Cel mai bun invertor auto

Am modificat articolul ultima data pe: 10.12.24

 

Invertoare auto – Opinii si Recenzii in 2024

 

Un invertor auto serveste la transformarea curentului continuu de 12 sau 24 de Volti, din reteaua autoturismelor si camioanelor, in curent alternativ de 220 de Volti (sau 110 Volti, in functie de zona in care locuiti). Aparatura respectiva poate fi extrem de utila posesorilor de rulote, de exemplu, dar nu numai. Recomandarile noastre pentru anul curent incep cu un produs pentru toata lumea, deloc scump, care include atat priza standard Schuko, cat si slot USB, sarcina sa maxima fiind de circa 1000 de Wati: Sal 200USB poate fi considerat un model optim pentru cei care nu au mai avut un invertor si cauta modelul bun-la-toate. O a doua recomandare vine prin modelul Albrecht A301M, profesional, cu doua prize Schuko si senzor pentru telecomanda si cu un semnal sinusoidal de inalta calitate.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Sal 200USB
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este comercializat la un pret foarte atractiv, pentru calitatile pe care le ofera: cu sarcina maxima de circa 1000 de Wati, poate suporta mai multe electronice precum un TV, frigider si lampi. Include si protectii variate, inclusiv cea care previne accesul copiilor la bornele prizei.

Unii utilizatori vor dori sarcini mai mari, iar calitatea semnalului sinusoidal nu este pe masura nevoilor profesionistilor.

Poate fi considerat un model recomandabil celor care nu au mai avut invertor si doresc sa vada ce poate face un astfel de aparat. Include si slot USB, prin urmare puteti sa conectati si incarcatoare de gadgeturi. Per total, ofera un echilibru pret-calitate mai mult decat rezonabil.

A 2-A OPTIUNE!

Albrecht A301 M
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ofera o calitate a semnalului ridicata, dar si doua prize de tip Schuko, pe langa un senzor pentru control de la distanta (telecomanda). Previne cu eficienta supraincalzirea si ofera toate masurile de protectie (suprasarcina, sub/-supravoltaj, scurtcircuit, descarcarea acumulatorului).

Nu se conecteaza cu clesti de tip crocodil, ceea ce este un minus, daca doriti o prindere usoara de bornele bateriei (sunt prezenti conectori cu cerc).

Nu o sa negam, aparatul de aici este relativ scump, insa cei care dispun de electronice si electrocasnice pretentioase, ce au nevoie de curent de calitate, vor beneficia de investitia aceasta.

A 3-a Optiune!

OEM 32773
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este de putere ridicata, suportand sarcini de pana la circa 3000 de Wati. In plus, firma producatoare il garanteaza chiar si la temperaturi destul de extreme, de la -10 la +50 de grade Celsius. Include sigurante fuzibile si toate protectiile pe care le-ati putea dori.

Este un produs scump, ceea ce era de asteptat, la capacitatea sa si la performantele si accesoriile pe care le ofera.

Nu toti doritorii de invertoare auto vor cauta aparate cu performante extreme, ca acesta. Noi putem spune ca este unul din cele mai bune modele adresate posesorilor de rulote mari, alimentate de masini off-road.

 

 

Pareri despre cele mai bune invertoare auto

Chiar daca nu exista prea mare variatie intre modelele de invertoare de pe piata, ne-am straduit sa selectam o oferta cat mai variata, in vederea recomandarilor. Veti citi atat despre produse mai modeste ca putere, cat si despre unele heavy-duty. Spor la cumparaturi!

 

 

Invertor auto 12V 220V:

 

Sal 200USB

 

Ca sa ne adresam cumparatorilor care cauta doar un invertor auto, ieftin si bun, ne-am indreptat privirea catre modelul acesta de la SAL, ce include, pe langa o priza standard (de tip Schuko), si un slot USB, foarte util pentru incarcatoare de tablete sau telefoane.

Puterea continua suportata este de 1000 de Wati, insa pentru perioade scurte, suporta si pana la 2000 de Wati. In ceea ce priveste protectiile, sunt incluse masuri contra scurtcircuitarii, suprasarcinii si supraincalzirii, dar si impotriva descarcarii totale a acumulatorului. In plus, priza are si sistem ce previne accesul copiilor la borne.

Pe scurt, are cam de toate pentru toti utilizatorii, iar la pretul sau extrem de avantajos, noi il situam printre cele mai recomandabile modele de invertor de pe piata. Ca sa includem si un eventual dezavantaj, nu putem mentiona decat faptul ca limita sa de sarcina ar putea fi inadecvata pentru cei cu nevoi mai exigente.

 

 

 

Albrecht 47860

 

S-ar putea ca unii din potentialii cumparatori sa doreasca niste modele de invertoare, ieftine si bune, de tip buzunar, care sa fie conectate direct la soclul de bricheta de la masina. Dezavantajul acestora este sarcina maxima, considerabil mai mica decat la aparatele mari, iar in cazul aparatului de fata, aceasta este de 150 de Wati.

Prin urmare, nu veti putea conecta decat electrocasnice foarte slabe la el (televizoare mici, mini frigidere, unele laptopuri). Are, sub priza de tip Schuko, LED pentru probleme (suprasarcina, supraincingere sau supraincarcare) si pentru putere. Carcasa de aluminiu este rezistenta si permite racirea pasiva a circuitelor. In plus, micul aparat include si o siguranta fuzibila, ce va proteja electrocasnicele conectate.

Data fiind absenta ventilatoarelor de racire (necesare invertoarelor puternice), nivelul sau de zgomot este zero. Pentru nevoi modeste in ceea ce priveste puterea, este optiunea potrivita, mai ales daca luam in calcul si pretul la care se comercializeaza acest mic gadget.

 

 

 

 

Invertor auto profesional:

 

Albrecht A301 M

 

Pentru acest invertor auto profesional, putem spune ca isi face cu varf si indesat banii, chiar daca nu toti cumparatorii vor fi dispusi sa plateasca pretul respectiv. Puterea de iesire, la modul continuu, este de 1200 de Wati, cu o curba sinusoidala de calitate ce permit o utilizare eficienta chiar si a electrocasnicelor pretentioase.

Sunt prezente doua prize de tip Schuko, senzor pentru telecomanda, trei LED-uri (pentru pornire, pentru supraincalzire si pentru suprasarcina), iar pentru racire utilizeaza si un ventilator cu pornire automata.

Cablurile de alimentare de la baterie sunt groase, rezistente, iar carcasa de metal este solida, cu o forma specifica ce permite disiparea caldurii intr-un mod eficient. Ca minus, utilizatorii au mentionat o greutate ridicata (peste 3 kilograme) a produsului, datorita componentelor masive, de calitate. In plus, nu are clesti de tip crocodil, de preferat pentru invertoarele auto profesionale.

 

 

 

 

Invertor auto 3000 W:

 

OEM 32773

 

Si acest invertor auto profesional se face remarcat prin sarcina maxima ridicata pe care o ofera: cei 3000 de Wati sunt mai mult decat suficienti pentru o intreaga gama de electrocasnice dintr-o rulota generoasa, de exemplu.

In plus, daca tot am mentionat rulotele si, implicit, excursiile in natura, merita sa spunem ca producatorul garanteaza functionarea aparatului la temperaturi intre -10 si +50 grade Celsius. Are doua prize, include conectori cu clesti, pentru reteaua electrica a masinii, iar ca protectii, are cam tot ce ati putea dori de la un asemenea aparat – sigurante fuzibile, impamantare, alerte pentru suprasarcina, pentru golirea bateriei ori pentru supraincalzire, insa pentru preveni incingerea, aparatul va porni automat un ventilator de racire.

Ca dezavantaje, este greu sa gasim vreun notabil, in afara de pretul la care acest invertor auto 3000 W se comercializeaza, destul de piperat pentru majoritatea cumparatorilor. Insa, per total, este unul din cele mai bune aparate din categoria sa.

 

 

 

 

Invertor auto 1000 W:

 

Lairun IAL-112

 

Un invertor auto 1000 W se situeaza destul de bine la mijlocul gamei de puteri. Modelul de aici, dupa efectuarea calculului de randament, suporta sarcini de pana la 665 de Wati, in mod continuu. La unul din capetele sale, se afla bornele de conectare la reteaua de 12 Volti a masinii, dar si o priza de tip Schuko.

La celalalt capat, este prezent butonul de pornire, LED-urile pentru alarme si un slot USB de 5 Volti, foarte util pentru incarcatoarele de telefoane sau tablete. In cazul in care temperatura aparatului va creste foarte mult, ori daca il veti supraincarca cu prea multe electrocasnice deodata, atunci instalatia se opreste de la sine.

Este foarte util in cazul in care mergeti in excursii, insa fara a avea nevoi extreme, precum o intreaga rulota de echipamente electrice de pus in functiune. Mai mult decat atat, produsul pe care il descriem aici se si comercializeaza la un pret mai mult decat avantajos.

 

 

 

 

Invertor auto 2000 W:

 

OEM 32767 

 

Si acest invertor auto 2000 W se incadreaza in categoria de aparatura profesionala, prin constructia solida, calitatea semnalului de curent alternativ generat si echiparile sale. Are nu unul, ci doua ventilatoare care pornesc singure in caz de supraincalzire, protectie impotriva suprasarcinii, impotriva voltajului de intrare prea ridicat sau prea scazut si deconectare automata in cazul vreunei avarii.

Eficienta in conversia curentului este de 80 la suta, prin urmare sarcina maxima va fi de circa 1600 de Wati. Poate duce destul de bine un frigider, televizor si radio, precum si luminile pentru o rulota, de exemplu.

Temperaturile de functionare, oferite de producator, sunt intre -10 si 50 de grade Celsius. Spre deosebire de foarte multe alte invertoare, acesta include si un mic afisaj LCD de pe care veti citi foarte usor informatiile referitoare la regimul sau de functionare. Are doua prize de tip Schuko, la unul din capetele sale.

 

 

 

 

Invertor auto 24 V:

 

Albrecht A 301 M

 

Daca cautati cel mai bun invertor auto din categoria pentru camioane sau vehicule mai mari, noi va sfatuim sa luati in calcul si modelul acesta de la Albrecht. Este proiectat pentru retelele de 24 de Volti, iar ca prize, ofera un singur slot de tip Schuko.

Puterea sa este destul de scazuta totusi: nu suporta o sarcina decat de circa 400 de Wati, prin urmare nu poate sustine consumul a prea multe electrocasnice sau gadgeturi. In plus, este absent vreun slot USB, care este destul de cautat in ultima vreme, mai ales cand sunt multe telefoane sau tablete de incarcat in autoturisme.

Include siguranta fuzibila, LED pentru alarma in caz de suprasarcina sau supraincalzire, iar ventilatorul activ va intra in actiune atunci cand temperatura creste prea mult. Per total, multe pareri despre cele mai bune invartoare auto spun ca acest model beneficiaza de o constructie solida, insa s-ar putea ca limita sa de putere sa fie insuficienta pentru unii utilizatori.

 

 

 

 

Invertor auto 1500 W:

 

Invertor 1500 W

 

Cu un pret mediu si cu un design simplu, argintiu, acest invertor auto 1500 W poate fi considerat un model standard, fara prea multe pretentii, insa si fara compromisuri acolo unde conteaza.

Are un conector de tip Schuko (priza normala), iar sarcina maxima, dupa calculul de randament, este de 1280 de Wati, prin urmare suficient pentru mai multe electrocasnice deodata (televizoare, computere, frigidere sau sisteme de sunet). Aparatul se inchide atunci cand temperatura sa depaseste 55 de grade Celsius, iar LED-ul de avarie se va aprinde in caz de scurtcircuit, suprasarcina, supravoltaj sau atunci cand bateria s-a descarcat total.

Temperatura mediului extern in care poate opera este de la zero la 40 de grade Celsius. Conectarea la borne se face prin sistem cu clesti. Nu este printre cele mai bune invertoare auto per total, insa ofera o calitate destul de ridicata pentru pretul sau.

 

 

 

 

 

Well 600W 

 

Pentru drumuri lungi, fie in concediu cu copii, fie in deplasari daca ai munca de teren, un invertor auto este bine venit, deoarece te ajuta sa alimentezi electric diferite aparate pe care le folosesti, iar pe cei mici ii poti tine usor ocupati.

Acest model iti ofera posibilitatea sa alimentezi simultan atat un aparat la priza (laptop, minifrigider, fax etc.), cat si prin conexiunea USB (tableta, telefon mobil etc.). Transforma tensiunea de intrare, furnizata de bateria masinii, de 12V in tensiune de iesire de 230V cu 50Hz pentru priza si 5V pentru iesirea USB.

Puterea oferita este de 600W, astfel cele doua dispozitive pe care le alimentezi simultan trebuie sa aiba o putere insumata sub aceasta valoare. Aparatul este prevazut cu buton on/off pozitionat frontal pentru a avea acces usor si a putea opri invertorul cat masina stationeaza. De asemenea, are protectie la scurtcircuit, suprasarcina, temperatura ridicata si polaritate inversa.

 

 

 

 

 

Kemot URZ3164

 

Printre cele mai bune invertoare auto de 300W identificam si acest model Kemot. Este facut special pentru vehiculele cu acumulator puternic, acceptand o tensiune de intrare de 21 – 30V curent direct, motiv pentru care se recomanda in combinatie cu baterii auto de 24V.

Va oferi curent alternativ cu tensiune de 230V(plus, minus 10%), la frecventa de 50Hz, exact cat este nevoie pentru a alimenta majoritatea electronicelor si electrocasnicelor. Puterea oferita totalizeaza 300W, ceea ce inseamna ca poate lucra cu lampi, radiouri si alte aparate in limita outputului respectiv.

Pentru siguranta, include protectii in caz de scurtcircuit sau supraincarcare si emite alarma in eventualitatea  descarcarii bateriei auto. Ca sa eviti aceasta situatie, poti folosi butonul pornit/oprit, pentru a te asigura ca nu-l lasi pornit sa epuizeze acumulatorul. Produsul este echipat cu priza Schuko si cu cablurile de conexiune necesare.

 

 

 

 

 

Waeco PP602

 

Printre alternativele profesionale pe care le ai, recomandam aceasta piesa Waeco. Este facuta pentru autoturisme, caci se leaga la un acumulator de masina de 12V. Ofera un minim de putere de 550W, insa accepta si un consum mai mare, in anumite circumstante, actionand si ca invertor auto 1000W, pana la un maximum de 1100W.

Intrucat este capabil de un asemnea boost, include racire de tip activ, printr-un mic ventilator incorporat. Chiar daca e echipat cu numai o priza Schuko, aceasta va putea suporta pentru perioade limitate valori de consum mari, in cazul in care vrei sa lucrezi cu unelte de mare putere si ai nevoie de o sursa de energie departe de reteaua electrica.

Starea dispozitivului este mereu avertizata printr-un sistem LED, cat despre functionare, e fiabila, fiind protejat cu sisteme de siguranta obligatorii: scurtcircuit, supratensiune, supra-temperatura. Acest invertor auto de 500W este oferit impreuna cu o garantie de 6 luni si se va monta direct conectat la bateria vehiculului.

 

 

Ghid de cumparare

 

Mai intai de toate, sa mentionam cate ceva despre ce face un invertor auto. In principiu, este aparatul opus unui redresor: in timp ce acesta din urma transforma curentul de retea, din 220 de Volti, alternativ, in curent continuu de 12 Volti, un invertor va face exact invers (de aici si numele), oferind tensiune de retea de casa, cat este conectat la o baterie de masina.

Astfel, daca aveti o rulota sau un sistem audio si doriti sa le alimentati de la masina intr-o excursie, veti putea efectua acest pas utilizand aparatele prezentate in acest articol. Iata cum sa alegeti un invertor auto, la un pret bun:

 

 

Categorie de produs: daca analizati oferta pietei, veti observa ca exista produse mai ieftine si mai scumpe, cu diferenta dintre extreme destul de mare. Acest lucru se explica prin faptul ca puterea generata de acestea variaza – puteti gasi chiar si aparate de tip invertor auto 3000W, insa si modele slabe, de sub 500 de Wati.

Prin urmare, multe pareri despre cele mai bune invertoare auto spun ca puterea este principalul criteriu de alegere, insa mai exista si alte elemente, precum sigurantele, calitatea constructiei, ori eventualele setari ce pot fi puse utilizatorului la dispozitie.

Ca sa concluzionam, exista produse heavy-duty, orientativ cu puterea de peste 2000 de Wati, la care puteti conecta multiple aparate consumatoare, sau produse pentru sarcini scazute, la care merg unul-doua aparate care consuma relativ putin.

Sarcina sau puterea: aceasta valoare nu este fixa. Desi mai sus am spus ca pretul creste o data cu ea, in descrierea multor modele de invertor tensiune auto sunt mentionate doua valori: sarcina continua, care poate fi mentinuta multa vreme in siguranta, de exemplu 1000 de Wati, cum este in cazul aparatului Sal 200USB, insa tot in descrierea acestui produs vedeti si sarcina maxima de 2000 de Wati, care nu poate fi sustinuta mai mult de cateva minute, fara riscul de a deteriora aparatul.

Totodata, dorim sa subliniem faptul ca, daca doriti ca invertorul dumneavoastra sa aiba o viata lunga, este bine sa nu il supraincarcati in mod constant. Mai bine cumparati unul puternic, care sa nu fie fortat, decat unul ieftin suprasolicitat frecvent.

 

Protectii si sigurante fuzibile: prezenta sigurantelor care se ard in caz de supraincarcare este obligatorie, intrucat ele pot elimina din riscurile de incendii. Functii de auto-oprire in cazul supraincalzirii ori suprasarcinii sunt si ele esentiale, iar daca aveti copii, atunci prezenta prizelor cu protectie impotriva curiozitatii acestora o sa fie mai mult decat binevenita.

In plus, avand in vedere ca orice invertor auto, la pret bun, o sa ia curent din bateria masinii dumneavoastra, pentru a nu ramane fara energie in aceasta, exista modele care se opresc cand simt ca alimentarea scade in putere.

 

 

Alarme si ventilatoare: nu este absolut necesar ca un invertor auto sa intre imediat in modul de stand-by, atunci cand s-a supraincalzit ori cand a aparut vreo problema in regimul sau de functionare.

Daca sunt prezente alarme de tip beculete de anuntare cand ceva s-a intamplat, ori cand acesta este echipat cu un ventilator care incepe sa se invarta cand pragul de temperatura a trecut de o anumita valoare, atunci siguranta sa creste.

Totodata, observand becul de alarma, puteti sa il scoateti din functiune si sa luati masuri pentru a remedia situatia respectiva.

Numar prize/USB: pe piata, puteti intalni modele de invertoare auto, la preturi bune, care sa aiba una, eventual doua prize standard pentru aparate electrocasnice. Din cauza locului, rareori veti intalni mai mult decat atat, dar evident ca puteti utiliza un triplu stecher pentru a spori numarul de prize la care sa conectati aparatura dorita.

In ultimii ani, din ce in ce mai multe aparate au inceput sa includa si slot-uri USB (unul, doua, uneori trei), la care sa se poata incarca telefoane, tablete sau diverse alte gadgeturi.

Mai mult decat atat, modele precum Albrecht A301M includ si mufa pentru conectarea unui sistem cu telecomanda, ca sa puteti sa aprindeti si sa il inchideti mai usor.

 

Conditii de functionare: multi dintre utilizatorii de invertoare intentioneaza sa le puna la lucru in vacante si excursii, de exemplu la o rulota, sau de ce nu, pentru un radio sau un ventilator, cand stau la pescuit pe malul lacului, langa masina.

Pentru ca temperaturile mediilor exterioare pot fluctua, unii producatori au inclus si specificatii de acest tip. De exemplu, daca luam un invertor auto 3000W cum este OEM 32773, vom vedea ca in descrierea acestora este mentionata o gama de temperaturi de functiune de la -10 pana la 50 de grade Celsius.

Aici punem capat ghidului nostru de cumparaturi despre invertoare. Ar trebui, dupa finalizarea lecturii sale, sa fiti destul de increzatori in abilitatile de a alege un model. Oferim mai multe detalii in legatura cu aparatura respectiva in urmatoarea sectiune, cea care abordeaza intrebarile puse cel mai frecvent in mediul online de catre cumparatori:

 

 

 

 

Cat de puternic trebuie sa fie invertorul pe care il alegi pentru masina?

 

 

Puterea oferita de un invertor

Daca planuiesti sa cumperi un astfel de produs este bine sa stii ca descrierea lor tehnica include cel putin doua tipuri de putere, masurata in wati: putere de varf si putere continua.

Puterea de varf (surge power) face referire la puterea maxima pe care o poate pune la dispozitie invertorul, sustinuta insa pentru o perioada mica de timp, in timp ce puterea continua (running power) are o valoare mai mica si reprezinta energia pe care o poate asigura dispozitivul pe termen lung. Acest aspect al functionarii invertorului tine cont de faptul ca unele produse electrocasnice si unelte electrice consuma semnificativ mai multa putere la pornire decat in timpul utilizarii.

De exemplu, unele modele de frigider au nevoie de 100 – 150W in mod permanent, insa necesita 500 – 600W pentru pornire. Daca vrei sa alimentezi un astfel de produs folosind un invertor, ai nevoie de un model care sa tina cont de ambele niveluri de putere, pentru ca o versiune de 300W va putea sustine functionare, insa nu va face fata etapei de pornire.

 

Puterea consumata de electrocasnice si unelte

Pentru a sti cat mai exact ce putere trebuie sa iti asigure invertorul, trebuie sa afli watii de care are nevoie fiecare dintre aparatele pe care vrei sa le pui in functiune si sa analizezi cu atentie posibilitatea de a fi folosite simultan. Daca lucrezi ca agent de vanzari si ai nevoie, de exemplu, sa folosesti laptopul (100W) si imprimanta (50W) in acelasi timp, si cam atat, iti recomandam sa te orientezi catre o versiune de 200W.

Familia ta calatoreste cu rulota in timpul verii si este posibil sa folositi televizorul (120W), uscatorul de par (2200W), cuptorul cu microunde (1000W), incarcatorul de la telefon (15W) si toasterul (2000W) simultan? In acest caz, pentru a estima puterea pe care trebuie sa ti-o puna la dispozitie, este necesar sa le aduni pe toate si, pentru siguranta, sa mai adaugi 10 – 20%. Inseamna asadar ca vei avea nevoie de un model de 6000W. Daca stii ca vei utiliza intotdeauna aparatele pe rand, te poti raporta usor la dispozitivul cu cel mai mare consum.

Nu-ti face griji, optiunile disponibile in magazine acopera variante incepand de la 50W si pana la 50000W, desi in gama comerciala pentru uz individual vei gasi preponderent versiuni de pana la 10000 – 11000W.

Facand aceste calcule vei afla care este necesarul pe care ar trebui sa il acoperi pentru confort maxim. Mai exista insa un aspect care influenteaza capacitatea pe care o poti instala in masina si acesta este puterea disponibila in bateria auto.

 

Puterea disponibila in bateria auto

In ceea ce priveste sursa de curent, este bine sa tii cont de faptul ca, oricat de eficient ar fi alternatorul masinii, nu iti poate pune la dispozitie energie electrica nelimitata. Daca il suprasoliciti se poate defecta sau uza prematur, deci analizeaza cu atentie si acest aspect.

Cand vine vorba despre relatia dintre alternator si invertor, discutia se poarta in amperaj. Specialistii recomanda sa iei ca plafon 50% din amperii pe care ii poate oferi alternatorul. Daca in cazul masinii tale vorbim despre 100amp, inseamna deci ca va trebui sa te orientezi catre un invertor de 50amp, care se traduc in 600W.

 

 

 

Punand in echilibru maximul pe care este bine sa il ceri de la alternator si cerintele dispozitivelor pe care vrei sa le poti folosi, este mai usor acum sa iti faci o imagine clara asupra modelelor de invertoare auto (o lista comparativa aici) de care ai nevoie. La fel de facila devine si selectarea aparatelor pe care le vei lua cu tine si stabilirea modului de folosire, astfel incat sa te bucuri de tot confortul, fara a suprasolicita masina.

Iti mai atragem de asemenea atentia si asupra modului de instalare, care influenteaza puterea accesibila. Pentru ca din reteaua electrica a masinii se mai aprovizioneaza si alte instrumente electrice, la nivelul brichetei masinii ai la dispozitie un maxim de 100 – 150W, indiferent de performantele invertorului. Daca ai nevoie de putere mai mare, iti recomandam asadar sa te orientezi catre versiuni cu instalare direct la baterie.

Analizeaza de asemenea si la tehnologia folosita in invertor. Exista variante cu curent alternativ modificat, care nu este exact la fel cu cel alternativ de la priza (modele mai ieftine) si versiuni cu curent alternativ identic cu cel din reteaua casnica (mai performante si mai scumpe). Nu toate dispozitivele electrocasnice functioneaza cu primele. 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat consuma un invertor auto?

Daca ne uitam la puterile multor modele de invertor auto 12V 220V, acestea fluctueaza de la sub 1000 la peste 3000 de Wati – aceasta fiind energia consumata. In ceea ce priveste capacitatea de putere oferita electrocasnicelor, ea este dictata de randament.

Daca un model are randamentul de 80 la suta, acelasi procentaj din consum va fi scos catre aparatura pe care o va alimenta.

 

 

Ce inseamna invertor auto sinus pur?

Fara a intra in detalii tehnice, totul tine de oscilatia curentului alternativ generat. Un invertor auto sinus pur va putea reda curba sinusoidala specifica electricitatii de la retelele de priza, ceea ce va permite utilizarea adecvata a electrocasnicelor alimentate.

 

Cat tine o baterie auto cu invertor?

Depinde de cat de multe electrocasnice sunt alimentate deodata si ce putere este generata de un invertor auto 12 V 220V. In plus, conteaza si capacitatea bateriei. Raspunsul nu poate fi, prin urmare, atat de usor. Orientativ, ar trebui ca bateria sa tine macar 2-3 ore de utilizare incontinua. Trebuie sa tineti cont ca si aceasta va fi reincarcata de alternatorul masinii.

Ca sa oferim cifre, o baterie de 60 Amperi-ora, atunci cand este conectata la un televizor cu puterea de 100 de Wati, atunci calculul va fi urmatorul: 10 X 60 de Amperi ora / 100 de Wat = 6 ore va dura pana ca bateria sa se consume.

Formula este, deci: 10 x (Capacitatea bateriei dumneavoastra) / (Puterea totala in Wati a consumatorilor) / 2. Daca utilizati baterii de 24 de Volti, cum sunt pentru camioane, atunci formula este 20 x (Capacitatea bateriei dumneavoastra) / (Puterea totala in Wati a consumatorilor) / 2.

 

 

Exista invertor auto de camion? Cat costa?

Puteti gasi produse de acest tip la preturi de la sub 500 de RON pana la peste 1500 de RON, in functie de specificatii precum puterea si sigurantele. Un invertor auto 24V, pentru reteaua de camion, nu este neaparat mai scump decat modelele de 12 Volti, pentru retelele de masini mici.

 

 

 

Cum functioneaza un invertor de tensiune auto?

 

Conectat la reteaua de 12 Volti a masinii, un invertor auto va genera curent de 220 de Volti, alternativ, la fel ca in reteaua de prize de acasa. Scopul este ca frecventa finala sa fie de 50 sau 60 de Hertzi (in functie de zona in care locuiti). Pare destul de simplu, insa din punct de vedere tehnic, lucrurile stau putin mai complicat.

 

 

Ca sa descriem ce se intampla, de fapt, ne vom raporta la graficul polaritatii curentului alternativ. Puritatea liniei sinusoidale a graficului este numita distorsiune armonica totala, iar cu cat aceasta este mai mica, cu atat vor functiona mai bine aparatele electrice, iar invertorul va avea o eficienta ridicata.

De exemplu, daca doriti sa puneti in functiune aparate de cafea sau motoarele electrica simple, o linie sinusoidala de calitate scazuta este suficienta. Pentru computere si alte aparate complicate, o sa fie nevoie de cele mai bune invertoare auto, daca doriti sa nu existe probleme in legatura cu functionarea lor.

O intrebare care este pusa destul de des, cand oamenii citesc prima oara despre acest tip de aparatura este: nu cumva capacitatea bateriei de masina sau camion este prea mica pentru a alimenta aparate electrocasnice care, in mod normal, ar fi alimentate de prize la 220 de Volti?

Ca sa adresam acest aspect, raspunsul este ca nu ar trebui sa va faceti probleme in aceasta privinta. Multe aparate, cum sunt casetofoanele, computerele sau televizoarele, au transformatoare incorporate, care coboara tensiunea din priza la valori considerabil mai mici. Asadar, ele ar putea fi cu usurinta suportate de bateriile auto.

Mai important este ca aparatura sa beneficieze de curent alternativ, intrucat toate circuitele sunt facute pentru a functiona astfel.

 

 

Inca un lucru mai dorim sa adaugam: am mentionat despre cat de importanta este linia sinusoidala a curentului alternativ. Mai dorim sa spunem ca aparatele care ofera curent in linii cat mai eficiente (aproape perfecte) sunt si mai scumpe. De fapt, unele modele high-end vor genera o linie mai buna decat la priza! Asadar, daca doriti cel mai bun invertor auto, este bine sa investiti bani seriosi in aparatura respectiva.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu