Am modificat articolul ultima data pe: 01.06.20

 

Se apropie sezonul rece si in articolul de mai jos iti prezentam cateva masuri de pregatire a bateriei, cum poti preveni situatiile neplacute care te pot suprinde dimineata sau la drum cand aceasta se descarca si masina nu mai porneste. Este mai bine sa fii pregatit pentru orice situatie si sa poti lua urgent masurile necesare pentru a remedia defectiunea.

 

Cu timpul, orice baterie va suferi, mai ales in timpul iernii si se va descarca peste noapte, asa ca este bine sa te pregatesti din timp si sa iti achizitionezi un redresor auto pe care sa il ai tot timpul la indemana. Il poti tine in garaj sau il poti lua cu tine cand pleci in excursii. Bateria se va uza cu timpul chiar daca folosesti masina zi de zi, sau doar duminica pentru cumparaturi sau mici drumetii, iar pentru a-i prelungi cat mai mult viata, trebuie sa o intretii si sa o incarci atunci cand este nevoie. 

Viata unei baterii este intre 3 si 5 ani in functie de cum o folosesti si cum o intretii. Ca orice acumulator si acesta are mai multe cicluri pentru incarcare, iar spre final masina trimite din timp soferului semnale ca aceasta trebuie inlocuita. Deoarece la temperaturi scazute la pornirea masinii este nevoie de 3 ori mai mult curent decat pe timpul verii, ai grija sa iti achizitionezi o baterie de calitate, aceasta fiind elementul vital pentru a putea porni masina. Indiferent ce tip de benzina folosesti, ce tip de ulei, cu o baterie slaba, masina nu va porni pe timpul ierni.  

Chiar daca bateria ta functioneaza perfect pe timpul verii, iarna la temperaturi negative aceasta ar putea sa iti faca probleme si pentru prevenirea acestora poti lua cateva masuri din timp.

 

Inspecteza-o periodic

O inspectie vizuala simpla iti va arata starea bateriei si anume daca are scurgeri, crapaturi sau daca conexiunile sunt oxidate. In acelasi timp vezi daca aceasta este asezata in pozitie corecta, daca cablurile sunt bine conectate pentru a nu se deplasa in timpul mersului datorita starii drumurilor, riscand astfel sa nu mai fie incarcata corespunzator. 

 

 

Cu ajutorul unui mecanic sau chiar si singur daca ai un multimetru, poti face verificari mai amanuntite precum nivelul de incarcare al bateriei; tensiunea la borne – se verifica cu toti consumatorii deconectati si dupa un interval de 30 de minute de la ultima incarcare – descarcare; iar la bateriile cu intretinere poti verifica cu ajutorul unui densimetru si densitatea electrolitului. Daca executi tu aceste opreratiuni ai grija sa fii echipat corespunzator, deoarece acestea au in compozitie acid sulfuric care poate provoca vatamari grave in contact cu pielea. 

 

Nu consuma inutil bateria

Bateria nu este utila doar pentru a porni masina, ci are grija si buna functionare a acesteia pe timpul utilizarii, dupa pornire alternatorul avand functia de a incarca bateria. Daca pe timpul iernii ai de facut drumuri scurte de mai putin de 5 km, este necesar sa astepti un timp inainte de a pleca la drum pentru ca alternatorul sa aiba la dispozitie intervalul necesar pentru incarcarea bateriei. 

Ai grija sa opresti, de fiecare daca cand stationezi, luminile, deoarece acestea vor consuma inutil bateria. Modelele mai noi de autoturisme au sisteme care inchid automat luminile, sau te anunta sonor cand ai uitat farurile aprinse, dar daca nu beneficiezi de aceste facilitati trebuie sa fii atent. 

Daca temperaturile sunt coborate sub 15 grade C atunci cel mai bine este sa eviti conectarea mai multor consumatori simultan  de la inceput (radio, climatizare, stergatoare, lumini). Inainte de pornire poti aprinde doar farurile pentru cateva momente, timp in care bateria se va incalzi usor. 

 

Alege informat redresorul auto

Un pas important este si achizitionarea unui redresor auto care sa fie conform cu bateria ta. Nu alege varianta cea mai ieftina, ci informeaza-te corect si chiar daca vei plati ceva mai mult merita, deoarece vei mentine bateria functionala pentru mai mult timp si nu vei fi nevoit sa o schimbi in fiecare an. 

Pe piata se gasesc foarte multe modele de astfel de dipozitive si cauta unul inteligent, care sa iti incarce eficient bateria, fara sa o supraincarce, mentinand-o la un nivel corect si usor de folosit. Avand in vedere ca nu stii cand vei avea nevoie sa incarci bateria si in ce conditii, este bine sa alegi un model de redresor auto comod care sa nu iti puna probleme.

 

Respecta pasii corecti pentru incarcare

Daca bateria este descarcata te pregatesti sa o incarci. Intr-o prima faza verifica daca bornele acesteia sunt in stare buna, daca exista urme de coroziune acestea trebuie indepartate cu ajutorul unei pensule sau cu o carpa. Poti aplica si un strat de grasime dielectrica ce va impiedica formarea coroziunii pe viitor. 

 

 

Bateria se demonteaza avand grija sa nu atingi clemele de partea metalica a masinii, de caroserie. Se cupleaza redresorul la baterie, atasand clemele dupa culoare si anume: clema rosie se monteaza la borna pozitiva a bateriei, clema neagra la borna negativa. Asteapta ca incarcarea sa fie completa, apoi deconectezi clemele de la borne si asezi bateria la locul ei.

Poti sa cuplezi un multimetru la acumulator pentru a testa daca incarcarea este eficienta in caz ca ai dubii. Astfel dupa incarcare se deculpeaza incarcatorul si apoi se testeaza. O baterie incarcata suficient va avea mai mult decat starea ei initiala, adica o baterie de 12V trebuie sa aiba pana la 14,4 V si sa nu scada sub 12,6V. In caz ca dupa incarcare testul arata ca este sub 12 V inseamna ca fie este o problema cu redresorul, fie cu bateria.

Pe timpul iernii sunt persoane care prefera sa scoata bateria noaptea si sa o aduca in casa pentru a o feri de inghet, dar acest lucru nu va impiedica descarcarea acesteia la un moment dat. In caz ca ai un garaj poti sa cuplezi bateria pe timpul noptii la un redresor, dar ai grija ca procesul genereaza gaze de hidrogen care sunt inflamabile. 

Astfel cu putina atentie si grija, achizitionand un redresor auto bun poti sta linistit pe timpul iernii ca ai luat toate masurile pentru a putea incarca bateria ori de cate ori va fi nevoie. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments