Cel mai bun stingator auto

Am modificat articolul ultima data pe: 18.07.24

 

Stingatoare auto – Opinii si Recenzii in 2024

 

Stingatorul auto este un produs pe care trebuie sa il ai obligatoriu in portbagaj, alaturi de trusa medicala si triunghiurile reflectorizante. Pentru ca in unele cazuri poate fi dificil sa alegi un model potrivit dintre toate ofertele care te asalteaza, te ajutam cu cateva sfaturi si exemple de calitate. Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat este un produs cu structura standard, care contine 1kg de pulbere si poate fi reincarcat dupa folosire. Daca vrei sa poti alege intre mai multe versiuni, poti arunca o privire si modelului Stingator cu pulbere Tornado P1, aflat pe lista de produse certificate de pe site-ul IGSU.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Face parte dintre modelele standard recomandate pentru dotarea obligatorie a masinilor mici si contine 1kg de pulbere, care poate fi folosita pentru stingerea eficienta a incendiilor de materiale solide si lichide si in situatiile in care sunt implicate gaze inflamabile.

Contine o cantitate mica de pulbere care poate face diferenta doar daca este folosita la inceputul incendiilor, pana cand acestea nu capata o amploare prea mare pentru ca un stingator de 1kg sa poata face fata.

Set de stingator cu suport de prindere, usor de instalat si de folosit, pentru completarea dotarii obligatorii a masinii, alaturi de trusa medicala si triunghiurile reflectorizante.

A 2-A OPTIUNE!

Stingator cu pulbere Tornado P1
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Varianta presurizata permanent, cu structura standard, prevazuta cu manometru si posibilitatea de reincarcare dupa folosire. Este usor de utilizat, face parte din categoria P1 recomandata pentru autoturisme si este un produs certificat, pe care il poti achizitiona cu incredere.

Face parte din categoria modelelor de stingatoare care necesita evaluare profesionala o data pe an, pentru a-si mentine conditiile de valabilitate, si poate necesita reglarea ocazionala a presiunii pentru functionare optima.

Stingator reincarcabil cu manometru si suport, potrivit pentru masinile de mici dimensiuni si spatile restranse, usor de utilizat si disponibil la un pret accesibil.

A 3-a Optiune!

Kit siguranta auto IDL© omologat R.A.R
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Kit complet de siguranta pentru masina personala, cu trusa medicala omologata, stingator auto in format care permite reincarcarea, doua triunghiuri de semnalizare si vesta reflectorizanta pentru lucrarile in spatiu public. Produsele sunt livrate impreuna cu o geanta pentru depozitare, care rezolva problema depozitarii organizate in portbagajul autoturismului.

Nu este o investitie prea buna daca ai deja un astfel de kit si ai nevoie sa inlocuiesti doar un singur element care s-a pierdut sau s-a stricat.

Este un set potrivit pentru dotarea autovehiculelor mici, conform reglementarilor in vigoare, cu elemente omologate si termen de valabilitate de 5 ani.

 

 

Pareri despre cele mai bune stingatoare auto

Cauti stingatoare auto, ieftine si bune si nu stii sigur daca versiunile care ti-au atras atentia sunt ceea ce trebuie? Consulta exemplele de mai jos, selectate dintre produsele populare in magazinele online, si retine elementele principale pe care trebuie sa le indeplineasca cel mai  potrivit pentru tine.

 

 

Stingator auto valabilitate 5 ani:

 

Stingator auto tip P1 cu pulbere si suport prindere omologat 

 

Numeroase pareri despre cele mai bune stingatoare auto considera ca modelele cu suport de prindere sunt mai usor de amplasat si folosit. O varianta de acest tip este setul cu stingator tip P,  pe care ti-l propunem pentru dotarea masinii tale.

Este disponibil la un pret accesibil si face parte dintre versiunile omologate. Contine 1kg de pulbere pentru stingere, ceea ce il recomanda atat pentru incendiile de materiale care ard cu jar, precum hartia, cartonul, lemnul etc, cat si pentru cele care includ lichide inflamabile, precum benzina sau motorina si circuite electrice tensionate pana la 1000V.

Termenul de valabilitate este de 5 ani, iar eticheta iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie pentru a sti in ce situatii sa il folosesti si care este metoda corecta de activare. Este un model de stingator P1 reincarcabil, care necesita verificarea presiunii cel putin o data la fiecare 2 ani, pentru a fi mereu in conditii optime de functionare.

 

 

 

Stingator auto tip spray Clue I

 

Iti propunem de aceasta data un stingator auto cu valabilitate de 5 ani sub forma de spray, usor de folosit si depozitat, datorita suportului de prindere de care este insotit. Este eficient impotriva incendiilor de tip A, B si C, ajutandu-te deci sa opresti din timp focul care incepe sa formeze in masina, indiferent daca are la baza o scanteie electrica sau aprinderea accidentala a combustibilului.

Formatul de spray il face usor de utilizat, chiar si pentru persoanele mai putin familiarizare cu stingatoarele. Este o versiune de unica folosinta, ceea ce inseamna ca nu necesita verificari anuale, ca in cazul altor modele si este valabil timp de 5 ani. 

Nu poate fi insa reincarcat, deci atunci cand si-a pierdut valabilitatea sau l-ai consumat va trebui sa il inlocuiesti. Pentru ca este un stingator auto cu pret foarte accesibil, inlocuirea nu este de regula o problema in acest caz. Face parte din categoria modelelor omologate UE si are capactatea de 1000ml.

 

 

 

 

Stingator P1:

 

Stingator cu pulbere Tornado P1 

 

Pentru cei care doresc sa isi doteze masina cu un instinctor auto model standard, am inclus in lista de produse recomandate si modelul Tornado P1. Asa cum spune si denumirea, este o versiune care contine pulbere (tip COBRA ABC 40%) potrivita pentru stingerea incendiilor din clasele A, B si C. Este un model presurizat permanent, cu manometru pentru urmarirea presiunii si posibilitate de reincarcare.

Face parte din categoria produselor omologate si se afla pe lista versiunilor de extinctor prezente in Registrul Produselor Certificate disponibil pe site-ul IGSU. Pentru acces rapid si depozitare facila, este livrat impreuna cu suport de sustinere.

Functioneaza optim in intervalul termic de – 30 pana la 600oC si este o varianta de 1kg, recomandata pentru dotarea masinilor personale si a spatiilor de mici dimensiuni. Necesita verificare anuala de catre persoane autorizate si permite controlul vizual al presiunii de catre utilizator, prin consultarea manometrului inclus in structura sa functionala.

 

 

 

Stingator P1 cu manometru si pulbere ABC reincarcabil 

 

Confectionat din otel si prevazut cu manometru, acest stingator auto la un pret bun te va ajuta sa completezi fara probleme dotarea obligatorie a masinii. Este o versiune de tip P1, ceea ce inseamna ca functioneaza cu pulbere si contine 1kg de substanta pentru stingerea incendiilor.

Cantareste 1.92kg, atunci cand este plin, si este presurizat permanent la 14 – 16 bar. Pulberea folosita este tip ABC 40, ceea ce inseamna ca este eficienta impotriva incendiilor de materiale solide si a celor alimentate de lichide si gaze inflamabile.

Are o inaltime de 330mm si diametrul de 85mm, fiind usor de depozitat, transportat si folosit. Pentru ca este una dintre cele mai mici variante de stingatoare, este recomandat doar pentru masinile mici, pentru camioane si SUV-uri fiind necesara o versiune de 3 sau 6kg. Nu este insotit de suport pentru extinctor auto, pe care va trebui sa il cumperi separat.

 

 

 

Stingator pulbere INSO tip P1 

 

Recomandat atat pentru inceputurile de incendiu din spatiile inchise, cat si pentru cele din spatiile deschise, aceasta versiune de stingator auto la pret bun poate fi cumparat atat pentru autoturismul personal, cat si pentru a dota magazia, garajul sau alte locatii de mici dimensiuni.

Face parte din categoria modelelor tip P1 si iti pune la dispozitie 1kg de substanta de stingere sub forma de pulbere ABC, eficienta impotriva focarelor de incendiu alimentate de hartie, carton, carbune, lemn, motorina, benzina sau metan, propan ori alte gaze inflamabile. Este deci solutia optima pentru magaziile construite din lemn. Poate fi folosit si asupra echipamentelor electrice aflate la o tensiune mai mica de 1000V.

Este o versiune clasica, cu levier si manometru, care permite verificarea facila a presiunii, oricand este nevoie si poate fi reincarcat dupa folosire. Atentie! Se numara printre versiunile care trebuie supuse controlalelor anuale pentru a-si pastra valabilitatea.

 

 

 

Stingator presurizat Tip P1 

 

Recomandat pentru statii PECO, vagoane CFR, autoturisme, magazii si in general spatii inchise sau deschise de dimensiuni reduse, acest stingator presurizat este confectionat din otel rezistent folosind procedurile de sudura considerate acceptate pentru acest tip de produs de siguranta.

Este un model presurizat permanent, prevazut cu manometru si are o presiune de lucru de 14bar pe care este recomandat sa o verifici vizual, in fiecare luna, pentru a fi sigur ca dispozitivul functioneaza corect, in cazul in care ai nevoie de el. Poate fi reincarcat dupa utilizare. Ca nivel de pret pentru stingator auto, se numara printre cele de nivel mediu.

Agentul de stingere pus la dispozitie este de tip pulbere uscata, ecologica, din clasa ABC-E 40%, ceea ce inseamna ca se foloseste pentru inceputurile de focar de categorie A, B, C sau E, care implica circuite electrice cu tensiune de pana la 1000V. Gazul de propulsie este azotul, iar robinetul este confectionat din alama rezistenta si este insotit de brat de sustinere.

 

 

 

Stingator cu pulbere TehnoSting P1

 

Pentru cei care cauta un stingator micut si discret, dar eficient, usor de depozitat in portbagajul masinii sau in interiorul cabinei, recomandam ca optiune acest model de la TehnoSting care are doar 29cm inaltime si 9cm in diametru. Este deci o versiune inalta si subtire. Nu este livrat cu suport de prindere pentru stingator auto, pe care va trebui sa il cumperi separat daca consideri ca ai nevoie.

Este confectionat din otel rezistent si prevazut cu manometru, ceea ce inseamna pe de o parte, ca nu este o versiune de unica folosinta si ca poate fi reincarcat dupa fiecare folosire, atat timp cat este in garantie. Pe de alta parte este bine sa iei in considerare faptul ca, in cazul unui astfel de model, este nevoie sa asiguri verificarile anuale obligatorii.

Poti vizualiza usor presiunea actuala din interiorul recipientului cu ajutorul manometrului, al carui ac trebui sa fie in zona verde pentru a indica conditii normale de functionare. Contine agent de stingere tip pulbere, potrivit pentru stingerea incendiilor clasificate in categoriile A, B si C.

 

 

 

 

Stingator auto omologat RAR:

 

Kit siguranta auto IDL© omologat R.A.R 

 

Pentru cei care considera ca este mai simplu sa cumpere dintr-un singur loc intregul kit de urgenta cu care trebuie sa fie dotata orice masina, am inclus in lista de propuneri acest set, la pret accesibil, care include tot de ai nevoie pentru a trece de controale si a calatori in siguranta.

Vei primi un stingator pentru masina, cu pulbere ABC, de tip P1, din categoria celor reincarcabile, cu termen de valabilitate de 5 ani si o trusa medicala omologata la care va trebui sa intervii pentru actualizarea produselor, tot peste 5 ani.

Setul include de asemenea doua triunghiuri reflectorizante si o vesta, pentru momentele in care ai ghinion, si trebuie sa lucrezi la masina pe marginea strazii. Toate produsele sunt incluse intr-o geanta incapatoare, care te ajuta sa le pastrezi pe toate in acelasi loc si la indemana, fara a ocupa prea mult spatiu in portbagajul autoturismului.

 

 

 

Stingator auto GEFIL.SA tip P1 

 

Acest model de la GEFIL este un stingator portabil de tip P1, cu pulbere ABC, recomandata pentru abordarea focarelor care au la baza combustibil de tip solid ori lichide sau gaze inflamabile. Este o versiune cu presurizare permanenta, la 14bar si manometru care permite verificarea vizuala a acesteia pentru a asigura functionarea optima.

Il poti folosi pentru a dota masina personala sau un spatiu de dimensiuni reduse si iti ofera mai mult de 12 secunde de descarcare asupra surselor de foc. Este usor, micut, ceea ce inseamna ca il poti aseza aproape oriunde, astfel incat sa iti fie la indemana si nu ocupa mult loc in portbagajul masinii.

Il poti depozita intr-o geanta, impreuna cu trusa medicala si triunghiurile reflectorizante, sau poti apela la un suport de prindere pentru a-l aseza intr-un spatiu expus mai bine vederii. Permite reincarcarea dupa folosire si necesita verificari anuale, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

 

 

Pachet RAR 

 

Prevazut cu tot ce iti trebuie pentru a fi in regula la controalele auto, acest pachet RAR iti pune la dispozitie trusa medicala completa, cu termen de valabilitate de cinci ani, in cutie metalica rezistenta, usor de manevrat si depozitat. Mai primesti doua triunghiuri reflectorizante, in formatul standard prevazut de lege si o vesta care iti asigura vizibilitatea atunci cand e nevoie sa te ocupi de reparatii pe drumurile publice.

Stingatorul inclus in pachet este unul de tip spray, ceea ce inseamna ca este usor de folosit chiar si de catre persoanele care nu sunt familiarizate cu stingatoarele, pentru ca formatul este similar unui spray obisnuit. In plus, este o versiune de unica folosinta, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ai grija verificarilor anuale impuse pentru modelele care permit reincarcarea.

Pachetul include de asemenea si suport pentru stingator, care faciliteaza amplasarea in interiorul portbagajului, pentru a asigura accesibilitate cat mai buna dar si amplasare stabila si sigura.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Extinctoarele fac parte din dotarea obligatorie a autoturismelor care circula pe drumurile publice. Nu prea ai deci de ales cand vine vorba despre prezenta lor in masina ta. Poti insa decide ce model este mai potrivit pentru tine, tinand cont de gabaritul autovehiculului, tipul de solutie de stingere, sistemul de functionare si alte elemente tehnice.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa gasesti rapid cel mai bun stingator auto, fara a pierde prea mult timp cu cautarile.

 

Tipul de autovehicul: Desi modelele de stingatoare langa care vei gasi mentionat de obicei termenul de “auto” sunt cele mici, de 1kg, este bine sa stii ca modelul potrivit variaza in functie de tipul de masina care este dotata. Daca esti in cautarea unui extinctor auto pentru autoutilitara, vei avea nevoie de o versiune de 3kg, iar pentru camioane si tiruri sunt necesare versiunile de 6kg.

 

Omologare: Prin extinctor omologat se intelege produs care respecta standardele europene in vigoare. Aceasta calitate este semnalizata prin prezenta pe recipient a siglei Uniunii Europene (disc de culoare inchisa cu cerc de stele aproape de margine) in care sunt inscrise literele EN impreuna cu indicativul tarii in care a fost produs stingatorul sau/si sigla RAR impreuna cu un numar de ordine. 

Pentru a evita primirea de amenda din cauza unui extinctor nepotrivit, iti recomandam sa evaluezi cu atentie informatiile trecute pe dispozitiv si detaliile puse la dispozitie de comerciant in descrierea produsului, daca cumperi online.

 

Cu reincarcare sau de unica folosinta: Oferta de stingatoare auto, la preturi bune, din magazinele virtuale si cele traditionale acopera doua categorii mari de produse: reincarcabile si de unica folosinta. 

Cele mai cunoscute variante de unica folosinta sunt extinctoarele tip spray, putin mai mici decat modelele clasice si mai usor de folosit, datorita sistemului de declansare similar unui spray obisnuit, cu care suntem familiarizati cu totii. In plus, nu necesita verificare anuala. Cand a iesit din termenul de valabilitate sau s-a golit, il inlocuiesti cu altul nou.

Un dezavantaj ar fi deci faptul ca nu il poti reincarca, iar un stingator nou costa ceva mai mult decat sa ii faci plinul. Este bine de asemenea sa stii ca specialistii considera aceste variante cu aerosol mai putin eficiente decat modelele clasice cu pulbere. In plus, pentru ca nu sunt supuse verificarilor si nu includ manometru, nu poti sti niciodata daca mai sunt inca functionale sau nu, cand ai nevoie de ele.

Daca optezi pentru un stingator auto, ieftin si bun, cu format clasic cu manometru, ai la dispozitie un produse de incredere, pe care il poti reincarca de fiecare data cand este nevoie, atat timp cat este inca in perioada de garantie. Este bine insa sa iei in considerare faptul ca aceasta oportunitate este si o obligatie, dispozitivul avand nevoie de verificari anuale pentru a fi considerat in perioada de valabilitate. 

Daca deplasarea pana la una dintre firmele autorizate care asigura acest tip de serviciu este un efort prea mare, poti folosi aceeasi strategie ca in cazul modelelor de unica folosinta si sa cumperi in fiecare an altul nou. Pretul este insa ceva mai mare decat al optiunilor spray.

 

Solutia de stingere: Cele mai bune stingatoare auto sunt considerate cele cu pulbere, eficiente in lupta cu focul cauzat de mai multe categorii de materiale. Semnalizate prin indicativul P urmat de o cifra care iti spune ce capacitate are dispozitivul, aceste stingatoare sunt recomandate pentru incendii de tip A – alimentate de combustibil solide precum lemn, carbune, hartie, carton etc., tip B – ce are la baza lichide inflamabile precum benzina, uleiul, vopseaua etc. si C – sustinut de gaze inflamabile (metan, propan, butan etc.). Pot fi utilizate in prezenta circuitelor electrice cu tensiune de maxim 1000V.

Se mai pot folosi de asemenea stingatoare de tip spray, care contin aerosoli sau spuma, precum si versiuni cu CO2.

 

Termenul de garantie si de valabilitate:Atunci cand cauti un stingator este important sa verifici cu atentie termenele indicate pe dispozitiv. Garantia este pentru cilindrul in sine si sistemul de functionare si poate acoperi o perioada de 12luni pana la 5ani in cazul optiunilor de unica folosinta, caz in care termenul de valabilitate este acelasi cu cel de garantie. 

Pentru modelele reincarcabile, valabilitatea este de 12 luni si se prelungeste cu inca 12 luni dupa fiecare verificare corect facuta, de o firma autorizata, cat timp dispozitivul este inca in garantie. Aceste versiuni pot avea o garantie cuprinsa intre 3 si 10 ani, in functie de producator.

Poti consulta lista cu distribuitorii de stingatoare omologate, precum si cea cu firmele autorizate pentru activitati de verificare, reincarcare si casare a extinctoarelor pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Sunt obligat sa am extinctor in masina?

Da. Conform articolului 8 din Codul Rutier ai obligatia de a dota masina cu un stingator auto omologat RAR, cat si cu o trusa medicala de prim ajutor si doua triunghiuri reflectorizante. Le poti cumpara destul de usor din magazine, de multe ori sub forma de set complet, la preturi cuprinse intre 70 si 140 de lei. Vesta reflectorizanta iti trebuie pentru cazurile in care trebuie sa repari masina pe drum public.

Cat costa un stingator auto?

In general, un stingator de masina de tip spray costa intre 20 si 35lei, iar unul standard cu levier, de tip P1, are pretul cuprins intre 40 si 70lei. Investita difera insa in functie de tipul de masina si capacitatea pe care trebuie sa o aiba extinctorul. Versiunile pentru camioane, de 3 pana la 6kg ajung de exemplu si la 120lei.

Pot sa fac si reincarcare la stingatorul auto?

Stingatoarele cu levier si manometru se reincarca dupa fiecare folosire, la firme autorizate, si in mod obligatoriu la trei ani de la ultima incarcare, chiar daca nu l-ai folosit. Il poti reincarca atat timp cat dispozitivul in sine se afla in garantie, care variaza de la 12luni la 10ani, in functie de producator. Daca ai ales un model tip spray nu il mai poti insa reincarca, necesitand inlocuire.

 

 

 

PSI si dotarile obligatorii pentru autovehicule

 

Daca esti sofer incepator sau inca nu esti sigur ce spune legea despre dotarile obligatoriile ale un autovehicul, iti spunem pe scurt ca, daca nu vrei sa iei amenda la primul control, trebuie sa ai in portbagaj o trusa de prim ajutor, un extinctor auto si doua tringhiuri reflectorizante, si cel mai sigur, si o vesta reflectorizanta.

Legislatie

Daca vrei sa parcurgi textul exact din legislatie cu referire la aceste aspecte, il gasesti in OUG nr. 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, la articolul 100, punctele 12 si 13. Atentie! Produsele trebuie sa fie omologate si in termen de valabilitate, in caz contrar nu-ti vor fi de prea mare ajutor. Poti cumpara, in plus, si un suport de stingator auto daca vrei sa il poti fixa corect si intr-un mod care iti permite accesul rapid la el. Acesta nu este insa obligatoriu.

Termenul de valabilitate

Data pana la care sunt valabile produsele este trecuta pe fiecare componenta in parte. In cazul stingatorului, daca ai un model cu reincarcare, aceasta data se modifica de fiecare data cand mergi cu el la revizie si este trecuta pe eticheta.

Elementele din trusa medicala pot fi inlocuite individual atunci cand fiecare dintre ele se apropie de termenul limita. Este important insa sa pastrezi aceeasi structura cu a trusei medicale originale cumparate in kit. Exista pe piata si kituri de inlocuire care contin toate produsele de care ai nevoie si te scutesc de un drum la farmacie pentru fiecare componenta in parte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu