Ce acte sunt necesare pentru scoala de soferi

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Poti sa faci oricand scoala de soferi, daca ai implinit 18 ani, si sa iti iei permis de conducere, iar in acest articol vei gasi informatii despre ce acte ai nevoie pentru dosarul de inscriere si cum te poti pregati.

 

Indiferent ce varsta ai, dupa ce ai implinit 18 ani, te poti inscrie la scoala de soferi, pentru a te pregati pentru examen si pentru a obtine permisul auto, iar mai jos ai o lista, pe scurt, de acte necesare:

  • Actul de identitate, in original si copie;
  • O fotografie care sa fie tip permis de conducere;
  • Cererea de inscriere la scoala de soferi;
  • Cazierul judiciar;
  • Aviz psihologic;
  • Aviz medical;
  • Fisa de scolarizare.

Dar sa vedem mai pe larg ce conditii trebuie sa indeplinesti, cum iti faci dosarul cu acte necesare scoala de soferi, ce valabilitate au si ce taxe trebuie sa achiti.

 

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea obtine permis de conducere?

Cu siguranta, inca de mic iti doresti sa ai permis de conducere si astepti momentul in care poti sa te inscrii la scoala de soferi categoria B, pentru inceput, sau AM mai devreme (de la 16 ani). 

Dar si mai tarziu te poti decide, fie pentru ca ai nevoie de carnet de conducere pentru un job mai bun, fie ca ai descoperit ca iti place. Indiferent din ce motive vrei sa obtii permisul, trebuie sa indeplinesti cateva conditii, si ne vom referi, in special, la categoria B:

  • Sa ai varsta de 18 ani impliniti, pentru a deveni sofer cat B;
  • Sa parcurgi si sa finalizezi cursurile la o scoala de soferi, pe care o poti alege in functie de preferinte, dar sa ai grija sa fie acreditata;
  • Sa dai la final un examen auto sala si sa il treci cu minimum 22 de raspunsuri corecte din 26;
  • Sa fii apt din punct de vedere medical si psihologic;
  • Sa nu ai condamnari pentru infractiuni savarsite pe drumurile de circulatie publica, pentru furturi de masini etc., cu hotarare definitiva de la judecatorie.

In caz ca indeplinesti conditiile de mai sus, poti sa alegi o firma preferata si sa iti faci dosarul cu acte necesare scoala de soferi. 

Cat timp dureaza scoala de soferi?

Una dintre cele mai frecvente intrebari este cat dureaza scoala de soferi, pentru a putea sa iti faci o programare a timpului destinat pentru aceasta activitate. Cu siguranta tine de fiecare firma in parte de cum isi programeaza activitatile, dar sunt scoli in care poti in 2 luni sa termini toate etapele, pana la examen auto sala pentru categoria B. 

Cursurile cuprind doua etape, si anume: partea teoretica cu orele de legislatie, care sunt in jur de 24 si pot fi grupate in 5 zile; partea de condus efectiv, ce cuprinde minim 15 sedinte de condus si se pot intinde pe mai multe saptamani, in functie de cum stabilesti cu instructorul personal.

La final vei avea de sustinut un examen la scoala de soferi, care te pregateste pentru proba de la examenul auto. 

 

Ce acte ai nevoie la dosarul de inscriere?

Acte necesare scoala de soferi:

  • Actul de indentitate in original si o copie dupa acesta;
  • Trebuie sa iti faci o fotografie tip permis de conducere pe care sa o atasezi (2 buc);
  • Certificatul de cazier judiciar pe care il poti obtine de la orice unitate de politie. Acte necesare cazier – ai nevoie de actul de identitate aflat in termen de valabilitate si o cerere tip pe care o poti completa pe loc. De obicei, actul se elibereaza pe loc sau in cel mult 3 zile de la data depunerii cererii. Termenul de valabilitate la cazier auto – 6 luni de la data eliberarii. 
  • O fisa medicala scoala de soferi, ce trebuie sa contina atat avizul de la medicul psiholog, care sa fie autorizat de Colegiul Psihologilor din Romania, cat si avizul medical, ce poate fi procurat de la o policlinica ce este autorizata de Directia de Sanatate Publica. In anumite locatii poti sa obtii aceasta fisa intr-o zi. Fisa medicala permis auto are valabilitate de 6 luni de la data eliberarii. 
  • Vei mai avea de completat o cerere de inscriere, pe care o obtii de la firma unde faci scoala, precum si o fisa de scolarizare. 

 

Ce costuri sunt?

Pe langa achitarea taxei de scolarizare, vei mai avea si o taxa pentru obtinere permis categoria B in valoare de 89 de lei, dar nu mai este valabila si taxa examen auto (care era in valoare de 6 lei).

Aceasta taxa o poti achita la orice sucursala CEC sau BCR, inclusiv prin transfer bancar online, fara a mai fi nevoie sa te deplasezi la ghiseu. Astfel, dupa ce ai promovat acel test scoala de soferi final, poti sa te pregatesti pentru a deveni sofer categoria B. 

Cum poti obtine permis pentru motocicleta?

Ca si acte necesare permis pentru motocicleta sunt aceleasi cu cele de la categoria B. Cursul dureaza minimum o luna, cu 24 de ore de legislatie si aproximativ 26 de ore de condus. 

Diferentele, pentru a urma scoala de soferi categoria A, sunt in ceea ce priveste varsta minima, precum urmeaza:

  • 24 de ani fara 3 luni;
  • 20 de ani daca are permis categoria A2 de cel putin 2 ani.

Examenul pentru obtinere permis de motocicleta consta in proba teoretica, care se da pe calculator si contine 20 de intrebari, cu un minim de 17 raspunsuri corecte pentru promovare si partea practica cu poligon si traseu.

 

In concluzie, daca iti doresti sa obtii permis de conducere, trebuie sa iti pregatesti un dosar cu acte necesare pentru scoala de soferi, sa alegi o firma in care sa ai incredere si sa te pregatesti temeinic pentru a putea promova examenul de prima data. Nu e o problema daca nu ai luat din prima, mai ai timp sa repeti atat sala, cat si proba practica. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu