Cel mai bun ulei de motor – Recomandarile noastre pentru 2024
Cand iti pui problema ce ulei de motor sa alegi, cel mai bine e sa consulti cartea tehnica a masinii si sa afli exact ce substante sunt recomandate, insa in eventualitatea in care nici acest demers nu te ajuta sa te edifici, va trebui sa apelezi la recenzii de produse si ghiduri de cumparare. Stim ca unii cititori nu au la dispozitie suficient timp pentru a se documenta, asa ca acestora le aratam ce produse a scos la iveala investigatia noastra ca fiind situate pe locurile 1 si 2 in topul popularitatii in vanzari. Primul este Motul 6100 Synergie+, un ulei care se poate intrebuinta indiferent de combustibilul cu care se alimenteaza motorul masinii. Apreciem faptul ca este preparat pentru motoarele mai noi, deci multi utilizatori din Romania care au masini de fabricatie actuala se pot bucura de ajutorul pe care il poate oferi. Este semi-sintetic si are un indice SAE numai bun pentru conditiile posibile in zona noastra climatica. Votul nostru secund ajunge la Aral High Tronic.
Contents
Tabel de comapratie
Este o varianta semisintetica, produsa special pentru motoarele noi si puternice si compatibila cu orice tip de combustibil. Formula e rezistenta la imbatranire, vascozitatea se mentine constanta multumita aditivilor speciali, iar componentele anticoroziune si antioxidante ii sporesc calitatea.
Daca esti posesorul unei masini mai vechi, iti recomandam sa te orientezi catre un alt tip de produs, adecvat particularitatilor motorului.
Este una dintre cele mai eficiente produse ca raport pret calitate si il recomandam si pentru posibilitatea de a-l achizitiona in ambalaj de 2 sau 5 litri, in functie de nevoi.
Produs exclusiv sintetic care poate fi folosit cu succes indiferent de tipul de motor, cu conditia sa faca parte din generatiile Euro IV sau Euro V. Recomandat cu succes pentru conditiile climatice din Romania, cu veri toride si ierni geroase, deoarece isi pastreaza vascozitatea intr-un interval larg de temperatura.
In cazul in care detii o masina echipata cu un motor mai vechi, te sfatuim sa te orientezi catre un produs cu o compatibilitate mai buna.
Recomandat de producatori ca Fiat, Ford sau Porsche, reprezinta una dintre cele mai avantajoase optiuni din punct de vedere al pretului, indiferent daca optezi pentru varianta de prezentare de 1 sau de 4 litri.
Ulei de motor 5W30, cu formula sintetica, cu aditivi polimerici, conceputa pentru prevenirea degradarii pieselor esentiale pentru buna functionare a vehiculului, ce reduce frecarea si degradarea peliculei de pe componente. Se poate folosi indiferent cu ce tip de combustibil alimentezi masina.
Conform recenziilor, precum si celor mentionate de producator, nu va avea aceeasi eficienta ridicata, daca e folosit la masinile mai vechi, cu motoare deja uzate.
Este o solutie la un pret satisfacator, pentru motoarele de ultima generatie, pe care o poti cumpara in diferite cantitati, in functie de propriile nevoi.
Modele recomandate in 2024
Cel mai bun ulei de motor diesel
Utilizarea unui ulei de motor bun este esentiala pentru a lubrifia piesele (ceea ce usureaza frecarea), a curata interiorul, a preveni uzura, rugina si a raci motorul automobilului. Soferii cunosc faptul ca la 10.000 (maxim 15.000) de kilometri acest lubrifiant necesita schimbare, insa nu este intotdeauna simplu sa alegi cel mai potrivit produs.
Motul 6100 Synergie+
Ca sa poti achizitiona cel mai bun ulei de motor Motul, e clar ca trebuie sa te opresti asupra unei variante semi-sintetice, intrucat aceasta va oferi atat calitate, cat si un cost destul de scazut. Acest sortiment a fost produs pentru motoarele noi ale masinilor puternice, fiind adecvat pentru utilizarea impreuna cu orice tip de combustibil: GPL, benzina cu sau fara plumb, diesel etc.
Datorita unei formule cu rezistenta mare la imbatranire, acest ulei se va schimba putin mai rar, deci este cu aproximativ 1.2% mai economic decat alte variante din clasa sa. Vascozitatea se va mentine constanta, datorita unor aditivi anti-oxidare, iar calificativul primit este 10W40, o certificare perfecta pentru conditiile de temperatura variabile din zona temperata in care se situeaza Romania.
Este preparat cu cateva componente anti-coroziune si anti-uzura, care il fac sa se comporte excelent la temperaturile mari ce pot fi atinse in interiorul unor motoare de ultima generatie. In plus, pentru imbunatatirea adaptabilitatii, acest compus va putea fi diluat cu alte tipuri de ulei, sintetice sau minerale. Poti cumpara 2 sau 5 litri de produs si sa ai parte de aceleasi preturi. Uleiuri de motor ieftine si bune? Merita sa il testezi pe acesta.
Avantaje:
Produsul este un ulei motor 10W40 semi-sintetic de inalta performanta oferit la pret bun.
Este foarte potrivit pentru masinile folosite in Romania, avand indice SAE multi-grad, conform diferentelor de temperatura vara-iarna.
Lucreaza la fel de bine cu benzina, motorina si GPL.
Include tot felul de aditivi care ii garanteaza proprietati antioxidante, anticorozive si anti-uzura.
Dezavantaje:
Se va utiliza mai mult pentru motoarele recente (mai noi de 6-7 ani), nefiind potrivit pentru piese mai vechi.
Aral High Tronic
Acest ulei de motor Aral la pret ieftin e recomandarea noastra pentru cei ce doresc sa gaseasca cea mai convenabila alternativa sintetica din comert. Fiat, Ford si Porsche au recomandat pe rand produsul pentru cateva modele de masini produse, fapt ce nu poate decat sa consolideze imaginea performanta de care beneficiaza brandul Aral de ani buni.
Vestea buna e ca sortimetul se utilizeaza cu foarte mare succes pentru motoarele noi si foarte noi, deoarece in comozitia sa intra 100% ingrediente sintetice, obtinute in laborator. Din acest motiv, uleiul poate fi integrat fara problele si in motoare diesel, si in cele care folosesc benzina pe post de combustibil.
Face parte din gama multi-grad, iar calificativul SAE il recomanda pentru cei care stiu ca nu vor sa aiba surprize neplacute peste noapte in timpul iernii, caci 5W40 este un indice foarte recomandat pentru pastrarea vascozitatii optime la cele mai scazute temperaturi. Ai de ales intre recipientul cu 4l sau cu 1l, in functie de necesitatile cantitative ivite. La costul pe care il are, poate fi considerat mai ieftin decat unele produse de calitate mai scazuta.
Avantaje:
Asigura protectie optima a motorului in conditii cu temperaturi foarte scazute, constituind ulei de motor 5w40.
Va oferi lubrifiere de calitate, deoarece formula sa este 100% sintetica.
Va putea fi intrebuintat deopotriva pentru motoare pe benzina sau diesel.
Este un ulei de motor ieftin si bun, mai ales daca luam in considerare ca e sintetic.
Dezavantaje:
Nu se preteaza foarte bine pentru utilizarea in motoare vechi sau uzate.
Castrol Edge
Daca preferi sa cumperi ulei de motor 5W30 la un pret bun, se poate ca renumitul producator Castrol sa iti ofere alternativa pe care o cautai. Pentru a preveni eficient degradarea pieselor si componentelor unui motor de ultima generatie, acest produs a fost exclusiv compus in laborator, fiind sintetic.
Include aditivi polimerici prin intermediul tehnologiei Titanium FST, o metoda care ii creste durata de viata si previne degradarea peliculei. Conform testelor, frecarea va fi redusa cu pana la 15%, iar ca rezistenta produsul va fi cu 45%mai bun fata de alte tipologii similare de ulei. Bineinteles, se intelege ca va fi mai putin recomandat in motoare vechi si extrem de uzate, dar in rest se descurca excelent, indiferent daca alimentarea se face cu diesel sau benzina.
Valorile 5W30 ale SAE indica niste performante apreciabile in mentinerea vascozitatii multi-grad la niste temperaturi de -20 de grade Celsius. Poti alege oricare dintre cele trei variante de volum, 1l, 4l si 5l, beneficiind la fiecare de niste costuri moderate, accesibile.
Avantaje:
Are o formula adecvata pentru utilizare in Romania, fiind un ulei de motor 5W30.
Se recomanda intrebuintarea cu motoare noi, fiind sintetic 100%.
Lucreaza excelent in sisteme care au pe post de combustibil benzina sau motorina.
Ulei de motor Castrol cu raport avantajos cantitate-calitate-pret.
Dezavantaje:
Nu ofera posibilitati de utilizare eficienta in motoarele uzate.
Elf Evolution 700 ST
Cand cauti ulei de motor Elf, cea mai avantajoasa afacere o faci cumparand acest recipient de 4 litri. Produsul este semi-sintetic, fapt prin prisma caruia recunoastem mai bine preturl scazut. Avand in vedere recomandarile primite de la Renault, acest lubrifiant prezinta capabilitati apreciate de multi dintre cumparatori.
Se recomanda folosirea acestei formule in motoarele cu injectie directa, dar in principal e important sa amintim ca este eficient atat pentru piese alimentate cu motorina, cat si pentru cele care lucreaza cu benzina. D
in punct de vedere al temperaturilor suportate, consideram calificativul SAE primit drept foarte bun pentru zona climatica a Romaniei, unde acest produs multi-grade va fi folosit cu mult succes.
In plus, un indice de 10W40 este foarte potrivit pentru un comportament bun atunci cand temperaturile scad mult sub zero. Unul dintre cele mai mari atu-uri demonstrate de produsul in cauza il constituie investitia minima necesara achizitiei.
Avantaje:
Ofera lubrifiere buna si protejeaza eficient piesele motorului, avand o compozitie semi-sintetica.
Se preteaza bine la intrebuintarea pentru motoare diesel si cu benzina.
Ulei de motor 10W40 ieftin si de calitate.
A fost creat de Elf special pentru Renault, element ce il recomanda pentru fanii acestui brand.
Dezavantaje:
Nu sunt specificate posibilitati de diluare si nici o compatibilitate cu motoare mai vechi.
Petronas Selenia 20K
Persoanele care isi doresc un ulei lubrifiant de calitate, pot opta pentru produsul acesta de la Selenia, care se inscrie in categoria formulelor semi-sintetice. Se preteaza tuturor masinilor inzestrate cu un motor pe benzina, indiferent de capacitatea cilindrica, ceea ce inseamna ca se bucura de o buna compatibilitate.
Asigura o pornire usoara pana la -25°C, dovedindu-se extrem de util chiar si in iernile friguroase, cand mercurul in termometre scade destul de mult. De asemenea, are o stabilitate crescuta la temperaturi ridicate, aspect care se datoreaza in mare masura indicelui SAE de 10W40. Pe scurt, este un ulei de motor recomandat cu precadere pentru conditiile de temperatura din Romania.
Precizam ca, pentru un randament optim, trebuie sa il schimbi la fiecare 20000 de kilometri, insa cantitatea de produs este una generoasa: 5 litri. Se vinde la un pret pe care unii l-ar putea cataloga drept “piperat”, dar include o garantie pe o perioada de 24 de luni.
Avantaje:
Este un ulei de motor ideal pentru clima din tara noastra, lucru dovedit de indicele SAE 10W40.
Se potriveste tuturor masinilor cu motor pe benzina, intrucat este un produs semi-sintetic.
Promite ca autoturismul va porni lesne chiar si la -25°C.
Beneficiaza de o garantie pe 2 ani, astfel ca ai certitudinea calitatii.
Dezavantaje:
Costurile de achizitie sunt usor crescute, deci trebuie sa iti calculezi cu atentie bugetul.
Mobil 1 ESP Formula
Recomandam acest ulei de motor Mobil celor care au dorinta de a oferi motorului masinii lor un lubrifiant de calitate superioara, obtinut exclusiv sintetic. Printre marcile cele mai renumite in lume, care iti recomanda acest produs, amintim: BMW, Volkswagen, Peugeot si Porsche.
Cu o putere de curatare de exceptie, acest sortiment va proteja eficient impotriva uzurii, prelungind viata motorului. Se accepta utilizarea in cadrul sistemelor propulsate pe baza de motorina sau benzina, iar continutul scazut de cenusa, sulf si fosfor permite reducerea particulelor reziduale in cadrul convertoarelor catalitice sau a filtrelor pentru motorina.
Prin intermediul unor aditivi de curatare activi, se va limita formarea depunerilor pe piesele interne. Proprietatile anti-oxidante determina o poluare mai redusa cu hidrocarburi si un timp de invechire mai indelungat. Se asigura si pornirea rapida in conditii de vreme rece, intrucat produsul este multi-grad si are indice SAE 5W30.
Avantaje:
Include formula sintetica, deci este foarte apreciat pentru cele mai noi motoare.
Constituie o solutie buna deopotriva pentru motoare cu benzina sau motorina.
Ofera protectie impotriva depunerilor, deoarece incorporeaza niste aditivi pentru curatare activa.
Ulei de motor 5W30 la pret scazut.
Dezavantaje:
Nu poate fi utilizat ca ulei de motor in 2 timpi sau pentru sistemele din aviatie.
Liqui Moly Mos2
Cei care cauta calitate germana sunt sfatuiti sa incerce acest ulei de motor Liqui Moly. Este vorba despre un lubrifiant eficace, care include in formula sa disulfura de molibden, element ce contribuie la formarea unei pelicule de protectie la suprafata pieselor, avand onctuozitate (capacitatea de a adera la suprafete) mai avansata.
Se foloseste la fel de bine in cadrul motoarelor cu motorina sau alimentate cu benzina si a fost amplu testat in cazul compresoarelor catalitice si a sistemelor turbocompresoare. Calitatea oferita este una laudabila, deoarece compozitia sa e semi-sintetica. Prezinta stabilitate avansata la imbatranire si isi mentine o vascozitate excelenta, intrucat e multi-grad si are si un indicativ SAE 10W40.
Aceasta valoare il recomanda pentru utilizarea in orice anotimp si mai cu seama chiar si cand se inregistreaza temperaturi negative, fara a aparea vreo problema in pornirea motorului. In acest caz, se comercializeaza in recipient cu volum de 4l si, desi marca Liqui Moly este cunoscuta pentru un foarte bun ulei de motor de tractor, acesta nu se preteaza pentru o asemenea utilizare.
Avantaje:
Se comporta foarte bine cand temperaturile de afara scad, fiind multi-grad.
Este un ulei de motor 10w40 pentru benzina dar si pentru motoarele diesel.
Include disulfura de molibden, care asigura o lubrifiere mai buna, prin octuozitatea sporita.
Este semi-sintetic, deci ofera o protectie buna la uzura.
Dezavantaje:
Raportul cantitate – pret – calitate presupune o investitie mai mare decat in alte cazuri la uleiuri de motor semi-sintetice.
Motul 8100 X-clean
Cativa dintre cei mai renumiti furnizori de autoturisme recomanda cu incredere acest fel de produs: BMW, Porsche, Renault, Ford si Fiat. Ca tipologie, si daca te intrebi care este cel mai bun ulei de motor pe benzina, poti afla ca acest compus sintetic este principalul candidat la titlul respectiv.
Se poate intrebuinta nu numai pentru motoare cu benzina, ci si pentru cele diesel. In plus, dat fiind ca este complet sintetic, nu doar ofera cele mai inalte performante de lubrifiere si protectie, dar e si compatibil in special cu cele mai noi motoare din comert. Vascozitatea este multi-grade, asadar una foarte adecvata pentru ce are nevoie un autoturism in Romania pe timp de iarna asa ca impreuna cu niste lanturi antiderapante thule si cauciucuri de calitate nu ar trebui sa intampini probleme in sezonul rece.
Ca valori SAE, constituie atat un ulei de motor 5W40 pentru benzina, cat si o alternativa perfecta pentru ca masina ta sa nu aiba probleme de functionare in cele mai friguroase zile din anotimpul hibernal. Poti alege fie recipientul cu volum de 1 litru, fie pe cel de 5 litri, oricare dintre cazuri constituind o oferta, spunem noi, avantajoasa ca raport intre calitate si un pret corespunzator.
Avantaje:
Se incadreaza printre cele mai bune uleiuri de motor, avand formula strict sintetica.
Raportul format intre calitati si costuri este unul convenabil.
Isi pastreaza coeficientul adecvat de vascozitate la temperaturi mici, avand indice SAE 5W40.
Compatibil atat pentru motoare diesel cu injectie, cat si pentru cele pe benzina.
Dezavantaje:
Fiind 100% sintetic, se va utiliza numai pe motoare EURO IV si EURO V, considerate noi.
BMW Twin Power Turbo Longlife-04
BMW Twin Power Turbo Longlife-04 este un ulei de motor original, conceput pentru buna functionare a pieselor motoarelor Diesel si Otto ce apartin ultimelor generatii de vehicule fabricate de producatorul german.
Are vascozitate 5W30, iar daca acesta incepe sa se piarda sau nu, dupa o distanta de cel putin 5000km parcursi, depinde foarte mult de masina ta, de temperaturile in care conduci, dar si de starea drumurilor pe care mergi. In orice caz, majoritatea soferilor sunt multumiti, sustinand ca motorul a inceput sa toarca mai lin, sa fie mai silentios si au observat si o reducere a consumului de combustibil.
E un ulei full sintetic, care isi va pastra vascozitatea indiferent de temperatura, dupa cum sustin majoritatea cumparatorilor, cu toate ca exista si soferi dezamagiti de performanta produsului. Produsul e oferit alaturi de o garantie de 24 de luni, si ai posibilitatea de a-l returna in termen de 30 de zile, daca esti nemultumit.
Avantaje:
Ulei pentru intretinerea componentelor metalice ale motoarelor Diesel si Otto.
Poate fi cumparat la un pret foarte avantajos, cantitatea primita fiind de 1l.
E potrivit pentru vehicule care sunt alimentate cu diesel sau cu benzina.
Sticla este gradata, pentru a putea urmari cantitatea consumata.
Dezavantaje:
Exista si unele voci care mentioneaza pierderea vascozitatii, dupa o anumita distanta, in timp ce altele mentin ca acesta se pastreaza si dupa 10 000km. Asadar, va trebui sa experimentezi singur, pentru a te convinge de calitatea promisa.
Cum alegi un ulei bun de motor
Ghidul cumparatorului
Uleiul de motor reprezinta una dintre cele mai importante achizitii pe care este obligat sa le faca un automobilist atent si grijuliu cu autoturismul sau. De asemenea, aceasta substanta este indispensabila, si ca ulei pentru motor 2 timpi, si indiferent de combustibilul utilizat. Din moment ce pe piata vei observa o sumedenie de branduri care furnizeaza acest produs, e foarte normal ca la inceput sa nu stii care este cel mai bun ulei de motor si efectiv ce oferta sa alegi cu predilectie. Pana la urma, poate exista raport calitate pret mai bun decat cel oferit de ulei de motor Havoline.
Drept compozitie, acesta este format din ulei de baza si aditivi. Primul reprezinta petrol hidrocarbonat si are rolul de a lubrifia partile interne ale motorului, protejand anti-frictiune si eliminand circa 25% din caldura acumulata intern. Aditivii pot include o serie de substante care incetinesc cat mai mult deteriorarea uleiului de baza si pot fi chiar si detergenti ce pastreaza in stare buna piesele cu care vin in contact.
Nu e de ajuns sa stii care este rolul uleiului pentru motor pentru a-i intui importanta, ci trebuie sa fii constient ca schimbarea acestuia se realizeaza neaparat la fiecare 10000Km parcursi, pentru a nu periclita iremediabil autonomia motorului.
Ca sa poti sti si tu unde gasesc ulei de motor la un pret bun ceilalti soferi si pentru a putea alege marca si calitatea cea mai recomandata in cazul masinii tale, iata un set de aspecte care te vor ajuta sa compari si sa diferentiezi intre diferite formule:
Tipul de ulei: In functie de compozitie, exista trei principale tipuri dintre care te orientezi asupra unei alegeri: formula minerala, semi-sintetica si ulei de motor sintetic.
Cand te intrebi: ”ce ulei de motor sa folosesc, daca nu vreau sa cheltui prea mult?”, prima solutie pe care ti-o putem sugera este varianta ce are o compozitie strict minerala. Intr-adevar, acest produs va fi si cel mai ieftin, intrucat include un amestec de substante alkaline, extrase din petrol prin distilare in conditii specifice.
Deoarece nu inglobeaza prea multe ingrediente ca aditivi, va costa cel mai putin, dar nici nu isi va pastra prea mult timp calitatile, deteriorandu-se cel mai usor. Daca tii cont ca schimbarea va trebui realizata mai des, ajungi sa cheltui aproape la fel de mult ca in cazul celei de-a doua categorii.
Pe cei care cauta niste preturi de mijloc, vrand sa aleaga o substanta care se comporta mai bine in timp cu motorul masinii lor, ii sfatuim sa apeleze la optiunea semi-sintetica, de pilda un ulei de motor Ravenol.
Calitatile uleiului de motor semi-sintetic sunt mult imbunatatite fata de cele ale formulei minerale, deoarece compozitia include, pe langa petrol distilat, circa 30% ulei sintetic, fapt ce imbunatateste consistent longevitatea produsului si comportamentul in diverse conditii de temperatura si uzura. Momentan, aceasta e o optiune destul de populara in comert, mai ales pentru utilizatorii cu buget moderat.
Daca vrei sa cumperi cea mai performanta formula, dar esti gata si de o investitie care se ridica la inaltimea caracteristicilor, atunci poti alege fara regrete uleiul complet sintetic.
Acesta este produs in exclusivitate in laborator, drept pentru care si costa cel mai mult, avand in componenta o suma de aditivi foarte utili, care ii extind durata de viata si il fac sa fie, momentan, cel mai bun de pe piata.
Compatibilitatea cu motorul: E firesc sa faci diferenta intre ulei de motor pe benzina si formula pentru piesele diesel, sau sa alegi diferit cand vine vorba de motocicleta (2 timpi/4 timpi) si autoturism (4 timpi).
Acest fapt rezulta, cel putin la masini, din functionarea la temperaturi diferite: pentru benzina se obtin pana la 160 de grade Celsius in zona superioara a pistonului, in timp ce pentru motoarele diesel ai dublu, adica in jur de 315°C. Totodata, in functie de anul productiei motorului, vei avea cate un calificativ pentru fiecare formula.
Suficiente pareri despre cele mai bune uleiuri de motor au cazut de acord ca piesele foarte vechi trebuie protejate cu ulei mineral, iar cele noi cu ulei sintetic.
De asemenea, daca autoturismul a parcurs peste 300000Km, se recomanda schimbarea si completarea mai des a uleiului din motor, iar daca ai cumparat masina second hand, cel mai bine e sa folosesti acelasi sortiment cu care a inceput sa fie protejata de vechiul proprietar.
De multe ori, trecerea de la varianta minerala la cea sintetica pentru un motor prea uzat s-ar putea sa-i faca mai mult rau, chiar daca toti sunt de acord ca produsele sintetice sunt viitorul.
Partea buna este ca multi producatori specifica si pentru ce fel de masina este creat un anumit produs. De exemplu, puteti citi pe eticheta unui ulei mesaje precum “pentru motoare performante”, “pentru masini noi” ori “pentru masini cu rulaj mare” si chiar diverse tipuri de vehicule precum cele SUV. Aceste specificatii va vor face alegerea mult mai usoara.
Indicele SAE: Acesta este indicele de vascozitate si constituie principalul criteriu de alegere in functie de temperaturile la care trebuie sa poata porni masina, mai ales in zonele cu clima rece sau cu anotimp rece.
Din aceasta perspectiva, avem un sistem precis de notare si numerotare cu litera si doua valori numerice, in cazul variantei multi-grade, care ne intereseaza cel mai mult.
Se poate sa intalnesti formule ca 10W-40, 5W-30 sau 5W-40. Cifrele pot varia in intervalul 0 – 25 si 20 – 60, unde prima sare din 5 in 5 unitati, iar a doua din 10 in 10 unitati. Daca litera W(winter) este inclusa in acest calificativ, atunci prima valoare iti arata vascozitatea pe timp de iarna, deci te informeaza asupra indicelui de pornire la rece a motorului.
Cu cat este mai mare valoarea, cu atat mai vascos este uleiul, inversul fiind reprezentat de valorile 10, 5 si 0, care arata mai multa fluiditate la curgere.
Pentru un indice SAE, prima valoare constituie vascozitatea produsului la temperaturi mici, de circa – 20 si -25°C, iar a doua este vascozitatea atinsa la temperatura de peste 100°C, adica in conditii normale de functionare. Din acest motiv, in Romania cele mai populare sortimente recomandate vor avea calificativ 5W-30, 10W-40 si 15W-40.
Daca indicele este ceva mai ridicat, atunci uleiul e recomandat in competitii de formula 1, unde are nevoie de vascozitate avansata ca sa protejeze piesele din motor la solicitarile ivite. Nu in ultimul rand, nu vei alege niciodata un ulei 20W sau 25W pentru folosirea pe timp de iarna si nici mai putin de 30, ca fiind a doua valoare, pentru vara.
Vascozitatea uleiului de motor: Determina clasificarea in formule mono-grade si multi-grade. Aceasta caracteristica reprezinta de fapt rezistenta pe care o prezinta uleiul la curgere, calculata independent de temperaturile inregistrate in interiorul motorului.
Pentru zona temperata si clar si in Romania, se va achizitiona neaparat varianta multi-grade, intrucat cealalta se alege doar pentru zonele in care este mereu cald sau mereu rece. Din moment ce la noi oscileaza destul de mult temperaturile cu diferente mari de la iarna la vara, ai nevoie de o substanta care sa se comporte pe masura de versatil. Temperaturile in care se descurca bine acest ulei vor fi cuprinse in intervalul – 30°C si +100°C.
Standardele pe marci: In descrierile produselor de pe piata, vei intalni anumite coduri ori standarde, alaturate adesea numelor unor marci. Iata un exemplu: BMW LL-04 FIAT 9.55535-S2 FORD WSS M2C 917A GM-OPEL Dexos 2 MB-Approval 229.51 PORSCHE A40 RENAULT RN0710/RN0700 VW 502 00, 505 00, 505 01.
Aceasta inseamna ca uleiul este compatibil cu marcile respective, insa nu exclusiv. De exemplu, un ulei care are standarde VW (pentru Volkswagen) se vor potrivi si cu autoturisme Seat, Skoda si Audi.
Desigur, pot exista modele Volkswagen care sa nu fie compatibile cu standardul respectiv (pot exista mai multe standarde VW). Parerea unui mecanic experimentat poate fi pretioasa in aceasta privinta.
Normele Euro: Fiecare norma europeana de poluare isi impune anumite cerinte cu privire la sistemele de filtrare ale motoarelor, iar asta influenteaza si tipul de ulei compatibil cu motorul respectiv.
Este contraindicat sa utilizati un lubrifiant care nu acopera o anumita norma Euro (de exemplu, un produs pentru Euro IV la un motor Euro V, intrucat acest fapt nu va face bine pe termen lung masinii tale.
Vestea buna este ca normele de poluare europene sunt specificate pe orice eticheta si descriere de produs, dupa cum vei vedea si in partea a doua a acestui ghid, cand prezentam cateva uleiuri bine vandute in comert.
Aditivi: Poti opta pentru produse cu aditivi inclusi, ori, daca doresti sa adaugi un aditiv preferat, te poti orienta la fel de bine catre uleiuri ce nu contin asa ceva (sau contin o cantitate redusa de aditivi).
O greseala aici este sa crezi ca mai multi aditivi inseamna performanta mai buna. Nu este cazul, ba din contra, prea multi aditivi pot strica motorul masinii tale. Daca nu te pricepi suficient de bine, evita sa adaugi alti aditivi pe langa cei inclusi in formula uleiului cumparat!
Raportul cantitate-pret: Cand verifici o oferta, te sfatuim sa iei in considerare si raportul dintre calitate si cantitate, adica efectiv cat te costa litrul de ulei si sa compari acest pret cu altele pe care le intalnesti la produse similare. Nu uita ca un ulei ieftin nu este neaparat de calitate proasta si uneori chiar se potriveste mai bine in motorul unei masini mai vechi, referindu-ne aici la varianta minerala.
In sfarsit, cei ce doresc sa stie unde gasesc ulei de motor la preturi bune sunt sfatuiti sa isi comande produsul de pe Internet. Fie ca vrei sa cumperi pentru completare ulei de motor sau pentru schimb, vei gasi intotdeauna brandul pe care il preferi, facand comanda online.In plus, ai la dispozitie mai multe sortimente si cantitati, deci o si mai mare libertate de alegere.
Cel mai mare avantaj ramane, totusi, costul mai scazut decat la punctele care comercializeaza in mod conventional acest produs.
Daca esti interesat si de dispozitive care sa iti faciliteze calatoria poti citi articolele noastre despre navigatoare gps auto si detector radar cobra.
Lasa un comentariu
0 Comentariu