Am modificat articolul ultima data pe: 17.06.21

 

Sunt cateva aspecte care iti pot pune probleme atunci cand esti sofer incepator si una dintre ele este pornirea in rampa, iar in acest articol ne vom referi la acest lucru, pentru a vedea mai pe larg ce pasi ai de facut si cum poti ajunge sa stapanesti aceasta manevra.

 

In caz ca abia ti-ai luat carnetul sau inca esti la scoala si nu ai reusit sa intelegi cum pornesti din rampa, poti sa citesti acest articol, pentru a vedea pas cu pas cum sa executi corect manevra. Plecarea din rampa este putin mai complicata la inceput, dar, cu rabdare si incercand de mai multe ori, poti sa iti formezi un automatism si sa nu mai ai emotii.

Mai complicata este aceasta manevra atunci cand sofezi pe o masina cu transmisie manuala, unde ai de facut cateva operatiuni la rand. 

 

Ce pedale ai si care sunt functiile lor?

La o masina cu transmisie manuala ai trei pedale pe care trebuie sa le actionezi cu picioarele, fara a-ti desprinde privirea de la drum. Astfel, ai ambreiaj, frana, acceleratie, asezate in acesta ordine, de la stanga la dreapta.

Pedala de ambreiaj se actioneaza cu piciorul stang, ferm, fara a tine calcaiul sprijit pe podea. In timpul mersului, piciorul nu trebuie sa stea pe pedala, il folosesti doar la nevoie, cand trebuie sa schimbi vitezele sau cand se opreste.

Pedala din mijloc este cea de frana, se actioneaza cu piciorul drept, sprijinit pe calcai. In functie de ceea ce iti doresti prin actionarea acestei pedale, poti sa opresti sau doar sa incetinesti masina.

Pedala de acceleratie se actioneaza tot cu piciorul drept, cu sprijin pe calcai, se apasa usor si are ca scop accelerarea masinii. Acestea sunt pedalele masinii si te vei obisnui in primele lectii de sofat sa le folosesti. 

Cum se porneste o masina?

Plecarea de pe loc nu este foarte complicata, dar pentru un incepator poate fi mai dificil, pana deprinde pasii de urmat. Dar sa vedem concret cum pornesti o masina. 

In primul rand, te asezi la volan, te faci confortabil, iti pui centura atat pentru un plus de siguranta, cat si pentru a respecta legislatia in vigoare. Inainte de pornire, verifica sa ai oglinzile bine pozitionate si o vizibilitate buna. 

Daca urmezi plecarea de pe loc pas cu pas, vei reusi in scut timp sa iti insusesti acesta manevra, pentru ca apoi sa o executi ireprosabil, fara sa te mai gandesti. Primul pas este sa introduci cheia in contact. Poti sa ai si cheie sub forma de cartele pe care o vei introduce in fanta dedicata, dar si buton de start, dar mai jos vom vorbi despre masina cu transmisie manuala.

Schimbatorul de viteze trebuie pozitionat neutru, pentru ca masina sa nu fie in viteza. Pentru a verifica daca este in pozitie neutra trebuie sa scuturi putin de el si acesta se va misca liber, in caz ca este rigid inseamna ca masina este in viteza. 

Urmatorul pas este pornirea motorului. Se apasa ambreiajul pana la podea, se apasa frana si se coboara frana de mana. Tehnica plecarii de pe loc se invata cu exercitiu si ai nevoie de putin timp si rabdare pentru a o prinde. Se roteste cheia in contact pana la pozitia de pornire. 

Pornirea de pe loc se face mentinand ambreiajul apasat, frana apasata, iar schimbatorul se pozitioneaza in viteza intai. Se elibereaza frana si se muta piciorul pe pedala de acceleratie. Incet se ridica piciorul de pe ambreiaj si se apasa pe acceleratie. Cu siguranta plecarea de pe loc pentru incepator este putin mai dificila, dar cu timpul te vei putea coordona.

Masina va porni usor, fara sa accelerezi prea tare, poti lua piciorul de pe ambreiaj si conduci in continuare. Daca masina este pozitionata cu fata spre vale, poti sa incerci manevra de plecare de pe loc fara acceleratie, aceasta mergand o portiune din inertie. 

Plecarea de pe loc de la semafor este la fel ca mai sus, deoarece este indicat sa scoti masina din viteza cat astepti si, ori tii pedala de frana apasata, ori tragi frana de mana, pentru ca masina sa nu plece din inertie.

Acum ca ai vazut cum se porneste masina, trebuie doar sa exersezi foarte mult pana devine rutina aceasta operatiune. 

 

Cum se face plecarea din rampa cu frana de mana?

Pornirea din rampa este ceva mai complicata si necesita, de asemenea, multa practica. Pentru a nu solicita foarte mult ambreiajul, mai ales cand abia inveti aceasta manevra, poti sa incerci plecarea din rampa cu frana de mana. 

Se cupleaza frana de mana, se trece in prima treapta de viteza, se accelereaza si usor se ridica piciorul strang de pe ambreiaj. Vor aparea trepidatii la plecarea de pe loc in acest mod, moment in care se decupleaza frana de mana, se accelereaza si se ridica piciorul de pe ambreiaj. 

 

Cum se face plecarea din rampa cu ambreiajul patinat?

Mai poti face plecarea din rampa si cu ambreiajul patinat, fiind cea mai folosita metoda. Pentru pornirea masinii se tin apasate ambele pedale, de ambreiaj si de frana, se trece schimbatorul in prima treapta de viteza. Tinand in continuare piciorul pe frana se elibereaza incet ambreiajul pana la punctul de cuplare, apoi se schimba piciorul drept de pe pedala de frana pe acceleratie. 

Pornirea in rampa nu este o operatiune usoara la inceput si ai nevoie de multa practica pentru ca aceasta manevra sa devina rutina. Din acest motiv, este bine sa mergi intr-un loc mai putin circulat, unde sa ai acces la o panta sau rampa unde vei putea exersa miscarea liber, fara sa fii stresat de alti participanti la trafic. 

Cateva trucuri pentru urcarea in rampa

Poate nu este usor la inceput sa stapanesti urcarea in rampa si pornirea, dar pe parcurs te vei obisnui si totul va intra in normal. Nu este indicat sa accelerezi brusc in aceste cazuri, mergi usor si mareste treptat viteza. In caz ca vei ineca motorul si masina se opreste, trage frana de mana pentru a nu o lua la vale. 

Si ambreiajul se elibereaza tot usor, fiind foarte util sa ajungi la un moment in care sa ai controlul absolut asupra masinii tale, jucandu-te frumos cu pedalele, chiar daca ai de mers pe rampa si panta. 

Plecarea de pe loc pentru benzina nu este foarte diferita ca si plecarea de pe loc diesel, este doar diferit la schimbarea vitezelor, in functie de numarul de turatii, masina pe benzina fiind mai sprintena la pornire decat una diesel, care este ceva mai lenta.

Cu multa rabdare si facand mai multe porniri, opriri in rampa, vei putea sa te obisnuiesti si sa stapanesti manevra. Ai grija mare sa nu uiti sa schimbi pe anvelope de iarna, cand este timpul, deoarece pe teren alunecos va fi mult mai dificil si poti chiar sa ai accidente neplacute daca masina patineaza. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments