Avantaje si dezavantaje pentru un autoturism nou

Am modificat articolul ultima data pe: 07.12.23

 

Atunci cand vrei sa-ti achizitionezi o masina apare inevitabil intrebarea daca sa fie noua sau second hand, iar in articolul de mai jos, iti voi prezenta atat aspectele pozitive, cat si negative care sustin ideea de a lua o masina noua.

 

Cu siguranta ti-ai pus problema daca sa-ti achizitionezi un autoturism nou sau unul second hand, asa ca, pentru a putea lua mai usor decizia finala, iti prezentam avantajele si dezavantajele achizitionarii unei masini noi. Pe piata ai o oferta foarte variata de modele, la diferite preturi si vei putea alege un autoturism care sa corespunda nevoilor si dorintelor tale. 

 

Avantaje

 

Ai siguranta functionarii fara probleme

Chiar daca investitia initiala este ceva mai ridicata, o perioada de vreme vei fi mult mai linistit, deoarece nu vei avea probleme tehnice si deci alte cheltuieli pe care nu le-ai prevazut initial. Cu alte cuvinte, ambreiajul si transmisia nu iti vor pune probleme inca de la inceput, partea electronica va functiona ireprosabil fara erori, si nu trebuie sa fii atent la zgomotele pe care le face masina, aceasta functionand in parametrii tehnici corespunzatori. 

Cei care au avut experiente neplacute cu masinile cumparate la mana a doua vor dori sa scape de griji, achizitionand o masina noua. Pot exista si cazuri in care o masina noua prezinta defectiuni din fabricatie, dar sunt foarte putine si nu trebuie sa-ti faci griji din aceasta privinta.

Garantia acordata de producator este de lunga durata

Chiar daca nu vei avea nevoie de garantie si nu o vei folosi niciodata, masina functionand ireprosabil, este mult mai linistitor sa stii ca te poti baza pe aceasta in caz de nevoie. Sunt si momente mai putin favorabile in care garantia te poate scoate din impas: un ambreiaj defectuos care iti pune probleme dupa 5000 – 10000 de km poate fi inlocuit cu usurinta prin garantie, datorita conditiilor meteo o tabla de calitate mai slaba poate prezenta dupa 2 – 3 ani de folosinta puncte de rugina care se pot remedia de asemenea usor cu ajutorul garantiei, sau poti beneficia chiar de o schimbare de motor daca ai ghinion si te lasa dupa cativa ani. 

Astfel, o garantie cat mai extinsa poate fi un factor important pentru alegerea unei masini, ceea ce ajuta si la confortul psihic al detinatorului.

 

Nu mai ai alte cheltuieli suplimentare

Poti fi linistit ca nu vei mai avea cheltuieli neprevazute, toate consumabilele, cauciucurile sunt noi, asa ca nu vei avea probleme. In plus, anumiti producatori ofera mai multe consumabile gratuit la achizitie, mai ales daca masina este din categoria celor scumpe (inca un set de cauciucuri, carlig pentru remorcare, portbagaj suplimentar pentru plafon etc.).

 

Dotari si functii performante

Achizitionand o masina noua poti beneficia si de cea mai noua tehnologie de fabricare, cu cele mai bune dotari si functii care sa iti ofere un confort deosebit la drum. Astfel, poti beneficia de un consum mult mai redus de carburant, de incalzire sau sistem de climatizare care sa iti asigure o temperatura cat mai confortabila, mai multe optiuni pentru pozitia scaunelor, un sistem audio performant, cea mai buna inchidere centralizata etc. 

 

Siguranta

Acest aspect poate este cel mai important din lista, deoarece iti protejeaza viata, ceea ce nu este deloc de neglijat. Astfel, ultimele modele de masini, care sunt fabricate in Europa, sunt testate pentru a respecta noile legislatii in vigoare si normele de siguranta. Euro NCAP prezinta o serie de teste care se imbunatatesc in fiecare an, pentru a asigura un grad de siguranta cat mai ridicat pentru pasageri si sofer. 

Airbag-urile sunt gandite si regandite pentru a oferi un grad cat mai mare de siguranta in caz de impact, sistemele electronice, atat cele pasive, cat si cele active, sunt proiectate pentru a-i proteja pe cei aflati in masina, sisteme de franare performante, pilot automat etc.

 

 

Dezavantaje

 

Pretul ridicat

Cu siguranta un model nou este mult mai costisitor decat o masina second hand, iar varianta de leasing oferita are si avantajul de a putea beneficia de rate pentru cei care nu dispun de toti banii, dar si dezavantajul ca este mult mai scumpa decat varianta initiala. 

Mai mult, masina se va devaloriza foarte repede: o masina second hand are un pret destul de stabil pe piata pentru o perioada mare de timp, dar la o varianta noua valoarea scade mult mai repede, dealerul putand sa-ti faca o oferta cu 5000 de euro mai putin doar pentru ca a fost condusa de cineva. Astfel, dupa primul an de folosinta pierzi deja un sfert din valoarea initiala, continuand sa se devalorizeze pe an ce trece.

 

Asigurare Casco

In caz ca nu ai bani sa cumperi masina fara leasing, atunci vei fi obligat sa iti faci si o asigurare foarte scumpa, ceea ce conduce la cresterea ratei lunare. In plus, cu fiecare problema pe care o ai, rata asigurarii creste, din acest motiv multi prefera sa nu o folosesca in cazuri mai simple precum schimbarea unei oglinzi sau un parbriz spart.

 

Service la un pret ridicat

Garantia vine la pachet si cu obligativitatea de a apela, in caz de probleme, doar la anumite service-uri care sunt autorizate, ceea ce poate fi deosebit de frustrant uneori. Acestea fiind mai putine pe piata, uneori chiar singure pe mai multe localitati, au preturi foarte ridicate, atat la piese, cat si la monopera, si uneori fi si neseriosi, avand termene lungi de asteptare si o slaba comunicare cu utilizatorul. 

Micile incidente pot fi foarte deranjante

Atunci cand ai investit o multime de bani intr-o masina noua, ai si o grija in plus, pentru a o proteja. Dar din pacate alti soferi nu tin cont daca masina este noua sau veche, asa ca poti sa ai surpriza sa o gasesti zgariata in parcare de un pieton suparat sau de un sofer neatent atunci cand face manevre, vopseaua se va zgaria datorita pietrelor care sar atunci cand rulezi pe drumuri mai putin centrale, de la nisipul transportat pe drumurile publice de camioane fara prelata etc., ceea ce va face ca automobilul sa se degradeze mult mai repede decat ti-ai dori. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu