ATV-urile nu sunt o prezenta constanta pe drumurile noastre – cel putin, nu in mediul urban. Cu toate acestea, se ivesc ocazii in care va fi nevoie ca ele sa fie conduse pe sosele. Daca planuiti sa cumparati un astfel de vehicul, in vederea utilizarii pe drumurile publice, aflati la ce trebuie sa va asteptati.
Este ATV-ul o optiune buna pentru transportul pe sosea? Ce trebuie sa luam in cont cand ne aventuram in trafic cu un astfel de vehicul? Sunt necesare masuri aditionale de siguranta, fata de transportul cu masina? Iata cateva din intrebarile la care vom oferi raspunsuri in sectiunea care urmeaza, despre lucruri care trebuie stiute (si respectate!) la iesirea cu ATV-ul pe drumurile publice:
Contents
Legislatia cu privire la conducerea ATV-ului
Legea spune urmatoarele: vor trebui inmatriculate vehiculele de tip ATV cu masa proprie de pana in 400 de kilograme (fara baterii incluse, daca vorbim despre un model electric) si cu putere de pana in 15 Kilowati (20 de cai putere), indiferent de tipul motorului. Pentru a le conduce, va trebuie un permis de categoria B1.

Acceleratie.ro iti prezinta cele mai importante Reguli pe care trebuie sa le respecti cand mergi pe ATV
Sub acest tip de permis, mai sunt incluse si masinile cu motor mic, care fac zgomot de motoreta si au doar doua locuri, din care vedeti adesea la scolile de soferi. Aspectul special al acestui tip de permis este ca si persoanele de 16 ani au voie sa il obtina si sa utilizeze pe drumurile publice vehicule ce indeplinesc specificatiile de mai sus.
Mai mult decat atat, exista niste limite de viteza speciale, pentru categoria B1: 90 de kilometri pe ora pe autostrada, 80 pe drumurile espres si 70 pentru celelalte drumuri. In localitate, se va respecta limita de 50 de kilometri la ora.
Daca ATV-ul dumneavoastra are peste 400 de kilograme sau peste 20 de cai putere, atunci el va trebui inmatriculat la fel ca orice masina mica si o sa aveti nevoie de un permis din categoria B.
Legislatia cu privire la masurile de siguranta
Pe langa permisul si inmatricularea vehiculului de tip ATV, exista si legislatie ce specifica o serie de masuri obligatorii pentru conducerea masinii pe drumurile publice. In primul rand, o sa fie nevoie sa incheiati o asigurare obligatorie de raspundere civila, exact ca atunci cand conduceti un autoturism, o autoutilitara sau un camion.
In plus, va trebui sa respectati legea in ceea ce priveste echipamentul de siguranta: casca este obligatorie, atat pentru conducator, cat si pentru pasageri. Vestele fluorescente sunt, si ele, obligatorii.
Trebuie respectat si numarul maxim de persoane care au voie sa mearga pe vehicul. Daca in cartea sa tehnica este specificat un numar de pasageri, acesta nu va trebui depasit. Se interzice si supraincarcarea cu bagaje sau transportul obiectelor voluminoase.
Daca aveti nevoie sa atasati o remorca ATV-ului sau UTV-ului pe care il conduceti, atunci aceasta va trebui sa fie semnalizata. Va trebui sa fie si omologata, iar limita sa de greutate sa se respecte, exact cum scrie in manualul vehiculului. Din pacate, multe din remorcile care se vand pentru acest tip de masini sunt ne-omologate, prin urmare ele pot fi folosite doar inafara drumurilor publice (adica in mediul off-road, de exemplu pe ogoare la tara).
La ce sa ne asteptam in trafic, cu ATV-ul?
In primul rand, exista mai multe tipuri de ATV-uri (exemple comparate intre ele aici). Modelele mai mici vor fi mai greu de vazut de catre ceilalti participanti la trafic, iar din acest motiv putem spune ca siguranta lor creste cu dimensiunile. Este foarte important sa fiti vazut in trafic, iar din acest motiv va sfatuim sa purtati vestele reflectorizant chiar si in zilele insorite.
In rest, va trebui sa va cunoasteti bine vehiculul in ceea ce priveste abilitatea de a demara. Multe ATV-uri demareaza incet (sunt facute pentru tractiune) asa ca noi va recomandam sa nu le fortati, daca nu sunteti obisnuit sa le conduceti in trafic aglomerat.
Acest sfat este indeosebi de recomandabil la depasiri – tineti minte ca majoritatea ATV-urilor nu sunt facute pentru viteza, asa ca depasirile la velocitati ridicate s-ar putea sa fie greoaie pentru motoarele lor, facute pentru tractiune eficienta.
Un numar destul de mare de soferi au intrebat daca este voie ca aceste vehicule sa fie conduse pe autostrazi. Raspunsul este ca da, se admite asa ceva, dar numai daca ATV-ul poate sa depaseasca 50 de kilometri pe ora, daca are rovigneta si RCA valabile si, bineinteles, daca este inmatriculat.
In plus, limita inferioara de viteza trebuie sa poata fi depasita chiar si atunci cand tractati o remorca omologata. Nu uitati sa utilizati banda potrivita, in cazul ATV-urilor cea din exteriorul autostrazii fiind de preferat, intrucat aceste vehicule rar pot atinge si mentine 120 de kilometri la ora (mai putin modelele sport).

Acceleratie.ro iti prezinta ghidul sigurantei pe ATV
Merita sa mergem cu ATV-ul prin trafic? Cand?
S-ar putea ca unii din cititorii nostri sa nu fie siguri ce fel de vehicul sa isi ia, pentru transportul urban. Sa opteze pentru o masina mica? Sau sa isi ia o motocicleta, o bicicleta sau trotineta, dar oare merita sa ia in calcul si un ATV? La urma urmei, nu este nevoie sa isi tina echilibrul pe asa ceva, este mai mic decat un autoturism si mai poate si sa care si bagaje cu el. Asadar, ce dezavantaje ar fi?
In primul rand, restrictia cauzata de sezoane. Chiar si cu echipament de munte pe dumneavoastra, din cauza vitezei, frigul in anotimul rece o sa fie considerabil. In plus, nu ar strica si un parbriz, iar aici un UTV cu asa ceva o sa fie de dorit. In plus, UTV-urile au si acoperis, prin urmare sunt mai de preferat pentru utilizarea pe sosele.
Multi compara mersul cu ATV-ul cu transportul pe motocicleta, insa primele au avantajul de a nu avea nevoie de abilitatea de a mentine echilibrul, iar cele patru roti ale lor sunt create pentru teren dificil, prin urmare o sa fie mult mai sigure pe mazga, noroi si zapada, situatii in care este extrem de riscant sa utilizati o motocicleta.
In schimb, un avantaj este gasirea mai usoara a unui loc de parcare, in comparatie cu autoturismele. Prin urmare, daca cautati un vehicul pentru transport suburban, dar chiar si urban, mai ales pe anotimpurile cu vreme buna, noi suntem de parere ca merita sa luati in calcul si un ATV.
Eu am 17 ani. Vreu să îmi cumpăr un atv de 125cc . Am voie să merg cu el pe drumurile rurale?
Buna,
Cel mai probabil vei avea nevoie de permis categoria B1 sau A1, ca sa poti conduce legal ATV-ul.
A1 e pentru maxim 125 cc si maxim 11 kW si raport putere greutate maxim 0,1kW/kg.
Mai este si categoria AM, pentru mopede.
Cele bune,
Echipa Acceleratie.ro
Pentru a1 nu sunt vizate vehicule sub 4 roti?
Salut!
Aici ar trebui sa fie clarificate aceste aspecte:
https://www.codulrutier.eu/tag/categorii-permis-conducere/
Buna am 16 ani si aș vrea să imi iau un atv de 70cc are ceva daca circul cu el pe drumuri publice?
Buna, Sergiu,
Aici poti studia codul rutier:
http://www.euroavocatura.ro/legislatie/1344/Codul_Rutier_2019__OUG_195_2002,_actualizata_2019/page/3#nextPage
Mult succes!
Mulțumesc de informati… Dar sunt multe atv care sunt sub 400 kg si au peste 20cp au chiar si 35 cp doar cu 350-360kg este inmatriculabil la politie si cred ca se poate conduce cu B.
Multumim si noi pentru feedback, Ionut!
Cele bune!
Eu împlinesc peste 3 luni 16 ani, am voie sa circul cu atv-ul fara permis?( Bineînțeles un ATV specific vârstei)
Buna,
Pentru a circula pe drumurile publice cu un ATV trebuie sa ai minim 16 ani.
Te sfatuim sa incepi sa studiezi codul rutier.
Permisul il iei la 16 ani.
Succes!
esti nr 1
Spune-mi si mie legea unde scrie ca este obligatorie casca
Salut, Liviu,
Aici o poti citi:
http://www.euroavocatura.ro/print2.php?print2=lege&idItem=1344
Cele bune!
Salut, am 13 ani, am voie sa merg cu un atv pana în 50cc?pe drumuri accidentate.
Salutare, Chiru, In legislatie scrie clar ca un “cvadriciclu” este repartizat in categoria mopedelor. Pentru mopede sunt si conditii de masa maxima admisa(ce greutate are ATV-ul, nu trebuie sa depaseasca anumite valori), nu doar de capacitate si putere a motorului sau de viteza maxima atinsa. Va trebui sa citesti in linkul cu legislatie pe care l-am dat mai sus despre aceste conditii. Pe drumurile publice nici cu bicicleta nu ai voie sa circuli, pana nu implinesti 14 ani. Atata timp cat esti in curtea ta, da, probabil nu iti spune nimeni nimic la varsta asta si daca ATV-ul nu depaseste… Read more »
Salut am 13 ani. pot conduce un atv de pana în 50cc sau pana în 60?
Salut, daca doresc sa dau pt. permis la 16 ani, pot circula cu atv-ul pe drumurile publice fara ca atv-ul sa fie inmatriculat ?
Buna, Lucas,
Ar trebui sa fie omologat si inmatriculat:
https://www.atvrom.ro/legislatie-omologare-euro4-t3
Mult succes!
Dupa ce am facut 16 ani si am luat permisul pt. Atv, pot sa merg cu el pe drumuri accidentate sau pe drumuri asfaltate fara ca atv-ul sa fie inmatriculat ?
Buna, Lucas,
Ti-am raspuns deja la aceasta intrebare, la comentariul tau anterior.
Toate cele bune!
Salut. Ce categorie ai? B1 sau A1?
Buna ziua,
Detin un ATV-QUAD de 510cm3 68cp.
Am facut RAR-ul , omologat ca vehicul tragator, carte nu am primit la RAR.
Detin toate actele omologate + cele din germania, mentionez ca vehiculul a mai fost inmatriculat in Germania.
Problema este ca cei de la primarie mi-au spus ca nu pot inmatricula un atv cu o capacitate cilindrica mai mare de 50cm3.
Stie cineva ce se poate face in aceasta situatia ? Chiar nu exista vreo solutie in vederea inmatricularii ?
multumesc!
Buna, Horatiu, RAR-ul trebuia sa decida exact in ce conditii se inmatriculeaza sau inregistreaza vehiculul si ce trebuie sa aiba ca dotari vehiculul pentru acest demers. Primaria nu are putere de decizie, ci doar raspunde cererilor, dar nu va risca sa incalce legea, care spune clar ca nu poate inmatricula vehicule cu 4 roti – deci etichetate ca moped – cu capacitatea cilindrica peste 50 cmc. In functie de sfatul RAR-ului, ar fi trebuit sa stii ce ai de facut mai departe. Toti cei care au inmatriculat pana acum ATV-uri peste 50 cmc au facut-o folosind numere galbene – nu… Read more »
In atestatul RAR la categorie aveam trecut AUTOPROPULSANTA PENTRU LUCRARI nu vehicul tragator cum mentionasem mai sus. Am sunat astazi sa le explic ca atv ul meu nu se incadreaza in categoria mopede sau atv-uri 50cm3. Eu stiam de pe anumite forumuri ca singura cale legala de a inmatricula un quad este inmatriculandu-l ca si utilaj agricol. Ce lege de rahat. In fine am sunat astazi la primarie si le am explicat ca cei de la rar facand omologarea de AUTOPROPULSANTA PENTRU LUCRARI ca doar n am facut-o eu, trebuie inmatriculat ca utilaj agricolo mai specific T3 ( tractoare mici… Read more »
Buna, Horatiu, Chiar ar fi de mare ajutor si pentru ceilalti cititori de aici sa afle, daca ai reusit sa rezolvi asa cu inmatricularea. Dupa cum spuneam, din formularile legale e foarte greu sa gasesti o solutie practica (chiar absurd), mai ales ca RAR-ul te expediaza la primarie si vice versa. Cel mai probabil, vor accepta sa il inmatriculeze cu numerele adecvate pentru utilaje agricole. Sa ii intrebi unde ai voie sa circuli cu el – multi spun ca doar in raza primariei care l-a inmatriculat, desi nu e clarificat nicaieri – un alt subiect controversat. Te astept cu feedback,… Read more »
Salutare,
S-a rezolvat situatia cu cei de la primarie, au trecut AUTOPROPULSANTA PENTRU LUCRARI in certificatul de inregistrari si totul esti in regula.
Toate cele bune!
Buna, Horatiu,
Excelent raspuns – multumesc pentru clarificari – sa-l stapanesti/conduci sanatos!
salut! am 16 ani si vreau sa te intreb daca pot conduce atv 150cc fara permis.
multumesc anticipat!
Salut, Stelian,
Pe drumuri publice, nu poti conduce un ATV fara permis si fara sa fie inmatriculat.
La 150 cc nu stiu ce primarie o sa ti-l inmatriculeze si cu ce fel de numere – asta e un subiect cam controversat in prezent…
Va trebui omologat RAR si vazut acolo ce trebuie facut mai departe.
Iti trebuie permis – poti consulta legislatia in linkul pe care l-am dat in alt comentariu la aceasta sectiune.
Mult succes!
Bună, am 16 ani și vreau să îmi cumpăr un ATV de 125cc. Întrebările mele sunt dacă va trebui înmatriculat și dacă va trebui să am permis ca să pot conduce pe drumurile forestiere sau pe terenuri din păduri. Vă mulțumesc!
Buna, Malin, Dupa cum o sa vezi si din celelalte comentarii la acest articol, legea e formulata de asa natura incat nu prea poti inmatricula foarte usor un ATV de peste 50 cc. Urmareste feedbackul lui Horatiu sa vezi cam ce a trebuit el sa faca. Pe de alta parte, atata timp cat nu conduci deloc pe drumuri publice, legislatia nu specifica sanctiuni. Problema e ca. de acasa si pana in zona de agrement, ATV-ul trebuie dus cu platforma. Fara permis nu ai sub nicio forma voie sa circuli pe drumuri publice. In gradina ta faci ce vrei 😉 Cele… Read more »
Eu am 12.Vreu să îmi cumpăr un atv de 125cc. Am voie să merg cu el pe drumuri de teren accidentat?
Buna, Denis, Pentru siguranta ta, sunt de parere ca ar trebui sa mai astepti cativa ani pana sa ai un ATV de 125cc. Pana la 16, orice faci trebuie supervizat de un adult. Trebuie sa ai atat conditie fizica adecvata, cat si o inaltime corespunzatoare (sunt niste distante care trebuie respectate in functie de lungimea picioarelor). Eu sincer, nu te-as lasa pe un astfel de ATV la 12 ani, daca ai fi copilul meu, indiferent ca e in curte, pe teren accidentat sau intr-un spatiu amenajat. Sper ca si parintii tai vor fi de aceeasi parere si ca vei avea… Read more »
Buna ziua!Am aproape 15 ani si vreau sa stiu daca un atv de 124cc este potrivit pentru mine.(ma gandesc la faptul ca am 90kg).
Cu el vreau sa merg doar pe drum forestier.(stau langa padure(
Trebuie inmatriculat si trebuie carnet pentru asta??
Sa stiu daca merita…
Multumesc snticipat!😁😁
Buna, George, Pentru a putea utiliza in siguranta un ATV, indiferent unde, e nevoie sa ai atat conditie fizica, cat si conditie mentala adecvata. Asta inseamna nu numai ca trebuie sa ai o anumita inaltime si forta, dar mai cu seama discernamantul de a lua deciziile corecte in cazul in care pierzi controlul vehiculului sau apare o situatie neprevazuta. Adica sa fii pregatit sa faci fata nu numai fizic. Parerea mea sincera e ca mai bine astepti pana la 16 ani(nu mai e mult) si atunci poti conduce ATV-ul inclusiv legal, pe drumuri publice, luand si carnet. Daca sub 12… Read more »
Multumesc mult pt. ajutor,o sa astept pana la 16 ani.
La 15 ani te poti deplasa cu ATV-ul doar pe drumurile rurale/teren accidentat?
Buna, Razvan,
Aici gasesti clasificarea drumurilor:
https://lege5.ro/Gratuit/geztaojw/clasificarea-si-incadrarea-drumurilor-ordonanta-43-1997?dp=geydcmjtgu2ta
Tot ce intra la drum public necesita inmatriculare, permis de conducere si varsta de minim 16 ani.
Cele bune!
Salut am 17 ani si am atv sub 50cc imi trebuie vreo categorie ?
Buna, Alex,
Da – permis categoria B1.
Numai bine!
Ii trebuie AM, este moped, inmatriculat la primarie.
Buna ziua , am 15 ani am voie sa merg cu ATV de 125cc pe drumuri publice dacă am casca și tot ce este nevoi ,și este înmatriculat
Buna, Darian,
Trebuie sa mai ai:
– minim 16 ani;
– permis de conducere adecvat pentru categoria de vehicul in care e incadrat/inmatriculat ATV-ul.
Mult succes!
Buna, poti sa recomanzi un ATV pentru 16ani?
Salut, Mihai,
Daca ai experienta pe ATV-uri mai mici si conditie fizica, un ATV sau motocicleta pana in 125 cmc ar trebui sa fie ok. Te sfatuiesc sa verifici si legislatia – poti lua permis adecvat la 16 ani, pentru a conduce si pe drumuri publice.
Un exemplu de test drive:
https://www.youtube.com/watch?v=aXe9k5Z8ArA
Trebuie permis cat A1 pentru 125 cc si maxim 11kW putere – 16 ani impliniti.
Numai bine!
A1 125 CC SI 11 KW…
Este adevarat, dar trebuie sa ii scoate 2 roti ca sa poate circula legal cu el!
Pot sal conduc la 12 ani
Buna, David,
Cu o conditie fizica adecvata si daca ai mai condus pana acum ATV-uri de putere mai mica, da, incepand cu varsta de 12 ani poti folosi in spatii special amenajate pentru agrement acest ATV.
Circulatia pe drumuri publice impune respectarea unor legi.
Acest tip de vehicul este incadrat la mopede; prin urmare, discuta cu parintii sa se intereseze si ei corect si sa iti explice cum si daca poate fi acest ATV condus pe drumuri publice.
Toate cele bune!
Buna ziua! Am un baiat de 12 ani. Ca si conformatie este specific varstei, 150cm inaltime si pana in 40 de kg. Vreau sa ii cumpar un atv pt plimbari ocazionale pe teren accidentat. Aveti vre-o recomandare pentru mine? Nu va avea nevoie de putere mare pentru ca este incepator.
Buna, Mona,
Va trebuie un ATV entry level, cu viteza mica sau moderata – pana in 40 km/h, din gama celor elecrtrice pentru inceput.
Va putea fi condus in spatiile de agrement si in afara drumurilor publice.
Dupa ce se obisnuieste, poate continua cu un motor termic pana in 125 cc.
Toate cele bune!
Buna,am cumparat recent un atv pe care l-am si inmatriculat, as vrea sa stiu daca pot sa-l conduc pe drumurile publice cu categoria B…Multumesc
Buna, Florin,
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98coal%C4%83_de_%C8%99oferi
B1/B ar fi raspunsul. Depinde si unde e incadrat, prin inmatriculare, ATV-ul.
Cele bune!
Salut! Am 14 ani si vreau sa imi cumpar un atv de 125 cc cu, care sa circul doar pe camp (care e fix langa casa mea). Imi trebuie vreun permis? Pe drumuri publice nu ma intereseaza sa merg, ci doar pe camp.
Buna, Matei,
Daca nu circuli deloc pe drumuri publice, permisul nu este necesar.
Sfat: Daca il vei conduce, fii atent si responsabil cu privire la siguranta ta si a celorlalti.
Toate cele bune!
Salut. Am 16 ani si am luat permisul A1. PE ATV pot sa duc cu mine inca o persoana sau doar eu pot sa fiu pe el?
Buna, Alex,
Aici poti cauta informatii specifice cazului tau:
https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/permisul-de-conducere
Nu este specificat transportul de persoane pentru aceasta categorie.
Nu ai voie sa transporti persoane pe un ATV cu un singur loc.
Toate cele bune!
Salut peste o luna implinesc 15 ani am voie sa conduc un atv de 125cc.
Buna, Dani,
Pe drumuri publice poti sa il conduci numai dupa 16 ani si numai cu permis de conducere.
In rest, poti sa il conduci doar in afara drumurilor publice asa.
Cele bune!
Bună ziua,ce vârstă trebuie să aibă pasagerii pe care ii transport pe ATV?
Buna, Constantin,
Pentru biciclete se specifica pana la 7 ani si doar cu suport special.
In rest, legislatia nu este foarte clara pentru mopede.
https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/obligatiile-conducatorilor-de-mopede-si-biciclete
Salut. Cu A1 pot conduce ATV? Sau doar cu B1? Pentru ca la B1 scrie ca vehicul intre 400 si 550 de kg iar un atv nu depaseste 300 de kg, dar nu se incadreaza nici in categoria A1 caci nu e motocicleta. Pana la urma la 16 ani daca vreau sa conduc ATV de ce permis am nevoie?
Buna, Mihai,
Citeste aici despre fiecare categorie si vezi unde se incadreaza ATV-ul tau:
https://lege5.ro/Gratuit/geydembrha/permisul-de-conducere-regulament?dp=gmydcnjug4zdc
Numai bine!
Am incercat sa caut dar tot ce am gasit a fost acelasi lucru pe care il stiam si eu. Inseamna ca atv-ul nu se incadreaza la nicio categorie? Sau se incadreaza in A1?
Buna, Mihai,
Teoretic ar fi B1, dar cu restul caracteristicilor unde te-ai incadra? Ma refer la puterea motorului si la capacitatea cilindrica – astea cam care ar fi, intra in limite la vreo categorie?
Ce a eliberat RAR-ul pentru el? In functie de RAR ar cam trebui sa ne dam seama.
Buna am 16 ani si urmeaza sa dau de persmis am voie sa circul cu atv-ul pe drumuri publice ? Si ce atv imi puteti recomanda? Care este viteza maxima la atv?
Buna, Cristina, Dupa ce iei permisul si cu un ATV omologat RAR, ai voie sa circuli pe drumurile publice, incepand cu varsta de 16 ani. Pentru permis B1, ATV-ul trebuie sa aiba aceste caracteristici: – masa proprie sub 400Kg – fara a fi calculata aici cea a acumulatorului, daca e vorba despre un model electric; – puterea motorului – maxim 15kW; Studiaza codul rutier si cauta denumirile de moped si cvadriciclu – sunt acolo stipulate niste limite de viteza maxima, in Km/h. Gasesti linkuri utile cu legislatie in toate raspunsurile pe care le-am dat la celelalte comentarii atribuite acestui articol.… Read more »
Dacă am 16 ani si ma prinde poliția cu atv de 125 cc ce imi face?
Buna, Cristi,
Nu iti pot spune exact cum decurge 🙂
Daca te incadrezi cu toate aspectele in limite legale, nu iti face nimic politia, iti ureaza o zi frumoasa.
Daca se constata ca e vorba despre o contraventie – totul e posibil.
Sfatul meu e sa citesti legea(sunt linkuri pe care le-am dat la mai multe comentarii la acest articol) si sa vezi ce conditii indeplinesti si ce nu.
Mult succes!
Salut daca unui atv de 260 I se va aplica un limitator de viteza, as putea sa il conduc legal cu permis de 16 ani ?
Buna, Sergiu,
Daca ATV-ul va fi omologat RAR si inmatriculat corespunzator, da, teoretic ar trebui sa il poti conduce legal dupa ce ai si permisul adecvat pentru categoria in care se include vehiculul.
RAR-ul stabileste unde se incadreaza modelul respectiv si cu ce fel de numere se inmatriculeaza…
Mult succes!
buna,
pot conduce atv 350 sau 400 cu b1?
Multulmesc!
Salut, Abel,
Da, pana in 400 Kg se conduce cu B1.
Cele bune!
Salutare
Daca am permis Cat B ce fel de ATV pot conduce pe drumurile Publice?
Buna, Marcel,
Cu B(B1) se conduc modelele de peste 50 cmc, pana la 400 Kg masa vehiculului, Maxim 15 kW puterea motorului.
Cele bune!
Salut ! La vârsta de 16pot conduce un ATV de 500cc,cu 32cp? Daca da, de ce permis am nevoie ? (ATV ul este al tatălui meu ).Mulțumesc !
Salut, Adi,
Aici gasesti informatiile necesare:
https://www.scoalarutiera.ro/curs-legislatie/codul-rutier/permisul-de-conducere
Salut! Am 15 ani si detin un ATV GRIZZLY R8 125CC, pot circula cu el pe drumuri urbane sau doar pe cele rurale?
Salut, Flavius,
Poti circula cu el doar off road la varsta asta.
Cele bune!
Salut, am un atv de 125 am voie cu el doar prin padure la 14 ani?
Salut, Mario,
Da, pe drumuri publice doar cu permis, de la 16 ani.
Mai am ceva timp si o sa fac 14 ani si vreau sa imi cupar un atv de 125cc
Si o sa circul cu el la padure sau pe un drum care e doar pamant
400kg masa proprie, 15kw, 20cp valori maxime pentru b1 sau valorile minime pentru b ( care oricum contine si b1) deci sunt vizati cei ce nu au b, e clar trebuie permis, daca nu iti faci drum privat. Nu inteleg ce e cu anunturile, atv fara permis, sigur o sa mergi si pe drum public. Momentan nu am destule cunostinte de imatricularea lor. Poate ai ceva articol?
Salut,
Daca aflu mai multe, revin cu informatii.
Pana atunci, poti analiza un caz concret de inmatriculare in comentariile la acest articol.
Cele bune!
Cu un ATV inregistrat la primarie (are RCA si ITP) se poate circula si in alta localitate si pe ce tipuri de drumuri? Multumesc.
Salut, Dan,
Din ce stiu eu, se poate circula fara probleme doar pe raza comunei la a carei primarii a fost inregistrat sau pe drumuri forestiere.
Daca cineva stie mai multe si te poate lamuri, sper ca va raspunde la acest comentariu.
Cele bune!
Am 18 ani si vreau sa imi iau un ATV de 200cc imi trebuie permis sa merg cu el pe drumuri publice?
Buna,
Da, pentru a circula pe drumuri publice trebuie permis de conducere corespunzator categoriei in care se incadreaza vehiculul.
Succes!
Salut , vreau sa.m cumpar o yamaha raptor 660 , cum imi pot da seama ca am voie cu el pe autostrada , ca din ce am inteles atv.uri se inmatriculeaza ca auto utilitare sau … nustiu , stiu doar ca frste.mi,o are un yamaha grizzly 660 si cica legea nu,i permite pe autostrazi .. din… nustiu motivul nu m.am prea interesat , dar astept un raspuns , poate ma lamurito cu treaba asta 🙂 .
Salutare!
ATV-ul nu e facut sa circuli cu el pe suprafata pavata/asfalt, motiv pentru care se rastoarna destul de usor pe autostrada.
Statisticile arata ca circa 60% dintre mortile in accidente de ATV se datoreaza acestei incompatibilitati intre suprafata de rulare si ATV(acesta fiind facut pentru teren accidentat).
Un alt motiv pentru care nu ai de ce sa iesi pe autostrada cu ATV-ul e cam acelasi pentru care nu iesi nici cu tractorul pe autostrada…
In concluzie, nu numai ca nu e legal, nu e nici sanatos/sigur.
Salut! La 16ani poti sa dai B1 si de A1? (am 14ani) MULTUMESC MULT❤️
Salutare, Alex,
Pentru B1 si A1, trebuie sa ai minim 16 ani.
Pentru A, B, BE, C1, C1E și Tr – 18 ani.
Restul subcategoriilor – minim 21 de ani.
Cele bune!
Am 18 ani și mi sa întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis conducând un ATV 125 cc pe un DC 100metri de la locuința ma duceam in pădure. Care ar fii urmările acestui fapt?
Salut, Madalin,
Dosarul penal apare in cazier si in functie de cat de grav e catalogata infractiunea, poate avea diverse urmari.
Despre ele poti citi mai jos.
https://lege5.ro/Gratuit/gezdmnrzgi/art-335-conducerea-unui-vehicul-fara-permis-de-conducere-codul-penal?dp=gqytsojvgy4ts
https://e-justice.europa.eu/content_rights_of_defendants_in_criminal_proceedings_-169-EE-en.do?clang=ro&idSubpage=2
Bineinteles, poti contesta orice hotarari luate in instanta, insa sfatul meu e sa vorbesti cu un avocat, incat sa te poata informa corespunzator, in functie de circumstantele tale.
Succes!
Buna seara! La anu’ fac 16 ani si as vrea sa dau de permis pt atv, pot? Capacitate 49 cmc.
Buna, Marian,
Incepand cu 16 ani poti da examen pentru permis de conducere B1 sau A1.
Mult succes!
Salut ! Lucuiesc intr-un sat am 53 de ani si oarece probleme la sold si am de facut cam 17 Km pana la serviciu si m-am gandit sa-mi cumpar un ATV nou de pana in 125 cc.10-15 cp .pot sa merg oarecum off road pana acolo dar sunt nevoit sa circul cam 5 Km pe drumuri publice. Va intreb daca persoanele cu dizabilitati ar avea acces mai usor la un atestat B1 ?
Salutare, Costel, Din cate stiu, eliberarea permisului pentru candidatii cu handicap fizic locomotor este o posibilitate, insa exista mai multe restrictii. Se face un consult si se primeste avizul de la o unitate de asistenta medicala autorizata. Altfel spus, afectiunea respectiva trebuie evaluata de catre un medic care va spune in ce masura acea afectiune poate influenta competenta candidatului de a conduce respectivul vehicul. Nu am certitudinea, insa e posibil sa fie vorba si despre un test practic. Avizul primit de la medic va specifica ce modificari trebuie aduse vehiculului astfel incat sa poata fi condus in siguranta si in… Read more »
Salut!
Eu am 16 ani. As vrea sa cumpăr un atv de 200cc, as avea voie sa circul prin localitate?
Salutare, Cosmin,
Cu permisul de conducere corespunzator luat si cu vehiculul inmatriculat corect, vei putea circula legal in localitate, pe drumurile publice.
Salut sunt un puști de 16 ani care a luat permisul categoria a1 si intreb si eu: am voie să conduc motoare de capacitate mai mare cum ar fi : un Atv de 570 cc limitat se poate ?
Salutare, Costin,
A1 e valabil doar pentru:
motociclete – capacitate maxima 125 cmc si maxim 11 kW putere (raportul de putere/greutate cel mult 0,1kW/Kg)
sau
tricicluri – putere maxima 15 kW
Pentru cvadricicluri ar trebui B1.
Numai bine!
Cati ani trebuie sa ai ca sa dai testul de conducere pt atv de 425cc si ce categorie trebuie??
Salutare,
Categoria B1 pentru cvadricicluri cu motor termic sau electric, cu putere pana in 15 KW, masa nu mai mare de 400 Kg.
Permisul se ia la 16 ani.
Cele bune!
Bună ziu a fost prin cu atv de 125 pe pe drum în sat și mo prins politia și o zis ca atv trebuie înmatriculat se poate înmatricula dacă ii de copii de agrement
Buna, Alin,
Tot ce depaseste 49 cmc se inmatriculeaza – sub 49 doar se inregistreaza la primarie.
Am raspuns si in celelalte comentarii de aici cu linkuri spre articole cu legislatie in care se explica exact ce categorii de vehicule se inmatriculeaza si care doar se inregistreaza.
Mult succes si toate cele bune!
Am 12 ani vreau sa merg prin sat cu atv de 124cc cu parat de nine. Pot sa merg cu el prin sat?
Salutare, Razvan,
Va trebui sa mai astepti, pana iti iei permisul.
Mult succes!
Cum pot obține permisul pt un atv de 49cc?mentionez k sunt persoana cu dizabilitati lipsa membru inferior drept.multumesc anticipat
Salut, Marius,
In urma controlului medical, se va constata si daca esti apt pentru a conduce acest tip de vehicul.
Aici ai lista unitatilor in care poti face controlul medical: http://www.ms.ro/2019/07/25/lista-unitatilor-autorizate-de-asistenta-medicala-pentru-examinarea-ambulatorie-a-candidatilor-la-obtinerea-permisului-de-conducere-si-a-conducatorilor-de-autovehicule-sau-tramvaie/
Cel mai probabil, va trebui ca inclusiv ATV-ul respectiv sa fie omologat pentru persoane cu dizabilitati.
Mult succes!