Am modificat articolul ultima data pe: 16.01.21

 

Legea ii obliga pe soferi sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna corespunzatoare, atunci cand conditiile de drum o impun, deoarece doar astfel pot circula in siguranta, neriscand accidente, amenzi sau ridicarea talonului.

 

Stim bine ca atunci cand vine iarna, vehiculele trebuie sa fie echipate cu anvelope corespunzatoare, pentru a circula legal si implicit in siguranta. Daca esti un proaspat sofer si nu stii exact care sunt regulile cu privire la acest aspect, din ce motive se impun astfel de norme, cum se aleg pneurile sau cum se depoziteaza, vei vedea in cele ce urmeaza.

 

Ce spune legislatia cu privire la cauciucurile de iarna

Anvelopele de pe masini trebuie schimbate, in primul rand, din cauza faptului ca asa prevede legislatia. Iti place sau nu, trebuie sa o respecti intocmai, daca esti sofer si nu vrei sa risti o amenda si/sau ridicarea certificatului de inmatriculare.

Cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii de la o anumita data, ci ele atrag sanctiuni doar atunci cand circuli in conditii meteo care impun intrebuintarea lor. Conform OG 5/2011 se interzice “conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.”

In eventualitatea in care nu te supui acestor reguli, trebuie sa stii ca risti o amenda intre 1305 si 2900 lei, dar si ridicarea certificatului de inmatriculare.

In ceea ce priveste amenda, poti plati doar jumatate din ea daca faci acest lucru in 15 zile. Referitor la ridicarea talonului, vei primi o dovada inlocuitoare, insa fara drept de circulatie si il vei reprimi atunci cand iti vei echipa autoturismul in mod corespunzator.

 

 

De ce e important ca soferii sa foloseasca anvelopele potrivite

Primul aspect care trebuie sa te faca sa iti schimbi pneurile e siguranta. Acesta e si motivul pentru care legislatia prevede acest schimb cand conditiile meteo o impun. Cand spunem siguranta ne referim atat la tine, cat si la ceilalti participanti la trafic. Oricand masina poate aluneca pe gheata si te poti abate de la traiectoria normala, riscand sa accidentezi si alti soferi.

Apoi e important acest lucru si pentru a putea circula corespunzator. De exemplu, daca e putina panta sau zapada, e foarte probabil sa derapezi si sa nu te poti misca din loc, ceea ce e neplacut si periculos. Anvelopele de iarna pot insa rezolva aceasta problema.

Cu siguranta nu isi doreste nimeni sa primeasca amenzi. Adesea, ele sunt mult mai costisitoare decat te-ar putea ajunge anvelopele, motiv pentru care ar fi bine sa ai mereu masina echipata asa cum ar trebui. Daca mai iei in calcul si ridicarea certificatului, costurile vor creste, deoarece vor fi taxe, umblatura pe drumuri, timp pierdut si asa mai departe.

Un alt aspect important, legat de necesitatea echiparii autoturismului in mod corespunzator are legatura si cu asigurarea. Exista diverse companii care nu despagubesc in caz de accidente, daca nu ai grija sa fii in regula in ceea ce privesc pneurile. Acestea trebuie sa aiba dimensiunile potrivite si sa fie alese in functie de conditiile de drum.

 

Cum aleg anvelopele potrivite pentru masina mea

Pentru a te asigura de faptul ca alegi pneurile perfecte pentru masina ta, trebuie sa verifici Cartea de Identitate a Vehiculului. Aici, vei gasi o rubrica speciala, legata de dimensiunile anvelopelor, in care ti se va spune ce latime, raport dintre inaltime si latime, tip si diametru trebuie sa aiba. In plus, vei gasi si detalii cu privire la indicele de viteza si cel de greutate.

Totodata e bine sa tii cont si de performantele la franare. Acestea trebuie sa se incadreze in diverse clase, de la A la G. Cele mai bune sunt A, B, C, care permit franarea in siguranta chiar si atunci cand suprafetele sunt umede.

Daca alegi pneurile potrivite poti face si economie de carburant. Cele din clasele A, B si C te vor ajuta in acest sens, deoarece vor consuma mai putin.

In final, ai mare grija si la perioada in care au fost fabricate (DOT). Ea se exprima cu ajutorul a patru cifre. Primele doua indica saptamana, iar ultimele doua anul. De exemplu, 1118 inseamna saptamana 11 din 2018. Chiar daca anvelopele sunt noi, alege o data cat mai recenta, deoarece nu poti sti niciodata cum au fost pastrate.

Daca vrei sa-ti cumperi cauciucuri (aici gasesti comparatia noastra), ia in calcul magazinele online, pentru a nu mai pierde timpul prin magazine.

 

 

Unde imi schimb anvelopele

Cea mai simpla modalitate de a schimba pneurile e sa mergi la un service specializat. Angajatii vor face totul simplu si rapid, chiar si atunci cand ai un singur set de jante si trebuie sa scoti/bagi de fiecare data cauciucurile potrivite.

Daca ai doua seturi de jante si trebuie doar sa le desfaci si prinzi apoi pe cele corespunzatoare, poti face acest lucru cu usurinta chiar si tu, daca ai instrumentele potrivite (cric, chei etc.).

 

Cum se pastreaza cauciucurile

Cand schimbi anvelopele trebuie ca pe cele purtate in sezonul care a trecut sa le depozitezi in mod corect.

Pentru inceput, ceea ce trebuie sa faci este sa le cureti, sa le speli astfel incat sa nu aiba pe ele tot felul de reziduuri. Apoi, gaseste o incapere bine ventilata, instaleaza acolo un suport din lemn, pe care sa le asezi si ai grija sa nu fie expuse la umezeala, soare sau temperaturi prea ridicate.

Tine cont de prevederile legale si nu uita de faptul ca acestea sunt impuse pentru siguranta ta si a celor din trafic. Nu te risca sa circuli in mod necorespunzator, daca vrei sa nu iei amenzi si sa nu risti sa ramai fara certificat de inmatriculare.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments