Cele mai bune difuzoare auto

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

Cel mai bun difuzor auto – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Cand crezi ca a sosit momentul sa-ti echipezi masina cu niste difuzoare de calitate, e cert ca o sa te intereseze nu numai performantele si pretul, ci si alte detalii pe care le gasesti numai in recenzii sau in articole tip ghid. Suntem de parere ca, daca nu vrei sa stai sa citesti aceasta pagina in intregime, specialistii nostri iti vor spune direct care considera ca ar fi oferta cea mai optim aleas apentru niste utilizatori conventionali: Blaupunkt GTx 693 . Acest set de boxe se potriveste cel mai bine persoanelor cu pretentii moderate si care vor sa cheltuie minimum de bani pentru maximum de calitate sonora pe care il pot obtine. Sunetul va fi transmis pe 3 canale, kitul include difuzor pentru joase, dar si pentru medii si inalte, acoperindu-se astfel spectrul de frecventa perceptibil de om. Cele doua piese au dimensiuni standard si adancime de montaj conventionala, deci cu ajutorul suruburilor din pachet, aproape orice automobilist cu minimum de cunostinte in acest domeniu le poate monta, urmand instructiunile. Avand performante si avantaje similare si provenind dintr-o gama de pret adiacenta, difuzoarele Focal R-130C se claseaza pe locul doi in lista sugestiilor oferite; le poti alege in cazul in care nu vei procura prima optiune.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Blaupunkt GTx 693
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Se bucura de o sensibilitate destul de mare (92 dB), fapt care iti permite sa te bucuri de o calitate audio impecabila si sa intelegi chiar versurile care inainte de achizitionarea boxelor pareau neinteligibile, caci acuratetea sonora va fi una foarte buna, incat iti va fi imposibil sa nu fii nerabdator sa pornesti la drum.

Puterea RMS este destul de mica, asa ca vei fi satisfacut de incintele acustice doar daca le montezi intr-o masina mica.

Sunt special concepute pentru a oferi un sunet cat mai placut la un pret accesibil oricarui utilizator care iubeste sa asculte muzica atunci cand conduce.

A 2-A OPTIUNE!

Focal R-130C
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ofera performante bune in ceea ce priveste calitatea, claritatea si volumul sunetului redat de un sistem audio standard, avand in vedere ca sunt niste boxe coaxiale, care au un diametru de 13 cm si insumeaza o putere RMS de 50 de W. Pe scurt, sunt numai bune de luat in calatoriile lungi, pentru ca sofatul sa nu devina plictisitor.

Unii utilizatori considera ca pretul de achizitie este destul de ridicat pentru performantele audio pe care le ofera, boxele fiind potrivite pentru masinile obisnuite.

Este un produs dedicat tuturor utilizatorilor care, inainte de toate, pun accent pe calitatea audio si abia mai apoi pe costul de achizitie.

A 3-a Optiune!

Pioneer TS-G1332I
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Include un difuzor pentru sunetele inalte si altul pentru notele medii, astfel ca te vei putea bucura de toate melodiile preferate din playlist in aceeasi masura, fara a-ti mai face griji ca exista posibilitatea ca un anumit cantec sa sune spart si obosit, fapt care te-ar face sa regreti ca ai dat “play” piesei respective.

Daca iti doresti un produs ultra-performant, care sa livreze un bass puternic, s-ar putea ca aceste boxe sa nu fie pe placul tau.

Sunt boxele perfecte pentru cei care doresc sa asculte playlist-ul preferat, fara experiente audio neplacute, rezultat al unor eventuale distorsiuni.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Blaupunkt GTx 693

 

Niste boxe auto bune te vor ajuta sa descoperi sunete pe care urechea ta nu le recepta cand foloseai sistemul audio vechi, in aceasta categorie inscriindu-se si dispozitivele BlaupunktGTx693. Livrand o putere de 55 de W pe 3 cai, acestea acopera o plaja larga de frecvente, si anume intre 40 – 22000 Hz, fiind concepute pentru sunete pline, indiferent daca sunt joase sau inalte.

Au o sensibilitate evaluata la 92 dB, oferind o calitate si o acuratete audio superioara multor modele, motiv pentru care sunt recomandate masinilor obisnuite. Impedanta este de 4 Ohmi. Inclusiv dimensiunile (6” x 9”) atesta faptul ca aceste difuzoare auto se potrivesc cel mai bine in autoturismele micute.

Produsul prezinta un foarte bun raport calitate – pret, caci include si un termen de garantie extins pe o perioada de 24 de luni, asa ca daca te numeri printre iubitorii de muzica la volum mare si dispui de un sistem audio standard, acesta este modelul perfect.

 

Avantaje:

Sensibilitatea evaluata la 92 de dB garanteaza un sunet foarte clar.

Transmite semnalul acustic pe 3 cai, redand la o calitate superioara notele joase si inalte.

Se instaleaza foarte usor, avand in vedere dimensiunile reduse.

Includ o garantie pe 24 de luni.

 

Dezavantaje:

Au o putere RMS mica (50 W), fiind potrivite doar pentru auditii conventionale.

 

 

 

 

Focal R-130C

 

2. Focal R-130C

Pentru cei care vor sa aduca un plus semnificativ calitatii sunetului din masina si sunt in cautarea unui dispozitiv cu eficienta foarte buna, produsul oferit de brandul Focal poate fi alegerea potrivita. Acesta include o serie de particularitati care il fac sa concureze fara probleme pentru titlul de cel mai bun difuzor auto disponibil pe piata la momentul actual si isi va merita astfel pe deplin investitia.

Este o boxa auto cu doua cai, tipologie foarte populara in randul pasionatilor de astfel de dispozitive. In ceea ce priveste conditiile de instalare, trebuie sa stiti ca boxele au diametrul de 13 cm, astfel incat veti avea nevoie de un locas potrivit pentru marimea acestora. Puterea audio nu este data doar de numarul de Watti, astfel incat specialistii sunt de parere ca sensibilitatea difuzorului este esentiala.

Modelul de fata masoara o sensibilitate de 90 dB, ceea ce arata faptul ca va oferi performante foarte bune in ceea ce priveste calitatea, claritatea si volumul sunetului redat. Acest difuzor auto Focal are o putere de 50W, considerata relativ ridicata pentru astfel de dispozitive, iar raspunsul in frecventa este de 65-20.000 Hz.

 

Avantaje:

Boxe coaxiale, de 13 cm, ce au o putere de 50W RMS si vor reda muzica la o fidelitate inalta

Este un produs de o calitate foarte buna, realizat din material rezistent

Raspunsul in frecventa este de 65-20.000 Hz

 

Dezavantaje:

Desi este in concordanta cu randamentul si calitatea oferite de catre acest produs, pretul de achizitie poate fi relativ ridicat pentru unii utilizatori

 

 

 

 

Pioneer TS-G1332I

 

3. Pioneer TS-G1332I

Daca vreti sa achizitionati un produs de acest gen, care sa fie eficient, la o calitate satisfacatoare, dar sa nu solicite investirea unei sume considerabile, va sugeram sa va indreptati atentia catre modelul oferit de catre cei de la Pioneer, deoarece este unul dintre acele difuzoare auto de 13 cm ieftine si bune.

Produsul se evidentiaza printr-un raport bun dintre calitate si pret, iar costul avantajos din aceasta perioada pentru un difuzor bass auto, fac ca acest model sa fie accesibil si pentru persoanele cu un buget mai redus. Este conceput incat sa ofere o buna fidelitate a sunetului redat, gratie sensibilitatii masurata in 86 dB, astfel incat melodiile preferate se vor auzi clar, puternic si fara experiente neplacute date de eventuale distorsiuni, chiar si in cazul in care volumul este dat la o valoare mai ridicata.

Este un model cu 2 cai, ce are o putere RMS de 35W si este realizat astfel incat mediile si inaltele sa fie redate clar, incorporand, de asemenea, un difuzor pentru sunetele inalte cu diametrul de 30 mm si un difuzor de 130 mm pentru sunetele medii. Raspunsul in frecventa este de 34-25.000 Hz, iar impedanta este de 4 Ohmi.
Avantaje:

Produsul apartine unui brand producator cu renume si ofera calitate la un pret rezonabil

Are un raspuns in frecventa de 34-25.000 Hz

Este un difuzor auto cu 2 cai, ce include un difuzor pentru sunetele inalte si unul pentru sunetele medii

 

Dezavantaje:

Este posibil ca, performantele tehnice ale acestui model, sa nu fie conforme asteptarilor tuturor utilizatorilor, care isi doresc un produs ultra-performant

 

 

 

 

Blaupunkt BGx 663 MKII

 

Aceste difuzoare coaxiale Blaupunkt sunt recomandate tuturor soferilor care vor sa cheltuie o suma minima cand isi echipeaza sistemul audio al masinii. Coordonatele tehnice ne arata ca nu sunt de ignorat nici la capitolul performante, intrucat ofera o putere RMS de 40W, valori considerate chiar bune pentru auditiile din masina. Sunt fabricate din ferita si polipropilena, si transmit semnalul acustic pe 3 cai, ceea ce le permite sa acopere un raspuns in frecventa de 40 – 22000Hz, semn ca sunetele se aud vibrante si pline.

Au o sensibilitate evaluata la 91 dB, iar asta inseamna ca se percep relativ tare in interiorul automobilului. Se livreaza cu grile incluse pentru montaj si au o adancime de instalare de 5.5cm. Setul include o boxa woofer si un piezo tweeter/midrange tweeter, pentru a garanta echiparea completa a autoturismului.

Datorita dimensiunilor conventionale(16.5cm) si montajului facil, aceste boxe merita cu siguranta votul publicului.

 

Avantaje:

Ofera putere RMS buna pentru auditii conventionale intr-un autoturism – 40W.

Asigura 3 canale de sunet si un raspuns de frecventa care acopera joase, medii si inalte.

Sensibilitatea evaluata la valori de 91dB arata performante bune si sunet puternic in raza de 1m(distanta standard calculata pentru sensibilitate).

Pret foarte accesibil.

 

Dezavantaje:

Unii cumparatori au criticat constructia nu foarte robusta.

 

 

 

Cum alegi o boxa auto buna

 

Ghidul cumparatorului

Orice sistem audio auto include trei componente majore: unitatea principala, care genereaa semnalul acustic si poate fi un tuner radio sau un CD player, amplificatorul, care are rolul de a imbunatati calitatea si puterea semnalului si difuzoarele, care au rolul de a converti semnalul electric in vibratii propriu-zise, pentru a crea undele sonore pe care le percepem. Cand vrei sa ai parte de cel mai bun sound la muzica pe care o asculti in masina, trebuie sa te orientezi inspirat, pentru a achizitiona niste difuzoare auto pe masura, mai ales cand sistemul incorporat autoturismului trebuie reconditionat sau imbunatatit. Daca te intereseaza sa afli unde se gasesc difuzoare auto la preturi bune si vrei sa stii cum sa alegi niste produse de calitate, ia-ti ca puncte de reper urmatoarele aspecte:

 

Cel mai bun difuzor auto

 

Tipul: permite separarea boxelor in doua categorii: difuzoare full range si difuzoarele componente. In cazul in care vrei sa inlocuiesti difuzoarele din fabrica si preferi o solutie simpla si ieftina, vei alege boxe full range, care au capacitatea de a produce toate tipurile de sunete intr-o singura incinta. Asta inseamna ca, atat sunetele joase, cat si cele inalte vor proveni din acelasi difuzor, puterea si intensitatea de redare fiind moderate si oarecum limitate.

Daca preferi mai multi decibeli si sa asculti muzica la volum maxim cu efect surround, este indicat sa optezi pentru difuzoare componente. Acestea sunt specializate pe redare de sunete joase(subwoofere) si inalte(tweeters), astfel incat prin combinarea undelor sonore provenite din surse diferite, de difuzor subwoofer auto si tweeter, se obtine efectul de surround, adica sunetul pare ca provine din toate directiile atunci cand il percepeti. Calitatea sonora este superioara, insa si pretul de achizitie va fi mai ridicat pentru cele mai bune difuzoare auto.

 

Sensibilitatea: te ajuta sa alegi boxele in functie de puterea amplificatorului integrat in sistemul audio. Daca detii un radio sau in CD player conventional, vei avea la dispozitie o putere scazuta, de aproximativ 15W pentru fiecare canal sonor de amplificare, ceea ce inseamna ca ai nevoie de difuzoare cu sensibilitate de redare mare, care sa ofere sunet clar si care sa depaseasca valori de 90dB. In caz contrar, cand ai la dispozitie peste 16W pentru fiecare canal si implicit un amplificator extern de mare putere, poti alege boxe cu sensibilitate redusa, mai mica de 90dB, ele fiind cele mai capabile sa iti ofere un sunet cristalin si de calitate, folosite in aceasta combinatie. Sensibilitatea este indicata de catre producatori in decibeli(dB) pentru fiecare model de difuzoare de pe piata.

 

Puterea: trebuie adaptata capacitatilor de amplificare, dupa cum urmeaza: cand detii un sistem audio standard cu amplificare incorporata, poti alege boxe de putere mica, de 2 – 50W RMS, economisind astfel si niste fonduri, iar pentru un amplificator cu output mai mare de putere, este necesar sa cumperi difuzoare de mare putere, de circa 10 – 80W RMS, capabile sa faca fata la valori inalte. Spre exemplu, vei avea mentionata puterea nominala RMS pentru fiecare model de boxe, ea indicand ce cantitate poate suporta un difuzor la functionarea continua. Unele pareri despre cele mai bune difuzoare auto iti vor sugera sa compari puterea nominala nu numai cu cea de amplificare, ci si cu valorile sensibilitatii, inainte de a cumpara produsul respectiv.

Cele mai bune difuzoare auto

Dimensiunile: asigura separarea modelelor de boxe auto in urmatoarele categorii: difuzoare mici, difuzoare medii si difuzoare standard. Ca sa stii unde poti monta itemii pe care te pregatesti sa ii achizitionezi, trebuie sa masori locasurile specifice prezente in zona portierelor sau in spatele masinii. Ai un autoturism de dimensiuni reduse? – Este foarte probabil ca locasurile sa aiba 8 – 10 cm in diametru, drept pentru care, vei alege cele mai mici boxe de pe piata. O categorie intermediara va fi compatibila cu boxe de 13 cm in diametru, adica modele de difuzor auto 13 cm incadrati in clasa medie. Daca observi ca spatiile de insertie au un diametru de 16.5 cm, atunci te numeri printre cei norocosi, deoarece majoritatea boxelor de pe piata sunt construite pentru a se potrivi cu aceste dimensiuni de difuzor auto, ieftin si bun. Daca vrei sa fii pregatit pentru orice situatie, este indicat sa masori si adancimea de montaj pentru fiecare locas in parte.

In concluzie, cauta sa alegi difuzor auto universal cu putere si sensibilitate mare, hotarandu-te asupra tipologiei in functie de bugetul de care dispui. Asigura-te ca dimensiunile sunt corecte si ca ai evaluat adecvat capacitatile sistemului pe care deja il detii. Nu ai descoperit inca unde gasesc difuzoare la un pret bun ceilalti posesori de autoturism?- Iti recomandam sa cauti un model pe internet, deoarece vei gasi orice variante, orice design, iar preturile pot fi mai mici decat in magazine. Poti si returna pachetul, in cazul in care nu esti multumit de achizitie.

 

 

 

Cum se folosesc difuzoarele auto

 

Cand ti-ai cumparat difuzoare auto noi si ai respectat toate instructiunile care te ajuta sa le selectezi compatibile autoturismului tau, pare destul de logic sa poti sa le si montezi fara dificultati. Nu toti cumparatorii au la dispozitie sfatul unui specialist sau ajutorul unui prieten care se pricepe, astfel incat sa beneficieze de o instalare fara probleme; asa ca, am hotarat ca ar fi util sa iti spunem cam ce pasi trebuie urmati in acest demers:

 

 

Instrumente necesare

Ca sa poti realiza manopera pe cont propriu, ai nevoie de urmatoarele accesorii: surubelnita, cleste pentru fire, inbusuri, cleste pentru sertizare, bormasina electrica, pila, cheie tubulara, cheie torx, banda izolatoare sau pistol de lipit circuite, cutter si un instrument special, care iti permite sa inlaturi panoul protector de deasupra boxelor, fara sa zgarii masina.

 

Procedee pregatitoare

Daca ai cumparat difuzoare care se potrivesc masinii tale perfect, in ceea ce priveste dimensiunile, atunci nu va mai fi necesar sa dai gauri aditionale sau sa adaugi material pentru a le fixa corespunzator. Primul pas presupune sa previi accidentele, deconectand bateria masinii tale de la sistemul electric. Vei scoate firul doar de pe unul dintre poli, anume pe cel negativ, astfel evitand scurtcircuitul sau electrocutarea.

 

Eliminarea vechilor componente

Analizeaza cu atentie manualul de instructiuni, astfel incat sa nu omiti informatii pretioase, oferite direct de catre furnizor. Incepe prin a inlatura grilele sau panourile protectoare ale vechilor boxe. Poti face asta si cu ajutorul unei surubelnite clasice, inlaturand eventuale suruburi si desprinzand delicat marginile capacelor.

Analizeaza modul in care sunt inserate piesele respective si desprinde-le cu grija din locasul lor. Unele pot avea suruburi, altele sunt securizate inclusiv cu adeziv. Cu ajutorul uneltelor deja pregatite, inlatura orice elemente care tin in loc boxele. Scoate incet difuzoarele, desprinzand firele care le conecteaza la sistemul electric al masinii.

 

 

Montajul pieselor noi

In general, difuzoarele se livreaza cu cabluri proprii de conexiune; acestea trebuie conectate in locul celor vechi, respectandu-se polaritatea. De regula, polul cu +(plus) al obiectului este mai mare decat cel cu –(minus), iar la unele acestea sunt chiar marcate, pentru a fi mai usor de identificat.

Daca nu ai posibilitatea de a atasa simplu firele, va trebui sa le legi si sa le izolezi cu banda. Aceasta alternativa nu garanteaza intotdeauna succesul operatiunii, motiv pentru care, majoritatea specialistilor recomanda sa folosesti un pistol pentru lipit electronice.

Dupa efectuarea conexiunilor respective, componentele noi vor putea fi testate cu succes. Recomandam sa montezi totul la loc abia dupa ce verifici daca boxele comunica in mod corespunzator cu sistemul masinii, efectuand o reconectare a bateriei auto si o auditie de test.

 

Proba

Dupa legarea cablului inapoi pe polul negativ al acumulatorului auto, pornesti radio MP3 playerul masinii. Asculta cu atentie sunetul si efectueaza setari standard( verifici volumul, analizezi daca difuzoarele vibreaza etc). Daca nu se aude nimic, inseamna ca problema este la conexiunea electrica si trebuie sa reiei procesul de la etapa montajului. La sfarsit poti securiza noile difuzoare in incintele masinii, atasand si capacele de protectie.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu