Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

Acumulatorul auto se poate descarca, dupa un anumit timp. Iti dai seama ca acesta a ramas fara energie, atunci cand luminile farurilor nu mai sunt atat de intense sau cand autoturismul nu mai porneste. Inainte de reincarcare, asigura-te ca bornele sunt curatate de rugina si electrolitul este la nivel optim. Poti realiza umplerea acumulatorului, folosind cablurile sau redresorul. Prima varianta necesita si un alt autoturism dotat cu o baterie functionala, iar cea de-a doua presupune folosirea unui dispozitiv de incarcare. Nu este indicat sa umpli bateria, atunci cand aceasta nu mai are aceeiasi forma, deoarece pot avea loc scurgeri, care pot duce la explozie.

 

Daca esti sofer, insa nu ai prea multe cunostinte tehnice, s-ar putea sa nu stii ce trebuie sa faci atunci cand se descarca bateria. Pentru a nu fi nevoit sa apelezi la un ajutor specializat, iata cateva informatii care iti pot fi de folos

 

Cum iti dai seama ca bateria nu mai are energie?

Bateria auto este raspunzatoare de pornirea masinii, iar pe langa asta ea asigura si energia necesara pentru faruri, sistem audio si priza. Aceasta se reincarca in mod normal, in timp ce te deplasezi cu autoturismul. 

 

 

Cu toate acestea, acumulatorul mai poate ceda din cauza incarcarilor repetate, a frigului sau atunci cand uiti farurile, casetofonul sau masina pornita. Lipsa energiei din baterie se poate observa foarte usor, chiar daca nu esti o persoana specializata. 

Atunci cand farurile lumineaza slab, epuizarea acumulatorului poate fi una dintre cauze. Tot acesta este motivul si in cazul in care sunetul claxonului nu mai este atat de intens. In momentul in care electromotorul si contactul functioneaza in parametrii optimi, insa autoturismul nu porneste, bateria este descarcata.

 

Ce lucrari de mentenanta trebuie sa faci inainte de incarcare?

Inainte sa incepi procesul de incarcare, asigura-te ca acumulatorul nu are nevoie de lucrari de intretinere. Tipurile AGM si EFB necesita verificarea nivelului electrolidului. Daca acesta e scazut, va trebui sa te indrepti catre un service, pentru completarea lui. Bornele pot avea semne de coroziune, ce pot afecta functionarea, deoarece bateria nu va face contact cum trebuie. Ca sa imbunatatesti functionarea, este indicat sa le cureti de rugina si reziduuri.

 

Cum poti incarca acumulatorul?

In cazul in care ai efectuat aceste lucrari de intretinere si acumulatorul tot nu functioneaza, inseamna ca trebuie sa il incarci. Acest proces poate fi realizat in doua moduri – cu ajutorul cablurilor sau folosind redresorul. 

 

 

Ce presupune incarcarea cu ajutorul cablurilor?

Ca sa poti incarca bateria prin intermediul cablurilor, trebuie sa iei energie de la un alt autoturism. Dupa ce apropii vehiculele, astfel incat sa ajunga firele de la un acumulator la altul, urmeaza pasii de mai jos.

Inainte de toate, asigura-te ca ambele vehicule sunt oprite. Apoi, ridica capacele bornelor si pozitioneaza cablurile, tinand cont de urmatoarele instructiuni. Cablul rosu se prinde de borna bateriei descarcate, in dreptul semnului pozitiv. Clestele existent in partea cealalta se agata de bateria donatoare, tot in dreptul aceluiasi semn. Firul negru se fixeaza in dreptul semnului minus, al bateriei donatoare. 

Dupa ce te asiguri ca acestia sunt prinsi bine, extremitatea firului negru se prinde de o parte metalica existenta la motorul masinii, cu acumulatorul epuizat. Ai grija sa il fixezi cat mai departe de carburator, sistemul de injectie si acumulator.

Prima data porneste motorul masinii donatoare, iar apoi pe cel al masinii cu acumulatorul epuizat. Tine-le aprinse cel mult 5 minute, iar dupa aceea deconecteaza cablurile in ordinea inversa (prima data cel negru si ulterior cel rosu). La final, lasa masina, care are acumulatorul descarcat in functiune. In acest fel te vei asigura ca procesul de umplere a bateriei este finalizat.

 

Cum se realizeaza incarcarea cu redresorul?

Cea de-a doua modalitate de umplere a bateriei auto presupune folosirea unui redresor. Aceasta este o optiune, pentru momentele in care nu ai o masina de la care poti lua energie. 

Inainte de toate trebuie sa scoti bateria din lacasul ei. Trebuie sa faci aceasta operatine cu atentie, pentru ca in cazul in care atingi clemele bateriei de zonele metalice ale caroseriei, poti provoca un scurtcircuit. 

 

 

Apoi scoate bornele bateriei, prima data cea cu plus, iar dupa aceea cea cu minus. Pozitioneaza redresorul in pozitia de reincarcare, la 12V, iar apoi conecteaza-l la priza. 

Dupa aceea, prinde clestii dispozitivului de incarcare: cel negru la borna negativa si cel rosu la cea pozitiva. Cand procesul de incarcare s-a finalizat, deconecteaza clestii redresorului si scoate-l din priza.

Ultimul pas presupune montarea bateriei la loc. In momentul in care o pozitionezi, tine cont ca ultima borna montata sa fie cea pozitiva. Acest proces poate dura intre 8 si 10 ore, iar pentru a verfica nivelul de umplere poti masura cu ajutorul unui voltmetru. Unele redresoare se pot opri in mod automat, cand incarcarea este finalizata.

 

Ce verificari trebuie sa faci dupa incarcare?

Pentru a te asigura ca umplerea bateriei s-a realizat corespunzator, trebuie sa masori tensiunea, folosind voltmetru sau un multimetru. Atunci cand acumulatorul este complet incarcat, dispozitivul de masurare trebuie sa arate o valoare peste 11.5V, cand motorul este oprit sau 13.8V, atunci cand motorul si farurile sunt in functiune.

In cazul in care nu ai dispozitive de masurare, poti face verificarile folosindu-te de faruri. Aprinde-le, daca lumina acestora nu scade in intensitate, inseamna ca acumulatorul este plin. Pentru ca bateria sa aiba energia specificata de producator, aceasta trebuie incarcata complet.

 

 

Cand nu este indicat sa realizezi procesul de umplere al bateriei

In mod normal, poti realiza fara mari batai de cap, incarcarea acumulatorului auto. Totusi, exista situatii in care nu este indicat sa faci acest proces, deoarece poti produce anumite defectiuni. 

Daca bateria este deformata sau are umflaturi, incarcarea va fi inutila, dar in acelasi timp si periculoasa, deoarece pot aparea scurgeri, ce determina explozia acumulatorului. Unele baterii auto se pot descarca a doua zi dupa ce ai realizat umplerea. In cazul in care ai urmat corect instructiunile, dar te confrunti cu aceasta situatie, inseamna ca acesta nu se mai incarca sau redresorul nu mai functioneaza.

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

Ai nevoie de o baterie noua la masina si nu stii cum sa alegi varianta potrivita? Incepe trecand in revista cerintele tehnice clare si apoi orienteaza-te catre cei mai buni producatori. Afla din acest articol ce nume se inscriu in topul brandurilor de baterii auto.

 

Necesara pentru alimentarea demarorului in etapa de pornire, atat la motoarele cu ardere interna, cat si la cele electrice, bateria este una dintre componentele esentiale ale autoturismului. Cele mai populare modele sunt cele cu plumb, desi noua generatie cu gel incepe sa isi faca loc cu pasi siguri. Pe langa amperajul potrivit, care sa poata sustinere necesitatile masinii tale, si alte caracteristici tehnice relevante, un rol important in achizitionarea unui astfel de produs il joaca si credibilitatea producatorului. 

Iata care sunt cateva dintre cele mai populare si apreciate branduri sub numele carora poti gasi baterii auto de calitate.

 

VARTA

Experienta indelungata care se ascunde sub brandul german VARTA are o istorie de peste 130 de ani, marca schimband insa in repetate randuri proprietarul. In anul 2002 activitatile care tin de productia de baterii pentru consumatori au fost transferate catre Rayovac, iar cele legate de productia de baterii auto catre Johnson Controls Power Solutions, care si-a schimbat ulterior numele in Clarios.

 

 

Gama de produse destinata vehiculelor include modele pentru masini mici, camioane, rulote, motociclete si barci cu motor, unul dintre avantajele promovate de aceasta marca fiind emisiile reduse cu pana la 20%. Linia de baterii pentru autoturisme personale include modele pentru masini conventionale si cu sistem Start-Stop, pentru aplicatii de rezerva si masini clasice. La categoria vehicule comerciale grele, sub numele VARTA ProMotive vei gasi solutii pentru camioane comerciale si pentru agricultura.

 

ZAP

ZAP SZNAJDER BATTERIEN SA este o companie poloneza cu peste 90 de ani de experienta in productia de baterii, iar din anul 2002 se numara printre cele mai importante branduri din acest domeniu. Lista de produse fabricate include baterii pentru motociclete si autoturisme si modele concepute special pentru a alimenta rulote, sisteme de navigatie, tractoare si alte vehicule agricole, barci cu motor etc. Gama pentru masini mici include brandurile AGM Expedition Plus, Carbon, Silver Premium, Calcium Plus, Calcium Plus Asian, Vecter, Standard.

In oferta ZAP pentru masini de pasageri gasesti optiuni cu capacitate cuprins intre 38Ah si 100Ah si  variantespecial construite pentru brandurile auto japoneze si coreene.

 

Rombat

Compania Rombat a fost infiintata in anul 1980 sub denumirea Acumulatorul Bistrita, trecand de-a lungul timpului prin statutul de companie de stat, apoi privata, modernizarea si lansarea pe piata internationala incepand cu piata Rusiei in 2004. In 2007 este nominalizata ca furnizor regional Renault, iar din 2008 indeplineste acelasi rol pentru PSA Peugeot Slovacia si din 2011 pentru Nissan Rusia. Este cel mai mare producator de baterii din Romania si lider de piata din 1997.

Perioada 2014 – 2015 a insemnat pentru Rombat lansarea noii generatii de baterii SuperEndurance Tehnology pentru vehicule de pasageri si comerciale. Gama sa de produse include baterii auto (aici lista cu produse comparate) pentru autoturisme standard, sisteme start/stop, autocamioane, motociclete si versiuni speciale pentru dispozitive cu tractiune, semi-tractiune, feroviare si tip motocultor, totalizand pana la 10 tipuri de baterii (Rombat Calciu, Rombat Cyclon, Rombat Pilot, Rombat Premier, Rombat Tornada etc.).

 

 

Bosch

La bazele gigantului Bosch de astazi sta scoala fondata in anul 1886 in Stuttgart de Robert Bosch, dedicata ingineriei electrice si mecanicii de precizie. In domeniul autoturismelor, Bosch s-a lansat in anii 1913 – 1914, tinand pasul cu evolutiile aduse de fiecare deceniu.

Divizia Bosch auto produce o varietate de componente si consumabile pentru masini, de la alternatoare, senzori de management a circulatiei aerului si filtre, pana la frane, injectoare si baterii. Gama de baterii pusa la dispozitie acopera toate nivelurile de solicitare, incluzand atat optiuni economice, pentru masini mai vechi cu mai putin echipament electric, cat si variante pentru autoturismele cele mai performante, cu sistem start/stop si un consum electric ridicat.

 

Foton

Beiqi Foton Motor Co. Ltd.este o companie chineza specializata in productia de masini de pasageri, autocamioane, autobuze, vehicule sportive si utilitare pentru agricultura. Infiintata in anul 1996, firma are sediul in Beijing. Incepand cu anul 2009 activitatea sa acopera si productia de baterii pentru vehicule, intr-un joint venture cu Pulead Technology Industry Co. 

In prezent, unitatile de cercetare-dezvoltare ale companiei sunt situate in Taiwan, Japonia, Germania si Filipine, iar brandul a fost clasat numarul unu in industria de profil si numarul 11 in Top 500 cele mai valoroase marci.

 

Exide

Exide Technologies se numara printre cele mai mari nume din domeniul productiei de solutii de stocare a energiei. Este unul dintre cei mai importanti producatori americani si cuprinde in momentul de fata patru grupuri de firme: Transportation Americas, Industrial Power Americas, Transportation Europe and the Rest of the World si Industrial Europe and the Rest of the World. Dupa cum ti-ai dat deja seama, este un nume cu distributie la nivel global.

 

 

Portofoliul sau include baterii auto si accesorii atat pentru echiparea originala a masinilor, cat si pentru comercializarea post-market, pentru inlocuirea sau upgrade-ul dotarii dupa ce autoturismul a ajuns la client. 

Produsele sale se impart in linii pentru masini de pasageri, camioane si SUV, modele heavy-duty, optiuni pentru echipamente de gradinarit, versiuni destinate ambarcatiunilor si rulotelor, pentru carturi de golf si vehicule sportive, acoperind cam toate variantele tehnologice moderne si cautate la ora actuala. Oferta include de asemenea si baterii Li-ion pentru motociclete.

 

Macht

Retea de service de peste 150 de puncte la nivel national, prima baterie cu garantie de 5 ani si cele mai noi tehnologii – sunt doar cateva dintre avantajele pe care Macht le ofera chiar pe piata din Romania.

Gama de produse include modele speciale pentru autoturismele europene si cele asiatice, versiuni pentru vehicule heavy-duty si baterii pentru utilaje agricole simasini comerciale. La capitolul tehnologie, iti putem spune ca Macht acopera atat variantele Calciu si Nanotech, cat si AGM pentru sistemele Start/Stop, si Hybrid, pentru camioane.

 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

Cand se apropie sezonul rece si esti sofer, trebuie sa ai in vedere echiparea masinii in mod corespunzator. Asigura-te de faptul ca respecti legislatia in ceea ce priveste anvelopele, cumpara cele necesare pentru a dezapezi masina si a iesi cu usurinta din situatii neplacute cauzate de excesul de zapada, foloseste o baterie auto de calitate si mergi in service pentru a vedea daca totul e in regula cu vehiculul tau, chiar daca aparent nu par a fi probleme. 

 

Daca se apropie iarna, e bine sa ai in vedere o serie de aspecte importante, care tin de pregatirea autoturismului tau. Care sunt acestea? Iti vom spune in cele ce urmeaza:

 

Foloseste anvelopele potrivite, la timpul potrivit

In sezonul rece, daca te opreste politia, cel mai probabil iti va verifica si anvelopele. Pentru ca traim intr-o tara in care iernile sunt destul de dificile, conform legislatiei in vigoare, atunci cand se circula pe drumuri acoperite de gheata, zpada si/sau polei, masinile trebuie sa aiba anvelope de iarna. Acestea din urma sunt special realizate pentru a oferi aderenta necesara unor astfel de conditii de drum, pentru a da siguranta chiar si atunci cand vremea nu e prea prietenoasa. 

 

 

Daca nu respecti regulile din acest punct de vedere, pe langa faptul ca pui in pericol viata ta, dar si a celorlalti participanti la trafic, risti amenzi destul de mari, dar si ridicarea certificatului de inmatriculare. Ai grija ca dimensiunile din cartea masinii sa corespunda cu cele reale, inscriptionate pe cauciucuri, daca nu vrei sa ai probleme. 

Daca vrei sa cumperi online anvelope si sa gasesti oferte foarte bune, urmareste sa achizitionezi vara cauciucuri de iarna si invers, deoarece cand e sezonul, preturile vor fi mult mai mari.

 

Cumpara cele necesare pentru cazurile in care zapada iti poate crea neplaceri

Odata cu venirea iernii trebuie sa ai mereu in masina o serie de obiecte care te pot face sa depasesti mai bine momente mai dificile. De exemplu, lopata, peria si racletele speciale vor fi de ajutor pentru a porni la drum daca afara a nins intens, un sac de nisip/sare iti va fi util daca dai de portiuni de drum mai dificil de parcurs. 

Apoi, daca nu ai de ales si trebuie sa faci un drum mai lungi si vremea e capricioasa, nu pleca fara a avea la tine: apa si alimente neperisabile, imbracaminte groasa, o patura si bineinteles trusa de prim ajutor si vesta reflectorizanta, care sunt obligatorii pentru orice masina. 

 

Asigura-te de faptul ca bateria ta e in perfecta stare de functionare

Una dintre piesele care dau cele mai mari batai de cap in sezonul rece e bateria. Ea se poate descarca destul de repede, mai ales daca faci doar drumuri scurte si/sau nu pornesti autoturismul cateva zile, cand afara sunt temperaturi scazute. 

O baterie auto noua ti-ar putea fi de folos, in sensul ca nu vei avea probleme atat de frecvent, dar, chiar si asa, daca nu mergi la drum lung sau nu pornesti motorul zile in sir, ea se poate descarca. Cand se intampla astfel de neplaceri, poti da curent acumulatorului tau cu ajutorul unor cabluri si a altei masini sau cu un redresor auto. 

O alta optiune ar fi aceea de a folosi un aparat care sa incarce bateria la o priza normala. Da, nu e prea comod sa scoti acumulatorul, sa-l aduci in casa, sa-l alimentezi si sa-l pozitionezi inapoi, dar astfel te vei asigura de faptul ca e supus unui ciclu complet de incarcare. 

 

Schimba antigelul, lichidul de parbriz sau alte solutii care trebuie sa fie potrivite temperaturilor de afara

Solutiile precum antigelul sau lichidul de parbriz trebuie schimbate de la sezon la sezon, deoarece multe variante sunt facute in asa fel incat sa reziste la anumite temperaturi. Si crede-ne, nu e deloc placut sa iti inghete tot felul de substante pe instalatii, deoarece apoi pagubele pot fi destul de mari. Cel mai bine ar fi ca din toamna deja sa incepi sa folosesti produse speciale pentru iarna, ca acest anotimp sa nu te prinda nepragatit/a.

 

Cumpara o solutie de dezghetat incuietoarea masinii

Probabil te gandesti ca nu ai nevoie de asa ceva, din moment ce masina ta se deschide din telecomanda. Da, e adevarat, insa, ce faci atunci cand a “murit” bateria din cauza frigului si trebuie sa folosesti cheia normala? Pe piata sunt tot felul de spray-uri care te vor ajuta sa dezgheti incuietoarea pentru a deschide masina si a vedea ce poti face pentru a o porni (chemi pe cineva cu cabluri, folosesti un redresor, scoti bateria pentru a o incarca). 

Ai insa grija sa nu tii o astfel de solutie in masina, deoarece nu vei avea acces la ea, din moment ce nu poti deschide usile. 

 

Fa o verificare a masinii la un service

La fel cum oamenilor le e recomandat sa mearga la controale medicale, chiar daca nu au simptome, la fel si masinile trebuie duse in service, chiar daca nu par a avea probleme. Astfel de actiuni trebuie facut mai ales cand e vorba de drumuri lungi. O verificare mai amanuntita poate scoate la iveala probleme grave, care in timp pot fi mult mai costisitor de reparat. 

O vizita la un service iti va putea spune si in ce stare e bateria ta, daca e recomandat sa inlocuiesti anumite filtre, uleiul si asa mai departe. 

 

 

Iarna e pentru multi un adevarat calvar. E mai mult decat neplacut sa ramai in mijlocul drumului in nameti cat casa sau sa ai nevoie de masina urgent si sa nu poti porni la drum. Insa, sfaturile amintite de noi mai sus iti pot face viata mai usoara, te pot ajuta sa fii pregatit/a pentru tot felul de situatii pe care nimeni nu si le doreste. 

Toate cele necesare pentru pregatirea masinii, de la elemente destinate dezapezirii, la filtre, uleiuri si anvelope, pot fi achizitionate si online, fara a mai pierde timpul prin magazine. Urmareste ofertele existente, studiaza preturile si ia deciziile cele mai potrivite pentru nevoile pe care le ai. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

Descarcarea acumulatorului auto este o mare problema mai ales in timpul iernii, motiv pentru care trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a evita astfel de evenimente. Cumpara o baterie de calitate si ai grija sa o fixezi cat mai bine pe pozitia destinata ei, nu uita farurile/semnalizarile pornite sau diversi consumatori in priza, curata cu grija bateria, mai fa si curse mai lungi, pentru a incarca total acumulatorul sau foloseste un device care face asta si mergi la service periodic pentru a verifica starea acestei piese atat de importante.

 

Bateria masinii e una dintre piesele ce trebuie schimbate destul de frecvent, deoarece se uzeaza relativ repede si poate fi afectata de mai multi factori precum vremea, defectiunile sau consumul de energie, atunci cand motorul este oprit. 

In cele ce urmeaza vrem sa venim in ajutorul tau cu o serie de sfaturi care iti vor fi de folos pentru a nu ramane fara baterie cand ai cea mai mare nevoie si/sau pentru a nu fi necesar sa o schimbi mai repede decat a ar fi normal. 

 

Instaleaza aceasta piesa in mod corect

Dupa ce te-ai informat bine si ai cumparat acumulatorul potrivit pentru masina ta, trebuie sa il si inlocuiesti cu grija. Ideea e sa fixezi bateria cat mai bine, astfel incat sa nu se produca vibratii. Acestea din urma pot duce la scurtcircuit, prin urmare, la deteriorarea ei, ceea ce in mod clar nu e de dorit. 

Chiar daca initial ai instalat in mod corect totul, mai fa verificari periodice, deoarece avand in vedere infrastructura din tara noastra, in timp se mai pot slabi din stransori. 

 

 

Mergi periodic in curse mai lungi

Daca folosesti masina doar pentru a circula pe distante scurte, in oras, bateria nu va reusi sa se incarce complet. Acestea fiind zise, poti avea, mai ales pe timpul iernii, frecvent situatii in care cand vrei sa pornesti la drum nu poti. Va trebui atunci sa chemi pe cineva cu cabluri care sa iti dea curent sau sa folosesti un robot de pornire auto. 

Insa, daca dupa ce pleci la drum mergi tot o distanta scurta, e posibil cand urci din nou in masina sa patesti la fel. Cel mai bine e sa mai faci si drumuri lungi, de cateva ore si sa-i dai acumulatorului ocazia sa se incarce complet. 

 

Nu uita pornite surse de energie atunci cand motorul este oprit

O cauza frecvent intalnita, care duce la descarcarea completa a bateriei este folosirea diversilor consumatori atunci cand nu e motorul pornit. Unii uita farurile aprinse, altii semnalizarea, camera de bord, aparatul radio si asa mai departe. Pentru perioade scurte nu e problema, dar daca e vorba de cateva ore bune, e posibil sa nu mai poti apoi pleca de pe loc.  

 

Pastreaza bateria curata

Specialistii spun ca si starea fizica a acumulatorilor conteaza, daca vrei sa le prelungesti durata de viata. Mai exact, e bine si recomandat sa cureti periodic murdaria de pe terminale, cu ajutorul unei periute de dinti inmuiata intr-o solutie facuta din bicarbonat de sodiu si apa. Dupa, pulverizeaza apa curata pe baterie, dupa care sterge cu o carpa uscata. 

Ai mare grija ca solutiile pe care le folosesti sa nu patrunda in interior. 

 

Foloseste dispozitive speciale care sunt capabile sa o incarce atunci cand s-a descarcat

Daca observi ca ai neplaceri cu bateria si nu reusesti sa o incarci complet pentru a pleca de pe loc fara probleme, indreapta-ti atentia spre variantele care iti pot veni in ajutor in astfel de situatii. 

Cea mai comuna alegere o reprezinta cablurile auto, care te vor ajuta sa pornesti masina, dar cu ajutorul alteia. Ele trebuie sa fie suficient de lungi pentru a face legatura intre bateria ta si cea a celuilalt vehicul sau va trebui sa incerci sa muti autoturismul pentru a-l aseza intr-o pozitie cat mai potrivita. 

O alta varianta e cea a unui robot de pornire auto. Insa, ca acesta sa fie calitative va trebui sa investesti o suma de bani mai semnificativa. Cele mai ieftine device-uri nu sunt eficiente si de multe ori sunt nefolositoare, deoarece nu functioneaza cum te-ai astepta, iar in momentul in care vrei sa le returnezi te poti lovi de replici ale comerciantilor precum “va fi eficient doar daca bateria nu e descarcata complet”. Dar, de ce ai mai avea nevoie de un astfel de dispozitiv daca nu e capabil sa te ajute cand acumulatorul e “mort”?!

O solutie mai sigura e aceeea de a cumpara un aparat care sa incarca la o priza normala bateria, astfel incat aceasta sa fie supusa unui ciclu complet de alimentare. E o modalitate mai safe, in sensul ca in momentul in care ai montat inapoi acumulatorul, totul va functiona normal, dar nu e cea mai comoda, deoarece trebuie sa scoti piesa, sa o aduci in casa, sa o incarci si apoi sa o fixezi la loc. 

 

 

Mergi la service pentru verificari

Nu e suficient sa cumperi baterii auto bune, sa faci drumuri lungi, sa-ti cureti acumulatorul sau sa nu lasi consumatori porniti. Ca sa te asiguri ca totul e in regula, e recomandat si sa faci verificari periodice in service. Ele sunt importante mai ales in sezonul rece, cand apar mai multe neplaceri. Acolo ti se va verifica starea bateriei, pentru a vedea daca nu e deteriorata, daca are voltajul corect si asa mai departe. 

Acestea sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere daca iti doresti sa circuli cat mai mult fara probleme legate de baterie. Ca ele sa functioneze trebuie bineinteles sa ai si un acumulator de calitate, care sa nu fie foarte uzat. Daca il folosesti deja de multi ani si are tot felul de probleme, cele mentionate mai sus nu vor functiona. 

Daca e cazul sa iti schimbi bateria, tine cont de faptul ca sunt magazine care in schimbul celei vechi iti vor da una noua la reducere. Astfel scapi de cea pe care nu o mai utilizezi si obtii si un pret mai bun. 

 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 06.04.20

 

Baterii auto – Opinii si Recenzii in 2020

 

Din oferta de baterii auto pentru anul curent, am selectat destul de multe produse, descrise in acest articol. Insa, dupa cum ne cunoasteti formatul, mai intai va vom spune recomandarile noastre, cu bateriile care ne-au impresionat cel mai mult. Exide EA770 este un prim astfel de produs, de 77 Ah in capacitate si o putere de 760 de Amperi, pentru pornirea la rece. Este bateria optima pentru aproape orice masina urbana. Ca o a doua recomandare, ne-am hotarat asupra Varta Blue Dunamic VA-BD3. Cu 74 Ah si un curent de pornire de 680 de Amperi, este produsul optim in special pentru masinile pe benzina.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Exide EA770
Click aici pentru pret!

Asigura un curent de pornire la rece ridicat, de 760 de Amperi, potrivit si pentru motoarele diesel mai exigente. Nici la pret nu dezamageste, fiind relativ accesibila. Viteza sa de reincarcare este, de asemenea, peste medie.

Unii utilizatori prefera alte branduri de baterii auto, in defavoarea acesteia. Discutia despre brand este, insa, destul de subiectiva.

Datorita echilibrului pret-calitate extrem de avantajos, putem spune ca ar trebui sa fie o optiune fruntasa pentru orice posesor de masina cu retea de 12 Volti.

A 2-A OPTIUNE!

Varta Blue Dynamic VA-BD3
Click aici pentru pret!

Se comercializeaza la preturi atractive (nu chiar cele mai mici, dar oricum, destul de satisfacatoare). La 74 Ah capacitate si un curent de pornire la rece de 680 de Amperi, raspunde bine la cerintele masinilor pe benzina.

Se comercializeaza la preturi atractive (nu chiar cele mai mici, dar oricum, destul de satisfacatoare). La 74 Ah capacitate si un curent de pornire la rece de 680 de Amperi, raspunde bine la cerintele masinilor pe benzina.

Orientativ, este una din cele mai bune recomandari daca aveti dieseluri mici (sub 1,9 litri) sau motoare pe benzina, descurcandu-se destul de bine si cu cilindree mari. In plus, recenziile au mentionat si o durata de viata de peste 7 ani, uneori.

A 3-a Optiune!

Tudor High-Tech TA770
Click aici pentru pret!

Tehnologia Carbon Boost permite o putere ridicata pentru pornirea la rece (760 Amperi), iar totodata ii asigura unul din cei mai scurti timpi de reincarcare. Produsul este calibrat pentru utilizarea in mediul urban.

In ceea ce priveste pretul, acesta este putin mai ridicat, decat la alte produse concurente.

Am putea sa spunem ca aceasta baterie atrage si prin brand, dar si prin calitatile proprii, numai buna pentru oras si pentru temperaturi extreme. Se impaca bine si cu motoare diesel de pana la 2,2 litri, iar durata sa este de pana la 7 ani.

 

 

Pareri despre cele mai bune baterii auto

Pentru prezentarea de produse disponibile pe piata, am selectat baterii auto de la cat mai multi producatori cu putinta, incluzand si cateva accesorii, la final. Le mentionam capacitatile si specificatiile fiecareia, iar cu ajutorul ghidului de cumparaturi, va fi foarte usor sa determinati daca se potrivesc cu autoturismul pe care il aveti!

 

 

Baterii auto:

 

Exide EA770

 

Bateria auto pe care o descriem aici este pentru autoturisme mici si medii, inclusiv mini-microbuze. Capacitatea sa totala este de 77 Ah, iar valoarea curentului electric pentru pornirea la rece este de 760 Amperi.

Ca specificatii particulare, este echipata cu tehnologia Carbon Boost, ceea ce ii permite o reincarcare de 1,5 ori mai rapida decat la o baterie standard si ii ofera si cu 30 la suta mai multa putere de pornire, in cazul in care aveti o masina ce necesita energie sporita in timpul demararii. Ca dimensiuni, masoara 278 x 175 x 190 milimetri, are amplasare terminala 9, dispunand de varianta de fixare baza B13.

Este si un model destul de accesibil, in ceea ce priveste pretul. Per total, daca aveti o masina de familie sau de serviciu, este una din cele mai bune optiuni pentru echiparea acestora.

 

 

 

Zap Plus 575 20

 

Includem in lista si o bateria auto Zap potrivita pentru multe modele de autoturisme standard pe retea de 12 Volti, produsul avand capacitatea maxima de 75 Ah. Printre alti parametri, vedem ca valoarea curentului electric pentru pornirea la rece este de 720 Amperi, relativ putin in cazul in care dispuneti de un motor diesel (acestea cer cel putin 750 Amperi, dar aceasta regula nu este obligatorie).

Are polaritate normala (pe dreapta), iar dimensiunile sale sunt de 275 x 175 x 190 milimetri (lungime x latime x inaltime). Marele avantaj pentru acest produs este pretul, considerabil mai mic decat la alte baterii auto, ieftine si bune, de acest tip.

Per total, daca nu aveti o masina cu un motor extrem de exigent, noi recomandam cu seriozitate aceasta baterie. Orientativ, se potriveste si lucreaza extrem de bine cu masinile ce dispun de motoare intre 1 si 1,8 litri, chiar si cu unele modele de diesel.

 

 

 

 

Baterii auto Varta:

 

Varta Blue Dynamic VA-BD3

 

Aceasta baterie auto Varta este pentru soferii care cauta un produs de la un brand renumit, care sa ofere suficienta performanta pentru masinile de oras. Curentul sau de pornire este de 680 de Amperi, ceea ce o face potrivita indeosebi pentru motorizarile pe benzina.

Capacitatea totala a acumulatorului este de 74 de Amperi-ora, iar polaritatea sa este normala. In ceea ce priveste dimensiunile, acestea sunt 278 milimetri lungime, 175 milimetri latime si 190 milimetri inaltime. Modelul a fost laudat in recenzii atat pentru faptul ca asigura porniri rapide chiar si in gerul iernii, cat si pentru durata sa de viata, unii utilizatori mentionand ca nu au trebuit sa o schimbe nici dupa sapte ani de folosire aproape zilnica.

Orientativ, recomandam indeosebi pentru masinile de pana in 2 litri de cilindree, chiar si cu motoare diesel mai mici de atat. Ca minusuri, s-ar putea sa fie putin cam scumpa, pentru capacitatile pe care le ofera.

 

 

 

Varta Silver 680108100A722

 

Cei care cauta cea mai buna baterie auto de mari dimensiuni sunt tinta acestui produs, de la renumita firma de acumulatori Varta. Produsul este descris ca fiind extrem de sigur, prin prezenta unei tehnologii speciale, cu capac de tip labirit si blocaj de flacara, ambele borne de conectare fiind echipate cu un sistem de acoperire.

Totodata, producatorul promite si un grad foarte scazut de autodescarcare, garantat de un aliaj special de tip calciu-argint. Ca specificatii ale curentului generat, tensiunea este de retea standard, 12 Volti, iar capacitatea este de 180 Ah. Puterea de curent pentru pornirea la rece este de 1800 de Amperi.

Se vede din aceste cifre ca este un model de mare putere, potrivit pentru vehicule mari (camioane, microbuze). Date fiind toate specificatiile si calitatea productiei, pretul la care se comercializeaza aceasta baterie ramane destul de ridicat. Amplasarea sa este terminala 3, iar tipul de fixare al baze este B00. Dimensiunile bateriei sunt 513 x 223 x 223 milimetri.

 

 

 

 

Baterii auto Tudor:

 

Tudor High Tech 77 AH TA770

 

Aceasta baterie auto tudor high-tech 77 AH TA770 ofera cu 30 la suta mai multa putere de pornire la rece, capacitatea sa in Amperi fiind de 770A, iar tehnologia Ex-Met, ce include calciu si carbon, permite o reincarcare mai rapida cu 50 la suta mai rapida decat la alte baterii.

Putem recomanda aceasta baterie indeosebi pentru motoarele diesel de cilindree intre 1,7 si 2,2 litri, acestea cerand valori ridicate de curent pentru pornire. Produsul face fata cu brio regimurilor de utilizare intensa, iar sistemul de labirint Exide, patentat de inginerii Tudor, previne scurgerea de acid, oprind in mare parte si condensul.

Polaritatea sa este normala, iar dimensiunile sunt de 278 x 175 x 190 milimetri. Putem spune ca s-ar putea sa fie cam puternica si putin cam scumpa, daca aveti o masina mica, insa absenta nevoii de intretinere si siguranta o fac preferabila pentru cei care utilizeaza autoturismul in regim intens, zilnic.

 

 

 

Tudor TA852

 

Printre modelele ce pretind la titlul de “cea mai buna baterie auto” putem mentiona si acest produs, de la compania Tudor. Lucreaza foarte eficient pe motoare diesel sau pe cele pe benzina, de mare putere (peste 3 litri cilindree), in conditii de temperatura extreme.

Dispune de un capac dublu, termo-sudat, ce nu poate fi deschis, ceea ce ii confera o siguranta  ridicata impotriva scurgerilor. Are 12 Volti, o capacitate de 85 Ah si genereaza un curent de pornire ridicat, de 800 de Amperi. Ca dimensiuni, este un model mai mare decat bateriile auto obisnuite, masurand 315 x 175 x 175 milimetri, polaritatea fiind standard.

Utilizatorii care i-au lasat recenzii au mentionat ca pe geruri de -20 de grade isi face treaba eficient, inclusiv pe motorizarile diesel, care sunt mai exigente. Ca dezavantaje, daca nu aveti masini puternice, investitia in modelul respectiv s-ar putea sa nu merite, avantajele financiare oferite de bateriile mai modeste ramanand un plus.

 

 

 

 

Baterie auto Rombat:

 

Rombat Cyclon 55

 

Cei care apreciaza produsele autohtone vor prefera o baterie auto Rombat cum este cea prezentata aici. Un prim avantaj pe care il ofera este pretul, printre cele mai avantajoase de pe piata.

Insa, tinem sa mentionam ca respectivul acumulator se adreseaza masinilor cu motoare mici (pana in 1,6 litri, orientativ), pe benzina, intrucat curentul de pornire la rece este de doar 450 Amperi si capacitatea oferita este de 55Ah. Include si un indicator special care semnaleaza cat de mult este incarcata bateria, ceea ce este foart util, mai ales cand umblati frecvent la motor.

Utilizatorii o recomanda si pentru motociclete, dati fiind parametrii sai. Daca nu doriti sa tineti cont de incarcare baterie auto fara intretinere si cautati cele mai simple si nepretentioase tipuri de acumulator, atunci recomandam cu caldura modelul de aici. Dimensiunile sale sunt de 242 x 175 x 190 milimetri, iar polaritatea este cu borna + pe dreapta (normala).

 

 

 

 

Baterie auto Bosch:

 

Bosch S5 DG3K5BBM

 

La 77 de Ah si un curent de pornire de 780 de Amperi, aceasta baterie auto Bosch se va dovedi foarte eficienta pentru utilizarea la masini diesel sau pe benzina, cu motoare mici si medii (orientativ, pana in 3 litri cilindree).

Are polaritate pozitiv-stanga si masoara 278 x 175 x 190 milimetri, iar in recenzii, utilizatorii i-au laudat toti parametrii de functionare, dar si durata de viata de circa 7 ani. Data fiind calitatea constructiei, cu aliaj de argint, toate avantajele pe care le ofera se reflecta si in pret, acesta fiind relativ ridicat.

Producatorul o recomanda pentru motoarele diesel sau pentru autoturismele care sunt utilizate in special in mediile urbane, unde pornirile si opririle frecvente, alaturi de turarea variata a motoarelor, vor avea nevoie de un acumulator solid si fiabil, care sa nu cedeze nici in gerurile puternice din sezonul rece.

 

 

 

 

Accesorii:

 

Redresor Einhell CC-BC 2M

 

Pretul atragator al acestui redresor de baterii auto universal este unul din primele avantaje pe care i le putem sublinia. De fapt, un astfel de accesoriu ar trebui sa fie nelipsit din echipamentele oricarui posesor de masina.

Sistemul controlat de un microprocesor special permite o incarcare in mai multe etape a bateriilor de masina, fara a le afecta durabilitatea. Utilizatorului ii este pusa la dispozitie alegerea de voltaje, de la 6 la 12 Volti, iar producatorul specifica faptul ca redresorul are compatibilitate cu baterii intre 3 si 60 de Ah (minim si maxim).

Include protectie impotriva prafului si picaturilor de apa, iar greutatea sa este de aproximativ 300 de grame, prin urmare isi va gasi lesne loc in aproape orice spatiu de stocare. Orientativ, poate incarca o baterie de la 25% la 100% in circa 25-30 de ore. Include protectii pentru suprasarcina, scurtcircuitare si previne defectiunile in cazul in care conectati gresit clestii la bornele bateriei.

 

 

 

Incarcator EverActive CBC-4

 

Un incarcator baterie auto este solutia salvatoare in cazul in care aceasta s-a golit si trebuie sa porniti masina in cateva ore. Procesul prin care opereaza este automat, instalatia generand un curent reglabil de la 0,8 la 3,8 Amperi.

In cazul in care bateria a ajuns la capacitate maxima, aparatul se opreste, repornind in cazul in care tensiunea va scadea sub un anumit nivel. Mai mult decat atat, poate extinde durata de viata a bateriei.

Se poate conecta atat la bateriile de 6 Volti, cat si la cele de 12 si este compatibil cu toate tipurile de baterii (AGM, VRLA, VLA SLA, GEL, WET, ACID PLATA). Puteti sa il setati si pentru modul pentru iarna, in cazul in care aveti nevoie de o reincarcare la temperaturi sub 5 grade Celsius.

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pentru cei fara multa experienta cu masinile, a alege o baterie auto, la un pret bun, poate fi o sarcina destul de grea. Nu numai ca exista multe modele pe piata, dar si ele seamana unul cu altul, la prima vedere. Asadar, sectiunea care urmeaza are scopul sa elucideze din dilemele alegerii unui acumulator auto nou:

Compatibilitatea cu masina dumneavoastra: aici, ne referim la dimensiune si la amperaj. In cartea tehnica a masinii, o sa intalniti inaltimea sa, 190 sau 175 milimetri (standardele din Europa). Puteti, bineinteles, sa va orientati si dupa bateria originala, masurand-o sau luand-o cu dumneavoastra la magazin.

 

Voltajul: tot de compatibilitate tine si voltajul, iar aici avem doua valori: fie 12 Volti, fie 24. Probabil stiti deja ca autoturismele obisnuite si microbuzele mici detin retele de 12 Volti. Insa, la unele SUV-uri sau camioanele utilizeaza 24 de Volti.

 

Tipul de baterie: este important de stiut ca, la fel ca toti acumulatorii, chiar si cele mai bune baterii auto vor deveni din ce in ce mai putin eficiente, in timp. Puteti sa optati pentru doua tipuri: cele cu acid si placi de plumb si cele alkaline.

Primul tip este cel mai des intalnit la autoturisme, in zilele noastre, iar ele pot sau nu sa ceara mentenanta periodica.

Astfel, cele cu electrolit lichid vor avea nevoie ca acesta sa fie completat la numite intervale de timp, pe cand cele cu electrolit gelificat, nu. Evident, acestea din urma au un timp de uzura mai lung si se descarca mai greu, altfel nu ar fi justificata prezenta lor pe piata.

Bateriile alkaline utilizeaza zinc si oxid de magneziu pentru catod, respectiv anod. Ele sunt destul de rare, insa au o durata de viata mai mare. Ca dezavantaje, se pot scurge, ceea ce s-ar putea sa deterioreze zona motorului, iar greutatea lor este ridicata.

 

Capacitatea: aceasta se refera la cat de multa energie poate stoca, indiferent daca vorbim despre o baterie auto, ieftina si buna, sau una scumpa, premium. Capacitatea alternatorului masinii dumneavoastra are o influenta asupra acestui parametru, caci el va reincarca bateria in timpul mersului.

Unitatea de masura pentru capacitate este Ah (amperi pe ora). O baterie de 75Ah va tine circa 7 ore si jumatate, fara a fi reincarcata, daca sarcina totala pe care trebuie sa o genereze este de 10 Amperi.

Prin urmare, daca nu stiti sarcina, va fi greu sa estimati durata sa de golire. Orientativ, cautati valori asemanatoare cu cele ale bateriei originale (sau a celei vechi) cu care era echipata masina dumneavoastra, fiind bine sa cautati si valori mai mari. In plus, in timpul mersului, bateria este reincarcata, dar este bine sa stiti ca opririle si pornirile dese o vor solicita mai mult decat mersul constant.

 

 

 

Data fabricarii bateriei: exista destule pareri despre cele mai bune baterii auto, care spun ca produsele fabricate cat mai recent sunt preferabile. Pentru a determina data respectiva, pe eticheta sa trebuie sa cautati un cod format dintr-o litera si o cifra.

Litera reprezinta luna, A fiind ianuare, B februarie si asa mai departe, in timp ce cifra reprezinta anul – 6 pentru 2016, 8 pentru 2018 si asa mai departe. Prin urmare, ca sa dam un exemplu, daca vedeti D/8 atunci bateria respectiva a fost fabricata in luna aprilie a anului 2018.

 

Curentul de pornit la rece: daca cautati baterii auto, la preturi bune, trebuie sa luati in calcul si acest factor, mai ales ca sa va pregatiti masina de iarna. Insa, aici nu vorbim despre o valoare fixa, intrucat cilindreea si tipul de motor al masinii dumneavoastra influenteaza acest parametru.

Motoarele diesel cer curent de pornire mai ridicat, cel putin 750 de Amperi, intrucat demararea implica punerea in functiune a unor pompe speciale. Pentru motoarele pe benzina, insa, putem recomanda valori de la 400 pana la 580 Amperi, in functie de cilindreea pe care o au.

Ca sa explicam si cum se calculeaza aceasta valoare, amperajul trebuie generat timp de cel putin 10 secunde, la o temperatura de 018 grade Celsius, la o tensiune de peste 7,5 Volti intre bornele bateriei. Astfel, se va garanta suficienta putere pentru a porni masina si in iernile grele.

 

Garantia oferita: aici, avand in vedere ca s-ar putea sa cautati baterii auto, la pret bun, din dorinta de a face economie, ati putea cadea in capcana de a crede ca o garantie cat mai lunga este de preferat. Cu alte cuvinte, o garantie lunga inseamna ca bateria va putea fi inlocuita pe o perioada mare, nu?

Ei bine, da, insa este indicat sa puneti mereu in prioritate restul performantelor si specificatiilor bateriei, cu alte cuvinte factorii de mai sus. Daca un produs face fata cu bine nevoilor masinii dumneavoastra, atunci s-ar putea sa nu fie necesar sa o inlocuiti.

Garantia poate aparea sub forma unui cod precum “24/84” adica ea va fi schimbata gratis in 24 de luni, iar 84 de luni este garantia aditionala, care se plateste partial.

 

Polaritatea: aici, ne referim la pozitia bornelor: pozitiv-dreapta, ori pozitiv-stanga. Cea standard, adica cel mai des intalnita, este pozitiv-dreapta, predominanta in Europa si Romania (borna PLUS este pe aceasta parte). Pe stanga, veti intalni la masinile japoneze, de regula. Important este de stiut ca degeaba veti cumpara o baterie auto de calitate, daca nu o puteti monta din pricina polaritatii.

 

Firma producatoare: ca si in cazul anvelopelor de masina, exista si aici o serie de nume de brand, ce sunt sinonime cu calitatea. Alegerea dupa acest factor este indeosebi recomandata incepatorilor, mai ales daca luam in calcul faptul ca produsele lor sunt acompaniate cu certificarile pentru normele europene si pentru Registrul Auto Roman.

Ca sa oferim o mica lista de companii renumite in domeniu, putem mentiona Varta, Rombat, Bosch, Fulmen, Moll si Macht.

 

 

Ok, cam astea sunt criteriile de alegere pentru bateriile auto, in mare. Nu este asa de greu pe cat pare, iar in multe cazuri puteti merge si pe mana celor de la magazinele de specialitate. S-ar putea sa mai aveti intrebari, totusi, iar pentru asta, va indrumam catre rubrica de mai jos:

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce fac cand am o baterie auto descarcata complet?

Aveti cateva optiuni: daca aveti cabluri cu care puteti sa conectati bateria la alta masina (jumpere), atunci o sa va puteti incarca acumulatorul. Tot ce aveti nevoie este un alt autovehicul, care, dupa ce ati conectat bornele celor doua baterii, sa ruleze motorul in relanti circa 10 minute.

La unele masini mai vechi, o alta optiune era sa impingeti masina, bagata in viteza, pentru a-i porni motorul, dupa care alternatorul o va incarca. Nu uitati, in cazul in care bateria este sparta si exista scurgeri, atunci va trebui sa o scoateti si sa o inlocuiti, nu sa incercati vreuna din manevrele de mai sus!

 

 

Cum realizez o incarcare a bateriei auto?

La intrebarea e mai sus, aveti optiunea de a incarca o baterie cu ajutorul unui alt autovehicul, utilizand cabluri de tip jumper. Daca nu dispuneti de asa ceva, mai puteti incarca acumulatorul cu un redresor baterie auto, care este un aparat care va scoate din acest gen de incurcatura.

Nu costa mult (sub 200 de RON, cele mai multe modele) si puteti invata repede cum se foloseste, citind instructiunile simple de pe manual (se conecteaza bornele, se selecteaza amperajul si voltajul si se porneste redresorul).

 

Am nevoie de un tester de baterie auto sau ma descurc la service?

Nu strica niciodata sa utilizati un tester de baterii, insa aceste aparate pot costa cateva sute bune de lei. Daca cautati cea mai buna baterie auto, este mereu o idee recomandata sa o testati la service, unde sigur dispun de testere.

 

Cand e necesara o masurare de amperaj a bateriei auto?

Aceasta procedura se impune atunci cand o baterie nu face fata cu succes masinii. Daca banuiti ca va trebuie un produs cu o capacitate mai mare, puteti sa ii masurati curentul, prin legarea unui ampermetru setat la 10A, in serie cu bateria, timp in care porniti inchiderea centralizata sau alt element electric al masinii.

De asemenea, masurarea amperajului ar fi bine sa fie facuta la inspectiile tehnice periodice, in cadrul unui service.

 

Ce presupune o verificare a bateriei auto cu multimetrul?

Mai intai, trebuie sa masurati tensiunea fara niciun consumator pornit (faruri, motor, avarii, si asa mai departe). Legati multimetrul de baterie si, in cazul autoturismelor, ar trebui ca acesta sa arate 12,5 Volti, in orice caz, sa nu fie sub 12 Volti. Aceasta masuratoare trebuie facuta la circa doua ore dupa oprirea motorului!

Dupa aceea, masurati voltajul pornind farurile sau radioul, caz in care tensiunea nu ar trebui sa coboare prea mult. Cand porniti motorul, mai faceti o masurare, iar in acest moment, voltajul ar trebui sa fie peste 10 Volti, daca afara sunt peste 20 de grade Celsius. Dupa asta, in timp ce motorul merge si bateria se incarca, valoarea afisata ar trebui sa fie de peste 13,8 Volti, daca nu, inseamna ca alternatorul este defect.

La final, masurati consumul cu ampermetrul, setat pe 10A, legat in serie cu bateria, cu motorul oprit. Porniti un consumator precum inchiderea centralizata, iar valoarea afisata nu ar trebui sa scada mult, daca bateria este buna.

 

 

Cati volti trebuie sa aiba o baterie auto noua?

O valoare de circa 12,5 Volti indica o baterie buna, cand o cumparati. In timpul functionarii, valoarea optima trebuie sa fie intre 13,7 si 14,7 Volti. In cazul bateriilor pentru vehicule mai mari, dublati marimile, aproximativ: astfel, cand sunt nefolosite, ele ar trebui sa aiba 25 de Volti, iar in timpul reincarcarii, circa 27,4 pana la 27,8 Volti!

 

 

 

Instructiuni de montare a bateriei auto

 

Includem, in urmatoarele paragrafe, cateva indicatii cu referire la schimbarea bateriei la o masina. Mai intai de toate, mentionam ca mereu este bine ca acest proces sa fie efectuat la un service, de catre mecanici, mai ales daca sunteti un incepator care nu se pricepe foarte bine la masini!

 

 

Scoateti bateria veche

Motorul trebuie sa fie oprit, in tot timpul procesului de scoatere si instalare a bateriilor auto. Evident, si frana de mana ar trebui trasa. O sa fie nevoie de niste carpe si, eventual, de manusi de protectie, in caz de exista scurgeri de acid sub capota.

Deconectati cablurile de la bornele bateriei, mai intai cel cu impamantarea (ar putea fi ori cel cu PLUS, ori cel cu MINUS, depinde de masina – uitati-va la cartea tehnica, pentru a afla).

Veti avea nevoie de un patent, pentru a deconecta cablurile. Dupa ce ati eliberat bateria de sistemele de prindere (acestea pot varia, de la un model de masina la altul), pregatiti-va sa o ridicati, dar tineti minte ca este destul de grea, asa ca sa aveti grija sa nu va raniti spatele!

 

Curatati locul unde sta bateria

Echipati cu manusi, cu o carpa si cu detergent, spalati platforma ce tine acumulatorul de orice impuritati, fie rugina, praf, ori scurgeri de acid. Inainte de a instala noua baterie, lasati platforma sa se usuce bine! Nota: pentru curatare, puteti gasi solutii speciale pentru motoare, in comert, care elimina mizeria in timp ce protejeaza elementele de metal si plastic.

 

Instalarea bateriei noi

Dupa ce totul s-a uscat, plasati noua baterie, fixand-o cu toate metodele de legatura presente. De fapt, in mare, va trebui sa efectuati aceiasi pasi pe care i-ati facut cand ati scos bateria veche, in sens invers.

La fel, dupa fixarea in loc, conectati bornele, la urma fiind conectata borna cu impamantare (fie cea PLUS, fie cea MINUS, dupa cum este in cazul masinii dumneavoastra). Puteti, acum, testa masina, pornind-o.

Nu uitati ca acumulatorii de toate tipurile contin acizi si alte substante care sunt extrem de nocive pentru mediul inconjurator, dar si pentru sanatatea omului! De asta, va sfatuim sa umblati mereu cu manusi, eventual si cu ochelari de protectie, cand manevrati bateriile auto!

 

 

In plus, dupa ce ati scos bateria veche, dati-o la un centru specializat de reciclare si nu o aruncati la gunoi, pur si simplu. Astfel, ea va fi gestionata intr-un mod care sa nu puna in pericol mediul natural, sub orice forma.

Daca optati pentru a merge la un service, ca sa va schimbe un profesionist bateria, va mai putem da un sfat: este indicat sa efectuati acest pas recurgand la mecanicii din cadrul reprezentantei care v-a vandut masina.

Ei au suficient de multa experienta cu toate sistemele autoturismului dumneavoastra, asa ca vor face treaba mult mai bine decat oricine, iar daca apare vreo problema, vor sti cum sa o rezolve rapid si eficient.