De ce masina ta nu mai porneste – probleme posibile

Am modificat articolul ultima data pe: 11.12.24

 

Nimic nu este mai frustant dimineata cand masina nu mai vrea sa porneasca si ai de rezolvat mai multe probleme, iar daca nu stii care ar putea fi cauzele vei intra in panica si cu atat mai mult nu vei reusi sa o mai pornesti. In acest articol vei gasi cateva cauze posibile si ce poti sa faci in aceste situatii.

 

Cu siguranta stii cum pornesti masina, dar ce te faci cand acesta nu raspunde la comenzi? Mai jos, ai cateva cauze comune pentru care nu porneste masina si le putem imparti in doua mari categorii: cele in care motorul nu se invarte deloc sau foarte putin; si cele in care electromotorul merge la turatie normala, dar motorul tot nu porneste.

In prima situatie poti avea urmatoarele cauze:

 

Bateria este descarcata

Este una dintre cele mai comune cauze pentru care masina nu porneste. Daca aceasta este slaba, electromotorul va incerca sa se tureze, dar nu va reusi, luminile se aprind dar palpaie, si este posibil sa ai martor baterie aprins. 

In aceste cazuri, poti sa apelezi la o persoana amabila, un vecin sau un prieten, care sa vina cu cabluri de curent pentru pornire masina. Chiar daca reusesti sa pleci in acel moment, trebuie sa verifici care sunt cauzele, pentru a nu se mai repeta evenimentul.

Poti sa verifici conexiunile bateriei, sa fie bine legate la acumulator si sa nu prezinte urme de coroziune. Daca este necesar, vei inlocui bateria. Pentru a evita descarcarea acesteia, trebuie sa inchizi toti consumatorii (faruri, lumina, radio etc.) atunci cand opresti masina. 

In caz ca nu folosesti masina pentru mai mult timp, poti sa deconectezi bateria sau chiar sa o aduci in casa, mai ales pe timpul iernii.

Sunt mai multe motive pentru care bateria se descarca sau este defecta si anume:

  • Uzura acesteia, o baterie trebuie schimbata la o anumita perioada de timp, in functie de recomandarile producatorului (3 – 4 ani);
  • Se poate uza mai repede daca mergi pe distante scurte si ai porniri repetate;
  • Daca uiti sa inchizi consumatorii dupa ce ai oprit masina (uiti farurile deschise, radioul etc.) bateria se poate descarca.

Ce simptome prezinta o baterie defecta:

  • In caz ca iei curent de la o alta masina, martorul din bord de baterie descarcata se stinge;
  • Bateria se descarca foarte repede, chiar daca este incarcata corespunzator de alternator;
  • Se vad scurgeri de la baterie si are o culoare neagra. 

Probleme la alternator

In caz ca acesta nu mai functioneaza corespunzator, atunci bateria nu se mai incarca si nu porneste masina. Daca te confrunti cu urmatoarea situatie: invart cheia in contact si nu se-ntampla nimic, poti avea probleme la alternator.

Pentru alternator defect, simptome, poti avea:

  • Cand motorul este pornit, se aprinde martorul din bord de baterie;
  • Lumina de la faruri palpaie;
  • Bateria se descarca imediat dupa pornire, desi este in stare buna de functionare;
  • Masina porneste cu dificultate.

Daca alternatorul este defect, poti sa mergi la un service ce se ocupa cu reconditionarea acestei piese, fiind o operatiune mai ieftina decat inlocuirea cu o piesa noua.

Alternatorul are rolul de a incarca bateria, dar si de a furniza energia necesara pentru buna functionare a farurilor, a aerului conditionat, a radioului si a altor consumatori. In caz ca acestia sunt mai puternici decat era initial prevazut, atunci vei avea nevoie si de un alternator mai puternic. 

 

Probleme la electromotor

La masinile mai vechi, este posibil sa ai un electromotor defect, acesta fiind o piesa sensibila la praf si umezeala. Aceasta este o piesa importanta in buna functionare a masinii, avand rolul de a pune in miscare propulsorul. 

Cand sunt probleme la electromotor, masina nu mai porneste, auzi ca demarorul lucreaza dar motorul nu se invarte, prezinta zgomote la pornire, martorii din bord nu se aprind constant la pornire. Din fericire si aceasta piesa se poate reconditiona, fiind mult mai ieftina procedura decat la inlocuirea cu un electromotor nou.

 

Probleme la contact

In acest caz, masina poate sa porneasca dupa mai multe incecari, farurile sunt aprinse la intensitate maxima, dar motorul nu se invarte.

 

Mai sunt cateva situatii in care masina nu porneste, in cea de-a doua categorie si anume:

 

Ai uitat sa pui combustibil si ai rezervorul gol

Este o situatie destul de des intalnita, si daca la masinile ce functioneaza pe baza de benzina situatia este foarte simpla, doar alimentezi, la cele pe motorina poate fi mai complicat, fiind necesar sa contactezi un service.

 

Pompa de combustibil este defecta

Chiar daca ai combustibil, daca pompa este defecta, acesta nu ajunge la motor si nu porneste masina. Cel mai usor poti sa detectezi acest defect ascultand cu atentie daca, dupa ce faci contactul, auzi pompa ca functioneaza inainte ca motorul sa porneasca efectiv.  

 

Probleme cu bujiile

In cazul in care bateria este noua si demarorul este bun, dar totusi masina nu porneste, este posibil ca bujiile sa fie defecte si trebuie schimbate.

Uiti sa schimbi bateriile de la chei

Este foarte usor sa uiti sa schimbi bateriile de la chei, iar daca masina ta are sistemul keyless go/ start este posibil sa poti sa deschizi masina, sa poti intra, dar sa nu porneasca. Verifica in bord sa nu ai martorul de cheie lipsa aprins.

 

Alte probleme

In perioada de iarna, o problema care poata sa apara, din cauza careia masina sa nu porneasca, este si conducta de combustibil inghetata

Daca filtrul de combustibil este infundat este, de asemenea, posibil ca masina ta sa nu porneasca. 

 

Cu cat ai mai multa grija de masina ta, cu atat aceasta se va comporta mai bine in trafic si nu vei avea probleme. Este util sa o pastrezi cat mai curata, atat pe exterior, mergand la o spalatorie auto des, cat si pe interior (un aspirator auto iti poate fi de ajutor), dar este foarte important sa respecti cu strictete verificarile periodice in care se pot detecta din timp piesele uzate. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu