Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

GPS trackerele sunt dispozitive din ce in ce mai utilizate, atat pe plan profesional, cat si personal, asa ca este de interes sa cunosti si cum functioneaza acestea, pentru a fi mai usor sa gasesti ceva de interes pentru tine.

 

Ideea folosirii unui dispozitiv care sa te ghideze la drum a preocupat marii inventatori inca de la inceputul secolului XX, dar a devenit usor de realizat si utilizat datorita avansarii tehnologiei abia prin 1986, cel putin pentru publicul larg. Aparut initial in SUA pentru armata, GPS-ul este astazi foarte comun si cunoscut, fiind de mare ajutor in viata de zi cu zi.

 

Ce este un sistem GPS?

Sistemul de pozitionare globala, numit pe scurt GPS, este un sistem de radio-navigatie, utilizat la nivel mondial, ce foloseste 24 de sateliti precum si statiile aferente de la sol. Proiectat initial pentru uzul armatei, sistemul este in continuare finantat si gestionat de Departamentul Apararii din SUA, dar poate fi folosit si de utilizatorii civili din intreaga lume, fara taxe sau restrictii.

Acest dispozitiv are ca scop aflarea pozitiei in timp real a unui obiectiv urmarit, furnizand informatii despre locatia exacta a acestuia. Astfel poate fi utilizat pentru a afla pozitia unui mjloc de transport pentru a monitoriza ruta, dar si de catre parinti pentru a sti in permanentă unde se afla copilul lor etc.

Un sistem de urmarire poate oferi date in timp real, dar si istorice, pentru orice fel de calatorie.

Cum functioneaza un GPS?

Un GPS ofera semnale speciale prin satelit, ce sunt preluate si procesate de catre receptor. Spatial, sistemul de pozitionare este reprezentat de 27 de sateliti care orbiteaza pe glob, dintre care 24 sunt operationali si 3 suplimentari, in cazul in care unul dintre cei operationali nu functioneaza, acestia orbitand Pamantul la fiecare 12 ore si transmitand semnale radio din spatiu ce sunt preluate de receptori.

Utilizatorii au receptoare GPS care convertesc semnalele preluate din spatiu si le transmit sub forma de informatii in timp real cu privire la locatie si viteza. Acestea au la baza sisteme de calcule matematice si au nevoie de cel putin 3 sateliti pentru date cat mai exacte.

 

Ce tipuri de sisteme GPS sunt?

Din punct de vedere functional, exista doua mari categorii, si anume: cele pasive si cele active.

Sisteme pasive sunt cele care stocheaza datele obtinute cu privire la locatie si alte evenimente. Astfel, un GPS pasiv poate inregistra datele pe un timp dat si le stocheaza fie in memoria interna, fie pe un card de memorie, iar apoi datele inregistrate pot fi descarcate pe un computer si analizate ulterior. Unele dispozitive pot trimite datele stocate prin wireless la o ora prestabilita sau din diverse puncte, sau pot fi solicitate in timpul calatoriei.

Un sistem de urmarire activ transmite date in timp real catre un portal sau un sistem de urmarire. Sunt cele mai uzuale, deoarece sunt utile atat in scopuri comerciale, cat si in viata de zi cu zi. Cu acest sistem poti sa iti eficientizezi parcul auto, sau poti sa iti monitorizezi copilul, o persoana in varsta, animalul de companie, masina personala, alte obiecte de interes etc. Vei sti exact locatia in fiecare moment si vei putea sa mai beneficiezi si de alte functii interesante.

Sistemul de urmarire activ este deosebit de important si in ceea ce priveste securitatea, atat a persoanei care il poarta, dar si a obiectului urmarit, putand fi de mare ajutor in caz ca masina iti este furata sau persoana se rataceste.

Cum poti urmari telefonul mobil?

Telefonul mobil, datorita multiplelor inovatii tehnologice, a devenit mult mai mult decat un simplu mod de comunicare, iar una dintre aplicatiile de baza este si functia de GPS. 

Cum toate telefoanele mobile trimit unde radio, chiar si atunci cand nu sunt utilizate, se poate afla foarte usor locatia acestora. Tehnologia GPS este acum prezenta pe mai toate telefoanele de ultima generatie, iar prin activarea acestei functii poti afla mult mai usor pozitia in timp real.

Sunt foarte multe aplicatii disponibile pentru orice tip de telefon, unele gratuit, altele mai performante si mai specifice cu bani, care sa te ajute sa mentii contactul permanent fie cu cei de acasa, fie cu angajatii.

Tehnologia de localizare se bazeaza pe distanta fata de cea mai apropiata statie cu care comunica telefonul, dar si prin interpolarea semnalelor date de centrale adiacente.  Astfel, in zonele urbane unde antenele sunt pozitionate mult mai aproape unele de altele, precizia va fi mult mai buna, fata de zonele rurale unde acestea sunt la distante mai mari unele fata de altele. 

Functional, acestea se pot imparti in mai multe tipuri si anume sisteme de localizare bazate pe retea, pe telefon sau hibride.

Sistemele de localizare bazate pe retea folosesc infrastructura furnizorului de telefonie mobila, pentru a identifica localizarea receptorului. Precizia este mai buna in zonele urbane, unde este o mai mare aglomerare de antene. Nu afecteaza telefonul.

Sistemele de localizare bazate pe telefon necesita instalarea unui soft specific, determinand astfel locatia. Se poate folosi doar cu acordul utilizatorului si poate afecta telefonul mobil, folosind resursele acestuia. Soft-ul folosit trebuie sa fie compatibil cu sistemul de operare pe care il ai instalat pe telefonul mobil.

Cele hibrid folosesc ambele sisteme, atat reteaua furnizorului, cat si un soft instalat pe telefon si au o precizie mult mai buna. 

De ce e important sa utilizezi un GPS tracker?

Daca este sa te referi doar la functia de baza a acestui dispozitiv, sa folosesti un GPS tracker te va ajuta sa stii in orice moment unde esti pozitionat, locatia si navigarea fiind mult mai facile cu ajutorul acestuia.

La ora actuala acest dispozitiv este foarte mult utilizat zi de zi, fiind prezent in cele mai neasteptate obiecte, de mare ajutor in calatorii, pentru siguranta si monitorizarea persoanelor dragi precum copii sau adulti ce sufera de anumite afectiuni, pentru o buna gestionare a unei afaceri ce tine de un parc mare de masini, pentru urmarirea unui vehicul sau unui obiect important pentru tine. Se foloseste de asemenea in multe domenii de la masini, la avioane sau ambarcatiuni maritime, in constructii, telefonie mobila, laptop-uri, fie aflate la vedere, fie incorporate in diverse obiecte. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments