Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.21

 

 

Calculator distanta, viteza si timp

 

Daca iti place sa mergi in calatorie des, si sa nu stai intr-un singur loc, pentru a putea vizita cat mai multe obiective si zone de interes, atunci cu siguranta cand iti faci planificarea trebuie sa ai la indemana un calculator de distante, viteza si timp, pentru a putea sti cu exactitate cati kilometri poti parcurge pe zi, unde sa iti faci rezervari sa innoptezi si cat de mult poti sa vezi din ceea ce ti-ai propus.

 

Cu siguranta iti mai aduci aminte, de la orele de fizica, ceva notiuni legate de calcului vitezei si ce exprima aceasta, dar daca nu mai esti foarte sigur, vom incerca in acest articol sa-ti reimprospatam cunostintele cu informatii si exemple practice legate strict de ceea ce te intereseaza de fapt.

 

Legatura dintre viteza, distanta si timp

Daca esti sofer, cu siguranta vezi in bordul masinii viteza cu care te deplasezi si mai stii ca este exprimata, in general, in km/ora. Viteza se foloseste pentru orice tip de deplasare, atat pentru avioane, biciclete, precum si pentru mersul pe jos. 

De asemenea, viteza o simtim relativ in functie de perceptia umana si anume, atunci cand esti intr-un autovehicul si te deplasezi cu 50 km/h, vei spune ca mergi cu o viteza mica, in schimb daca esti pe bicicleta si atingi aceeasi valoare vei spune ca ai mers cu o viteza foarte mare. 

Una dintre cele mai simple definitii ale vitezei este distanta pe care o poti parcurge intr-un anumit interval de timp (pe secunda, pe minut, pe ora). Astfel, acesti trei parametri sunt foarte strans legati unul de altul si, daca stii oricare doi dintre ei, poti sa il afli usor pe al treilea.

Tipuri de viteza

Tot la fizica se explica si tipurile de viteza, iar cele pe care le vei intalni foarte des sunt: viteza instantanee, viteza medie si viteza de rotatie. Dar sa le luam pe rand.

Viteza instantanee este viteza pe care o ai la un moment dat si pe care o vezi afisata pe bordul masinii. Aceasta se tot modifica pe parcursul unui anumit interval de timp, deplasarea cu masina fiind supusa si multor reguli si restrictii legislative, dar depinde si de adaptarea la conditiile de drum. Cu greu vei putea sa mentii o viteza constanta pentru o perioada mai mare de timp, cel mai adesea pe autostrada, cand mergi cu o viteza de croaziera. 

Viteza medie: un calculator viteza medie iti va arata distanta pe care o parcurgi intr-o anumita unitate de timp. Spre exemplu, cu masina, intr-o ora, ai mers o distanta de 60 de km, desi ai avut portiuni unde ai putut sa atingi 80 – 90 km/ora, dar si portiuni unde ai avut 30 km/ora, ai mai oprit la semafoare, la stop etc. Astfel, un calculator distante rutiere de calitate iti va lua in calcul si limitarile legale de pe traseul ales, pentru a avea un calcul cat mai exact.

Viteza de rotatie: aceasta se refera la numarul de rotatii parcurse de un obiect rotativ intr-un anumit interval de timp, si cu ajutorul unui calculator viteza poti afla usor si acest parametru. Il intalnesti la multe obiecte de uz casnic, spre exemplu la masina de spalat, cand producatorul iti specifica numarul de rotatii pe minut cand stoarce. 

 

Formula vitezei

Este posibil sa nu iti mai aduci aminte cum se calculeaza viteza medie, asa ca iti vom da formula: 

Viteza medie = distanta totala / timpul total. 

Astfel poti sa iti calculezi usor viteza medie cu care te-ai deplasat chiar daca nu ai la indemana un calculator de viteza, distanta si timp.

Analizand cu atentie formula, observam ca putem sa aflam si ceilalti parametri usor, si anume:

 

Cum se calculeaza distanta

Daca ai viteza medie si timpul, atunci poti afla usor distanta: 

Distanta totala = viteza medie * timpul total.

 

Cum se calculeaza timpul

 Timpul total = distanta totala / viteza medie.

Cum afli viteza medie

 Cu siguranta nu vei sta sa calculezi de fiecare daca cand vrei sa iti planifici o calatorie, ci poti sa apelezi la un calculator rutier care este foarte comod si facil de utilizat.

Intr-un calculator distante vei introduce ca date principale orasele intre care vrei sa te deplasezi, cu punctul de pornire si cel final. Vei afla imediat distanta, timpul, precum si viteza medie de deplasare.

Cu un calculator distanta poti sa optezi si pentru rutele pe care vrei sa le abordezi, dar si orasele pe care vrei sa le incluzi pe traseu. 

De asemenea, un calculator timp si distanta te va ajuta sa afli exact ora la care trebuie sa pornesti in calatorie, in caz ca ai o intalnire importanta si nu iti permiti sa intarzii. 

Ia in calcul starea masinii si calitatea anvelopelor.

 

Cum accesezi un soft de acest fel

 Din fericire, nu trebuie sa iti bati capul facand calcule matematice, deoarece exista o multime de softuri pe care le poti descarca si folosi gratuit, care sa te ajute sa iti planifici comod calatoria.

De asemenea, un calculator de timp, viteza si distanta poate fi folosit pentru a afla informatii si daca te deplasezi pe jos sau cu bicicleta, avand posibilitatea de a seta mijlocul de deplasare. Softurile se pot folosi atat pe telefonul mobil, cat si pe tableta sau calculator, dupa cum iti este mai la indemana. Poti sa le utilizezi cu aplicatia de locatie deschisa si nu mai trebuie sa introduci punctul de pornire, sau fara, unde ai de introdus atat punctul de pornire, cat si destinatia finala. De asemenea, un GPS iti poate oferi usor toate aceste date si este foarte util mai ales cand calatoresti mult, fie in vacante, fie in interes de serviciu. 

Si pe parcursul calatoriei este bine venit un astfel de soft, deoarece iti poate spune viteza cu exactitate si te atentioneaza in caz ca depasesti limitarile impuse de lege. Pentru a proteja masina este important ca la drum lung, mai ales, sa incerci sa mentii viteza constanta, ceea ce duce la o functionare mai eficienta a motorului. Daca poti sa mergi cu maximul legal de viteza pe o portiune cat mai mare de drum, vei ajuta motorul sa functioneze cat mai economic posibil.

Daca preferi un scuter sau o bicicleta, un kilometraj de bicicleta te va ajuta sa estimezi distantele parcurse zilnic, dar si vitezele obtinute astfel.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments