Am modificat articolul ultima data pe: 14.08.20

 

Folosindu-te de senzorii de parcare, poti pozitiona masina chiar si in cele mai dificile locuri, deoarece acestia vor emite o avertizare sonora, atunci cand in preajma autoturismului se afla un obstacol. Daca alegi un model cu camera de bord, poti vedea ce se intampla in spatele masinii, dar si in partile laterale, astfel ca manevrele vor fi mai simple. Ca sa nu fie afectata transmisia, asigura-te ca suparafata senzorilor nu este acoperita de mizerie si alege un model, ce functioneaza chiar si atunci cand temperaturile sunt negative.

 

Atunci cand locuiesti intr-un oras aglomerat, parcarea iti poate da batai de cap. Ca sa scapi de acest stres, monteaza-ti senzori de parcare. Daca nu cunosti prea multe informatii despre acest produs, citeste articolul.

 

Ce sunt senzorii de parcare si cum functioneaza? 

Senzorii de proximitate sunt elemente ce se pozitioneaza in partile laterale ale masinii, dar si in spate si in fata si te ajuta sa parchezi mai usor masina. Acestia emit sunete pe frecvente inalte, cu ajutorul carora detecteaza obiectele. 

Zgomotul formeaza o unda ce se reflecta in obiectele din jur. Sunetele sunt receptionate de un receiver, care calculeaza distanta ramasa pana la obstacol. Aceasta tehnica a fost inspirata din modul de viata al liliecilor, deoarece si ei folosesc aceeasi modalitate pentru a identifica elementele din jur.

 

 

Senzorii sunt conectati la un sistem care avertizeaza soferul, cu ajutorul unei alerte sonore, in momentul in care acesta se apropie de obstacol. Astfel ca, ii va fi mai usor sa efectueze manevrele corecte, pentru a putea parca. Unele modele mai avansate arata distanta exacta pana la obstacol, folosindu-se de o pictograma. 

 

De cate tipuri sunt senzorii de proximitate si care sunt avantajele fiecaruia?

Acesti tip de senzori pot fi de doua tipuri electromagnetici si ultrasonici. Cei din prima categorie utilizeaza impulsurile emise de undele electromagnetice. Acestia transmit semnale in momentul in care se afla un obiect in calea masinii. 

Au avantajul ca identifica chiar si obstacolele de mici dimensiuni, insa numai atunci cand autoturismul se afla in miscare. Acest tip are un pret de achizitie mare, insa este apreciat de multi utilizatori, deoarece la montaj nu vei fi nevoit sa gauresti masina, pentru a-l putea instala.

Senzori de proximitate ce functioneaza, folosind ultrasunetele, transmit impulsuri catre un receiver ce masoara timpul scurs intre momentul trimiterii si revenirea acestuia la elementul de expeditie. Urmatorul pas presupune efectuarea de calcule, pentru a determina distanta obiectului fata de autovehicul. 

Acest mod de functionare se bazeaza pe modul de localizare utilizat de lilieci, care la fel identifica obstacolele pe timpul noptii. Senzori au un pret de achizitie mai mic, insa pentru a-i putea monta, va trebui sa gauresti caroseria masinii. 

 

Pe de alta parte, nu au capacitatea de a detecta obiectele mici sau pe cele care se afla sub linia vizuala. Identificarea corecta a obstacolelor se face atunci cand acestea se afla in aria de receptie a senzorului. 

El va emite o avertizare sonora. Intensitatea si rapiditatea zgomotului creste, in momentul in care te apropii de obstacol. Totusi, avand in vedere ca senzorul nu poate detecta tot ceea ce este in jurul sau, ar fi bine sa te folosesti si de oglinzile retrovizoare, pentru a te asigura ca nu te lovesti cand parchezi.

 

 

Cat de utili sunt acesti senzori?

De multe ori, accidentele usoare sau deteriorarile caroseriei au loc atunci cand incerci sa parchezi. Aceasta operatiune poate fi dificila, pentru cei care nu stiu sa aproximeze corect distanta dintre obstacol si masina. 

Folosind senzori de parcare, vei putea aseza masina chiar si in locurile mici. De asemenea, te ajuta sa ocupi cat mai putin loc, deoarece poti lipi autoturismul de trotuar sau de zid. Cu ajutorul lor, un sofer incepator va putea scapa de stresul parcarilor, indiferent daca trebuie sa pozitioneze masina frontal, paralel sau invers.

 

Ce trebuie sa contina un kit cu senzori de parcare?

Eficienta modelului ales este influentata bineinteles de numarul de senzori. Pe piata vei gasi variante care au cel putin patru si cel mult opt. Cele care au mai multe elemente sunt concepute pentru a acoperi raza vizuala din fata autoturismului, dar si din spate, astfel ca iti va fi mai usor sa parchezi. 

Unele modele pot avea integrata si o camera cu ecran LED, ce se pozitioneaza pe bordul masinii. Cu ajutorul acesteia, te vei putea orienta mai usor, deoarece poti vedea ce se intampla in jur. 

Daca nu vrei sa umpli masina cu fire, alege un model cu wireless. Chiar daca este mai scump, acesta se monteaza mai usor si nu modifica estetica masinii. Unele produse pot avea senzori chiar si pentru oglinzi, astfel ca vei putea evita lovirea acestora, atunci cand parchezi in spatii mici.

 

Cum instalezi senzorii de proximitate, pentru a avea o vizibilitate mai buna?

Senzorii de parcare se pozitioneaza de obicei pe bara din spate a masinii. Unele autoturisme pot avea chiar si marcaje, ce indica locul unde trebuie montati acestia. Dupa ce speli bara, aplica banda adeziva ce protejeaza suprafata impotriva zgarierii. 

Folosindu-te de o ruleta, masoara distanta intre locurile unde vei da gauri pentru montarea senzorilor. Inaltimea potrivita este de 550mm, iar pentru o vizibilitate mai buna, acestea trebuie instalate perpendicular pe bara de protectie. 

 

 

Primele elemente trebuie pozitionate la cel mult 250mm, fata de centrul barei, iar urmatoarele trebuie sa se afle la cel mult 450mm fata de mijloc. Pentru a identifica cat mai bine obstacolele, incearca sa nu le montezi prea aproape de coltul barei de protectie, intrucat risti ca acestea sa nu-si faca treaba.

 

Ce pot afecta functionalitatea senzorilor?

Senzorii sunt elemente foarte sensibile, de aceea trebuie sa fii atent la cateva detalii in momentul montajului. Acuratetea informatiilor poate fi afectata de factorii exteriori. Din acest motiv, este necesar ca ocazional sa verifici ca acestia sa nu fie murdari de pamant sau mizerie, deoarece particule pot afecta transmiterea.

In momentul achizitiei este indicat sa analizezi cu atentie indicatiile producatorului. Acesta trebuie sa mentioneze intervalul de temperatura la care senzorii functioneaza fara probleme. 

Avand in vedere clima din tara noastra, este  indicat ca limita minima sa fie cat mai mare, astfel vei fi sigur ca sistemul poate fi utilizat si iarna. Un alt aspect la care trebuie sa fii atent, este impermeabilitatea. Functionalitatea elementelor ce sunt pozitionate in exteriorul masinii, nu ar trebui sa fie afectata de zapada sau ploaie.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments