Ce acte sunt necesare la schimbarea permisului

Am modificat articolul ultima data pe: 23.02.24

 

In caz ca ai permis de conducere, trebuie sa fii atent, deoarece acesta se schimba la o anumita perioada de timp sau daca ti-ai schimbat numele, este deteriorat etc., si trebuie sa te prezinti la ghiseul DRPCIV din localitatea de domiciliu cu un dosar, iar in acest articol ai exact ce acte trebuie sa contina.

 

Acte necesare schimbare permis:

 • Cerere schimbare permis tip;
 • Dovada ca ai achitat taxa permis auto;
 • Cartea de identitate, atat in original, cat si copie;
 • Fisa medicala schimbare permis in original;
 • Permis de conducere vechi.

 

Aceasta este lista pe scurt cu acte necesare schimbare permis, iar in continuare iti oferim si alte informatii de care vei avea nevoie.

 

Cand trebuie sa iti schimbi permisul auto?

Pe fiecare permis auto este trecuta in clar perioada de valabilitate, asa ca trebuie sa verifici cand expira si sa te pregatesti din timp. Poti sa incepi cu 2 luni inainte sa iti pregatesti actele si poti sa iti faci deja o programare schimbare permis, pentru a nu fi in criza de timp. 

In plus, pe langa un permis de conducere expirat, mai sunt si alte situatii in care trebuie sa il schimbi, precum:

 • Ti-ai schimbat numele in cartea de identitate (pentru ca te-ai casatorit, ai divortat si ai revenit la numele de fata etc.);
 • L-ai pierdut sau ti-a fost furat;
 • Este deteriorat.

In caz ca folosesti un permis expirat risti sa iei amenda, care este destul de substantiala, cu 6 – 8 puncte de penalizare (800 – 1200 lei). Din acest motiv este mai bine sa te interesezi din timp si sa-ti faci dosarul cu acte necesare schimbare permis.

Ai grija sa ai cartea de identitate valabila si verifica sa nu fie mari schimbari in infatisarea ta fata de poza din buletin, pentru a nu intimpina dificultati la ghiseu. Poti sa intri pe programari DRPCIV si sa vezi cand este liber sa te prezinti. 

Din fericire, in afara de dosar, nu mai sunt si alte lucruri de facut si nu mai trebuie sa sustii un nou examen. 

Ce pasi ai de urmat pentru schimbarea permisului auto

Dar sa vedem mai pe larg ce ai de pregatit si cum poti sa obtii usor toate actele, pentru a nu mai fi nevoit sa te intorci cu alte acte in completare, dupa ce ai facut programare online permise. 

 • Cerere DRPCIV tip

Aceasta o poti descarca si lista de pe site sau o poti lua cand mergi la ghiseu. Trebuie completata cu datele tale personale, motivul pentru care iti doresti schimbare permis auto, semnatura.

 • Cartea de identitate

Cand te prezinti la schimbare permis trebuie sa arati cartea de identitate in original, si sa ai si o copie care va ramane la dosar. In caz ca esti plecat din tara si merge o alta persoana in locul tau, acesta trebuie sa aiba o procura speciala de imputernicire, in original si copie, dar si actul de indentitate al solicitantului, original si copie.

 • Fisa medicala

Este obigatorie pentru a consemna ca esti apt pentru a avea in continuare carnet de conducere. Trebuie sa alegi o unitate medicala care este in lista publicata de Ministerul Sanatatii, iar pretul poate varia intre 130 – 200 lei sau mai mult, in functie de locul pe care il alegi.

 • Achitarea taxei pentru schimbare permis

Aceasta taxa este in valoare de 89 lei si o poti achita atat online prin virament bancar, cat si prin mandat postal sau personal la orice ghiseu CEC Bank. Nu se mai poate achita direct la DRPCIV.

Atunci cand platesti online taxa pentru permis, trebuie sa fii atent sa competezi cu datele tale in clar, codul numeric personal, tipul documentului etc., si sa patrezi dovada platii pentru a o anexa la dosar.

Mai poti plati aceste taxe pentru permise auto si pe site-ul ghiseul.ro sau direct la DRPCIV in sectiunea servicii online – plati.

 • Permisul vechi

La dosar trebuie sa anexezi si permisul expirat in original.

Cel mai bine este sa intri pe DRPCIV programari si sa iti faci o programare pentru a nu fi nevoit sa astepti la cozi. 

 

Dupa ce ai urmat toti pasii de mai sus, iti faci un dosar cu acte necesare schimbare permis si te prezinti cu el la ghiseu, la ora la care esti programat. 

Iti mai ramane sa depui dosarul la permise, unde iti va face si poza, iar apoi astepti sa primesti noul act. Poate fi trimis si prin posta sau cu un curier, la o adresa dorita, dar il poti ridica si dupa 2 ore in aceeasi zi. 

Alte informatii utile

In cazul in care permisul auto a fost pierdut sau furat, se va face cerere de obtinere duplicat, la fel ca si in cazul in care iti schimbi numele. 

Actele necesare pentru obtinerea unui duplicat sunt aceleasi ca la schimbarea de permis in caz ca expira, doar ca trebuie trecut in clar motivul si, daca nu mai ai permisul vechi, nu se mai pune la dosar.

Daca ai un permis auto strain si vrei sa faci preschimbare permis cu unul romanesc, ai de asemenea de facut un dosar ce trebuie sa contina:

 • Cerere preschimbare permis;
 • Permisul de conducere eliberat de alte autoritati;
 • Actul de identitate in original si copie;
 • Fisa medicala;
 • Dovada achitarii taxei de 89 lei.

Aceste acte necesare preschimbare permis se depun la ghiseu personal. Taxa poate fi platita si online, asa cum am aratat mai sus. De asemenea, pentru a nu sta la coada, poti sa iti faci programare preschimbare permis, pe site-ul DRPCIV.

 

Daca faci un calcul amenda pentru permis expirat este mult mai mare decat taxele ce trebuie achitate, asa ca nu merita sa te expui. Poti pleca linistit la drum cu masina, fie pentru job, fie in deplasari personale, in vacante, iar cu un carlig de remorcare poti sa iti iei si o rulota, pentru un concediu inedit. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu