Am modificat articolul ultima data pe: 13.07.20

 

Daca esti sofer incepator sau daca tocmai ti-ai schimbat masina cu un model mai performant, este bine sa te informezi inca de la inceput despre martorii care apar in bord si in acest articol gasesti explicatii despre cei de culoare verde sau albastra.

 

Martorii ce se aprind in bord au rolul de a te atentiona asupra functionarii masinii si este foarte bine sa stii ce semnifica fiecare, pentru a putea reactiona in cunostinta de cauza. Acestia sunt grupati pe culori, pentru a fi mai usor de recunoscut: rosu semnifica faptul ca trebuie sa te opresti sa verifici si eventual sa te indrepti spre un ajutor calificat; galben sau portocaliu reprezenta anumite avertizari pe care trebuie sa le rezolvi in cel mai scurt timp.

Martorii din bord de culoare verde sau albastra sunt, in general, mai mult de informare, pentru a sti ca ai ales anumite comenzi si totul functioneaza optim. Dar sa ii luam pe rand, pentru a fi informat ce reprezinta:

 

Semnalizare

Este un martor de culoare verde ce reprezinta doua sageti (pline sau doar conturate) cu varfurile indreptate spre exterior, stanga – dreapta, ce te informeaza ca ai actionat maneta de semnalizare pentru a vira la stanga sau drepta, sau ca esti pe avarii atunci cand actionezi butonul destinat acestui lucru. 

 

Pilot automat

Sau cruise control este o functie cu care sunt dotate cele mai multe modele noi de masini si te ajuta atunci cand esti la drum lung. Se aprinde in bord martorul de culoare verde, sub forma unui disc de viteza cu o sageata, atunci cand apelezi la aceasta functie. Se fixeaza o viteza constanta si apoi fara a mai fi nevoie de ajutorul tau manual, masina o va mentine, accelerand atunci cand este nevoie. Este un martor de informare.

Pornire ACC

Pictograma te anunta ca ai pornit aceasta functie si reprezinta o masina cu un fascicul in fata. Aceasta noua tehnologie ce se numeste Adaptive Cruise Control este de mare interes pentru soferi.

Se diferentiaza de pilotul automat, deoarece pastreaza si o distanta regulamentara fata de alte masini din trafic sau de alte obstacole aparute, asigurand astfel o mai buna protectie pentru autovehicul si persoanele prezente in acesta. 

 

Pedala de frana apasata

Sub forma unui pantof intr-un cerc, acest martor, tot de culoare verde, te informeaza ca este necesar sa apesi pedala de frana fie pentru a intra in viteza, fie pentru a porni motorul daca ai o masina ce are cutie automata.

 

Faza scurta

Un martor de informare de culoare verde cu un far stilizat si raze, ce te anunta ca ai pornita faza scurta. De mare importanta aceasta informare mai ales ca in Romania este obligatoriu sa ai luminile aprinse pe timpul zilei, pentru a putea ajuta pe ceilalti participanti la trafic sa te observe mai usor.

 

Faza lunga

Desi este tot un martor de informare, in general este de culoare albastra pentru a putea fi usor remarcat fata de cel de faza scurta, pictogramele fiind foarte asemanatoare: tot un far stilizat cu raze, dar drepte. 

Este un martor important, deoarece in trafic in conditii de lumina scazuta trebuie sa schimbi faza lunga in faza scurta atunci cand te intalnesti cu o alta masina, pentru a nu orbi pe ceilalti soferi din sensul opus de mers, ce ar putea conduce la accidente deosebit de grave.

Lumini de pozitie

Sub forma unui cerc cu raze, acest martor de culoare verde te anunta ca ai aprinse luminile de pozitie. La unele modele mai noi acestea se aprind automat cand se porneste motorul, la modelele mai vechi trebuie sa le pornesti singur. 

 

Lumini de ceata pornite

Aceasta pictograma este asemanatoare cu cele de faze, fiind tot sub forma unui far stilizat, dar cu razele taiate. Este de culoare verde si iti semnaleaza ca ai accesat aceasta functie. 

Trebuie sa fii atent deoarece, in caz ca nu este ceata si ai aprinse aceste faruri, poti sa fii amendat de organele de control, ceea ce este foarte neplacut.

 

Volanul blocat

In caz ca ai montata pe masina un anumit tip de alarma auto (aici gasesti cateva variante comparate) ce are si functia de blocare a volanului atunci, dupa ce opresti masina, aceasta se activeaza. Este o pictograma de culoare verde ce reprezinta o cheie pozitionata sub un volan si aprinderea acesteia te anunta ca sistemul este in functiune si poti pleca linistit, masina fiind in siguranta cat este parcata.

 

Lane Assist

Pictograma reprezinta un drum si aparitia acesteia te anunta ca este pornit modul de asistare pentru a-ti pastra banda. Este o tehnologie mai nou introdusa, dar de mare ajutor pentru sofer, mai ales daca obisnuiesti sa conduci mult pe timp de noapte si exista riscul sa atipesti la volan. 

In caz ca esti obosit este bine sa alegi sa ai ajutor la drum, si fie te atentioneaza sonor, luminos sau prin vibratii in caz ca schimbi banda, fie la modelele mai performante masina este repusa pe banda fara a fi nevoie sa intervina soferul.

In concluzie, acesti martori de culoare verde sau albastru au doar rolul de a te informa ca anumite operatiuni pe care le executi sunt duse la indeplinire, si astfel ai siguranta ca masina functioneaza in parametrii corespunzatori. In caz ca acestia nu stau aprinsi pe tot parcursul executarii comenzii, ci doar palpaie, este indicat sa mergi la un service autorizat pentru a remedia problemele.

Astfel, datorita dezvoltarii tehnologiei, apar tot mai multe noutati si in industria producatoare de masini, care au ca si scop o protectie cat mai mare si ajutor pentru sofer. Astfel, cu ajutorul indicatoarelor din bord de culoare verde vei sti exact ce mod ai activat si astfel vei putea fi mai linistit in timpul deplasarii, chiar daca este pe timp de noapte. 

Daca esti unul dintre soferii care tin foarte mult la masina si care isi doresc sa o aiba in stare buna de functionare pentru o perioada cat mai mare de timp, atunci nu neglija martorii din bord care iti semnaleaza starea de functionare a acesteia. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments