Benzina sau Diesel – Avantaje si Dezavantaje

Am modificat articolul ultima data pe: 27.05.24

 

Chiar daca, din spate, vin puternic masinile electrice sau hibride, inca mai este de actualitate lupta intre masinile pe benzina versus cele pe motorina, asa ca, daca nu stii ce sa alegi, citeste acest articol pentru a vedea cu ce avantaje vine fiecare si ce dejavantaje prezinta.

 

Daca esti in cautarea unei masini, fie noi, dar mai ales second-hand, si nu esti decis spre ce sa te indrepti, un model cu motor diesel sau pe benzina, gasesti in acest articol mai multe informatii pentru a putea sa te decizi in cunostinta de cauza. Discutiile diesel vs benzina sunt in continuare foarte aprinse si fiecare isi sustine bine cauza.

 

Masinile diesel

Chiar daca in ultima perioada vanzarile au scazut, motorul diesel inca mai are ceva de spus in industria auto. Acesta este definit ca un motor cu ardere interna, la care aprinderea combustibilului se face ca urmare a unei temperaturi ridicate. Functionarea motorului diesel are la baza aprinderea prin compresie si nu utilizeaza alte dispozitive auxiliare, precum cele pe benzina (bujia).

La motorul diesel, componentele de baza sunt pompele care transporta combustibilul. Pentru a putea sa faci o alegere: diesel sau benzina, este important sa vezi ce avantaje si dezvantaje prezinta fiecare, si anume:

Avantaje motoare diesel: 

 • Consumul este mai mic fata de cele pe benzina (ajungand pana la 30%, in unele cazuri);
 • Cuplu motor mai mare, motiv pentru care acestea sunt recomandate pentru masini mari, autoutilitare, camioane, dar si pentru SUV-uri sau chiar automobile pentru familie;
 • Blocul motor suporta o compresie ridicata, fiind mult mai solid;
 • Rezista mai bine in timp;
 • Se pot folosi si alti combustibil bio, ce au un grad de poluare mai scazut.

Dezavantaje: 

 • Deoarece elimina particule de oxid de azot, gradul de poluare este foarte ridicat;
 • In perioada de iarna, cand sunt temperaturi scazute, porneste mai greu;
 • Este zgomotos, atat la exterior, dar mai ales la interior;
 • Pretul de achizitie este mai ridicat;
 • Daca vrei sa folosesti cea mai buna motorina, costul va fi, de asemenea, mai ridicat. 

Masini pe benzina

In ultima perioada, motorul pe benzina a tot evoluat, ajungand la capacitati cilindrice din ce in ce mai mici, dar cu o putere mult mai mare. Cum tehnologia turbo este folosita tot mai des si un motor benzina se poate ridica la aceleasi performante ca unul diesel, in ceea ce priveste consumul. Dar sa vedem ce avantaje si dezavantaje prezinta:

Avantaje:

 • In primul rand, pretul de achizitie este mai scazut;
 • Costurile ulterioare sunt si ele mai mici, atat pentru manopera, cat si pentru piese;
 • Masinile pe benzina sunt mult mai silentioase si au un nivel de vibratii redus;
 • Pornirea este mult mai usoara, chiar si pe timpul iernii, la temperaturi scazute;
 • Greutatea este mai mica.

Dezavantaje:

 • La o comparatie diesel vs benzina la puteri echivalente, cuplul la cele pe benzina este mai mic;
 • Durata de viata este mai redusa;
 • La unele modele de motoare aspirate consumul de ulei este foarte mare;
 • Dupa achizitie, masina se devalorizeaza mult mai repede, fata de una pe motorina.

 

Ce sa alegi?

La o privire mai in amanunt, intre diesel vs benzina este greu de spus care este varianta mai buna, asa cum ai vazut, fiecare prezinta o serie de avantaje si dezavantaje si trebuie sa iei in calcul necesitatile tale. Dupa ce ai ales cateva modele, poti sa faci o comparatie masini din cateva puncte de vedere si sa vezi ce este de interes pentru tine. 

 • Pretul de achizitie si mentenanta

Este probabil primul criteriu pe care il ai in vedere si la modele comparabile (cai putere, capacitate etc.) cele pe benzina vor iesi in avantaj. Pe langa costul initial mai mic, si ulterior vei avea cheltuieli mai mici, atat pentru piese si manopera, cat si pentru ca unele componente au revizia la un timp mai lung. 

 • Consumuri si pretul carburantului

Orice masina trebuie alimentata, asa ca aceste cheltuieli sunt de interes pentru tine. In caz ca mergi foarte mult cu masina (peste 20000 km pe an) atunci, cu siguranta, un model diesel va fi mai avantajos, avand un consum mai mic. 

Ramanand tot la criteriul consum auto, cele diesel sunt potrivite pentru drumuri lungi, in afara localitatii. Este recomandat sa faci astfel de drumuri din cand in cand, chiar daca utilizezi masina doar in oras. 

Dar daca mergi preponderent in oras, este mai convenabil sa alegi un motor pe benzina. Poti sa gasesti in mediul online si un program calcul consum combustibil, pentru a putea sa iti faci un buget cat mai corect. 

In ceea ce priveste cost motorina comparativ cu benzina, pretul la pompa este comparabil, putin mai ridicat la prima. 


 • Emisii

Daca la masinile diesel mai vechi aceasta era o problema foarte serioasa si in unele orase chiar sunt interzise acestea, la modele noi, ce au Euro 6, emisiile sunt comparabile cu cele pe benzina. 

 

In concluzie, este foarte greu sa spui care este cea mai buna optiune, diesel vs benzina, fiecare putand sa faca o alegere potrivita in functie de necesitatile sale. In caz ca ai de facut calatorii lungi, atunci poate este mai potrivit sa te indrepti spre modele diesel. Utilate cu GPS-uri auto, cu muzica buna, calatoriile vor fi mult mai confortabile si mai placute. De asemenea, daca ai nevoie de o masina de familie mai mare sau de un SUV, atunci tot spre un diesel poti sa te orientezi.

La un pret de achizitie mai bun, in schimb, poti sa ai o masina pe benzina, cu care sa iti faci bine treaba, si care sa porneasca foarte usor, chiar si cand sunt temperaturi foarte scazute. Nu te grabi si cauta cat mai multe informatii despre modelul dorit, citeste si parerile celor care au deja o astfel de masina, si, cu siguranta, vei face o alegere potrivita pentru tine. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu