Acte si demersuri necesare pentru vanzare auto

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Daca ti-ai propus sa iti vinzi masina si sa iti achizitionezi una noua, este bine sa stii din timp ce acte si ce demersuri sunt necesare pentru acest proces, pentru a te pregati si pentru a respecta legislatia in vigoare.

 

Sunt multe persoane care isi schimba masina si inainte o vand pe cea veche, iar in acest articol gasesti informatiile necesare cu ceea ce ai de facut, fie ca esti vanzator, fie cumparator. Pe langa inscrierea masinii pe anumite site-uri de vanzare – cumparare (pe buletinul auto, spre exemplu), deplasarea la targurile de masini pentru a gasi un client, trebuie sa ai in vedere si ce acte trebuie sa pregatesti, precum si pasii pe care ii vei avea de urmat.

In continuare, vei vedea cum se vinde o masina, pentru a fi in legalitate si pentru a nu avea probleme ulterior cu cumparatorul. Pentru a putea explica mai pe larg procedurile si actele necesare, trebuie sa stii ca sunt doua mari proceduri: prin contract vanzare cumparare auto si pe baza unei facturi.

Dar sa o luam pe rand, cu prima categorie, si anume contract de vanzare cumparare autoturism: 

Aceasta procedura de vanzare auto este intre doua persoane fizice. Pe scurt, cele doua persoane intocmesc un contract de vanzare cumparare auto, pe baza caruia cel care vinde va scoate masina de pe numele lui de la fisc, iar cel care o cumpara o va pune pe numele lui la fisc.

Dar sa vedem mai pe larg ce pasi pentru vanzare auto presupune acesta categorie:

Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca aceasta procedura sa fie legala?

In primul rand, trebuie sa stii ca scoaterea masinii de la fisc trebuie facuta cu data la care ai intocmit acel contract vanzare cumparare auto. Institutia nu accepta intarzieri, asa ca vezi cum iti planifici timpul pentru a putea sa ajungi sa declari la vanzari auto ANAF tranzactia. 

Pe de alta parte, persoana care a cumparat are la dispozitie 30 de zile, de la intocmirea unui contract vanzare cumparare masina, pentru a se prezenta la ANAF sa inscrie vehiculul pe numele lui. 

In caz de nerespectare a acestor termene, ce au ca baza de pornire emiterea unui contract vanzare cumparare auto, se vor aplica amenzi, care sunt diferite in functie de capacitatea cilindrica a masinii. 

 

Cand este mai bine sa achiti contravaloarea masinii?

Nu intotdeauna vanzatorul masinii este de buna credinta, asa ca trebuie sa stii ca un contract de vanzare auto are valoare doar din momentul in care vanzatorul o scoate de la fisc. Din acel moment, poti sa achiti valoarea masinii.

Aceasta procedura pentru vanzare auto este mai sigura si pentru cel care o vinde si pentru cel care o cumpara, daca sunt bine intentionati. Astfel, dupa scoaterea de la fisc, masina nu ii mai apartine si cumparatorul poate plati linistit, iar pentru vanzator este buna, deoarece nu poate primi amenzile celuilalt sofer si poate radia autovehiculul.

Ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru a scoate masina de la fisc?

Pentru a scoate masina de la fisc, in acest caz, sunt necesare un set de acte vanzare auto cu care trebuie sa te prezinti la biroul de Taxe si Impozite din localitatea unde este inregistrata masina.

Dosarul trebuie sa cuprinda:

 – o copie dupa actul de indentitate al vanzatorului;

 – copie dupa cartea masinii;

 – contractul de vanzare cumparare sau contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport in 5 exemplare;

 – si mai ai de completat un formular vanzare auto pentru scoaterea din evidenta, pe care il primesti la ghiseu.

Daca nu stii ce trebuie sa contina actul de vanzare cumparare, poti sa gasesti in mediul online un model contract dupa care sa te ghidezi. De asemenea, trebuie sa ai toate taxele achitate la zi.

 

Ce trebuie sa contina dosarul pentru a introduce masina la fisc?

Si cel care trebuie sa introduca masina la fisc are nevoie de un mic dosar ce contine vanzare auto acte:

 – copie dupa actul de identitate;

 – copie dupa cartea masinii;

 – contractul de vanzare cumparare in 3 exemplare, pe care le iei de la vanzator cu stampila institutiei;

 – competarea unor fomulare la ghiseu.

Deci trebuie sa stii foarte bine “ce acte trebuie sa-mi dea vanzatorul”, pentru a putea apoi sa iti inregistrezi masina si sa o inmatriculezi. 

Contractul poate fi facut la notar, pentru a avea un plus de siguranta si se ridica intrebarea cine plateste taxele notariale vanzatorul sau cumparatorul? De regula acest lucru se discuta inainte si taxele pot fi platite doar de cumparator sau pe jumatate intre cei doi. 

A doua mare categorie este pe baza de factura, atunci cand tranzactia se desfasoara fie intre doua persoane juridice, fie intre o persoana juridica si una fizica.

 

Ce date trebuie sa contina factura? 

Daca la vanzarea personala am vazut ce acte sunt necesare, sa detaliem in continuare ce date trebuie sa contina factura pentru a fi valabila in procesul de vanzare-cumparare, mai ales catre o persoana fizica, caz mult mai des intalnit.

Pe langa datele firmei, trebuie trecute in clar si datele de identificare ale persoanei fizice ce achizitioneaza masina, dar si datele de identificare ale autovehiculului tranzactionat precum: marca, model, serie de sasiu.

Restul de proceduri sunt asemanatoare ca si in cazul vanzarii pe baza contractului, doar ca acesta este inlocuit de factura.

Alte informatii relevante

Nu uita ca la acte necesare vanzare auto persoana fizica trebuie sa ii inmanezi cumparatorului, pe langa actele masinii, si 3 exemplare de contract stampilate de Fisc, pe care le obtii atunci cand scoti masina de pe numele tau. 

Daca in urma vanzarii masina este scoasa din tara definitiv, atunci poti sa urmezi si procedura pentru a obtine un certificat de radiere de la DRPCIV. 

Cumparatorul are in continuare de urmat procesul de inmatriculare a autoturismului achizitionat, se face transcriere auto pentru obtinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor. Sunt si o serie de costuri precum asigurare, placute, taxa talon. 

Tine cont, atunci cand vrei sa vinzi masina, ca certificatul fiscal auto se elibereaza pe loc doar in putine cazuri, de cele mai multe ori acesta vine in termen de 3 zile de la data cererii. 

Nu ezita, inainte de a achizitiona masina, sa mergi sa ii faci si o verificare mai amanuntita, cu un tester auto profesional, pentru a fi sigur ca merita investitia. Nu se poate circula cu un autoturism daca nu ai intocmite toate actele, iar sanctiunile sunt mult mai mari decat costurile pentru a intra in legalitate. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu