Cel mai bun tester auto

Am modificat articolul ultima data pe: 14.10.24

 

Testere auto – Opinii si Recenzii in 2024

 

Testerele auto incluse in articolul nostru cu ghid de cumparare variaza in scop. Cele mai multe sunt pentru diagnoza sistemelor motorului ori a celor din habitaclu sau sasiu. Unele sunt axate exclusiv pe testarea bateriei, iar altele pe evaluarea grosimii stratului de vopsea. Le-am analizat pe toate, iar ca recomandare principala in anul curent, am selectat PDF 003, cu peste 3 mii de definitii de erori detectabile in functionarea motorului, la orice masina ce dispune de un conector OBD II – toate astea, la un pret avantajos, el putand fi utilizat cu telefonul, tableta sau computerul personal. Pyramid OM123 este o a doua recomandare, in cazul in care cautati un produs la fel de eficient, insa ce nu are nevoie de telefoane ori PC-uri pentru a fi utilizat. Si acest tester este unul multimarca, compatibil cu marea majoritate a autoturismelor cu OBD II.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Este un tester auto echipat cu peste 3000 de definitii de erori, fiind construit dupa standardele europene. Include si suport telefonic, daca intampinati probleme. Poate fi cu usurinta utilizat de pe smartphone si tablete, atat pe Android, cat si pe iOS.

Nu citeste erori de pe sistemele auto ce nu tin de motor. Aici, ne referim la ABS, ESP, sau sistemul de airbaguri din habitaclu.

Recenziile au fost foarte favorabile cu acest produs, care se adreseaza atat profesionistilor, cat si utilizatorilor de rand ce au ceva experienta cu diagnoza auto. Ca pret, nu este cel mai ieftin de pe piata, insa ramane destul de accesibil oricui.

A 2-A OPTIUNE!

Pyramid OM123
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Nu are nevoie de nimic altceva (computere, telefoane, tablete) pentru a fi utilizat. Nici macar de baterii. Este un model multimarca, cu tipurile de masini specificate precis in descriere. Are meniu in cinci limbi internationale.

Nu include interfata Bluetooth, insa acest aspect nu poate fi considerat foarte important in domeniul diagnozei auto.

Am putea sa recomandam acest model ca fiind ceva potrivit pentru service-urile mici, insa date fiind dimensiunile sale (incape in palma) si absenta nevoii bateriilor, noi il recomandam si soferilor de rand.

A 3-a Optiune!

PDF Quality Plus PDF001
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Aceasta interfata diagnoza auto e utila celor care au masini pe benzina, dar si pe motorina, e capabila sa arate si sa stearga erori si da informatii cu privire la o multime de parametri ai vehiculului. Are instructiuni clare si detaliate, pentru a-ti fi cat mai simplu sa folosesti device-ul.

Dispozitivul nu e compatibil cu sistemele de operare iOS, ci e functional doar daca e folosit cu un smartphone ce are Android.

E un tester auto ce iti ofere informatii legate de anumiti parametri ai vehiculului tau si e compatibil cu telefoanele cu Android.

 

 

Pareri despre cele mai bune testere auto

Includem in lista noastra de recomandari tot felul de testere: atat cele pentru diagnoza, dar si unele pentru determinarea grosimii vopselei, ori modele ce testeaza bateriile auto. Speram sa gasiti produsul dorit si mai dorim sa mentionam si ca actualizam periodic recomandarile, cu cele mai noi oferte:

 

 

Tester diagnoza auto:

 

PDF 003

 

Acest tester auto, ieftin si bun, se incadreaza in categoria modelelor ce transmit datele de la OBD prin Bluetooth, catre un smartphone pe Android sau pe iOS. Include 3000 de definitii generice pentru erori in diagnoza. Analizeaza toate elementele de functiune ale motorului, de la pozitia clapetei de acceleratie la consumul pe termen lung, viteza, temperatura, debitul de aer si presiunea combustibilului.

Este creat in conformitate cu standardele europene si include si suport telefonic pentru utilizatori. Puteti sa il folositi cu orice marca de masina, cu conditia sa fie fabricata dupa 2002 (pentru benzina) si dupa 2004 (pentru diesel) si sa aiba interfata OBD II.

Ca dezavantaje, nu putem spune decat ca nu poate citi sau sterge erori pentru sistemele din habitaclu ori de la frane (ABS, ESP, airbaguri), intrucat este un tester proiectat exclusiv pentru motor. Insa, la acest capitol este extrem de eficient, ceea ce il face si o optiune buna pentru service-urile profesioniste.

 

 

 

 

ELM AM-01

 

Includem un tester auto, la un pret bun, indreptat catre cumparatorii care cauta sa cheltuie cat mai putin posibil pe astfel de gadgeturi. Este de tip transmitator Bluetooth, iar datele le veti putea vedea pe computer, daca aveti un sistem de operare Microsoft Windows, dar si de pe tablete si telefoane cu Android.

Poate fi utilizat cu orice autoturism cu OBD II, suporta bus de tip CAN, precum si 11 protocoale diferite – pe scurt, un produs aproape universal. Monitorizeaza toti parametrii de functionare ai motorului: admisie, evacuare, racire, consum, carburator, viteza si turatie, sarcina si elemente electrice.

Ca si in cazul altor produse asemanatoare, acest tester multimarca nu permite verificarea erorilor ce tin de sasiu si de habitaclu (ABS, suspensii, airbaguri si asa mai departe). Per total, un produs pe cat de ieftine, pe atat de eficient pentru analiza motoarelor diesel si pe benzina.

 

 

 

 

PDF 005

 

Gadgetul inclus aici este un tester auto universal de calitate destul de buna, compatibil cu orice autoturism mai nou de 2002 (benzina), respectiv 2004 (diesel) ce dispune de o interfata OBD II. Transmite datele prin Bluetooth 4.0, rapid si eficient, catre telefoanele pe Android si pe iPhone, dar si pe computere personale ce dispun de sistemul de operare Microsoft Windows.

Analizeaza toti parametrii motorului, dar nu si ai sasiului sau cei de la sistemele din habitaclu. Prin urmare, daca va intereseaza date despre admisie, evacuare, pompe, sistemul de racire, acceleratie, baterie, consum si multe altele ce tin de motorul autoturismului, este produsul optim pentru dumneavoastra.

Mai mult decat atat, daca nu aveti suficienta experienta in citirea informatiilor respective, puteti sa recurgeti si la suportul telefonic, oferit dupa ce achizitionati aparatul. In plus, spre deosebire de alte modele prin Bluetooth, el poate sa fixat in conectorul OBD tot timpul, iar dumneavoastra nu trebuie decat sa il aprindeti si sa il inchideti cu butonul ON/OFF, pentru a nu consuma baterie atunci cand nu este folosit.

 

 

 

 

Tester auto multimarca:

 

Pyramid OM123

 

Aparatul pe care il prezentam aici face parte din categoria celor care nu au nevoie de computere sau telefoane pentru a efectua diagnoza masinii. Prin urmare, tot ce trebuie sa faceti cu acest tester de diagnoza auto, la pret convenabil, este sa il conectati la mufa OBD si sa cititi informatiile de pe ecranul sau! Nici macar nu necesita baterii, intrucat isi ia electricitatea necesara direct prin conectorul OBD.

Ca branduri, testeaza toate masinile ce dispun de acest tip de conector, fabricate intre 2002 si 2016 (marci europene), iar in cazul celor americane, intre 1996 si 2016 si cele asiatice fabricate intre 2005 sii 2016.

Ofera si text in cinci limbi de circulatie internationala. Ca arii de expertiza, se axeaza numai pe sistemele motoarelor, nu si pe cele din habitaclu sau de pe trenul de rulare. La nevoie, se poate conecta si la un PC, iar dimensiunile mici il fac usor de transportat in buzunar sau in torpedou (incape cu usurinta in palma).

 

 

 

 

Interfata diagnoza auto:

 

PDF Quality Plus PDF001

 

Aducem acum in atentia ta un tester auto/interfata OBD II care e compatibil cu multe masini fabricate dupa anul 2002, care functioneaza pe benzina sau fabricate dupa 2004, alimentate cu motorina. Pentru a putea vedea datele obtinute, ai nevoie de un telefon mobil cu sistem de operare Android, care va prelua informatiile de pe calculatorul central al motorului.

Folosind acest device, poti sa afli in timp real date cu privire la urmatoarele aspecte: turatia motorului, debitul de aer, viteza, distributie, temperatura lichidului de racire, presiune, consum si multe altele. Ceea ce nu poti face e sa afli informatii si sa stergi erori referitoare la ABS, ESP sau AIRBAG. 

Conectivitatea dispozitivului e una de tip Bluetooth. Device-ul se conecteaza la masina printr-o mufa cu 16 pini. Manualul contine instructiuni exacte cu privire la cum anume il poti folosi, iar pentru oricare alte nelamuriri, poti primi de la producatori suport telefonic.

 

 

 

 

Tester baterie auto:

 

SEALEY 91727

 

Un tester de baterie auto precum acesta va evalua starea acumulatorului cu care este echipat autoturismul dumneavoastra, dar si parametrii de functionare ai alternatorului. Este, asadar, un produs de nisa, care se diferentiaza ca scop si ca modalitate de conectare de celelalte produse incluse in aceasta lista.

Nu se va lega de mufa OBD de diagnoza, ci de bornele bateriei auto, iar pe display-ul cu LED-uri se vor citi valorile de voltaj si amperaj, in timp ce meniul se va manipula prin cele cateva butonase de pe aparat. O sa puteti, astfel, sa va dati seama daca bateria sau alternatorul au vreo problema si sa luati masurile de reparare cerute in astfel de situatii.

Ca dezavantaje, respectivul tester pentru baterii auto nu functioneaza decat pe sisteme electrice de autoturisme mici (12 Volti), fiind incompatibil cu cele de 24 de Volti de pe camioane si alte vehicule mari.

 

 

 

 

Tester auto profesional:

 

Pyramid  VAG700

 

Acest tester auto profesional este bine echipat pentru a analiza toate sistemele de motor, transmisie si habitaclu a masinilor, cu mentiunea ca este calibrat pentru modelele fabricate sub compania Volkswagen-Audi, care include si firmele Seat si Skoda. In plus, ofera si posibilitate de upgrade la ultimul soft, daca intrati pe site-ul oficial al producatorului.

Aparatul este de tip hand-held, adica incape in palma si include si un display LCD pentru afisarea datelor. Nu necesita, prin urmare, conectarea decat la mufa OBD, fara necesitatea utilizarii in tandem cu computere, telefoane sau tablete. Vede cu usurinta erorile si le sterge fara probleme.

Daca decideti sa il utilizati cu alte marci de masini decat cele fabricate sub concernul VW-Audi, atunci nu veti putea decat sa cititi erorile, nu sa le si stergeti sau corectati. Per total, este o optiune potrivita celor care lucreaza in service-uri, mai ales cu pretul avantajos la care se comercializeaza.

 

 

 

 

Interfata diagnoza auto VAG:

 

VAG 20.4.1

 

Detii un autoturism marca Audi, VW, Seat sau Skoda si vrei sa poti rula singur diagnoze, fara a merge in service? Iti recomandam aceasta interfata VAG, varianta 20.4.1, cea mai performanta din serie, la momentul realizarii acestui articol, care acopera inclusiv modele auto lansate in anul 2024.

Include meniu in limba romana, engleza si maghiara, suporta full coding – important pentru profesionisti si amatorii care se incumeta sa apele la aceasta functie, si o poti utiliza cu Internetul activat. Nu include display si necesita conectare la un calculator sau laptop, fiind compatibila cu sistemele de operare Windows XP si Vista, versiune 8 si 8.1, dar si Windows 10.

Permite diagnosticarea pentru toate modulele masinii si suporta platforma MLB2 folosita pe Audi Q7 din 2015, Audi A4 B9 din 2015 si alte cateva modele.

Printre functiile puse la dispozitie se numara posibilitatea de adaptare chei si telecomenzi, racordari pentru centralele electrice si modul confort, curatare de turbina, regenerare de filtre etc.

 

 

 

 

Tester OBD:

 

Phuture® ELM327

 

Doresti sa poti verifica la nivel basic starea masinii si cauti un instrument de diagnoza la un pret accesibil, pentru uz personal? Incearca modelul ELM327 de la Phuture, cu conexiune bluetooth.

Este compatibil cu toate autovehiculele OBD II, insa are nevoie de un dispozitiv extern pentru prezentarea datelor. Il poti conecta la calculator sau laptop cu Windows, la smartphone cu Android, Palm sau PDA.

Iti ofera posibilitatea de a citi si interpreta pana la 3000 de coduri de eroare, permite eliminarea acestora si dezactivarea lampei MIL. In plus, poti verifica turatia motorului, temperatura lichidului de racire, aerul de admisie, debitul de aer si alte aspecte tehnice relevante pentru functionarea optima a masinii.

Pentru a putea fi conectat la dispozitivul de primire a datelor, interfata OBD trebuie sa se afle la o distanta de cel mult 5 – 10m de aceasta. Este compatibila cu majoritatea vehiculelor produse dupa 1996, mai putin versiunile la care ECU-ul se conecteaza la protocolul J1850.

 

 

 

 

Tester auto Ford:

 

Autophix 7710 FD+OBDII

 

Iti recomandam aceasta versiune de tester auto daca ai in garaj un model Ford, ceea ce nu inseamna ca Autophix 7710 poate testa doar masini ale acestui producator.

Dispozitivul permite testarea erorilor generice de motor si pentru alte branduri, insa pentru autoturismele Ford include module profesionale dedicate care te vor impresiona cu siguranta.

Este compatibil cu toate masinile produse dupa 1996 care au mufa ODBII si, spre deosebire de multe alte versiuni, include display propriu, deci nu este nevoie sa il conectezi nici la laptop, nici la telefon, si il poti utiliza oricand si oriunde, dimensiunile permitand depozitarea facila in torpedou.

Functiile sale includ citirea codurilor de eroare, stergerea lor si resetarea, iar aria sa de acoperire face referire la toate modulele masinii (directie, motor, ABS, transmisie, ESP, SRS etc.).

De exemplu, poate debloca placutele de frana si testa modulul multimedia. Este bine sa stii ca meniul este in limba engleza, insa structura intuitiva, cu iconite ilustrative, te ajuta sa te orientezi destul de usor, cel putin in cazul categoriilor principale de functii si module.

 

 

 

 

 

Sealey 12V

 

Sealey 12V este considerat de catre numerosi utilizatori ca fiind unul dintre cele mai bune testere auto de baterie si alternator de pe piata. Dispozitivul va putea fi folosit atat pentru a afla care este starea de incarcare a acumulatorului auto, dar si pentru a evalua functionarea alternatorului si incarcarea circuitului auto.

Curentul minim absorbit este de doar 7V (cel maxim e de 15V), iar acest tester auto, la pret bun, nu poseda baterie interna. Este echipat cu sonde de testare, pe rosu si negru, pentru o atasare in siguranta la baterie, fiind echipate cu un sistem de protectie, pentru prevenirea producerii de scantei pe conectori. Codurile de eroare vor putea fi citite instantaneu de pe ecranul luminos al acestui tester de baterie auto, starea fiind indicata si prin pictograme suplimentare, indicate prin LED. E compatibil cu baterii cu gel, AGM (nesupravegheate), VRLA (fara mentenanta) si SLI (variante standard).

Iata un tester auto profesional, pentru starea bateriei si a alternatorului, care va putea fi utilizat atat in scop personal, cat si intr-un atelier pentru masini.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Diagnoza unui autoturism este o sarcina cel mai bine lasata in seama unui profesionist. Desi acestia sunt tinta articolului nostru, se prea poate ca printre cititori sa fie si pasionati de tehnica auto, care sa se ocupe personal cu testarea diverselor functionalitati auto.

Ce fac aceste gadgeturi? Conectate la slotul OBD (On-Board Diagnostic) al computerului masinii, ele vor detecta erorile de software si vor analiza starea hardware-ului, precum airbag-urile, franele sau bujiile.

 

 

Autoturismele noi utilizeaza astfel de computere, insa cele vechi nu (prin vechi, ne referim la generatiile dinainte de anii 90, orientativ). Noile masini au aproape toate sistemele conectate la computerele de bord, prin urmare testerele cele mai avansate pot sa acceseze absolut orice parte functionala din autoturism.

Asadar, in alegerea unui tester diagnoza auto, iata factorii pe care va trebui sa ii luati in calcul, cu explicatiile aferente:

 

Categorie: daca ati stat sa va uitati pe selectia noastra de recomandari, cu siguranta s-a observat faptul ca exista diferente mari in tipurile de produse incluse. Ne-am decis, prin urmare, sa le categorisim in trei grupuri: testerele auto pentru profesionisti, aparatele ieftine pentru utilizatorii ocazionali (ori cu nevoi mai putin pretentioase) si gadgeturile de tip interfata Bluetooth pentru conectorii OBD.

Aceste tipuri de produse difera mult, prin urmare nu prea putem vorbi despre cel mai bun tester auto de pe piata. Sa exploram ce face fiecare categorie:

Modelele profesioniste: sunt foarte scumpe, putand costa chiar si peste cateva mii de lei bune. Un exemplu este Bosch KTS540, care poate efectua diagnoze software dar si verificare hardware a componentelor electrice, inclusiv actuatori, pe toate plajele caracteristicilor consumatorilor de 14 pana la 28 Volti.

Pe scurt, aparatul optim pentru toate verificat toate tipurile de pane, atat din punct de vedere electric, cat si de software.

Modelele de buget: costa cateva sute de lei si pot efectua diagnoza doar din punct de vedere software si nu au nevoie de computere sau smartphone-uri, fiind echipate cu un display propriu. Acest tip de tester auto, la pret bun, de regula este calibrat pentru anumite marci de autoturisme. Sunt foarte populare printre pasionatii de masini, insa s-ar putea sa nu se ridice la asteptarile profesionistilor ce lucreaza in service-uri.

Cea de-a treia categorie sunt interfetele Bluetooth de diagnoza, care iau forma unui conector OBD, ele transmitand informatiile catre un computer personal sau catre un telefon Smart, de   pe care utilizatorul poate citi datele preluate, cu ajutorul unor aplicatii speciale.

Aceste mici gadgeturi costa in medie cateva zeci de lei si pot fi solutia potrivita pentru soferii de rand, ce doresc sa afle mai multe despre cum functioneaza propriul autoturism.

 

Marca masinii cu care sunt compatibile: cele mai multe testere auto, la preturi bune, sunt facute special pentru anumite branduri auto. In descrierile de produse din lista de recomandari, vom mentiona care sunt acestea.

In unele cazuri, se specifica si anumite generatii auto, cum ar fi autoturismele cu OBD II fabricte dupa anul 1996, de exemplu. In cazul acesta, vorbim despre modele universale, intrucat o foarte mare gama de marci si modele pot avea acel tip de interfata.

 

 

Exista si testere care specifica zona geografica din care provin masinile cu care sunt compatibile, precum si anul in care sa fie fabricate. Ca sa dam un exemplu, luam aparatul Pyramid Auto OM123, care specifica faptul ca functioneaza pe masini europene fabricate intre 2002 si 2016, americane fabricate din 1996 pana in 2016 sau asiatice, iesite din fabrice intre 2005 si 2016, respectiv.

Astfel de listari ajuta considerabil cumparatorul in determinarea compatibilitatii cu masina proprie.

 

Pret: am discutat putin mai sus despre preturi, insa destul de sumar. Aici oferim ceva mai multa informatie despre acest aspect. Astfel, daca chiar doriti testere auto, ieftine si bune, puteti gasi interfete Bluetooth de diagnoza prin telefon, pornind chiar si de la sub 50 de RON, acest tip de aparate mergand pana la circa 100 de RON.

Pentru aparatele de diagnoza simple, ce nu au nevoie de computere sau de telefoane, gama de preturi se invarte in jurul valorilor de 250-500 de RON, in functie de specificatii. Cele mai scumpe aparate, pentru service-uri, pot depasii 8000 de RON, ba chiar si 10 mii, daca chiar cautati echipament high-end.

 

Ce poate masura: consultand atat descrieri de produse, cat si pareri despre cele mai bune testere auto, am ajuns la concluzia ca numarul de factori masurabili de aceste aparate este direct proportional cu pretul lor, de regula.

De la masuratori ale parametrilor bateriei, la istoricul erorilor sistemelor de securitate, la analizarea starii diverselor motorase electrice ale masinii, listele pot fi destul de lungi.

Este important sa facem distinctia dintre diagnoza sistemelor hardware si a celor software – modelele de testere care le fac pe amandoua vor fi mult mai scumpe decat cele care se ocupa doar de hardware.

 

Cuplare PC/Smartphone: in categorisirea produselor, la primul sub-punct din acest ghid, am specificat si daca modelele respective pot fi utilizate prin intermediul unui computer personal ori smartphone, sau nu.

De regula, doar interfetele de tip transmitator prin Bluetooth, dar si modelele ultraperformante includ necesitatea conectarii la aparate externe. Testerele simple, cu display propriu, cum este Pyramid OM123, este un exemplu de astfel de aparat.

 

Continutul pachetului de livrare al produsului: pe langa aparatul in sine, cele mai bune testere auto are trebui sa contina in pachet si toate accesoriile necesare efectuarii unei diagnoze, cat mai rapid.

De la cabluri USB la CD-urile cu software-ul necesar instalarii pe computere Windows, dar si diverse alte elemente precum adaptoare, alimentatoare si genti de transport ori huse de protectie, vom mentiona prezenta acestora, in descrierile noastre de produse.

 

 

Daca vreun accesoriu lipseste, de regula el va putea fi cumparat separat cu usurinta, asa ca nu ar trebui sa va faceti mari probleme in aceasta privinta.

Acum am incheiat acest ghid de cumparaturi, insa efectuarea diagnozelor auto ramane un subiect destul de complex. Adresam intrebarile puse cel mai frecvent online, in sectiunea ce urmeaza. In plus, vom include si ceva mai multe detalii despre diagnoze, in ultima parte a acestui articol, pentru cititorii nostri care nu au multa experienta teoretica in domeniu.

 

 

 

 

Ce poti afla cu un tester auto?

 

 

Ce sunt codarile auto?

Masinile de ultima generatie au o serie de coduri care pot fi cu usurinta descifrate si interpretate cu ajutorul unei tester. Codarea reprezinta o functie avansata care iti prezinta informatii despre mai multe evenimente si functii ale masinii ce tin de electronica, mecanica, calculator de bord etc. 

 

 

 

O masina are la baza tot mai multe calculatoare (ECU) –  la injectoare, la airbaguri, la sistemul de climatizare, la abs-uri, la cutia de viteza automata – si comunica intre ele prin intermediul unei mini retele. Conectarea unui tester auto la ECU reprezinta o diagnoza si, in primul rand, citeste parametrii de baza, precum temperatura, presiune, cantitati, pentru a determina starea de functionare a autovehiculului. 

Testerul culege informatiile reale de la bordul masinii si le compara cu cele nominale pentru a vedea daca masina functioneaza in parametrii normali. 

 

La ce te ajuta un tester auto?

Pe langa functia de baza de a descifra codurile, un tester auto iti permite si sa faci anumite operatii precum: posibilitatea de a imperechea injectoarele dupa ce le-ai inlocuit; poti dezactiva avertizarea sonora de centura in caz ca te deranjeaza; poti modifica afisarea distantei parcurse din mile in kilimetri sau invers; poti sa iti adaptezi senzorii de parcare in functie de cum iti este mai comod etc.

De asemenea, pe langa stergerea codurilor de eroare, un tester auto poate fi capabil sa stocheze si sa furnizeze in timp real anumite date relevante; poti obtine si date grafice care sunt mult mai reprezentative; poate citi datele specifice ale producatorului; ofera proceduri sau informatii despre cum poti rezolva anumite probleme. Mai sunt si anumite proceduri care se refera la verificarea kilometrajului; mai multe teste precum: a injectoarelor, turbo, debitmetru, EGR; codare pentru bateria noua etc. 

 

De ce sa-ti achizitionezi un tester auto?

Sunt multe modele de testere auto aparute pe piata, de la unele simple ce au un pret cuprins intre 100 – 500 lei, la modele ultraperformante dedicate pentru service-uri mari, ce depasesc 10000 lei, asa ca poti gasi o varianta care sa fie compatibila cu masina ta si sa se incadreze in bugetul alocat.

Pentru o persoana fizica sau societate ce are mai multe masini in parcul auto, achizitionarea unui tester poate aduce multiple beneficii, precum: poti sterge simplu si eficient codurile de eroare aparute, care sunt deranjante pentru conducator; economisesti bani efectuand singur anumite operatiuni, fara a mai fi nevoit sa te deplasezi la un service ce poate fi costisitor si consuma timp; nu trebuie sa iti mai faci griji pentru testarea perioadica; poti face diverse operatii activand sau dezactivand anumite functii dupa cum iti doresti.  

In caz ca nu iti poti permite un model foarte evoluat din gama premium, sau nu merita sa faci aceasta investitie, fiind destul de ridicata, pentru a alege cele mai bune testere auto pentru tine, tine cont de cateva functiuni de baza, si anume: instrumentul de scanare sa fie potrivit pentru masina ta si sa ofere functiile de baza; sa aiba multimetru si sa ofere posibilitatea de a se conecta la internet. 

Te vei putea conecta usor la bordul masinii pentru a afla problemele pe care le are si, in caz ca este necesara o reparatie, poti afla care sunt solutiile, costul anumitor piese si chiar manopera, inainte de a ajunge la service. Ai mereu la indemana un atelier de reparatii, care iti poate oferi baze de date concludente si, in cazul celor mai evoluate modele, chiar sfaturi despre cum poate fi remediata o anumita problema. 

 

 

 

 

Ce este un tester multimarca?

Deoarece nu exista testere specializate pentru toate marcile de masini, iar pentru un service auto ar fi dificila achizitionarea tuturor testerelor specifice, aparitia acestor modele au usurat mult munca.

Un tester multimarca poate fi folosit la mai multe tipuri de masini, si are o eficienta de pana la 80% fata de un model dedicat. Acestea ofera mai multe functii avansate cu care poti interpreta datele citite, poti sterge codurile de eroare, poti afla anumiti parametri in timp real, ai posibilitatea de a activa anumite componente ale masinii etc.

 

Ce sa aleg un tester multimarca sau unul dedicat?

Atunci cand iei decizia de a cumpara un tester auto trebuie sa tii cont de cum si unde vrei sa il folosesti, daca esti persoana fizica sau service auto, de ce functii ai nevoie in mod special. 

Testerele multimarca pot fi folosite pentru mai multe marci de masini si se potrivesc pentru un service auto, pentru institutii cu un parc divers de masini, sau pentru persoane fizice care isi schimba des masina sau au mai multe masini in familie, de marci diferite. Pe langa citirea si interpretarea codurilor in functie de complexitate, un tester multimarca mai poate fi folosit la regenerarea filtrului de particule; codarea injectoarelor; inlocuirea placutelor; resetarea datei de service si a intervalului etc.

Un tester dedicat se adreseaza posesorilor unei anumite marci de masina, si poate avea si alte functii suplimentare complexe care se refera la anumite codari, adaptari, calibrare, parametrizare etc. 

In concluzie, daca esti sofer si vrei sa stii oricand care este starea de functionare a masinii, sa nu te pacalesti atunci cand mergi in service pentru a remedia o problema, sa iti poti face anumite adaptari pentru senzori in functie de dorintele tale etc., atunci nu ezita sa iti cumperi un tester auto fie multimarca, fie dedicat pentru tipul masinii tale. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce este un program tester auto?

Este un software special pe care il veti instala ori pe computerul personal, ori pe smartphone, cu ajutorul caruia veti putea sa efectuati diagnoza. Puteti ori sa primiti programul gratis, pe un compact disc in pachetul cu testerul ales, fie sa il descarcati de pe Internet.

In multe cazuri, acestea sunt incluse in pretul de achizitie al testerului, insa versiunile multimarca, de sine statatoare, adica compatibile cu mai multe aparate, vor fi cumparate separat.

Nota: nu recomandam sa optati pentru programe de tip “freeware” – adica descarcabile gratuite, de pe Internet. Acestea sunt niste fraude si, in multe cazuri, pot contine si diverse tipuri de malware, care v-ar pute compromite datele sau strica computerul.

 

 

Care e cel mai bun tester auto multimarca?

Nu prea putem da un raspuns clar, indreptandu-va catre un anumit model, pentru ca mereu poate exista cineva care sa fie de alta parere. Nici nu putem sa alegem, pur si simplu, cel mai scump tester auto multimarca si sa spunem ca un pret mai mare inseamna calitate mai ridicata.

De fapt, cel mai bine este sa va indemnam catre sectiunea de prezentari de produse, de mai sus, unde includem o serie de recomandari, pentru toate buzunarele si nevoile, selectate atat pe baza specificatiilor, cat si pe cat de populare au fost prin recenzii.

 

Care e cel mai bun tester auto universal?

Putem sa va indreptam la raspunsul de sus. Ca si in multe alte categorii de produse, termenul de “cel mai bun X” mereu va include si o doza de subiectivitate, iar din acest motiv ar fi neprofesionist sa aratam catre un anumit model de tester, spunand ca este peste toate celelalte.

Insa, orientativ, va puteti ghida dupa recenziile lasate de clienti, dar fiti mereu constienti de faptul ca acestia pot sa greseasca sau sa fie niste troli dornici de a denigra un produs care s-a dovedit a fi nu ceea ce se asteptau. Cateva exemple de aparate bine-cotate sunt PDF 003, Pyramid DS150e sau Bosch KTS 540.

 

E bine sa cumpar un tester auto de vanzare second hand?

Aceasta intrebare poate sa aiba tipicul raspuns care se ofera la orice dilema de genul: “Depinde”. Toate echipamentele electronice pot sa scada in calitate cu timpul, fie ca vorbim despre accidente (scapari), fie despre uzura circuitelor, caci fiecare componenta are o durata de viata dupa care ar putea deveni ineficienta.

Nota: daca va uitati la tipurile de autoturisme pentru care testerele auto au fost proiectate, veti vedea anii de fabricatie pentru fiecare. De exemplu, Pyramid Auto OM123 include o serie de modele, insa toate fabricate pana in anul 2016, indiferent de marca. Evident, daca ati achizitionat un autoturism mai nou, chiar si testerul respectiv cumparat la prima mana va fi depasit, daramite la a doua.

 

 

Ce face un tester de grosime la vopsea auto?

Aceasta categorie speciala de testere include aparate cu un cap de masurare special, cu care va fi masurat stratul de vopsele, lacuri, sau alte subtante de genul.

Au o plaja de dimensiuni masurabile foarte precisa, de ordinul micrometrilor, iar astfel va veti putea da seama daca masina a avut parte de lucrari ce au fost mascate cu straturi aditionale de vopsea. Astfel, veti putea negocia pretul unui autoturism second-hand mult mai bine.

 

 

 

Ce e diagnoza auto OBD

 

Literele OBD inseamna “On-Board Diagnostics” si se refera la sistemul cu care este echipat un automobil, care ii permite acestuia diagnosticarea diverselor componente, atat de la motor, cat si din habitaclu. Cu ajutorul computerului responsabil de acest sistem, proprietarul sau mecanicul auto poate sa isi dea seama de statutul pieselor si sistemelor autoturismului, pentru a sti exact ce trebuie remediat, in cazul vreunei defectiuni.

 

 

Amplasarea fizica a sistemului OBD

La marea majoritate a modelelor de masina, conectorul special OBD poate fi gasit in zona volanului, sub acesta, ori in preajma consolei centrale, pentru a permite conectarea testerelor auto de pe scaunul soferului. Mufa in sine are o forma specifica, dreptunghiulara, cu doua randuri de pini, unul deasupra celuilalt.

Computerul in sine, responsabil cu monitorizarea sistemelor, este un cip central – de fapt, mai bine zis, autoturismul are o serie de computere separate: unul pentru injectie, unul pentru cutia de viteze, unul pentru caroserie (deschidere usi, airbag-uri, capota), unul pentru climatizare, si asa mai departe.

Numarul de astfel de computere variaza de la model la model, insa toate sunt legate printr-un protocol de comunicatie special.

Mufa de OBD ofera acces la absolut toate aceste mini-computere. La ea, se va conecta orice tester de diagnoza auto pentru a fi indeplinite sarcinile specifice, fie in service, fie de catre utilizatorul masinii.

 

Ce face un tester auto

Orice model de tester auto, o data conectat la OBD, va avea acces la toate computerele de bord prezente in masina. Va permite citirea parametrilor automobilului in timp real, chiar si din mers, cum ar fi viteza, turatia motorului, temperatura apei, presiunea uleiului si asa mai departe.

Mai mult decat atat, la anumite modele de tester auto multimarca (si nu numai), se permite conectarea cu un computer personal, fie desktop, fie laptop (prin Bluetooth), sau la un smartphone.

Cu ajutorul unui program special, se poate auto-detecta si updata versiunea de software aflata pe calculatoarele masinii, astfel permitandu-se detectia cat mai precisa a tuturor panelor.

 

Ce se intampla daca nu updatez software-ul?

In momentul in care un model de masina este lansat, producatorul il echipeaza cu softuri speciale pentru detectarea panelor. Acestea pot fi imbunatatite ulterior, insa daca ati cumparat o masina, va trebui sa updatati personal versiunile acestor programe.

Daca versiunea este la zi, atunci sansele de a avea functionarea optima a masinii (de exemplu, o injectie cat mai eficienta) vor fi mai ridicate.

Pe de alta parte, versiuni vechi de software pot duce la o functionare mai putin decat optima a automobilului, de exemplu aprinderea bujiilor sa se faca intr-un mod in care se scade randamentul si puterea motorului, si asa mai departe.

 

 

Este bine sa fac eu personal diagnoza, sau sa merg la un service specializat?

Daca va pricepeti suficient de bine in citirea versiunilor si a datelor oferite de testerul ales, si aveti cunostinte ca si tehnician auto (in legatura cu componentele hardware si cu riscurile activarii anumitor rutine) atunci noi nu va putem spune decat “Bravo!” si sa va indemnam sa efectuati diagnoza pe cont propriu.

Desigur, ca si in multe alte domenii, o persoana calificata si cu experienta in domeniu este mereu recomandabila. Din acest motiv, indemnam cititorii sa aleaga mai intai optiunea de a merge la un service, pentru a efectua o diagnoza cuprinzatoare, astfel evitand pierderea timpului cu analiza defectelor care s-ar putea sa nu fie, de fapt, cauza reala a unei probleme de functionare depistate.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Alte produse recomandate, momentan indisponibile:

 

Pyramid DS150e

 

Multi utilizatori au probleme in citirea diagnozelor pe limbile internationale, in special daca nu dispun de suficienta experienta cu termenii tehnici. Modelul de tester auto universal pe care il prezentam aici o sa le surada, intrucat ofera si meniu in limba romana! In plus, este compatibil si cu camioane, analizand date nu numai despre motoare, dar si despre sistemele de franare si transmisie ale acestora.

In plus, beneficiati si de suport telefonic pentru instalarea si utilizarea sa. Pentru a il folosi, o sa fie nevoie de un computer echipat cu sistem de operare Microsoft Windows, de la XP pana la 10. Este compatibil cu peste patru mii de modele de masini si camioane de la 48 de producatori din Asia, America si Europa.

Poate scana intregul vehicul cu un click, detectand problemele existente, iar printre optiuni, mai poate si reseta intervalele de service. Chiar daca nu este cel mai ieftin tester, nu este nici pe departe o investitie costisitoare, iar recenziile scrise despre el au fost mai mult decat laudative.

 

 

Bosch KTS 540

 

Pretul acestui tester auto Bosch o sa vi se para neobisnuit de ridicat, in comparatie cu cele de la restul produselor incluse in lista noastra de recomandari. Performantele sale, precum si functiile incluse, sunt motivul acestui aspect.

In linii mari, este un sistem inteligent de diagnoza, cu care puteti face aproape orice, in domeniu, pe toate marcile de masini si autocamioane. Include conectori pentru toate sondele, osciloscop cu doua canale, multimetru, conductoare pentru masurare, valiza, adaptor Bluetooth prin USB. Se poate utiliza cu computere sau telefoane, utilizand si un abonament de suport, neinclus in pret.

Per total, este unul din cele mai performante echipamente de diagnoza de pe piata, insa pretul prohibitiv il face greu accesibil utilizatorilor ce nu dispun de afaceri mari (service-uri, reprezentante auto), care sa sustina o astfel de investitie.

 

 

MediaTek MDT17

 

Un alt model mai special de aparat, in comparatie cu celelalte din lista, este acest tester pentru grosime vopsea auto. Unii s-ar putea sa se intrebe cand este util asa ceva? Ei bine, ganditi-va la un scenariu in care doriti sa cumparati un autoturism la mana a doua. Vanzatorul spune ca nu a suferit accidente si cere pe el un anumit pret.

Aplicand testerul, o sa va puteti da seama daca pe o anumita zona au fost aplicate mai multe straturi de vopsea, ceea ce este un indiciu ca s-a lucrat intens acolo pentru a remedia o deformare.

Astfel, veti sti ca de fapt masina a fost avariata in trecut si veti cere vanzatorului sa scada pretul, ori veti refuza complet oferta. Ca specificatii, opereaza la intervale intre 0 si 2 milimetri, functionand cu o baterie neinclusa in pret. Astfel de modele de tester vopsea auto sunt aplicabile si pe emailuri.

 

 

Auto Afl 150

 

Acest tester auto VCDS este special creat pentru autoturismele de la compania germana Opel – chiar daca il puteti aplica si pe alte modele de la alte branduri, insa eficienta citirii datelor nu va fi atat de precisa sau, in unele cazuri, va putea citi erorile, dar nu le va putea corecta.

Modul de folosire e simplu: se introduce un capat in conectorul OBD, iar celalalt in slotul USB al computerului, dupa ce ati instalat aplicatia de pe CD. Masoara toti parametrii motoarelor, inclusiv presiunea de injectie, sonda lambda, debitmetrul si avansul aprinderii.

Poate salva pana la 15 rezultate, iar daca intentionati sa il aplicati si pe alte marci decat Opel, veti putea comanda softurile respective, fara a plati in plus pentru acest tester. Ca pret, este foarte convenabil, intrucat transmite datele doar printr-un fir, fara a implementa o interfata Bluetooth intre computerul OBD si tableta ori PC-ul dumneavoastra.

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu