Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.21

 

Se poate intampla, din diverse motive, sa nu fii atent si sa alimentezi cu benzina in loc de motorina, iar in acest caz cel mai bine este sa nu pornesti motorul si sa mergi la cel mai apropiat service auto pentru a rezolva problema.

 

Chiar daca esti sofer incepator, chiar daca ai deja experienta in sofat de ani de zile se poate intampla sa alimentezi cu combustibilul gresit. Nu trebuie sa intri in panica, ci doar sa fii informat si sa stii ce ai de facut in acest caz. 

Uneori, atunci cand ajungi la o statie peco esti cu gandurile aiurea, te grabesti sau esti prins intr-o discutie si nu esti atent la ce pui in rezervor, si, astfel, din greseala, poti sa alimentezi cu benzina in loc de motorina. Este posibil ca abia sa fi schimbat masina sau ai masina de la firma pe care nu o conduci foarte des, asa ca astfel de accidente se pot intampla cu usurinta. Dar sa vedem, in continuare, mai pe larg, ce sa faci cand pui benzina in motorina. 

 

Ce faci daca iti dai seama chiar la alimentare?

In cel mai bun caz, chiar cand alimentezi sau imediat dupa, iti dai seama de greseala. Este foarte bine daca inca nu ai pornit motorul si nu ai plecat la drum.

Indicat este sa ramai pe loc si sa dai telefon la o autospeciala care sa vina sa te ia pe platforma cu masina si sa te deplasezi la cel mai apropiat service. Daca ai pus benzina in loc de motorina si nu ai pornit motorul, nu se va intampla nimic rau cu masina ta.

Cei de la service vor goli rezervorul si il vor curata, apoi vei putea sa alimentezi din nou un rezervor motorina. Cu siguranta toata procedura este destul de costisitoare, pe langa pretul combustibilului pus gresit, mai ai costuri cu transportul si la service, dar vestea buna este ca nu vei avea probleme cu masina. 

Lucrurile pot fi mai grave daca nu iti dai seama de eroarea facuta si pleci cu masina. 

Ce faci daca ai pornit, dupa ce ai alimentat cu o cantitate mare de benzina in loc de motorina?

Daca rezervorul era gol si ai facut plinul cu benzina, masina tot va porni, deoarece in conducte mai ramane o cantitate de motorina necesara pentru pornire si pentru a rula cateva sute de metri. Este posibil sa nu iti dai seama de eroarea facuta, dar la putin timp, cand benzina va ajunge in instalatie, vei vedea ca motorul merge in suturi, se aud zgomote diferite, iar in scurta vreme se va opri.

Alimentarea gresita este una din cauzele opririi motorului in mers si nu trebuie sa incerci sa-l mai repornesti. Inca se pot remedia problemele, asa ca suna urgent la un service si transporta masina cu o platforma. Costurile in acest caz vor fi mai mari, deoarece pot fi necesare lucrari speciale la motor, precum si schimbarea unor filtre.

 

Ce faci daca rezervorul era pe jumatate plin si ai alimentat gresit?

Daca ai pus benzina in motorina, cand mai aveai o cantitate suficienta de combustibil, este cea mai nefavorabila situatie, deoarece se va crea un amestec foarte periculos, ce va afecta unitatea de propulsie. 

Tot ca si in cazul expus mai sus, dupa ce ai pus benzina in motorina, masina va porni si va rula o perioada in mod normal. Aici sunt doua cazuri:

 – cand cantitatea de motorina este mai mare si masina merge, dar dupa o vreme, cand amestecul ajunge in instalatie, se vor auzi zgomote ciudate si este o situatie cand se recomanda sa opriti motorul, chiar daca vehiculul inca merge. Cu cat iti dai seama mai tarziu si rulezi mai mult, cu atat daunele pot fi mai mari, motorul iti va indica o crestere a temperaturii, ai simptome injectoare defecte, performantele scad. Masina trebuie transportata pe platforma la cel mai apropiat service. 

 – cand cantitatea de motorina este mai mica si atunci motorul se va opri destul de repede. Nu trebuie sub nici o forma sa incerci sa-l repornesti, ci sa duci masina la service. 

Dar ce se intampla daca bagi benzina in loc de motorina si iti dai seama pe loc, punand doar o cantitate foarte mica? In cazul in care cantitatea este mai mica de 1 litru si faci plinul, punand o cantitate mare de motorina, atunci, dupa cum afirma unii specialisti, nu se va intampla nimic neplacut la masina. Totusi, daca nu vrei sa te risti, poti sa mergi si in acest caz la service pentru golirea si curatarea rezervorului.

De ce este important sa nu gresesti cand pui combustibilul?

Desi ambii combustibili se trag din petrol, sunt obtinute prin diferite procedee de rafinare si au o serie de diferente majore, inclusiv tipul de pornire al motorului, asa ca e important daca ai diesel sau benzina.

Cu o densitate mai mare, motorina are rol si de lubrifiere a motorului, actiune pe care benzina nu poate sa o indeplineasca, ceea ce creste frecarea intre piesele componente si poate conduce la griparea acestora. Cum densitatea la benzina este mai mica, adaugarea acesteia in rezervor in loc de motorina poate conduce la defectiuni la nivelul injectoarelor, la pompa de injectie, la pompa de inalta presiune, care sunt printre cele mai frecvente, dar pot fi si altele. 

Cu siguranta va fi nevoie sa schimbi filtrul de combustibil, ce se altereaza dupa ce benzina intra in contact cu el. 

La examenul din scoala de soferi, una dintre intrebarile pe care le intampini e: in care dintre situatii consumul de carburant al unui motor creste? Are ca si variante de raspuns emiterea de fum de culoare neagra si motor care functioneaza cu intreruperi, ambele bune, avand ca si cauza o problema la injectoare. Acestea pot avea de suferit in caz ca gresesti combustibilul si sunt foarte importante in buna functionare a masinii.

In concluzie, trebuie sa fii foarte atent atunci cand alimentezi cu combustibil, sa verifici sa nu ai motorina in baia de ulei, ceea ce indica tot un defect ce poate sa tina de injectoare. Pentru protectia injectoarelor, se poate utiliza ulei 2T in motorina, respectand indicatiile date de producator. Este important sa iti cunosti masina, sa respecti toate indicatiile, sa alimentezi corect, sa ai grija sa schimbi uleiul la timp, sa folosesti antigel auto potrivit, sa iti faci inspectiile periodic. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments