Cum iti dai seama ca senzorul de temperatura al motorului e defect

Am modificat articolul ultima data pe: 23.02.24

 

O masina are foarte multe parti componente si, chiar daca nu poti sa le cunosti pe toate, sunt cateva de baza si trebuie sa stii cum sa reactionezi, in caz ca prezinta un defect, iar senzorul de temperatura al motorului este unul dintre acestea.

 

Este posibil sa nu stii foarte multe despre senzorul de temperatura al motorului, dar poate ai auzit vorbindu-se de el, iar in acest articol vei gasi mai multe date, explicate pe intelesul tuturor. Ne vom referi la rolul acestuia, senzor temperatura defect simptome, cum sa reactionezi in acest caz etc.

 

Ce este senzorul de temperatura al motorului si ce rol are?

Desi este o componenta mica, un senzor temperatura iti poate pune probleme serioase, acesta avand un rol foarte bine definit in buna functionare a masinii tale. 

Un senzor de temperatura este o piesa ce apartine blocului motor si, cu ajutorul unui termistor, va tine sub control temperatura. In timpul procesului de ardere a combustibilului, fie ca este vorba de motorina, fie de benzina, temperaturile la care se ajunge sunt foarte ridicate si masina nu ar putea functiona fara lichidul de racire. 

Temperatura lichidului de racire este foarte importanta, acesta avand rolul de a scadea valorile la normal. Lichidul de racire ajunge la motor prin intermediul unor conducte, dupa care ajunge in radiator, unde este eliberata caldura colectata. 

Acesti senzori de temperatura au rolul de a monitoriza intreg parcursul acestuia si de a transmite datele colectate la calculatorul de injectie. Astfel, cu cat acest senzor temperatura lichid racire colecteaza datele exact, cu atat mai eficient va fi procesul de mentinere a turatiei la un nivel constant, cu alte cuvinte masina ta va functiona in parametri normali.

Amestecul din camera de ardere, intre combustibil si aer, va fi optim, daca senzorul functioneaza normal, influentand si nivelul de noxe eliberate in aer. Astfel, trebuie sa cunosti cat mai exact ce simptome senzor temperatura defect apar, pentru a putea sa reactionezi la timp si sa remediezi problemele.

Ce se poate intampla daca senzorul de temperatura se defecteaza?

Este esential sa cunosti senzor temperatura defect, simptome, deoarece reactiile provocate de acesta sunt in lant si se pot provoca daune grave:

  • Masina porneste mai greu – in caz ca observi ca masina nu mai porneste asa cum esti obisnuit, este posibil sa fie un dezechilibru in camera de ardere, iar acesta sa fie propagat din cauza ca ai un senzor temperatura combustibil – aer defect.
  • Creste consumul de combustibil fara sa ai vreo justificare – in acest caz poti sa faci o verificare senzor temperatura lichid racire, motor, deoarece daca datele furnizate de acesta nu sunt exacte este posibil sa se consume mai mult combustibil. 
  • Masina degaja fum excesiv – asa cum am mentionat si mai sus, exista o legatura directa intre functionarea defectuasa a unui senzor de temperatura, care poate atrage mai mult combustibil decat necesar in camera de ardere, rezultand astfel si un nivel de noxe ridicat.

 

Ce iti indica senzorul de temperatura al motorului in bord?

In functie de ce iti indica acest senzor in bord, poti sa identifici si ce probleme poti sa ai pe masina:

  • Daca temperatura indicata de sonda de temperatura este ridicata – inseamna ca motorul este supraincalzit si este posibil sa pierzi lichid de racire. Astfel, un por cat de mic, la radiator sau in sistemul de conducte, poate duce la pierderea lichidului de racire. Apa in benzina simptome, poate fi si o defectare a pompei de apa sau o garnitura ce ridica de asemenea temperatura indicata.
  • Daca temperatura indicata de senzor este mai mica decat normal – imediat ce masina porneste temperatura indicata este mai mica, dar in cateva minute ea trebuie sa ajunga la valori normale. In caz ca nu se intampla acest lucru, trebuie sa verifici daca senzorul functioneaza corect (poti sa dai o cautare pe net pentru a vedea unde se afla senzorul de temperatura la Ford Focus, spre exemplu) si daca nu este necesar sa il inlocuiesti (tot in mediul online poti sa gasesti filmulete cu aceasta operatie si poti sa dai o cautare dupa tutorial schimbat senzor temperatura Logan sau ce masina ai). Un alt motiv poate fi si blocarea pe deschis a termostatului care conduce la supra-racirea motorului.
  • In caz ca temperatura afisata este foarte ridicata, inseamna ca motorul este supraincalzit si nu ar trebui sa mai mergi cu masina. Daca esti pe drum, poti sa incerci sa inchizi aerul conditionat, sa deschizi geamurile, sa opresti masina si sa ridici capota pana se raceste motorul. Apoi trebuie sa mergi la cel mai apropiat service.

Ce trebuie sa faci cand ai probleme cu senzorul de temperatura?

In caz ca recunosti senzor temperatura defect, simptome, atunci este bine sa stii cum sa actionezi pentru a nu provoca alte daune masinii, care pot fi foarte costisitoare. Cu cat ajungi mai repede la un service, cu atat va fi mai bine, iar mecanicul va putea face o diagnoza pentru a vedea exact care este problema.

Daca esti la drum si temperatura indicata este ridicata, incearca sa inchizi aerul conditionat, sa opresti din cand in cand si sa lasi motorul sa se raceasca, sa verifici nivelul lichidului de racire, iar daca, din contra, temperatura este minima, atunci condu in reprize scurte pana la primul service. 

In componenta unei masini sunt multi alti senzori, unii utili pentru confort, precum un senzor temperatura aer conditionat, altii de importanta maxima, precum un senzor temperatura motor, si, cu cat stii mai multe (spre exemplu simptome senzor turatie defect pentru arborele cotit), cu atat vei avea o reactie mai buna si vei proteja masina.

Pretul unui astfel de senzor, daca trebuie inlocuit, este mult mai mic, decat daca provoci daune la motor si poti sa cauti piesa in mediul online (spre exemplu senzor temperatura Golf 4).

Cu cat ai mai multa grija de masina ta cu atat aceasta iti va raspunde mai bine si te vei putea bucura de ea un timp indelungat, fara probleme. Respecta inspectii programate si, ori de cate ori constati ceva in neregula, mergi la un service pentru verificare.

Din fericire acum sunt tot felul de locuri unde poti sa mergi cu masina, iar diagnoza este precisa, gasesti piese si in mediul online si poti sa le inlocuiesti usor, unele si singur (precum un senzor temperatura exterioara), altele doar la service. Cu un parasolar auto de calitate, muzica buna, o temperatura ambientala constanta, calatoriile vor fi placute si te vei simti bine la drum. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu