Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Daca ti-ai pus problema sa cumperi un GPS traker fie pentru uz personal, fie pentru firma, citeste acest ghid pentru a te informa si pentru a putea alege ulterior un model care sa fie pe masura necesitatilor tale.

 

Un tracker GPS este un dispozitiv portabil care te ajuta sa monitorizezi anumite lucruri si persoane, putand sa stii in orice moment unde se afla acestea sau sa ai informatiile inregistrate pentru a putea gestiona mai bine anumite situatii. Sunt foarte utile pentru posesorii de masina sau pentru cei care au firme de transport, putand monitoriza mult mai usor locatia, viteza, ruta. 

 

Cum functioneaza un GPS tracker?

Acesta se conecteaza la satelit si pot transmite date in timp real sau inregistrari cu privire la masina ta. Spre deosebire de un sistem de navigatie, acesta ofera date despre locatie si obiceiurile la condus. Unele modele se comporta la fel ca si telefonul mobil, fiind necesar pentru a functiona o conexiune la un furnizor de telefonie mobila.

Din acest motiv, un aspect important este tipul de retea folosit, fiind mult mai bine sa optezi pentru cele mai noi modele cu 4G, oferind un timp de raspuns mult mai bun si cu acoperire mare. 

 

De ce sa iti cumperi un GPS tracker pentru masina?

Principalul scop este sa stii in permanenta locatia acesteia. In caz ca iti este furat autovehiculul, il poti urmari usor si astfel vei furniza date concrete organelor competente, pentru a o putea gasi in cel mai scurt timp. Este de interes sa te poti misca foarte repede, pentru ca hotii sa nu reuseasca sa o dezmembreze.

De asemenea, daca copilul tau a implinit 18 ani si a luat carnetul, este bine la inceput sa il poti urmari de la distanta, afland astfel pe langa locatie si ce obiceiuri are, daca respecta viteza legala si ce rute alege.

Cu atat mai mult daca ai o firma de transport si vrei sa iti poti urmari activitatea zilnica usor, aceste dispozitive sunt de mare interes. 

 

Cat este de facil sa folosesti un GPS tracker?

Aceste dispozitive sunt usor de folosit si, in functie de modul de alimentare, sunt de mai multe tipuri. Unele modele se alimenteaza direct de la portul destinat diagnozei, putand fi instalat cu usurinta de orice sofer. 

Alte modele se pot alimenta fie la bricheta masinii, fie la priza destinata pentru accesorii, fiind permanent alimentate chiar daca masina nu merge. In caz ca ai bateria mai uzata, le poti deconecta cand stai.

Poti sa alegi si modele cu baterie, care sunt foarte usor de pozitionat oriunde, putand fi folosite si pentru alte scopuri, pentru a monitoriza o persoana in varsta sau un copil, un animal de companie, un obiect. La acestea trebuie in schimb sa ai grija sa schimbi la timp bateria, pentru a functiona in bune conditii.

Dupa ce ai montat GPS trackerul ai nevoie de un soft special dedicat pe care sa il instalezi pe un calculator, pe o tableta sau chiar pe telefonul mobil pentru a putea sa urmaresti in timp real locatia.

 

Ce reglementari legale cu privire la GPS trackere sunt?

Atat timp cat folosesti acest dispozitiv pentru uz personal, pentru a proteja un bun sau o persoana acestea nu sunt interzise prin lege.

Lucrurile se schimba atunci cand le utilizezi in alte scopuri, folosind acest dispozitiv fie pe autovehicule care nu iti apartin, fie pentru a urmari anumite persoane, intrand in conflict direct cu legea.

La ce aspecte trebuie sa fii atent cand vrei sa alegi un GPS tracker?

Asa cum am mentionat anterior, una dintre caracteristicile de baza este tipul de retea folosit, cele 4G fiind cele mai indicate in acest moment.

Un alt aspect important este si precizia, astfel, cu cat dispozitivul este mai performant, cuplandu-se la cel putin 4 sateliti, cu atat pozitia va fi mai exacta. Astfel, pentru a monitoriza persoane sau animale de companie ai nevoie de o raza cat mai mica de precizie, 5 – 7m fiind de bun augur.

Rezistenta la apa poate fi un factor destul de important, mai ales daca ai nevoie sa iti urmaresti animalul de companie atunci cand il scoti la plimbare. Astfel sunt modele care au o rezistenta la apa de 5%, sau cu 90% sau chiar 100%. 

Cu siguranta iti doresti cel mai bun GPS tracker, asa ca este important sa stabilesti ce vrei sa faci cu el, pentru a gasi un model potrivit, atat ca si dimensiune, cat si ca design. Cele mai uzuale modele au in jur de 5 cm, dar poti gasi si modele mai mici de 3 cm, dar si mai mari de 7 cm sau mai mult. 

Deoarece tine de siguranta ta, un GPS tracker nu trebuie sa fie vizibil, mai ales atunci cand este atasat unei masini pentru a nu fi dezactivat usor de agresor. Atunci cand vrei sa monitorizezi o persoana, cu siguranta ca dispozitivul trebuie sa fie cat mai mic si mai portabil pentru a nu incomoda. Din dorinta de a ajuta clientii, producatorii, pe langa modelele clasice de tip cutiuta, ofera si alte alternative ce pot fi mascate cu usurinta. Astfel poti gasi diferite modele sub cele mai uzuale aspecte, incarcator USB pentru masina, de tip breloc, sub forma de bratara sau medalion etc. 

Unele variante de GPS tracker iti pun la dispozitie si alte functii ce pot fi interesante precum: 

Buton de panica – foarte util mai ales daca il folosesti pentru o persoana mai in varsta ce sufera de anumite afectiuni sau pentru un copil, iar apasarea butonului declanseaza un apel telefonic catre numarul salvat;

Microfon si difuzor – ai astfel posibilitatea de a asculta atat ce se intampla in jur, cat si sa comunici scurt cu persoana in cauza. Astfel in caz ca este un copil care s-a pierdut sau o persoana mai in varsta, poti sa comunici cu acestia si sa ii linistesti pana ajungi langa ei sau sa obtii informatii mai exacte;

Stabilirea unui perimetru – o functie utila pentru mai multe activitati, care iti semnaleaza daca persoana sau obiectul monitorizat iese dintr-o anumita arie pe care ai stabilit-o anterior. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments