Am modificat articolul ultima data pe: 14.08.20

 

Daca vrei sa filmezi tot ceea ce se intampla cand conduci, alege o camera fata-spate. Un astfel de dispozitiv va inregistra ce se intampla si atunci cand nu te afli in masina, de aceea nu exista riscul ca masina sa fie vandalizata de hoti. Totusi, daca vrei sa il folosesti in alta tara, asigura-te ca utilizarea lui este legala. Senzorii de proximitate sunt rezistenti la factorii de mediu si au un pret de achizitie mediu, insa pentru a-i putea monta, s-ar putea sa fie necesar sa gauresti caroseria.

 

In randurile care urmeaza, vei gasi avantajele si dezavantajele camerelor video auto bidirectionale si a senzorilor de parcare. Aceste informatii iti pot fi de ajutor, pentru a simplifica alegerea dintre cele doua.

 

Ce este camera fata-spate si cum functioneaza?

Daca vrei sa ai mereu imagini din spatele sau din fata masinii, doteaza autoturismul cu o camera exterioara. Aceasta se pozitioneaza de obicei pe langa placutele de inmatriculare. 

Dispozitivul de redare aflat in spate este conectat la cel care se afla in fata prin intermediul unui cablu. Continutul inregistrat poate fi afisat in oglinda retrovizoare sau chiar in computerul de bord al masinii. 

Camerele au un cablu de alimentare ce se conecteaza la priza masinii. Unele modelele mai complexe pot avea si un acumulator, ce intra in functiune in momentul in care dispozitivul nu este conectat la o sursa de energie electrica.

 

 

Care sunt avantajele folosirii unei camere de video auto?

Camera video te ajuta sa vizualizezi ceea ce se intampla in spatele masinii, fara sa fie nevoie sa te uiti in spate sau in oglinzile laterale. Aceasta poate inregistra continutul si in momentul in care are loc o coliziune. 

Cu ajutorul imaginilor poti dovedi mai usor ceea ce se intampla in timpul accidentului. Unele modele pot fi dotate cu acumulator, de aceea vor putea inregistra chiar si atunci cand sistemul de alimentare s-a stricat. 

Atunci cand o montezi, nu va fi nevoie sa gauresti caroseria si poate fi mutata usor de la un autoturism la altul. In cazul in care masina este dotata deja cu computer de bord, camera va fi mai ieftina decat senzorii de parcare, deoarece ai deja ecranul pe care pot fi transmise imaginile. Atunci cand lasi masina in fata blocului, aceasta va fi in siguranta. 

Camera video cu acumulator va inregistra tot ce se intampla pe parcursul noptii, astfel ca vei sti pe cine sa tragi la raspundere, daca aceasta a fost vandalizata. Totusi, pentru a putea stoca toate imaginile, este bine ca aceasta sa aiba o capacitate cat mai mare de memorare.

 

Care sunt dezavantajele utilizarii unei camere video?

Avertizarile camerei video nu sunt doar sonore, ci si vizuale, de aceea pot distrage atentia conducatorului auto de la trafic, crescand riscul de tamponari, provocate din cauza neatentiei. In momentul in care conectezi camera la ecranul de bord, anulezi functionalitatea acestuia, deci nu vei mai putea vedea informatii utile in timpul condusului. 

Daca alegi un model ce se monteaza folosind oglinda retrovizoare, aceasta nu va mai avea functionalitatea clasica. In momentul in care instalezi camera si vrei sa faci o excursie in strainatate, asigura-te ca este legala pe teritoriul tarii respective.

Avand in vedere ca in momentul de fata o persoana nu poate fi filmata fara acordul ei, exista riscul ca atunci cand oferi institutiilor abilitate sau publici in mediul online imaginile inregistrate, sa fii tras la raspundere. Ecranul camerei din fata poate obtura vizibilitatea soferului sau poate distrage atentia acestuia, in momentul in care se desface de pe parbriz. 

In cazul in care modelul ales nu este unul complex, acesta nu va permite stocarea imaginilor si nici filmarea pe timpul noptii. Lipsa acestor caracteristici este un dezavantaj, deoarece nu vei putea memora informatiile filmate, pentru a le folosi ulterior si nici nu vei putea vedea obstacolele cand este intuneric.

 

Ce sunt senzorii de parcare si cum functioneaza? 

Senzorii de proximitate se pozitioneaza in spatele masinii, in dreptul barei de protectie, iar daca kitul este compus din 8 elemente, poti pune si in partea din fata. Acestia avertizeaza soferul cand se apropie de obstacol, printr-un semnal sonor. 

Datorita acestui sistem, parcarea autoturismului nu iti va mai da batai de cap. Obiectele pot fi identificate prin intermediul undelor si doar atunci cand se afla in raza de actiune a senzorilor.

 

 

Care sunt avantajele senzorilor de proximitate

Senzorii de parcare nu ofera imagini video, ci doar te avertizeaza sonor. De aceea, nu exista riscul sa fii tras la raspundere ca folosesti identitatea unei persoane, pentru a dovedi un incident. 

Acestia nu au nevoie de un ecran pentru redarea imaginilor, deci te vei putea folosi in continuare de functionalitatea computerului de bord. Indiferent ce senzori de parcare (o lista de oferte aici) alegi, acestia vor functiona in orice conditii meteo, deoarece intervalul de temperatura ce nu afecteaza mecanismul dispozitivelor este mare. 

Soferul va putea fi atent la drum si nu va fi tentat sa priveasca spre ecran, deoarece elementele de avertizare emit doar un sunet ce creste in intensitate, pe masura ce te apropii de obstacol. Senzorii de proximitate au un pret mai mic, decat cel al unui sistem video, de aceea sunt o varianta optima pentru cei care au un buget de achizitie restrans.

 

Dezavantajele senzorilor de parcare

Montajul acestor elemente de detectie a obstacolelor este mai dificil decat cel al camerelor. Unele modele necesita realizarea unor gauri in caroserie, de aceea s-ar putea sa fie nevoie de ajutor specializat. 

Din cauza faptului ca toti au culoarea negra, pentru a nu deteriora aspectul masinii, va trebui sa ii vopsesti in aceeasi culoare ca cea a caroseriei. Produsul te ajuta sa parchezi mai usor, insa nu iti ofera imagini inregistrate, de aceea nu vei putea afla ce se intampla in preajma masinii tale, atunci cand nu esti acolo. 

Multi utilizatori afirma ca sunetul de avertizare poate fi confundat cu cel al centurii, de aceea este dificil de identificat, mai ales la inceput, cand nu este atat de intens.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments