Am modificat articolul ultima data pe: 24.10.20

 

Ca sa-ti poti planifica bugetul pe o perioada mai mare de timp, e bine sa stii cu precizie ce cheltuieli ai de facut, iar cele pentru masina pot fi destul de consistente. De aceea, gasesti mai jos cateva informatii despre taxele pe care trebuie sa le achiti, si cele mai simple cai prin care poti sa le calculezi.

 

Atat legislatia schimbatoare, cat si calculele cu numeroase elemente variabile fac anevoioasa cunoasterea sumei exacte pe care trebuie sa o achiti la stat. La fel se intampla si atunci cand ai de primit inapoi bani, ceea ce inseamna ca ai nevoie de o aplicatie cu care sa poti socoti rapid si fara batai de cap. 

Ce prevede legislatia 

In ce priveste taxa auto, aceasta a fost in vigoare sub diverse forme, pana in 2013, dar a fost inlocuita cu o plata pentru mediu. Cu toate acestea, plata catre stat pentru posesia unui automobil inca poarta denumirea generica de taxa auto.

Practic, pana anul acesta nu puteai sa fii posesorul unui autoturism fara sa achiti taxa de mediu, corespunzatoare emisiilor poluante provenite de la autovehiculul tau. Aceasta taxa mediu a fost insa eliminata

Pentru taxa auto 2020, avand in vedere situatia generala din comert si industrie, scaderea veniturilor si lipsa unei formule convenabile, care sa evite incalcarea directivelor comunitare, guvernul a decis sa nu incaseze sume suplimentare fata de taxa prima inmatriculare. Cu toate acestea, multe persoane inca se mai intereseaza unde se plateste taxa de timbru.

Taxa de timbru se achita pana acum o singura data, iar unele masini erau scutite de la aceasta. Pentru a incuraja transportul cu mijloace nepoluante guvernul a trecut pe lista masinilor scutite de la taxare masinile electrice, in timp ce, pentru masinile hibrid, consiliul local putea dispune o reducere, atat timp cat aceasta nu depasea 50% din taxa pentru modelul dotat cu motor termic. 

In prezent inca se discuta despre posibilitatea de a implementa o noua taxa auto, dar este posibil ca actul normativ sa apare abia tarziu anul acesta, asa ca taxa de inmatriculare ramane o povara financiara de suportat.

 

Cati bani trebuie sa platesti 

Daca devii proprietarul unui autoturism vechi, ramane sa achiti doar banii care se percep in momentul in care faci o transcriere auto. 

In total, cu certificat de inmatriculare si pastrarea sau schimbarea numarului si placutelor, suma se ridica la circa 100-150 lei, cu conditia sa ai deja documentele pregatite pentru taxa auto. Altfel, cu certificarea de la Registrul Auto Roman inclusa, pretul creste destul de mult. 

Taxa prima inmatriculare, pentru o masina noua, fie ca este cumparata din Romania sau din spatiul comunitar, ajunge la aceeasi suma, dar necesita un document eliberat de catre ANAF, iar preturile RAR variaza in functie de greutate si categorie. 

Documentul ANAF taxa auto se obtine intr-o saptamana, iar documentele necesare sunt inscrise pe site. Cererea tipizata se poate descarca tot de acolo. 

Acest document care ti se cere pentru taxa de inmatriculare trebuie sa ateste ca nu esti platitor de TVA, adica ai achitat deja, intr-o alta tara, taxele corespunzatoare. Taxa RAR prima inmatriculare se plaseaza in intervalul de cost 539 – 1149 lei, dar proprietarii de vehicule pentru transportul personal, de sub 3,5 tone, se incadreaza la prima suma.

Cum se calculeaza corect taxa

Daca taxa inmatriculare auto nu difera prea mult de la un caz la altul, in privinta impozitului cuantumul difera de la un model la altul. Ceea ce trebuie sa ai in vedere atunci cand socotesti totalul, este tipul masinii, apoi norma Euro pentru care a fost construit, vechimea autovehiculului (daca a mai fost in uz sau este nou), capacitatea cilindrica a motorului, emisiile de dioxid de carbon calculate in gr CO2 /km parcurs, precum si tipul de alimentare a motorului. 

Deoarece calculul pentru impozit, ca si cel de taxa verde, sunt destul de dificil de efectuat, mai ales cand nu ai la indemana toata documentatia tehnica, multi prefera sa gaseasca un calculator care sa faca aceste socoteli in mod automat. In acest fel obtii rapid si corect suma pentru taxa auto. 

 

Cand tu datorezi bani statului

Cand ai de achitat impozitul si vrei sa socotesti taxa auto calculeaza luand in in considerare capacitatea cilindrica a autovehiculului. Impozitul se achita de catre toti cei care detin mijloace de transport inmatriculate in Romania si se poate imparti in doua transe egale, platibile pana la 31 martie si, respectiv, 30 septembrie. 

O calculare taxa ANAF corecta se efectueaza tinand cont si de judetul in care locuiesti, pentru ca astfel se ia in calcul si legislatia specifica zonei. Pentru masini si motociclete cu o capacitate de pana in 1600 cmc, valoarea impozitului a ramasa neschimbata, dar motoarele mai mari, chiar daca au scapat de timbru verde, iti vor aduce curand cheltuieli mai mari, cu 1 pana la 6 lei pentru fiecare 200 cmc adaugati.

 

Cand statul iti datoreaza tie bani

Cei care au platit statului taxa speciala, de prima inmatriculare, pentru autovehicule, taxa de poluare sau taxa pentru emisiile poluante ce rezulta de la masinile lor au primit dreptul, prin ordonanta de guvern 40/2015, sa primeasca banii inapoi, fara sa fie necesara o actiune in instanta. Daca vrei sa faci o verificare, inca poti efectua un calcul taxa poluare sau calcul timbru de mediu cu ajutorul calculatorului ANAF disponibil la nivelul anului 2016.

Cei care inca se intreaba cand se restituie taxa auto, ar trebui sa stie ca deja au fost solutionate peste 1,9 milioane de cereri, care au fost aprobate si ca platile au fost deja efectuate pana in septembrie anul trecut.

Daca nu te numeri printre cei cu taxa auto restituita, este posibil sa nu fi depus documentatia completa, ceea ce inseamna ca administratia fiscala te va contacta pentru clarificari, in asa fel incat chiar si aceste cereri vor fi, in cele din urma solutionate. Ai dreptul sa-ti ceri banii inapoi pana in decembrie 2020. Pentru restituire taxa de timbru, in caz ca vrei sa grabesti lucrurile trebuie sa te adresezi administratiei fiscale.  

De asemenea, pentru ca multi romani s-au plans ca nu au primit sumele la care se asteptau, un calculator restituire taxa auto iti poate arata daca exista discrepante intre cifre. Ar fi pacat sa renunti la niste anvelope de vara doar pentru ca niste calcule au fost efectuate gresit.

Nu uita sa faci si un calcul dobanda, in cazul in care statul nu ti-a rambursat la timp banii. Pe site-ul ANAF gasesti si un calculator dobanda taxa auto. Din dobanda taxa auto se vor retine banii pe care trebuie sa ii achiti tu.

Cum sa scapi de calcule

Cel mai simplu este sa apelezi la un calculator taxa de timbru, care iti poate spune care este suma exacta de platit. Un calcul taxa timbru facut corect intr-o aplicatie ar trebui sa cuprinda rubrici pentru fiecare dintre elementele mentionate mai sus, iar cele mai bine puse la punct iti ofera posibilitatea de a selecta exact marca si modelul de automobil pe care le ai in vedere. 

Cel mai bine este sa faci o verificare taxa auto ANAF online, unde poti sa folosesti aplicatia pe care o pun chiar ei la dispozitie. Un calcul taxa auto ANAF te scuteste de drumuri in plus si de cautari indelungate in normele legislative.

O navigare reusita pe internet te va duce catre site-uri care se refera la timbrul de mediu, altfel este posibil sa gasesti timbre romanesti pentru filatelistii pasionati.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments