvi problema pe cale amiabila.

Rezolvarea pe cale amiabila

Accidentele usoare fara victime, care implica doar o tamponare, pot fi rezolvate si fara implicarea politiei. Persoana vinovata va folosi asigurarea obligatorie, pentru a plati reparatia masinii afectate.

Totusi, pentru ca firma de asigurari sa accepte plata daunelor, trebuie sa completezi cu atentie formularul. Este important, ca ambii soferi implicati sa prezinte toate documentele solicitate de firma de asigurari.

Informatiile prezentate trebuie sa fie cat mai obiective si precise, astfel incat sa se inteleaga cum s-a produs tamponarea. Formularul de constatare amiabila este obligatoriu sa fie completat cu scris lizibil, fara stersaturi sau retusuri.