Am modificat articolul ultima data pe: 14.08.20

 

Din pacate, indiferent cata grija ai de masina ta, chiar daca nu ai accident, unele componente se pot defecta si pentru a putea monitoriza parametrii de functionare si sa vezi din timp problemele care apar, fara a merge periodic la un service auto, ai nevoie de un tester.

 

Masinile fabricate in ultima perioada sunt tot mai mult dotate cu mici computere care, pe baza unor algoritmi, iti pot trimite exact care sunt problemele cu care se confrunta aceasta, daca functioneaza in parametri normali, si chiar poti primi sfaturi despre cum se pot remedia anumite probleme. Astfel, achizitionarea unui tester auto devine o necesitate pentru orice posesor de automobile, iar oferta pe piata este foarte bogata pentru orice buzunar.

 

Cum functioneaza un tester auto?

Un tester auto realizeaza comunicarea cu calculatoarele interne ale masinii, descifrand codarile si realizand o diagnoza computerizata. Cel mai simplu mod de testare este analizarea senzorilor prezenti pe masina (de presiune, de temperatura, de cantitate) pentru a determina daca functioneaza normal, dupa datele prescrise de producator.

Din constructie, pe masina se afla adevarate retele care leaga intre ele minicalculatoarele aflate pe diverse componente precum: injectoare, airbaguri, abs, la sistemul de incalzire – racire, la cutia de viteza automata etc. In cazul unei defectiuni, la o diagnoza computerizata, testerul va depista functionarea defectuoasa si iti va transmite exact problemele existente.

Cand ai nevoie de un tester auto?

De multe ori, in bordul masinii apar diferite coduri sau pictograme care iti semnaleaza anumite lucruri si, in caz ca nu detii un tester auto pentru a putea face singur o verificare, esti nevoit sa mergi la un service auto, ceea ce inseamna timp pierdut si bani cheltuiti. Multe pot fi coduri de eroare care pot fi sterse cu usurinta cu ajutorul acestui dispozitiv.

Chiar daca problema nu tine de un cod de eroare si iti este semnala o problema mai grava care necesita reparatii, testerul auto te ajuta sa nu te lasi pacalit de mecanic si sa stii inainte de a ajunge in service ce operatiuni trebuie executate, daca si ce piese trebuie inlocuite si in concluzie, cat te costa reparatia.

 

Ce informatii poti obtine cu ajutorul unui tester auto?

In urma efectuarii unei diagnoze cu ajutorul unui tester auto, poti beneficia de ajutorul catalogului de reparatii auto ce cuprinde mai multe domenii, cum ar fi:

Ai la dispozitie o serie larga de scheme electrice complexe, astfel daca esti putin mai tehnic, poti depista cu usurinta unde ai o problema la sistemul electric, poti sa iti instalezi sau sa-ti inlocuiesti sistemul audio etc.

Tot cu ajutorul testerului auto, poti identifica cu usurinta piesele care necesita reparatii sau inlocuire, putand foarte usor sa verifici apoi liste de preturi de achizitie si manopere, pentru a alege un service potrivit.

Dupa ce a identificat defectiunea testerul auto iti poate trimite o serie de informatii referitoare la modalitatile de reparatii sau anumite solutii pentru a remedia defectiunea, fiind astfel mult mai pregatit atunci cand ajungi sa discuti cu mecanicul auto.

Pentru a putea sti daca masina functioneaza in parametri normali, testerul face analiza intre ceea ce citeste din computerul masinii si specificatiile date din fabricatie de producator, depistand astfel cu usurinta eventualele probleme aparute in sistem, care pot fi remediate si cu ajutorul unor reglaje simple.

Depisteaza usor releele si sigurantele, care sunt piese ce se defecteaza cel mai usor si de multe ori se pot inlocui cu usurinta. 

 

Ce fel de tester auto ai nevoie?

Sunt doua mari categorii de testere auto, ai aici lista cu produse analizate de noi, in ceea ce priveste compatibilitatea cu o masina si anume: cele dedicate sau cele multimarca.

In cazul in care ai o marca preferata si chiar daca iti vei schimba masina vei alege un model similar, sau abia ti-ai achizitionat un autoturism nou si iti doresti sa il ai pentru cat mai mult timp, atunci este cel mai indicat sa iti achizitionezi un tester auto dedicat. Acestea mai sunt de interes si pentru firme care au parcuri auto mari, pe o singura marca de masina. Testerele dedicate sunt mult mai precise si au din fabricatie mai multe date specifice pentru modelul respectiv, iferind diagnoze mai amanuntite. Pe langa diagnosticare, mai dispun si de alte functii complexe ce tin de codari, adaptari, parametrizari, calibrari etc.

Pentru un service auto care are de-a face zilnic cu mai multe marci de masini, pentru parcuri auto mari cu marci diferite de masina, sau chiar pentru un posesor de autoturism personal, dar care nu are un model dedicat de tester auto, un model multimarca este ceea ce se potriveste cel mai bine. Modelele mai performante au o acuratete de 80% fata de unul dedicat si au diferite functii complexe. Pe langa functia principala de diagnosticare, un tester multimarca performant mai poate fi folosit pentru: regenerarea filtrelor de particule, codarea injectoarelor, calibrari, resetarea intervalului de service etc. 

 

Ce poti face singur fara a mai fi nevoit sa mergi la un service?

Sunt o serie de operatiuni simple pe care le poti executa in urma efectuarii unei diagnoze computerizate, si anume: citire – interpretare coduri; stergere coduri de eroare; verificarea parametrilor de functionare pentru diferite piese; resetarea intervalelor la care trebuie sa faci anumite operatiuni (verificare periodica in service, schimbarea placutelor de frana, a uleiului si a altor consumabile etc.); repararea unor defectiuni usoare pe loc, mai ales daca nu necesita operatiuni laborioase si unelte specifice etc.

O alta serie de proceduri tin de: verificarea kilometrajului, codarea bateriei noi; testare turbo, EGR, debitmetru, injectoare etc.  

Un tester auto vine cu o serie de beneficii precum: vei sti in permanenta starea masinii tale si poti lua din timp masuri; nu mai esti nevoit sa mergi la service in cazul aparitiei unor coduri de eroare; ai control asupra reparatiilor efectuate de mecanicul auto; poti sa iti activezi sau sa iti dezactivezi cu usurinta diferite functii si ai si ajutor (functia coding helper) etc., si nu in ultimul rand vei economisi timp si bani. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments