Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

O galeata de apa aruncata peste focul de lemne sau capacul aplicat prompt peste o tigaie aprinsa s-ar putea sa nu fie uneori suficient. Cea mai buna metoda de a lupta eficient impotriva incendiilor din locuinta si de a le impiedica sa devina o problema serioasa, este prezenta unui stingator potrivit.

 

Intr-un studiu realizat de IRES in toamna anului trecut, 65% dintre romani situau incendiul pe locul I in topul ingrijorarilor legate de siguranta casei. Daca te numeri printre ei, este bine sa stii ca grija ta este sustinuta si de statisticile ISU, care arata ca anual, peste 6500 de locuinte sunt afectate de incendii datorate cosurilor de fum ingrijite necorespunzator, aparatelor si instalatiilor electrice defecte, gatitului etc. Legea nu te obliga, ca persoana fizica, sa detii un stingator in casa, insa asta nu inseamna ca nu ai nevoie de el. 

Afla din acest articol cat de util poate fi un astfel de dispozitiv de urgenta, ce model este potrivit pentru domiciliu si cum il manevrezi eficient, in caz de necesitate.

 

Stingatorul de tip ABC

In cazul spatiilor de locuit, atat blocuri, cat si locuinte unifamiliare, prevederile legate de prezenta stingatoarelor de incendiu au caracter de recomandare. Asadar, desi in blocul tau ar trebui sa fie cate un extinctor pe fiecare etaj, s-ar putea sa nu gasesti nici unul de la ultimul nivel si pana la parter. Cel mai intelept este sa te asiguri ca ai unul in casa.

Stingatoarele sunt impartite in mai multe categorii, in functie de tipul de materiale care provoaca si intretin incendiul, agentul de stingere cu care lucreaza si capacitatea lor. Astfel, modelele de clasa A sunt destinate stingerii focului care are la baza surse solide, ce ard cu formare de jar si cenusa, precum hartia, cartonul, lemnul, PAL-ul, piele, rumegus etc., iar cele de clasa B sunt pentru combustibili lichizi sau solizi care lichefiaza la temperatura ridicata (lacuri, vopsele, petrol, benzina, ceara, parafina, plastic care se topeste usor).

Un extinctor marcat clasa C poate fi folosit pentru a stinge incendiile alimentate de gaze inflamabile (hidrogen, butan, metan etc.), cele de clasa D sunt pentru focurile care implica metale (potasiu, aluminiu, litiu, zinc etc.), iar versiunile care include si clasa E sunt cele care pot fi utilizate cand exista riscuri de natura electrica (transformatoare, motoare etc.). Versiunile tip F sunt cele indicate pentru incendiile specifice din bucatarie, in care sunt implicate uleiuri si grasimi animale sau vegetale.

Pentru locuinta ai nevoie de un extinctor cu pulbere ABC, care inseamna ca poate fi utilizat pentru incendiile cu combustibili solizi, lichizi sau/si gazosi, pe fiecare nivel al casei, si, de preferat, un model clasa F, pentru bucatarie.

 

Un extinctor usor de folosit

Aceste dispozitive sunt disponibile in variante cu capacitate diferita, cele mai populare fiind cele portabile de 1kg (stingator auto), 3kg si 6kg. Pentru a stabili tipul potrivit pentru locuinta ta este bine sa tii cont de doua aspecte. Primul este dimensiunea spatiului si, din acest punct de vedere te poti orienta dupa indicatiile pentru sediile comerciale, care spun ca ai nevoie de un model de 3kg pentru pana la 30mp si de 6kg pentru ceea ce este cuprins intre 40 si 60mp.

Al doilea factor tine de gradul de manevrabilitate si usurinta cu care extinctorul poate fi folosit de membrii familiei, luand in considerare in principal varstnicii si copiii suficient de mari pentru a putea folosi un astfel de dispozitiv, care au mai putina forta in brate. Pentru o casa de 60mp poti opta de exemplu pentru un extinctor de 6kg sau doua de 3kg.

 

Amplasarea intr-un loc accesibil si sigur

Regulile de baza in privinta amplasarii sunt simple. Extinctorul trebuie sa fie fixat la o inaltime care sa permita accesul facil si la o distanta suficient de mica de zonele cu risc de incendiu incat sa ajungi rapid la el, dar destul de mare incat stingatorul sa nu fie afectat direct de un eventual foc. 

Concret, aceste reguli se traduc intr-o inaltime de amplasare de maxim 1.4m fata de sol, masurata de la capatul superior al dispozitivului, si o distanta de cel mult 15m si de minim 2m fata de punctele considerate cu potential ridicat de incendiu (bucatarie, camera cu soba etc.).

In plus, este bine sa eviti asezarea stingatoarelor pe sol, desi s-ar putea sa ti se para mai simplu, pentru ca nu trebuie sa gauresti peretele pentru a instala un sistem de fixare. La nivelul pardoselii extinctoarele pot fi insa expuse la coroziune si rasturnare.

 

Verificarile periodice – o rutina esentiala

Daca te numeri printre persoanele precaute, care doresc sa isi stie intotdeauna casa in siguranta, ai probabil si detectoare de fum si monoxid de carbon instalate. Este bine sa asociezi verificarea acestora cu cea a stingatorului, pentru a-ti fi mai usor sa tii minte.

Ce verifici la un extinctor? In primul rand, aspectul: orice indoitura a partii metalice, fisura a furtunului sau pozitie nefireasca a sistemului de declansare este un motiv pentru a-l schimba. La versiunile cu manometru este bine sa arunci o privire si pe ceas pentru a verifica daca sageata este in intervalul verde, notat “normal” sau “operational”, in functie de model si producator. Citeste apoi pe eticheta data urmatoarei verificari oficiale, pe care o vei face la o firma autorizata, pentru a te asigura ca termenul nu a trecut inca sau pentru a face o programare, daca data se apropie.

Nu uita ca stingatorul trebuie reincarcat obligatoriu dupa folosire, chiar daca ai pulverizat doar pentru cateva secunde.

Manevrarea corecta si eficienta

Stingatorul are cele mai bune rezultatele daca este utilizat corect si prompt, fiind un dispozitiv destinat opririi focului in fazele lui incipiente, cat inca mai poate fi stapanit fara interventia pompierilor. Asigura-te asadar ca toti cei ai casei stiu foarte bine cum sa il foloseasca, chiar daca asta inseamna ca cumperi unul doar pentru familiarizare si exercitii.

Pasii in sine sunt destul de simpli. Stingatorul se deblocheaza mai intai, tragand inelul de siguranta, apoi se prinde cu mana furtunul de refulare sau capul de pulverizare (daca modelul nu include furtun), se indreapta spre baza flacarilor si se apasa parghia de actionare. Jetul se directioneaza cu miscari laterale, de la stanga la dreapta, pentru a acoperi cat mai bine intreaga suprafata afectata.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre