Am modificat articolul ultima data pe: 03.06.20

 

Senzorii de receptie a radarelor sunt legali in tara noastra, dar si in cele mai multe state ale Europei, astfel ca poti evita amenzile din cauza vitezei. Acestia te vor atentiona cand depasesti limita legala, iar acest lucru te va determina sa circuli regulamentar, astfel ca riscul sa faci accident este mai mic. Daca nu esti implicat in coliziuni, prima pe care o platesti asiguratorului este mai mica, de aceea detectoarele radar te ajuta sa economisesti bani. Pe de alta parte, nu ofera informatii cu privire la locatie, starea drumurilor sau incidentele din trafic, de aceea nu iti poate fi de ajutor in zone necunoscute. Produsele ce se pun pe parbriz sunt vizibile de catre politisti si pot fi evitate, iar cele ascunse necesita montaj specializat.

 

Nu te-ai decis inca daca achizitionezi un detector radar? Atunci gasesti mai jos cateva argumente pro si contra, care te vor ajuta sa te hotarasti mai usor.

 

Sunt dispozitive legale

Senzorii radar receptioneaza undele prin care functioneaza echipamentul politiei de masurare a vitezei. Acestia nu influenteaza receptia si nici nu blocheaza semnalul, de aceea nu vei fi sanctionat in momentul utilizarii.

Telefonul poate avea aplicatii ce avertizeaza conducatorul auto, cu privire la radarele existente pe traseu. Cu toate astea potrivit legislatiei in vigoare, utilizarea mobilului la volan este interzisa, deci nu reprezinta o varianta potrivita.

 

 

Te ajuta sa economisesti bani

Sanctiunile din cauza vitezei sunt destul de costisitoare, iar acumularea punctelor de penalizare, poate duce la suspendarea permisului de conducere. Pentru a evita acest lucru, utilizeaza un senzor de radar. 

Acesta te atentioneaza cu cativa kilometri inainte de locul unde este amplasat produsul de masurare al vitezei, deci esti informat cand e cazul sa incetinesti. In momentul in care circuli regulamentar, nu exista riscul sa fii amendat, de aceea ramai cu banii in buzunar.

Daca soferul este vinovat de multe incidente in trafic, firma de asigurare percepe o prima mai mare. Cele mai multe accidente rutiere se produc din cauza vitezei si a neatentiei. Atunci cand circuli conform regulilor, riscul de accident este mai mic, astfel ca nu vei fi nevoita sa platesti mai multi bani la asigurator.

 

Soferul va conduce mai bine

Atunci cand se circula cu viteza, in momentul in care apar obstacole soferul franeaza brusc. Acest lucru poate afecta si confortul pasagerilor. Folosind un detector de radar, soferul este atentionat cand depaseste viteza maxima admisa. Astfel, va reusi sa conduca corespunzator zonei si nu va mai fi nevoit sa franeze brusc, ci va putea sa anticipeze pericolul si sa faca acest lucru treptat.

De asemenea, el va sti care este limita legala, indiferent de zona in care se deplaseaza. Acest lucru este un avantaj, deoarece poate sa isi gestioneze timpul si sa stie cat mai are pana ajunge la destinatie.

 

Functioneaza in orice conditii

Dispozitivele de detectie a radarului receptioneaza semnalul produselor de masurare fixe sau mobile, folosite de echipajele politiei. Datele prezentate nu sunt influentate de conditiile meteo, pentru ca dispozitivul nu foloseste sistemul de localizare prin GPS. 

Senzorii de radar fuctioneaza chiar si in zone izolate, deoarece se bazeaza pe undele radio, nu pe semnalul prin satelit. Din acest motiv te poti baza pe ei chiar si in zonele mai putin circulate.

 

Unele dispozitive ofera mai multe date

Detectoarele de radar (aici o lista cu produse) cu ecran afisaza informatii cu privire la alertele receptionate, dar si banda de pe care se emit semnalele. Unele modele mai pot informa conducatorul auto cu privire la distanta parcursa sau timpul pe care l-a petrecut conducand. Aceste detalii sunt importante, in momentul in care se produce un accident sau atunci cand lucrezi ca sofer profesionist si trebuie sa dai raport superiorilor. 

De asemenea, acestea avertizeaza utilizatorul doar sonor, de aceea riscul de a fi distras de la drum este mai mic, scazand astfel pericolul de accidente. Toate informatiile afisate sunt memorate, pentru a putea fi vizualizate la finalul calatoriei sau atunci cand stationezi.

 

Nu ofera informatii cu privire la locatie sau incidentele din trafic

In mediul online, gasesti o multime de aplicatii ce pot substitui detectorul de radar. Ele folosesc sistemul de localizare prin GPS, de aceea iti pot oferi o multime de informatii, cum ar fi: variante de trasee, timpul ramas pana la destinatie, viteza cu care circuli sau incidentele din zona. In schimb dispozitivele radar nu ofera toate aceste date, de aceea conducatorul auto nu va fi pe deplin informat.

 

 

Reprezinta o investitie

In cazul in care nu te deplasezi frecvent pe distante lungi, nu prea se merita sa investesti intr-un astfel de dispozitiv de detectie a radarelor. Daca ai de gand sa faci o calatorie mai lunga in viitorul apropiat si vrei sa eviti amenzile cauzate de viteza, poti apela la diverse aplicatii existente in mediul online. 

Acestea iti ofera informatii cu privire la radarele de pe traseu, insa datele nu sunt receptionate prin undele radio, ci sunt oferite, de catre ceilalti participanti la trafic. De asemenea, unele dintre ele pot fi utilizate in mod gratuit o anumita perioada de timp, astfel ca nu vei fi nevoit sa investesti o suma de bani, pentru a fi la curent cu radarele existente.

 

Pot fi dificil de montat

Produsele de identificare a radarelor, ce se monteaza cu ventuze pe parbriz sunt vizibile de catre politisti. Pentru a evita receptionarea radarului, acestia pot trage cu pistolul in faruri sau in numarul de inmatriculare si astfel nu vei putea sa eviti amenda. Daca vrei sa folosesti un dispozitiv mai putin vizibil, alege un model ce se monteaza in zona prin care circula aerul. 

Acesta este de tip high-end si poate fi pus in functiune doar de catre o persoana specializata, de aceea va trebui sa mai iei in calcul si costul instalarii. Un dezavantaj al acestui model, il reprezinta faptul ca nu poate fi mutat de la o masina la alta. Din acest motiv, multi soferi care au nevoie doar ocazional de un detector de radar, aleg sa foloseasca aplicatiile mobile gratuite sau cu plata.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments